• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzień otwarty centrum konferencyjnego w Dworze Oliwskim

Olga Miłogrodzka
8 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Dorota Kuklińska - dyrektor Dworu Oliwskiego oraz Adam Woźniak - nowy szef kuchni hotelu Dorota Kuklińska - dyrektor Dworu Oliwskiego oraz Adam Woźniak - nowy szef kuchni hotelu

Dwór Oliwski to nie tylko pięciogwiazdkowy hotel urokliwie położony na skraju oliwskiego lasu. To także centrum konferencyjne. O jego ofercie przypomniano w piątek, w trakcie dnia otwartego. Głównym punktem spotkania był pokaz kulinarny Adama Woźniaka - nowego szefa kuchni hotelu, odpowiedzialnego za menu oferowane nie tylko gościom indywidualnym hotelu, ale także tym biznesowym.



W piątkowe popołudnie przyjaciele i klienci Oliwskiego Dworu mieli okazję odwiedzić - w ramach dnia otwartego - centrum konferencyjne hotelu. Deszczowa pogoda niemal zaglądała do środka przeszklonego, widnego foyer, jednak nie odebrała wydarzeniu przytulnej, kameralnej atmosfery.

Głównym celem spotkania było zaprezentowanie oferty centrum konferencyjnego hotelu. Nowym jej elementem jest menu, za które odpowiedzialny został Adam Woźniak - szef kuchni przez lata związany z gdańską restauracją Mercato, od kilku zaś miesięcy współpracujący z Dworem Oliwskim. Przede wszystkim ma być różnorodne i dostosowane do wymogów klienta. W piątkowe popołudnie próbowano także potraw, które już za dwa tygodnie wypełnią jesienną kartę hotelowej restauracji. Jedną z nich Adam Woźniak przyrządził w ramach otwartego pokazu kulinarnego:

- Przyrządzam właśnie polik z dzika, puree z pietruszki i żel z grzybów. Grzyby i dzik pochodzą z Borów Tucholskich, więc są to bliskie nam tereny. W jesiennym menu z pewnością pojawi się także moja ulubiona ryba, czyli węgorz, ale nie wędzony czy smażony, a przygotowany klasycznie, czyli po kaszubsku - marynowany będzie w occie, marchewce, gorczycy. Będzie też halibut podany z czarną soczewicą, barwioną dodatkowo atramentem z ośmiornic - możemy tej potrawy spróbować już dziś. Żebro wołowe, konfitowane oraz żurek to kolejne, planowane pozycje. Idziemy ku zimie więc potrzebujemy dań cięższych, gorących i mocnych smakowo, esencjonalnych - deklarował Adam Woźniak.
  • Halibut przygotowany przez Adama Woźniaka
  • Przekąski, dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego
  • Deser, dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego
  • Dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego
  • Dzień otwarty centrum konferencyjnego Dworu Oliwskiego

Stoły foyer zastawione zostały ponadto deserami z dodatkiem własnej roboty dżemu z kaszubskich truskawek i malin oraz zimnymi przekąskami, już typowo konferencyjnymi: tatarem z sarny z gorczycą i rydzem, jesiotrem z wiejskim, palonym masłem i żelem z cytryny, śledziem bałtycki z kwaśną śmietaną oraz dojrzewającą wołowiną z puree z nadmorskiego rokietnika.

W trakcie spotkania, na hotelowym parkingu, stanęły trzy luksusowe auta marki Volvo - partnera hotelu - jednak deszczowa pogoda skutecznie utrudniła ich oglądanie. Przy wyjściu za to każdy obdarowany został upominkiem - malutką sadzonką chilli w doniczce z organicznego materiału, z przeznaczeniem do zasadzenia i dalszej hodowli w domu, zgodnie z dołączoną instrukcją.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (28) 6 zablokowanych

  • (1)

    Świetne miejsce. Byłem tam dość dawno. Dalej hotel ma pięć gwiazdek?

    • 6 3

    • Miejsce urocze, ale bardzo słabo " zareklamowane ". Nawet w czasie swojej świetności ( pobyt reprezentacji Niemiec) mieszkańcy Gdańska mieli problem tam trafić, nie mówiąc o wiedzy na temat istnienia jednego z pierwszych hoteli z pięcioma gwiazdkami.

      • 7 1

  • Ciężka praca przed Wami...

    ...dobrą opinię traci się szybko a zdobywa...no cóż,latami. Nie pomoże nowy szef kuchni, nowe menu czy nowe-stare zwyczaje, jeśli za tym nie pójdzie szacunek do pracownika, jego pracy, regularne wypłaty, brak zaległości u dostawców. Dobry biznes to ludzie a zadowoleni ludzie to zarąbi...biznes. A 5 można szybko stracić... powodzenia

    • 27 0

  • talerz na fotce swietnie pokazuje ile mozna na nim dostac za 100 ;-)

    taki maly joke na poczatek dnia

    • 27 3

  • Obiekt zewnetrznie zdecydowanie do renowacji fasad, po taniosci robionych, obecnie to lekki syf, a nie ekskluzyw.

    Właściciel podobno zalega z wyplatami personelowi.

    Pojawia sie tam szwedzki plebs z pretensjami wielkopanskimi, pozalowania godne.

    Bywaja tam też ruskojezyczne typy podrywajace dlugo personel zenski.

    • 28 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane