• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja win Haut-Brion za ponad 4 tys. zł. Kolacja w Crazy Butcher

MM
27 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (57)
W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion. W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion.

Takie wina rzadko otwiera się we dwoje, a ich ceny na polskim rynku sięgają nawet 4 tys. zł. W czwartek, 26 stycznia, w restauracji Crazy Butcher odbyła się kolacja komentowana, podczas której spróbować można było wyjątkowych win Chateau Haut-Brion i La Mission Haut-Brion w rocznikach, które nie są ogólnodostępne, oraz poznać przedstawiciela tych winnic.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne


Czy doceniasz alkohol wyższej jakości i droższy?

Crazy ButcherMapka słynie z doskonałych mięs. Można tu zjeść starannie wyselekcjonowane steki czy zakupić do domu świeżą i sezonowaną wołowinę, wędliny i inne specjały. Za menu lokalu odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, który zabrał gości w kulinarną podróż. W roli głównej wystąpiło jednak wino.

Czwartkowa kolacja była kolejnym wydarzeniem, kiedy Wine Taste i Crazy Butcher połączyły siły. Tym razem uczestnicy kolacji spróbowali win Clarence Dillon, jednego z najważniejszych graczy w Bordeaux. Obok win Château Haut-Brion Château i La Mission Haut-Brion trudno przejść obojętnie. To pierwsza piątka Bordeaux według klasykifkacji z 1855 r. Choć wina te traktowane są jako kolekcjonerskie i inwestycyjne, ich miejsce jest oczywiście też na stole.

  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006 - najdroższe z degustowanych win.
Czym byłaby degustacja bez dobrej opowieści? Przez meandry smaków, aromatów i historię najważniejszego regionu winiarskiego na świecie przeprowadził gości Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.

Historia rodzinnej posiadłości Domailne Clarence Dillon sięga 1935 r., kiedy to Clarence Dillon, nowojorski bankier rozmiłowany we francuskiej kulturze, zakupił słynną winnicę Chateau Haut-Brion. Jej tradycja sięga jeszcze czasów rzymskich, a obecnie z dumą może pochwalić się produkcją jednych z najwyśmienitszych win na świecie: pochodzących z najlepszych w Bordeaux parceli Chateau Haut-Brion oraz Chateu La Mission Haut-Brion. W 2005 r. jej właściciel, książę Robert Luksemburski, zainicjował powstanie marki Clarendell, której produkcję nadzoruje ten sam zespół winiarzy, pracujących też dla Chateau Haut-Brion. Degustowano wina białe, czerwone oraz słodki Monbazillac.


Gości powitano najmłodszym z win serwowanych tego wieczoru - Clarendelle Bordeaux Blanc AOC 2021. To subtelne i rześkie wino, w którym można wyczuć aromaty cytrusów, brzoskwiń i owoców egzotycznych z subtelną domieszką nut różanych i liczi. Do wina podano amuse bouche w postaci tatara wołowego z graten (zapiekanka z ziemniakami) i grzybami shime.

  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Przystawka - Ceviche z przegrzebek/ cytrusy/ granat/ kolendra
  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
Kolejnym degustowanym winem było La Clarte de Haut-Brion Pessac-Léognan Blanc AOC 2017, dużo bardziej cieliste, w którym znaleźć można aromaty marmolady z żółtych owoców pestkowych, melona, wiciokrzewu, skórki z limonki, kwiatów i wosku. Zaserwowano do niego przystawkę - ceviche z przegrzebków z cytrusami, granatem i kolendrą.

Najbardziej wyczekiwanym punktem wieczoru było danie główne - zacna porcja Beef Wellington z puree i sosem z czerwonego wina, do którego podano najdroższe wino tego wieczoru (ponad 4 tys. zł na polskim rynku) - Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006. Jeszcze przed degustacją wino to zachwyciło intensywną, purpurową barwą w kieliszku. To francuskie wino jest niezwykle żywiołowe i złożone, zaskakuje eksplozją aromatów i smaków. W jednym łyku wyczujemy maliny, jeżyny, akcenty dymne i cygara, cedr, kawę i lukrecję.


Po daniu głównym goście spróbowali specjalnej selekcji serów zestawionych z Chateau Bahans Haut-Brion Pessac-Léognan AOC Rouge 1998 w pięknym, głębokim, ceglastym kolorze i o intensywnym aromacie bardzo dojrzałych czarnych owoców z nutą ziaren kakaowca i tytoniu. Można jednak było odnieść wrażenie, że sery zdominowały kubki smakowe gości i wino nieco ginęło w odbiorze. Kolację zwieńczył deser - creme bruleeClarendelle Amber Monbazillac AOC 2015 - subtelne, deserowe wino z bardzo dojrzałych, wręcz przejrzałych winogron.

Jak to zwykle bywa podczas kolacji degustacyjnych, było to kameralne, eleganckie spotkanie kilkunastu pasjonatów mocnych win i konkretnych smaków.
MM

Wydarzenia

Wine Dinner z Chateau La Mission Haut-Brion & Haut-Brion | Top Bordeaux z Wine Taste & Crazy Butcher

990 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (57) ponad 20 zablokowanych

  • La Mission Haut Brion 2006 można kupić za ok 270 Eur. Skąd więc taka cena w waszym artykule, nie wspominając już o tych wszystkich naiwnych klientach restauracji.

    • 10 0

  • Czyli pierwszego wina Ch Haut-Brion nie było? (2)

    Było tylko Mission, wino drugie.

    • 5 3

    • La Mission to pierwsze wino Haut Brion (1)

      Podobnie jak Chateau Haut-Brion są oba Premier Grand Cru

      • 2 3

      • Nie wprowadzaj ludzi w błąd. La Mission nie jest w tej samej klasie win co Haut Brion.

        • 3 1

  • Dla wszystkich ktorzy maja dylemat czy wydawac pieniądze na drogie wina. (2)

    Np jak tu przy obiedzie w renomowanej restauracji w "doborowym" towarzystwie z "najwyższej" półki. Jeżeli pokropić obiad odrobina pikantnego sosu paprykowego to wszystkie jakiekolwiek wina smakują jak zwykły sikacz. Wiec nie marnujcie pieniędzy tylko po to aby sie "pokazać". Bo to jest śmieszne. Zwykle wino za 20 złotych wystarczy.

    • 17 6

    • Dobrze, że goście nie próbowali tych win z Paprykarzem Szczecińskim, bo wtedy zamiast wina za 20 złotych wystarczyłaby zwykła woda z kałuży.

      • 5 1

    • a po co masz uzywac pikantnego sosu paprykowego?

      • 1 3

  • Opinia wyróżniona

    Słynne wino (7)

    Też chętnie bym spróbował, ale nie dane mi było.

    • 17 7

    • Jakbyś wypił te za4 tys i takie za 29 zł nie poczułbys różnicy (1)

      • 10 0

      • haha a ja myślałem, że picie takich win po 300-500zł za butelkę to lekkie szaleństwo ale widać, za biedny jestem

        • 5 2

    • Im droższe (3)

      Tym większa kwasiota. Nie ma się czym podniecać.

      • 7 10

      • (2)

        Nie każdy objada się słodką bułką z mcd i czekoladą oraz pije kawę z mlekiem oraz cukrem?

        • 7 5

        • Ja tak właśnie robie. A czy to zle? (1)

          • 5 0

          • to znaczy, że wiesz co dobre :]

            • 2 0

    • kup kilo winogron i masz wino.

      • 4 1

  • A ośmiorniczki bedą to POKolitycy chętnie przyjadą :)

    • 11 3

  • (1)

    jak mozna dac tyle za alkohol? trzeba miec duze IQ

    • 8 5

    • A raczej pierwiastek kwadratowy z tego IQ.

      Jako niedawny członek MENSY wiem to.

      • 0 0

  • To nie te oferowane wina decydują o cenie obiadu.

    Ale fakt ze spędzisz czas w bardzo "znamienitym" towarzystwie bo na następną szansę można czekać wiele lat. Patrząc na nalepki tych win tu na górnym zdjęciu to te dwa na lewo kosztują w amerykańskich Liquor Storach w granicach 35 do 40 dolarów za butelkę.

    • 10 2

  • Widze ze autor artykułu musial mocno podszkolic sie we francuskim i troche angielskim.

    4000 za obiad? Teraz widać dlaczego tak wiele odnośnych komentarzy jak wiele bogatych jest w Polsce.

    • 4 0

  • Wyjście

    od czasu, do czasu na elegancką kolacje z bliską osobą to jedna z przyjemności życia. Szkoda, że obecnie coraz mniej ludzi może sobie na to pozwolić

    • 6 4

  • Ci chyba nie narzekają na ceny energii

    jak byle sikacz tyle kosztuje, a zawsze znajdzie się snob co tyle zapłaci.

    • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane