• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na niedzielny brunch?

Aleksandra Sobocińska
21 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Na większości tego typu imprez goście mogą obserwować, jak powstają wybrane dania. Na zdjęciu live cooking w Hotelu Haffner. Na większości tego typu imprez goście mogą obserwować, jak powstają wybrane dania. Na zdjęciu live cooking w Hotelu Haffner.

Do niedawna mieszkańcy Trójmiasta sceptycznie podchodzili do tematu brunchu, pozostając wiernym tradycji niedzielnych obiadów przygotowywanych i konsumowanych w domowym zaciszu. Kilka miesięcy temu to podejście uległo diametralnej zmianie i restauracje, które organizują brunche, zaczęły tłumnie wypełniać się gośćmi i rozbudowywać ofertę adekwatnie do ich potrzeb. Zobacz, dokąd warto zabrać rodzinę - lub przyjaciół - na niedzielny obiad.



Niedzielny brunch organizowany jest na zasadzie szwedzkiego stołu. Zazwyczaj zaczyna się w porze wczesnopopołudniowej i trwa przez kilka godzin, dzięki czemu możemy bez pośpiechu celebrować kolejne posiłki i cieszyć się towarzystwem bliskich osób. Brunch to nie tylko jedzenie do woli - włączając zimne przekąski, zupy, dania ciepłe, napoje i desery, ale również możliwość zrelaksowania się i porozmawiania w przyjaznej atmosferze.

Zdrowie na talerzu

Roladki z cukinii z twarożkiem to jedna z wielu przystawek w brunchowej ofercie Hotelu Rezydent Sopot. Roladki z cukinii z twarożkiem to jedna z wielu przystawek w brunchowej ofercie Hotelu Rezydent Sopot.
Niedzielne bufety rodzinne w restauracji "Pasjami..." Hotelu Rezydent Sopot są organizowane pod hasłem "Zdrowie na talerzu". Szef kuchni co tydzień serwuje inne dania, oparte o chude mięsa pieczone bez tłuszczu, świeże ryby, starannie wyselekcjonowane warzywa i nowalijki oraz świeże soki warzywne. Brunch odbywa się w godzinach 12:30 - 16, a od 13 do 15 goście mogą posłuchać muzyki na żywo. W menu na najbliższą niedzielę znajdziemy m.in. terrinę drobiową, ceviche z pomidorów, solę faszerowaną musem koperkowym, sałatkę śródziemnomorską, zupę krem z brokuła z serem stilton, gołąbki z łososiem, grillowaną cukinię, czy też sałatkę owocową. Cena zawiera nielimitowane dania z bufetu i napoje bezalkoholowe oraz karafkę 0,5 l wina domowego na 2 osoby. Cennik: dzieci do lat 5 - bezpłatnie, od 6 do 12 lat - 30 zł, od 13 lat - 65 zł.

Kuchnia śródziemnomorska czy amerykańska?


Szpinakowe tagiatelle z krewetkami przyrządzone na oczach gości podczas brunchu w Haffnerze. Szpinakowe tagiatelle z krewetkami przyrządzone na oczach gości podczas brunchu w Haffnerze.
Tematyczny brunch w restauracji Hotel Haffner Sopot odbywa się co niedzielę w godzinach 12:30 - 16:30. I tu mamy możliwość delektowania się różnorodnymi daniami przy akompaniamencie muzyki na żywo, granej na pianinie. "Ofertę uzupełniliśmy także o stację smażeń - live cooking, która umożliwia podziwianie kunsztu naszych Szefów Kuchni na żywo" - czytamy na stronie hotelu. Po posiłku dzieci wezmą udział w zabawie pod okiem animatorki w Pokoju Pirata, a dorośli będą mogli w tym czasie odetchnąć od rodzicielskich obowiązków. Podczas najbliższego spotkania (23.02), królować będą dania kuchni śródziemnomorskiej, a wśród nich: rolada rybna z mięsem małży i selerem naciowym, płatki wieprzowiny skropione sosem z tuńczyka, dolmades, sałatka z roszponki i rukoli, zupa rybna, filet z dorady, smażona makrela, panierowane kalmary. Kolejny brunch (02.03) "American Classic" zaserwuje gościom tradycyjne dania kuchni amerykańskiej (m.in. pieczone żeberka z sosem BBQ, skrzydełka z kurczaka, sałatka Cesar), jednak prawdziwą atrakcją jest możliwość samodzielnego skomponowania ulubionego burgera na stacji live cooking. W cenie poza przystawkami, zupami, daniami głównymi, deserami oraz napojami bezalkoholowymi, są również wino i piwo. Cennik: osoby dorosłe - 98 zł, dzieci w wieku od 6 do 12 lat - 50 zł, dzieci do lat 6 - bezpłatnie.

Indywidualne gusta

W każdą niedzielę w godzinach 13:30 - 18 w Restauracji Wave w Sheraton Sopot Hotel, odbywa się brunch, na którym goście mogą cieszyć podniebienia autorskimi daniami szefa kuchni, Krystiana Szidel, przy akompaniamencie muzyki na żywo. Poza gotowymi potrawami pochodzącymi z różnych stron świata, istnieje możliwość stworzenia własnej kompozycji z dostępnych mięs, ryb, owoców morza i makaronów. Zamówienia indywidualne są realizowane na oczach gości w otwartej kuchni. Dostępne na brunchu desery są również przygotowywane na miejscu przez szefa hotelowej cukierni, Andrzeja Frelaka. Dzieci niewątpliwie ucieszy fontanna czekoladowa, z której można korzystać do woli. Po sycącym posiłku, najmłodsi udają się do Kids Club, w którym pod opieką animatorki miło spędzają czas. W cenie, poza daniami z bufetu i napojami bezalkoholowymi (soki, zimne napoje, woda, herbata, kawa), są również wino i piwo. Dzieci do lat 4 korzystają z brunchu bezpłatnie, do 12 roku życia obowiązuje 50 proc. zniżka, natomiast dorośli płacą 130 zł za osobę.

Brunch z basenem

Brunch w restauracji Pescatore w Mera Spa Hotel to nie tylko możliwość spotkania z rodziną przy suto zastawionym stole, ale również odreagowania stresu w hotelowej strefie basenów i saun. W każdą niedzielę w godzinach 13 - 17 o podniebienia gości dba włoski szef kuchni, Vittorio Di Sora. Co odróżnia tę ofertę od innych, to fakt, że uczestnicy brunchu mogą zrelaksować się w strefie basenów i saun w godzinach 10 - 17 tego samego dnia, a za wszystkie te przyjemności zapłacą 105 zł (osoba dorosła), dzieci w wieku 5-12 lat mają 50 proc. zniżki, a maluchy do 5. r. ż. mają wstęp darmowy. Specjalnie dla nich organizatorzy przygotowali weekendowe animacje, które uatrakcyjnią niedzielny posiłek. Dorośli mogą do woli korzystać nie tylko z napojów bezalkoholowych, ale również białego i czerwonego wina.

Kokieteryjnie


W Restauracji Kokieteria w Hotelu Hanza szefowie kuchni cotygodniowe menu opierają na produktach sezonowych. Podczas najbliższego brunchu (23.02) goście do wyboru będą mieć dania bufetu ciepłego i zimnego oraz desery. W karcie znajdziemy m.in. roladę z kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami, okonia nilowego, żurek z jajkiem przepiórczym, pieczarki faszerowane camembertem, smażonego łososia, czy też ciasto wiśniowe w budyniem waniliowym. Ciekawą atrakcję stanowić będzie live cooking, podczas którego szef kuchni przygotuje flambirowane krewetki z nutą kolendry oraz chilli. Cena: 59 zł za osobę dorosłą, dzieci do lat 3 - gratis, a dzieci w wieku 3-12 lat otrzymują 50 proc. rabatu.

Sezonowo

Podobnie jak w restauracji "Kokieteria", również w Golden Tulip Gdańsk Residence menu brunchowe komponowane jest z wykorzystaniem produktów sezonowych. Na najbliższym brunchu (23.02), w godzinach 13-17 serwowane będą m.in. Carpaccio wołowe, zupa pieczarkowa, fajita z kurczakiem, czy też dorsz w pomidorach. Przez cały ten czas można zamówić danie specjalne przygotowane przez szefa kuchni na oczach gości ("live cooking station"), które każdorazowo jest niespodzianką. Rodziny z dziećmi mogą do woli korzystać z doskonale wyposażonego Kids Clubu, do którego wstęp jest bezpłatny w godzinach brunchu, a zabawa odbywa się pod opieką rodziców. Cena: 65 zł za osobę, dzieci do lat 4 bezpłatnie, dzieci od 4 do 12 lat 50 proc. zniżki. Cena obejmuje napoje: kawę, herbatę, wodę, soki.

"Vive la France!"

Brunch w restauracji Dworu Oliwskiego przybiera różne formy - za nami niedziela z kuchnią włoską, a podczas kolejnego spotkania, które będzie miało miejsce 02.03 (start: godzina 14), królować będzie kuchnia francuska z muzyką na żywo. W cenie: bogaty bufet, live cooking - mule w sosie prowansalskim, kieliszek francuskiego wina i napoje bezalkoholowe. Przykładowe przystawki to: pudding z łososia, fileciki z miętusa, quiche lorraine, dostępne zupy to: krem z porów z migdałami i zupa cebulowa z grzankami, wśród dań głównych znajdziemy łososia zapiekanego w kwaśnej śmietanie, czy wołowina po burgundzku z boczniakami, a jeden z czterech deserów to klasyczny francuski creme brullee. Goście będą mieć do dyspozycji nieograniczoną ilość napojów - wody mineralnej, soków, kawy i herbaty. Ceny: dorośli - 129 zł, dzieci do 7 lat - bezpłatnie, dzieci 7-14 lat - 60 zł. Terminy brunchu dostępne są na stronie internetowej hotelu, acz w niedługim czasie spotkania będą odbywać się cyklicznie, co niedzielę.

Przeczytaj również: Brunch - z czym to się je?

Miejsca

Zobacz także

Opinie (105) ponad 20 zablokowanych

  • Restauracja Sosnowa Ośrodka Bursztyn (1)

    Szkoda, że w artykułach na Trójmieście piszę się tylko o "pewnych" lokalach, a inne się pomija. Osobiście polecam niedzielne obiady w Sobieszewie w Restauracji Sosnowej Ośrodka bursztyn. Co tydzień inne menu w formie bufetu- zupa, dania główne, sałatki, surówki,desery... do wyboru do koloru, a wstęp tylko 30zł od osoby.

    • 10 10

    • A co z alko - można się zrobić?

      • 3 3

  • Amberside ul Zaglowa 11 w budynku Amberexpo (7)

    Co niedziele min 14 potraw za 59 zł dzieci za free

    • 9 11

    • Prawda jak pisze ktoś wyżej dlaczego wybrano najsłabsze miejsca (4)

      A nie umieszczenie najfajniejszych miejsc ja jestem prawie co niedziele w budynku gdańskich targów przy ul ZAGLOWEJ 11 w AMBERSIDE i zawsze jest świeżo smacznie i domowo. A jeszcze jedńo są zajęcia dla dzieci więc mozna spokojnie zjeść. Polecam kto raz spróbuje przekona sie sam.

      • 7 5

      • nie ma jak to samemu sobie odpisać

        • 13 6

      • Chyba dobrze że nie opisali Amber Side, przynajmniej są jeszcze wolne stoliki i pełne misy...

        • 4 1

      • (1)

        rezydent o wiele lepsze jedzenie a w podobnej cenie, w amber napoje płatne

        • 6 0

        • Zgadza się, w Amberze zabulisz drugie tyle za napitki, przynajmniej wodę w dzbankach powinni postawić gratis

          • 4 0

    • (1)

      Dzieci do lat 6 za free, starsze niestety za połowę ceny, ale przynajmniej mogą się pobawić z miłym animatorem

      • 4 0

      • A po brunchu na gokarty

        • 4 1

  • W niedzielę na brunch - donikąd, Pani Redaktor...

    Bo akurat w dni wolne od pracy mało kto je drugie śniadanie, a taką formułę ma brunch, jedynie łącząc w sobie potrawy zarówno ze śniadania (breakfast) jak i z lunchu, choć w Polsce zarówno brunch jak i lunch są, ze względu na pory spożywania, uznawane za drugie śniadanie, mimo, że podczas lunchu częściej spożywa się dania ogólnie uznawane za obiadowe.

    • 15 2

  • Malinowy Ogród (7)

    Osowa

    • 6 31

    • raz (1)

      i nigdy więcej

      • 17 4

      • raz jedyny raz

        Zgadzam się - raz i nigdy więcej!!!!!!!!!!!!!!!

        • 16 3

    • (3)

      Racja, polecam. Ale pani redaktor mogłaby opisać więcej miejsc, gdzie podają tzw. Brunch, czytaj: obiad niedzielny

      • 6 4

      • (1)

        Brunch to nie to samo co obiad.

        • 7 1

        • Nie

          to drugie śniadanie

          • 2 0

      • Chociazby w Gdyni...

        • 1 0

    • A skąd te minusy????

      • 0 3

  • na niedzielne co ?

    • 16 3

  • Trojmiasto.pl - rozpowszechnia wyraz niepolskie. 'Brunch' jest słowem angielskim a rozpowszechnionym poprzez zwyczaj w USA na cały świat anglosaski. W naszej szerokości geograficznej i klimacie jest to posiłek pozbawiony sensu. W rozumieniu twórców słowa. Rzecz jasna nie w tym problem a w tym, że wyraz 'potwór' zaczyna być powszechnie stosowany. A ustawa o języku polskim i jego ochronie?'Nowoczesne' Tr.pl.. W tym przypadku nowe jest wrogiem dobrego.

    • 27 1

  • w domu siedziec grzesznicy ogniska domowego pilnowac a w knajpach resztki ze stolu wyjadac

    • 11 2

  • Brunch (1)

    Okolice Las Vegas, USA, cena brunch'u 15 $ ( 45zl), menu bajka.

    • 17 0

    • Tylko bilet trochę drogi i trzeba wizę załatwić...

      • 7 0

  • A ja polecam ... (1)

    o dziwo nie wymienioną w tym zestawieniu restaurację Amber Side (nie mylić z Amber Gold - gdyż nie ma to nic wspólnego) położoną niedaleko stadionu PGE Arena. Pyszne dania - poezja smaku, desery, że aż palce lizać i oczywiście przemiła obsługa. Naprawdę polecam!

    • 5 10

    • Dzisiaj kuchnia poznańska i śródziemnomorska, całkiem smaczna kaczka i dorsz, sznycel w świetnym sosie, pierś z kurczaka nadziewana kozim serem wyśmienita, idę jeść dalej...

      • 4 4

  • Na niedzielny brunch....żenada....pani już podziękujemy

    • 6 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane