• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja gęsiego menu w White House

Anna Gryszkiewicz
13 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W sercu restauracji stanął wielki stół, na którym prezentowane były gęsie przysmaki. W sercu restauracji stanął wielki stół, na którym prezentowane były gęsie przysmaki.

W ramach festiwalu "Gęsina na św. Marcina" w sopockiej restauracji White House zobacz na mapie Gdańska odbyła się degustacja potraw ze specjalnie przygotowanego na tę okazję menu. Poza pozycjami z "gęsiej karty", goście kolacji mogli spróbować regionalnych produktów prezentowanych przez lokalnych dostawców.


Czy podoba ci się akcja Gęsina na Św. Marcina?


Kameralna atmosfera, wielki drewniany stół w samym sercu restauracji i swingujący klasycy w tle - goście wczorajszej kolacji poczuli atmosferę nadchodzących wolnym krokiem świąt. Obok dzikiej kaczki faszerowanej morelami, pasztetu z jelenia z jałowcem, carpaccio z bałtyckiego łososia w apetycznym towarzystwie wiśniowej konfitury, piany z czerwonej kapusty czy jałowca, pojawiła się gęś. Królowa kolacji wjechała na stół w kilku odsłonach. Szef kuchni - Grzegorz Nakrajnik - zadbał o to, by każda z nich była wyjątkowa. Najbardziej zachwyciła dojrzewająca pierś z gęsi z okrasą z gęsi w aromacie wódki z młodych ziemniaków. Próbując wersji risotto podlewanego esencją z gęsiny autorstwa Nakrajnika, czuć było jego dużą swobodę w tworzeniu kuchni włoskiej.

W różnych częściach restauracji zaproszeni producenci i mali dostawcy prezentowali swoje produkty. Goście mogli zakupić zamknięty w słoiku zylc kaszubski, miody z okolicznych pasiek, piwo z lokalnego browaru i wolno dojrzewające sery kozie.

Tuż po godzinie 21:00 za barmańską ladą stanął Grzegorz Nakrajnik, serwujący desery. Choć podawany piernik nie wyróżniał się niczym szczególnym, na pochwałę zasłużyła druga propozycja, orzechowo-czekoladowa tarta z likierem Grand Marnier.

Czytaj także:
Tradycyjne smaki Pomorza: mamy listopad, czas na gęsinę
Okrasa z gęsi, a w składzie MOM. Wiesz, co jesz?
Dawna królowa wraca do łask

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (54) ponad 20 zablokowanych

  • Lipa! (1)

    Nikt w Polsce nie będzie jadł regularnie ani od święta gęsiny. Proszę nie agitować bo to jest po prostu niedobry drób i koniec. I żadna restauracja go nie wypromuje. Dziękuje za uwagę.

    • 0 5

    • Ch*ja się znasz, smakoszu mortadeli

      Długo i umiejętnie wędzona pierś z gęsi jest doskonała. Choć osobiście wyżej cenię krótko pieczoną (w środku "na różowo") pierś z kaczki.

      • 1 2

  • Gęsi i kaczki to najardziej rodzinne zwerzaki wśród drobiu. (3)

    Wątróbka z gęsi jest jedną z najokrutniej wychodowanych potraw w Polsce.
    Żeby wam w gardle stanęły, nieświadomi sadyści.

    • 5 5

    • dokładnie (2)

      nie żal mi pozniej ludzi ktorzy obżeraja sie mięsem i choruja pozniej na nowotwory i inne ciezkie choroby. To cierpienie zwierząt wraca do was podwójnie!! Predzej czy pozniej bedziecie cierpiec jak one.
      Wogóle mi was nie żal a jest nawet jakas satysfakacja z tego powodu

      • 3 5

      • słownik (1)

        to rzecz obca ...

        • 3 2

        • W dobie wszechobecnego internetu ty chyba raczysz sobie żartować z tym słownikiem ?

          Chyba że jestes jakimś sypiącym się emerytem/emerytką starej daty ? :)

          • 2 5

  • White house i kaszubski zylc

    to zestawienie wystarczające by stawiać kłopotliwe pytania. Jeżeli już ma być coś de Luxe droga i śliczna Aniu to zapewne gęś pieczona nadziewana jabłkami z czerwoną kapustką i kaszą gryczaną jak to było w polskiej tradycji od lat. Tradycja polskiej kuchni to ciągłość kultury polskiej , nie inaczej . Przepisy naszych babć i prababek to złoto , które trzeba nam zachować i odkrywać na nowo .Nie zachwycimy świata podając risotto , które tylko we Włoszech ma tysiące smaków włoską tradycję i nazwę.

    • 5 0

  • WH jakość (1)

    Jeszcze gdyby tak szanowny Pan Wielki Mistrz Kuchni nauczył się przyrządzać prawidłowo steki... Niestety ale ostatnimi czasy jakość White House leci ostro w dół i co do produktów i jakości..

    • 4 0

    • nie dziwota po sezonie jest

      po sezonie jest - juz nie ma porzeczek boróweczek , malinek i poziomeczek , została ino kaapusta i brukiew - więc bajerunek poleciał na łeba na szyje , kwiateczki brateczki i inne rozmarynki z głębokiej frutury - nieważne co się je najważniejsze jak to wygląda - co nie kucharze

      • 0 0

  • świeża gęś 20 zł/kg

    świeża gęś 20 zł/kg - polecam http://www.fermagesi.pl
    W dużych sklepach też się pojawia w tej cenie. Proszę nie sugerować się obcojęzycznymi napisami na opakowaniach - większosc polskiej gęsiny idzie na eksport.

    • 2 0

  • LEVI'S kurtka skórzana! (1)

    • 0 0

    • szok ! Gdzie rzucili ? I po ile ?

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane