• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja gęsiego menu w White House

Anna Gryszkiewicz
13 listopada 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
W sercu restauracji stanął wielki stół, na którym prezentowane były gęsie przysmaki. W sercu restauracji stanął wielki stół, na którym prezentowane były gęsie przysmaki.

W ramach festiwalu "Gęsina na św. Marcina" w sopockiej restauracji White House zobacz na mapie Gdańska odbyła się degustacja potraw ze specjalnie przygotowanego na tę okazję menu. Poza pozycjami z "gęsiej karty", goście kolacji mogli spróbować regionalnych produktów prezentowanych przez lokalnych dostawców.


Czy podoba ci się akcja Gęsina na Św. Marcina?


Kameralna atmosfera, wielki drewniany stół w samym sercu restauracji i swingujący klasycy w tle - goście wczorajszej kolacji poczuli atmosferę nadchodzących wolnym krokiem świąt. Obok dzikiej kaczki faszerowanej morelami, pasztetu z jelenia z jałowcem, carpaccio z bałtyckiego łososia w apetycznym towarzystwie wiśniowej konfitury, piany z czerwonej kapusty czy jałowca, pojawiła się gęś. Królowa kolacji wjechała na stół w kilku odsłonach. Szef kuchni - Grzegorz Nakrajnik - zadbał o to, by każda z nich była wyjątkowa. Najbardziej zachwyciła dojrzewająca pierś z gęsi z okrasą z gęsi w aromacie wódki z młodych ziemniaków. Próbując wersji risotto podlewanego esencją z gęsiny autorstwa Nakrajnika, czuć było jego dużą swobodę w tworzeniu kuchni włoskiej.

W różnych częściach restauracji zaproszeni producenci i mali dostawcy prezentowali swoje produkty. Goście mogli zakupić zamknięty w słoiku zylc kaszubski, miody z okolicznych pasiek, piwo z lokalnego browaru i wolno dojrzewające sery kozie.

Tuż po godzinie 21:00 za barmańską ladą stanął Grzegorz Nakrajnik, serwujący desery. Choć podawany piernik nie wyróżniał się niczym szczególnym, na pochwałę zasłużyła druga propozycja, orzechowo-czekoladowa tarta z likierem Grand Marnier.

Czytaj także:
Tradycyjne smaki Pomorza: mamy listopad, czas na gęsinę
Okrasa z gęsi, a w składzie MOM. Wiesz, co jesz?
Dawna królowa wraca do łask

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (54) ponad 20 zablokowanych

  • Kuchnia luxe (2)

    Moze zamiast serwisu de luxe zrobcie kuchnia luxe. Co wejde to tylko o jedzeniu.

    • 10 7

    • Przecież na pasku u góry

      jest podrozdział "kulinaria" ...

      • 1 1

    • Już wiem skąd się biorą "głupie gęsi"

      • 10 0

  • kontynuacja cyklu artykułów o trójmiejskiej gastronomi

    Brawo Pani Redaktor! Dzięki Pani interesującemu doborowi tematyki jestem bardzo zorientowany w tym co się dzieje na bieżąco w trójmiejskiej gastronomi

    • 8 10

  • chcemy jeszcze (1)

    faktycznie dzięki Pani Annie odkryliśmy nowe dobre miejsca na kulinarnej mapie Trójmiasta :)
    prosimy o kolejne :)

    • 7 10

    • Szkoda tylko że podają tam gęsinę "wysokowydajną"

      Prawdziwą można zjeść w "Gościńcu Wilcze Kąty" Tylko trochę daleko.
      Byłem tam na weselu. Będę tam w Sylwestra, zapraszam!!!

      • 12 1

  • Super (2)

    Nawiązanie do naszych regionalnych produktów. Gęsina posiada ogromną tradycje może będzie tak popularna jak indyk w Usa. Super, tworzymy własną historię

    • 10 4

    • tradycję? (1)

      mało masz tych amerykańskich debilizmów wciśnietych do naszej kultury przez takich co swego nie znają a cudze chwalą? mało?

      • 4 4

      • Do "tw" - ale o co chodzi?

        Komentując treść czyjegoś komentarza najpierw przeczytaj go ze zrozumieniem. Twoja wypowiedź to potok bezsensownych słów. Żenada

        • 1 3

  • gęsina jest niezdrowa (10)

    mimo walorów smakowych jej jedzenie nawet w niewielkich ilosciach jest niezdrowe. tłuszcz , który zawiera mieso gęsi tak skutecznie zaburza gospodarkę lipidową i pracę organów trawiennych np. trzustki, ze zeby porównac tą skutecznosc do przykładowo niezdrowych frytek na głebokim tłuszczu to musielibyscie zjeśc conajmniej 10 kg tych frytek, przy niewielkim 100gramowym kawąłku gęsiny. zatem polecam tym, którzy chcą się pobawic w niestrawnosc. chwalenie gęsiny w mediach to tak jakby ktoś chciał koniecznie przekonac ludzi, że jeśc można wszystko - nawet drewno (mimo że jadalne to jego wartosc odżywcza jest watpliwa). Polecam smakoszom gęsiny przestrogę.

    • 9 31

    • Ale głupoty piszesz (3)

      Proszę ile wypocin narodziło się w tej chorej głowie.... Ty w ogóle czytasz to co sam napisałeś ruski komunisto?

      • 10 5

      • a ty słuchasz własnego mózgu czy papki medialnej, ktora ma ciebie urobic (2)

        bys bezkrytycznie zarł to co niezdrowe???

        Dla porównania:
        100 g mięsa wieprzowego zawiera - 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 11,5 g jednonienasyconych i 1,5 g wielonienasyconych;
        mięso gęsi odpowiednio 7,32 g, 15,72 g, 6,54 g;
        mięso kaczki 7,39 g, 15,1 g, 4,12 g;
        mięso indyka 2,22 g, 1,67 g i 2,14 g.

        W którym miejscu widzisz tu przewagę gęsiny nad innymi mięsami francuski prawicowcu? :-)

        • 3 2

        • nasycone są złe ale nienasycone dobre (1)

          z tego wynika ze gęsina ma najwięcej tych dobrych więc czegoś tu nie rozumiesz :)

          • 0 0

          • no tak, zabiłes mnie swoja spostrzegawczoscia

            a co z resztą tych szkodliwych, pewnie nie zauwazyłes minimalnych róznic co? :-)))

            jak brakuje wam argumentów to nie zaczynajcie pieniaczki , bo wychodzicie nie dosc, ze na awanturników to jeszcze na nieuków

            • 2 1

    • Idoita (1)

      Polecam smakoszom gęsiny przestrogę? Co to kruwa w ogóle znaczy?

      • 13 3

      • a co? którego słowa nie rozumiesz?

        • 0 2

    • w jehowców się bawisz?

      • 8 2

    • BZURA (2)

      Co za bzdury człowieku wypisujesz...poczytaj sobie publikacje na temat gęsiny, popytaj lekarzy, dietetyków...jest tłusta to fakt ale to jeden z najzdrowszych tłuszczów i mięs

      • 0 5

      • zresz gęsinę, to i ci sie we łbie popieprzyło

        od kiedy lekarze są producentami zywnosci i mają wiedzę na temat mięsa, ktore się tuczy nawozam. żryj dalej tą swoją gęsinę, madrzejszy i tak już nie bedziesz

        • 3 3

      • grzyby też są zdrowe, ale w małych ilosciach

        a niektóre nawt w małych ilosciach są niezdrowe. to taka mała analogia do tej gąski.

        • 2 0

  • do tw (2)

    akurat tłuszcz gesi jest zdrowy, a Ty jedz sobie te frytki

    • 20 4

    • mylisz sie (1)

      nie ma żadnych badań naukowych na temat zdrowotnych właściwości tego tłuszczu. To fakt, że gęś i kaczka mają w porównaniu z innym mięsem zdecydowanie korzystniejszy skład tłuszczów, a więc dużo więcej jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych.

      Jednak ogólna zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych w mięsie kaczki i gęsi jest na tyle duża, że nie można traktować tych mięs, a tym bardziej smalcu, jako źródła korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych.

      • 0 0

      • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Gdzie kupić? (7)

    Czy ktoś orientuje się gdzie w trójmieście można kupić dobrą surową gęsinę w normalnej cenie.. tzn nie za 55 zł za kilogram?

    • 8 0

    • Jesteś klasą średnią ale (1)

      ocierasz się już o ubogą.

      • 3 5

      • a ty sie stuknij wiesz gdzie

        • 2 1

    • najlepiej hodowac samemu.

      • 0 2

    • jak cie nie stac to nie kupuj a nie zadajesz głupie pytania

      • 1 3

    • ferma gęsi

      w Dębogórzu koło Gdyni jest ferma gęsi . Polecam świetne miejsce . A kilogram świeżej gęsi kosztuje 20 zł .

      • 5 0

    • w realu polska gęś owsiana kołudzka cała ok 23 zł/kg

      • 1 0

    • w Almie dzisiaj były świeże gęsi...

      32 zł za kg, nie wiem czy to normalna cena.

      • 0 0

  • Kto wie gdzie kupić gęsinę w sklepie w rozsądnej cenie ? (1)

    • 5 0

    • nie wiem czy rozsądna...

      32 zł za kg w Almie.

      • 1 1

  • Mięso to śmierc ! (2)

    Jak mysliscie skad tyle chorób ?

    Podpowiem, od jedzenie miesa zwłaszcza tego tzw przemysłowego faszerowanego sterydami, antybiotykami i inna chemia !
    Jak to sie mówi.... "macie za swoje".

    • 7 16

    • Coś w tym jest.

      Kiedyś jak jeszcze nie wymyślili tych "cudów" techniki zarażalność na niektóre bakterie i choroby była o wiele mniejsza. Ludzie stołowali się miesęm, które faktycznie jest mięsem. Jak to pewien psycholog mówił, że kiedyś odkrywało się lek na chorobę, dzisiaj najpierw tworzy się lek a potem czeka na odzew społeczeństwa do czego to jest.

      Pozdro dla myślących

      • 2 1

    • wiadomo soja i kukurydza GMO są najzdrowsze

      ryż GMO takoż

      • 0 0

  • (5)

    należało by jeszcze podać informacje jak się tuczy gęsi i jak zabija ! i smacznego ? ! gdyby rzeźnie miały szklane ściany każdy byłby wegetarianinem !!!

    • 7 6

    • A to już kurze (4)

      czy gęsi toporkiem głowy odciąć nie można ?

      A jak czuje się roślina bulwiasta wyrywana ziemi ?
      Gdyby każdy miał pole przed oknem, każdy by głodował ...

      • 2 2

      • Jak morduje sie masowo zwierzta to jest ok a jak zabijało sie masowo ludzi (3)

        to juz nie. Dziwna ta mentalnosc ludzi - typowa mentalnosc kalego. Kali zabijac innych jest ok - zabijac kalego i jego rodzine jest złe.

        • 2 2

        • odwrotnie (2)

          zabija się zwierzęta.
          Ludzie byli mordowani (np. przez faszystów jeżeli myślisz o IIWŚ).
          A jeść trzeba.
          Wspomnij przodków pożartych przez wilki, zwierzęta nie mają dylematów.

          • 1 2

          • Myc sie tez trzeba i mydło tez robic trzeba. (1)

            Wiesz z czego robili mydło niemcy w czasie II wojny ?

            • 2 1

            • on ci odpowie, ze z gesi :-)))

              • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane