• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja win Haut-Brion za ponad 4 tys. zł. Kolacja w Crazy Butcher

MM
27 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (57)
W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion. W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion.

Takie wina rzadko otwiera się we dwoje, a ich ceny na polskim rynku sięgają nawet 4 tys. zł. W czwartek, 26 stycznia, w restauracji Crazy Butcher odbyła się kolacja komentowana, podczas której spróbować można było wyjątkowych win Chateau Haut-Brion i La Mission Haut-Brion w rocznikach, które nie są ogólnodostępne, oraz poznać przedstawiciela tych winnic.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne


Czy doceniasz alkohol wyższej jakości i droższy?

Crazy ButcherMapka słynie z doskonałych mięs. Można tu zjeść starannie wyselekcjonowane steki czy zakupić do domu świeżą i sezonowaną wołowinę, wędliny i inne specjały. Za menu lokalu odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, który zabrał gości w kulinarną podróż. W roli głównej wystąpiło jednak wino.

Czwartkowa kolacja była kolejnym wydarzeniem, kiedy Wine Taste i Crazy Butcher połączyły siły. Tym razem uczestnicy kolacji spróbowali win Clarence Dillon, jednego z najważniejszych graczy w Bordeaux. Obok win Château Haut-Brion Château i La Mission Haut-Brion trudno przejść obojętnie. To pierwsza piątka Bordeaux według klasykifkacji z 1855 r. Choć wina te traktowane są jako kolekcjonerskie i inwestycyjne, ich miejsce jest oczywiście też na stole.

  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006 - najdroższe z degustowanych win.
Czym byłaby degustacja bez dobrej opowieści? Przez meandry smaków, aromatów i historię najważniejszego regionu winiarskiego na świecie przeprowadził gości Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.

Historia rodzinnej posiadłości Domailne Clarence Dillon sięga 1935 r., kiedy to Clarence Dillon, nowojorski bankier rozmiłowany we francuskiej kulturze, zakupił słynną winnicę Chateau Haut-Brion. Jej tradycja sięga jeszcze czasów rzymskich, a obecnie z dumą może pochwalić się produkcją jednych z najwyśmienitszych win na świecie: pochodzących z najlepszych w Bordeaux parceli Chateau Haut-Brion oraz Chateu La Mission Haut-Brion. W 2005 r. jej właściciel, książę Robert Luksemburski, zainicjował powstanie marki Clarendell, której produkcję nadzoruje ten sam zespół winiarzy, pracujących też dla Chateau Haut-Brion. Degustowano wina białe, czerwone oraz słodki Monbazillac.


Gości powitano najmłodszym z win serwowanych tego wieczoru - Clarendelle Bordeaux Blanc AOC 2021. To subtelne i rześkie wino, w którym można wyczuć aromaty cytrusów, brzoskwiń i owoców egzotycznych z subtelną domieszką nut różanych i liczi. Do wina podano amuse bouche w postaci tatara wołowego z graten (zapiekanka z ziemniakami) i grzybami shime.

  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Przystawka - Ceviche z przegrzebek/ cytrusy/ granat/ kolendra
  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
Kolejnym degustowanym winem było La Clarte de Haut-Brion Pessac-Léognan Blanc AOC 2017, dużo bardziej cieliste, w którym znaleźć można aromaty marmolady z żółtych owoców pestkowych, melona, wiciokrzewu, skórki z limonki, kwiatów i wosku. Zaserwowano do niego przystawkę - ceviche z przegrzebków z cytrusami, granatem i kolendrą.

Najbardziej wyczekiwanym punktem wieczoru było danie główne - zacna porcja Beef Wellington z puree i sosem z czerwonego wina, do którego podano najdroższe wino tego wieczoru (ponad 4 tys. zł na polskim rynku) - Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006. Jeszcze przed degustacją wino to zachwyciło intensywną, purpurową barwą w kieliszku. To francuskie wino jest niezwykle żywiołowe i złożone, zaskakuje eksplozją aromatów i smaków. W jednym łyku wyczujemy maliny, jeżyny, akcenty dymne i cygara, cedr, kawę i lukrecję.


Po daniu głównym goście spróbowali specjalnej selekcji serów zestawionych z Chateau Bahans Haut-Brion Pessac-Léognan AOC Rouge 1998 w pięknym, głębokim, ceglastym kolorze i o intensywnym aromacie bardzo dojrzałych czarnych owoców z nutą ziaren kakaowca i tytoniu. Można jednak było odnieść wrażenie, że sery zdominowały kubki smakowe gości i wino nieco ginęło w odbiorze. Kolację zwieńczył deser - creme bruleeClarendelle Amber Monbazillac AOC 2015 - subtelne, deserowe wino z bardzo dojrzałych, wręcz przejrzałych winogron.

Jak to zwykle bywa podczas kolacji degustacyjnych, było to kameralne, eleganckie spotkanie kilkunastu pasjonatów mocnych win i konkretnych smaków.
MM

Wydarzenia

Wine Dinner z Chateau La Mission Haut-Brion & Haut-Brion | Top Bordeaux z Wine Taste & Crazy Butcher

990 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (57) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Wino za 4000 zł? Lepiej dać te pieniądze na Owsiaka (8)

    • 24 22

    • Czyli detal

      około 1000, sporo ale czemu nie. 659 bez podatków.

      • 1 0

    • chyba butelka ze złota bo w środku sfermentowany soczek z winogron wartych 10 zł.

      • 12 0

    • (1)

      dla niego zartujesz chyba?

      • 7 0

      • To nie podlasie

        XXI-Wieku

        • 2 2

    • wiec ty daj i nie ukladaj zycia innym

      • 3 0

    • On pije droższe

      • 3 1

    • Blad nie na tylko dla

      Za duzo prowizji pobieraja z kolegami. Saj na innych.

      • 2 1

    • Absolutnie nie, lepiej dać na nieroba z Torunia!

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Słynne wino (7)

    Też chętnie bym spróbował, ale nie dane mi było.

    • 17 7

    • Im droższe (3)

      Tym większa kwasiota. Nie ma się czym podniecać.

      • 7 10

      • (2)

        Nie każdy objada się słodką bułką z mcd i czekoladą oraz pije kawę z mlekiem oraz cukrem?

        • 7 5

        • Ja tak właśnie robie. A czy to zle? (1)

          • 5 0

          • to znaczy, że wiesz co dobre :]

            • 2 0

    • kup kilo winogron i masz wino.

      • 4 1

    • Jakbyś wypił te za4 tys i takie za 29 zł nie poczułbys różnicy (1)

      • 10 0

      • haha a ja myślałem, że picie takich win po 300-500zł za butelkę to lekkie szaleństwo ale widać, za biedny jestem

        • 5 2

  • Ja i tak wolę wspomnienia z picia taniego wina w wieku kilkunastu lat ze swoim towarzystwem gdzieś w plenerze.

    To było naprawdę piękne.
    Żadne degustacje "chateau" i inne "haut" z oszałamiającymi cenami i wykwintnymi daniami nie są w stanie przebić ttamtych wspomnień młodości,

    • 45 7

  • Dla kogo ten artykuł/ (4)

    większość z czytających je gotowe dania z dyskontu zapijając tanim piwem. a luksus to Johny Walker i Nike.

    • 10 9

    • Opinia wyróżniona

      dla różnych grup czytelników (1)

      a to znaczy, że inni nie mają ochoty tego przeczytać i zerknąć na smakowite zdjęcia (jak również i Ty)? ;) lepiej by powstał cykl o pierogach z dyskontu?

      • 26 4

      • chodzi o to, ze biedny i tak nie doceni tego bo nie zrozumie w ogóle o czym mowa w artykule

        • 4 4

    • To prawda, sam czesto pijam Nike. Stac mnie na luksus. (1)

      • 5 3

      • Ile kosztuje?ja min 50tys za butelje to biore karton odrazu

        • 0 1

  • (1)

    Polecam
    Bywam tam regularnie z partnerem
    Jakoś 2-3 razy w tygodniu

    • 8 3

    • Ja tez.wydajemy srednio w wieczor ok 100.tys.euro

      • 1 2

  • Czyli pierwszego wina Ch Haut-Brion nie było? (2)

    Było tylko Mission, wino drugie.

    • 5 3

    • La Mission to pierwsze wino Haut Brion (1)

      Podobnie jak Chateau Haut-Brion są oba Premier Grand Cru

      • 2 3

      • Nie wprowadzaj ludzi w błąd. La Mission nie jest w tej samej klasie win co Haut Brion.

        • 3 1

  • Rojos z biedry w promce za 12,50 mimo wszystko wygrywa.

    • 15 7

  • Oni nie degustowali wina marki " Wino", więc nie wiedzą co dobre.

    Wówczas poznaliby smakowość , kwasowość oraz nutkę czego by sobie nie wymyślili .
    Oszalałby gdyby degustowali wino o smaku poziomki lub truskawki.

    • 11 0

  • Wino jakie by nie było , to nie jest warte takiej kasy...

    zwłaszcza jak ktoś nie gustuje....

    • 11 4

  • Kolacja ze mną 2000 zł.

    • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja