- 1 Jason Momoa na jachcie w Gdańsku (120 opinii)
Degustacja gęsiego menu w White House
W ramach festiwalu "Gęsina na św. Marcina" w sopockiej restauracji White House odbyła się degustacja potraw ze specjalnie przygotowanego na tę okazję menu. Poza pozycjami z "gęsiej karty", goście kolacji mogli spróbować regionalnych produktów prezentowanych przez lokalnych dostawców.
Kameralna atmosfera, wielki drewniany stół w samym sercu restauracji i swingujący klasycy w tle - goście wczorajszej kolacji poczuli atmosferę nadchodzących wolnym krokiem świąt. Obok dzikiej kaczki faszerowanej morelami, pasztetu z jelenia z jałowcem, carpaccio z bałtyckiego łososia w apetycznym towarzystwie wiśniowej konfitury, piany z czerwonej kapusty czy jałowca, pojawiła się gęś. Królowa kolacji wjechała na stół w kilku odsłonach. Szef kuchni - Grzegorz Nakrajnik - zadbał o to, by każda z nich była wyjątkowa. Najbardziej zachwyciła dojrzewająca pierś z gęsi z okrasą z gęsi w aromacie wódki z młodych ziemniaków. Próbując wersji risotto podlewanego esencją z gęsiny autorstwa Nakrajnika, czuć było jego dużą swobodę w tworzeniu kuchni włoskiej.
W różnych częściach restauracji zaproszeni producenci i mali dostawcy prezentowali swoje produkty. Goście mogli zakupić zamknięty w słoiku zylc kaszubski, miody z okolicznych pasiek, piwo z lokalnego browaru i wolno dojrzewające sery kozie.
Tuż po godzinie 21:00 za barmańską ladą stanął Grzegorz Nakrajnik, serwujący desery. Choć podawany piernik nie wyróżniał się niczym szczególnym, na pochwałę zasłużyła druga propozycja, orzechowo-czekoladowa tarta z likierem Grand Marnier.
Czytaj także:
Tradycyjne smaki Pomorza: mamy listopad, czas na gęsinę
Okrasa z gęsi, a w składzie MOM. Wiesz, co jesz?
Dawna królowa wraca do łask
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (54) ponad 20 zablokowanych
-
2012-11-13 18:44
Lipa! (1)
Nikt w Polsce nie będzie jadł regularnie ani od święta gęsiny. Proszę nie agitować bo to jest po prostu niedobry drób i koniec. I żadna restauracja go nie wypromuje. Dziękuje za uwagę.
- 0 5
-
2012-11-13 18:56
Ch*ja się znasz, smakoszu mortadeli
Długo i umiejętnie wędzona pierś z gęsi jest doskonała. Choć osobiście wyżej cenię krótko pieczoną (w środku "na różowo") pierś z kaczki.
- 1 2
-
2012-11-13 18:58
Gęsi i kaczki to najardziej rodzinne zwerzaki wśród drobiu. (3)
Wątróbka z gęsi jest jedną z najokrutniej wychodowanych potraw w Polsce.
Żeby wam w gardle stanęły, nieświadomi sadyści.- 5 5
-
2012-11-13 19:20
dokładnie (2)
nie żal mi pozniej ludzi ktorzy obżeraja sie mięsem i choruja pozniej na nowotwory i inne ciezkie choroby. To cierpienie zwierząt wraca do was podwójnie!! Predzej czy pozniej bedziecie cierpiec jak one.
Wogóle mi was nie żal a jest nawet jakas satysfakacja z tego powodu- 3 5
-
2012-11-14 08:18
słownik (1)
to rzecz obca ...
- 3 2
-
2012-11-14 08:53
W dobie wszechobecnego internetu ty chyba raczysz sobie żartować z tym słownikiem ?
Chyba że jestes jakimś sypiącym się emerytem/emerytką starej daty ? :)
- 2 5
-
2012-11-14 10:03
White house i kaszubski zylc
to zestawienie wystarczające by stawiać kłopotliwe pytania. Jeżeli już ma być coś de Luxe droga i śliczna Aniu to zapewne gęś pieczona nadziewana jabłkami z czerwoną kapustką i kaszą gryczaną jak to było w polskiej tradycji od lat. Tradycja polskiej kuchni to ciągłość kultury polskiej , nie inaczej . Przepisy naszych babć i prababek to złoto , które trzeba nam zachować i odkrywać na nowo .Nie zachwycimy świata podając risotto , które tylko we Włoszech ma tysiące smaków włoską tradycję i nazwę.
- 5 0
-
2012-11-14 12:28
WH jakość (1)
Jeszcze gdyby tak szanowny Pan Wielki Mistrz Kuchni nauczył się przyrządzać prawidłowo steki... Niestety ale ostatnimi czasy jakość White House leci ostro w dół i co do produktów i jakości..
- 4 0
-
2012-11-14 16:21
nie dziwota po sezonie jest
po sezonie jest - juz nie ma porzeczek boróweczek , malinek i poziomeczek , została ino kaapusta i brukiew - więc bajerunek poleciał na łeba na szyje , kwiateczki brateczki i inne rozmarynki z głębokiej frutury - nieważne co się je najważniejsze jak to wygląda - co nie kucharze
- 0 0
-
2012-11-14 20:44
świeża gęś 20 zł/kg
świeża gęś 20 zł/kg - polecam http://www.fermagesi.pl
W dużych sklepach też się pojawia w tej cenie. Proszę nie sugerować się obcojęzycznymi napisami na opakowaniach - większosc polskiej gęsiny idzie na eksport.- 2 0
-
2012-11-16 14:51
LEVI'S kurtka skórzana! (1)
- 0 0
-
2012-11-16 16:19
szok ! Gdzie rzucili ? I po ile ?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.