- 1 Wspólna kolacja 6 szefów kuchni Michelina (57 opinii)
- 2 Czerwone plakiety Michelina rozdane (56 opinii)
- 3 Mamy to! Trójmiasto z gwiazdką Michelina (167 opinii)
Czerwone plakiety rozdane. Gala Michelina w Olivia Star
Trójmiasto oficjalnie dołączyło do miast wyróżnionych gwiazdką Michelina. W piątek wieczorem, na 34 piętrze Olivia Star, rozdano najważniejsze nagrody w świecie gastronomicznym, czyli gwiazdki i rekomendacje Przewodnika Michelin Polska. W uroczystej gali wzięli udział nagrodzeni szefowie kuchni, gastronomowie, władze samorządowe oraz media. Łącznie rozdano 77 plakiet, w tym 18 dla Trójmiasta. Ceremonii, którą poprowadził Conrado Moreno, nie popsuła szalejąca nad Trójmiastem ulewa, a prawie wszyscy goście dotarli na czas.
"Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku"
- Długo czekałem na moment, kiedy w moim ukochanym mieście będę mógł zwrócić się do państwa tymi słowami. Z ogromną satysfakcją i wielką radością wręczymy dziś wspólnie w Gdańsku plakiety Przewodnika Michelin. Pamiętam lata, gdy wręczałem w całej Polsce 26 plakiet. Dzisiaj serce polskiej gastronomii bije w Gdańsku, a my wręczymy 77 plakiet - mówił ze wzruszeniem Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
Przekazanie plakiet rozpoczęto od Warszawy, potem przyszła kolej na Kraków, Poznań i na końcu Trójmiasto. Macieja Dobrzynieckiego na scenie wsparli prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Sopotu Magdalena Czarzyńska-Jachim i Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. Na scenie pojawili się utalentowani szefowie i szefowe kuchni, w tym m.in. Basia Ritz z Restauracji Ritz, Alyona Orel z Hewelke oraz Rafał Koziorzemski z Fishermana.
- Bardzo dziękuję, że w końcu udało się sprowadzić Przewodnik Michelin do Trójmiasta. Nasz sukces to ciężka praca i współpraca z naszym zespołem. Jest to dowód na to, że marzenia się spełniają, dziękuję - mówił Mateusz Trzeciak z Eliksiru, który zdobył wraz z Pawłem Wątorem pierwszą w Polsce zieloną gwiazdkę Michelina.
Lecz nie tylko Trójmiasto, choć wydarzyło się w nim coś historycznego, miało w piątek powody do świętowania. W tym rozdaniu pojawiły się 3 nowe lokale w Polsce, które po raz pierwszy otrzymały Gwiazdkę Michelin, do tego 9 nowych restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand, podwajając tym samym liczbę tego typu lokali w kraju.
![Ranking 2024: najlepsze restauracje w Trójmieście](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3718/150x100/3718358__kr.webp)
W Gdańsku pojawił się również Przemek Klima, szef kuchni najbardziej utytułowanej restauracji w Polsce wg Przewodnika Michelin Polska, czyli Bottiglieria 1881 z Krakowa. Rok temu lokal pierwszy raz jednorazowo zdobył aż dwie gwiazdki, zaś w tym utrzymał swoją "królewską" pozycję. Oprócz tego cenne czerwone plakiety odebrali szefowie dwóch innych gwiazdkowych restauracji: Rozbrat 20 z Warszawy oraz Giewont ze wsi Kościelisko. One także, podobnie jak Arco by Paco Perez, w 2024 roku dołączyły do rodziny Michelin z najwyższym wyróżnieniem.
Na ten moment działa w Polsce pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin, ponieważ Muga w Poznaniu i Nuta w Warszawie zachowały swoje zeszłoroczne wyróżnienia na kolejny rok. Ich przedstawiciele także przybyli do Gdańska na wieczorną uroczystość.
Podsumowując: w tegorocznej edycji przewodnika Michelin Polska znalazło się 77 restauracji - to łączna liczba restauracji z gwiazdkami, lokali z wyróżnieniem Bib Gourmand, przyznawanym restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny i obiektów rekomendowanych.
Czerwone plakiety Michelin - dlaczego są tak ważne?
Choć i bez plakiet wyróżnione gwiazdkami i rekomendacjami lokale w jednej chwili zdobywają sławę, to niewielka czerwona tabliczka, którą montuje się przy wejściu do restauracji (w zestawie są nawet śrubki), stanowi przysłowiową wisienkę na torcie. To wizualne zaświadczenie, że w tym miejscu rządzi najlepsza kuchnia z doskonałą obsługą, to również znak rozpoznawczy lokali należących do rodziny Michelin.
To jednak nie jest wyróżnienie dane na zawsze: w kolejnych miesiącach inspektorzy Michelina ponowne zjawią się w tych restauracjach (ponoć właśnie są w Trójmieście i już odwiedzają nagrodzone lokale) i sprawdzą, czy kuchnia oraz obsługa wciąż są na tym samym wysokim poziomie. Jeśli tak, gwiazdka czy rekomendacja zostaną na kolejny rok, lecz jeśli nie... będą odebrane.
- To ważne wyróżnienie, ale nie można myśleć tylko o nim, bo wtedy może wydarzyć się coś złego, szef kuchni też może tego nie dźwignąć. Trzeba po prostu wykonywać swoją pracę każdego dnia jak najlepiej i ciągle się rozwijać. Ten sukces nie może cię rozleniwić, bo stracisz rekomendację, a to ponoć bardzo boli (śmiech) - mówił mi jeden z ponownie nagrodzonych gwiazdką Michelina szefów kuchni.
Kolacja z najlepszymi szefami kuchni w Polsce
Po ponad godzinnej części oficjalnej, czyli rozdaniu wszystkich czerwonych plakiet wraz z listem gratulacyjnym, goście wzięli udział w kolacji, za której przygotowanie odpowiadał szef kuchni Olivia Star.
Na tę specjalną okazję zaproponował m.in. krokiet z szynką iberyjską i kawior Antonius, koktajl z krewetek, wołowinę black angus z bobem i kurkami oraz deser z karmelu, jaśminu i migdałów. Do każdego dania sommelier wybrał najbardziej odpowiednie, podkreślające smak potraw wina.
Wydarzenie poprowadził znany z programu "Europa da się lubić" Conrado Moreno, zjawiła się także gwiazda innego telewizyjnego show, Magda Gessler.
Arco by Paco Perez
Wyróżnienia Bib Gourmand w Trójmieście (menu dobrej jakości i w rozsądnej cenie):
Hewelke - Gdańsk
Treinta y Très - Gdańsk
1911 Restaurant - Sopot
Vinissimo - Sopot
Rekomendacje Przewodnika Michelin w Trójmieście:
Eliksir - Gdańsk (tu rekomendacja jako zielona gwiazdka)
Fino - Gdańsk
Mercato - Gdańsk
NieSztuka - Gdańsk
Piwna 47 - Gdańsk
Ritz - Gdańsk
True - Gdańsk
Tygle - Gdańsk
Butchery & Wine - Gdynia
Oberża 86 - Gdynia
Café Xander - Sopot
Fisherman - Sopot
L'Entre Villes - Sopot
Miejsca
Opinie (56) ponad 20 zablokowanych
-
2024-06-29 11:35
Opinia wyróżniona
Zapoznam się z ta ofertą z zaciekawieniem. Zostanę jednak zapewne przy świetnej kuchni innych restauracyjek i ulubionych
... pizzerii (choćby Włoszczyzna) oraz barów rybnych (np. Przetwórnia). Bywało się w rożnych miejscach z gwiazdkami, Ostatnio w Goteborgu (polski kucharz). Bywało jednak rozmaicie. Dlatego uważa, że warto mieć swe ulubione miejsca i być im wiernymi.
- 9 5
-
2024-06-29 10:15
Opinia wyróżniona
Ponieważ to novum w Trójmieście, to proponuję serię artykułów o nagrodzonych czy wyróżnionych restauracjach (2)
Z oznaczeniem czerwonym logo i wytłumaczeniem, co konkretnie dane wyróżnienie oznacza. Oraz opisem co serwuje, jaki jest wystrój, itd. Może być dowolna subiektywna ocena redaktorów.
Co do kontroli, to raczej nie można twierdzić, że są teraz przeprowadzane, bo akurat ktoś jest w Trójmieście - są robione w dowolnym momencie o którymZ oznaczeniem czerwonym logo i wytłumaczeniem, co konkretnie dane wyróżnienie oznacza. Oraz opisem co serwuje, jaki jest wystrój, itd. Może być dowolna subiektywna ocena redaktorów.
Co do kontroli, to raczej nie można twierdzić, że są teraz przeprowadzane, bo akurat ktoś jest w Trójmieście - są robione w dowolnym momencie o którym oczywiście lokal nie ma zielonego pojęcia.
Przypomnę po raz kolejny, ze polityka Michellina sprawdzania lokali w Polsce jak na razie jest skandaliczna.
Właśnie dlatego, że chyba tylko u nas zajmowano się dotychczas tylko 2-3 miastami i promowano je, kompletnie w oderwaniu od pozostałych potencjalnie lepszych miejsc. W innych krajach inspektorzy jeżdżą po całym kraju, bo wyjątkowe restauracje często są poza dużymi miastami.
Oczywiście cieszy, ze od teraz Pomorze będzie brane pod uwagę, ale przypominam, ze nadal są inne regiony, które nie są kontrolowane. Przy okazji widać jasno jak bardzo mylili się decydenci z Michellin, by promować jedynie Warszawę, Poznań czy Kraków przez ładnych parę lat, od kiedy pojawili się w Polsce. Bo świadczy o tym nie tylko jedna gwiazdka w Trójmieście nadana od pierwszego razu, ale także wiele innych wyróżnionych lokali.
Gdyby Trójmiasto było restauracyjną pustynią czy średniakiem, to tych wyróżnień by nie przyznano.- 16 5
-
2024-06-29 13:04
z adnotacją - tekst zawiera lokowanie produktu (1)
- 2 2
-
2024-06-29 15:22
no raczej recenzje, których jest tu sporo, to nie lokowanie produktu
bo to zakłada opłacenie czyli artykuł sponsorowany
- 0 0
Wszystkie opinie
-
2024-06-29 09:18
Ciekawe jak ta plakietka wpłynie na ceny dań (2)
- 21 0
-
2024-06-29 10:05
Historycznie jest to miejsce gdzie po zmianie opon tej firmy mogłeś jechać coś zjeść... Ale mi medal...
- 3 2
-
2024-06-29 10:37
Bardzo
dodatnio zapewne.
- 2 1
-
2024-06-29 09:19
Nie wierzę, że w Polsce jest aż 77 restauracji, które zasługują na to wyróżnienie (4)
Nadal jesteśmy kulinarnie strasznie zacofani, jeśli przydzielaniem zajmowali się również Polacy, to wręcz marnotrawienie zasobów.
- 7 13
-
2024-06-29 10:06
To się kupuje (1)
Tak jak informacje ze plaże w Gdańsku są na 10 miejscu na świecie. Pelikany łykają i się lepiej czują a mądry swoje wie.
- 6 4
-
2024-06-29 10:13
Polska to zaścianek. Skoro PiS owcy mogli rozsławić tanie ośmiorniczki w `Sowa i Przyjaciele`to znaczy że w tym Kraju
ciemny lud kupi wszystko :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
- 3 4
-
2024-06-29 10:36
umiesz czytać ze zrozumieniem? Na ten moment działa w Polsce pięć restauracji z jedną Gwiazdką Michelin
Czytaj więcej na: https://kulinaria.trojmiasto.pl/Czerwone-plakiety-rozdane-Gala-Przewodnika-Michelin-w-Olivia-Star-n190788.html- 3 1
-
2024-06-29 11:32
Zacofani ?
To jesteśmy teraz ,kiedyś to było jedzenie ,pewnie nie znasz takich dań z ziemniaka z twarogiem ,jedz chemię i się niewymądrzaj.
- 2 0
-
2024-06-29 09:29
Jakoś dziwnie że restauracja w Oliwia star wygrała. (5)
Jak pakują na nią tyle kasy na promocje bo ciągnie w dół. Ale być może znaleźli właśnie sposób. Wszystko idzie kupić.
- 20 3
-
2024-06-29 09:42
Tytuły się kupuje
Nie jesteś z branży to nie wiesz
- 5 1
-
2024-06-29 10:06
A to nie ten z pisu wybudował?
- 1 3
-
2024-06-29 11:39
Dlatego się omija takie knajpy. (2)
Drogo i niesmacznie.
- 2 2
-
2024-06-29 14:42
I pisem wali
- 1 1
-
2024-06-29 15:02
Dlatego trzeba mnieć kasę
A nie dziadem byc
- 2 2
-
2024-06-29 09:41
Mistrzowie Polski (1)
Jak nasi piłkarze. Jak jest test klubowy to 5+ , a jak potem robia to farutex i nawet się nie chce po lepsze mięso jechać do Selgros. Praktyka robi 99% a potem się dziwisz, że po wyrwfinowanym smaku wizyta w toalecie. Wiem bo mam z nimi doczynienia na codzien
- 6 1
-
2024-06-29 11:05
Lepsze mięsa w Selgros? Interesujace
- 0 0
-
2024-06-29 09:42
Jakaś ściema (2)
Nie wierzę kucharzowi, który jest chudy!
- 12 1
-
2024-06-29 10:07
Ja nie ufam rudym (1)
- 6 2
-
2024-06-29 11:04
Ja ufam tylko małym, grubym i bezzębnym, którzy mają brudne buty i za duży płaszcz
- 2 3
-
2024-06-29 10:05
Jest i Ola! (4)
Takiej okazji nie przepuści
- 23 5
-
2024-06-29 10:44
(1)
I siedzi ze swoim rehabilitantem przy stole.
- 3 0
-
2024-06-29 13:05
a rydwan stoi na zakazie
- 2 0
-
2024-06-29 14:43
Dalej z ochroną łazi bo się swojego cienia boi
- 1 0
-
2024-07-01 07:07
Bo to prawie jak festyn
- 1 0
-
2024-06-29 10:10
W związku z tym co nastąpiło mam zasadnicze pytanie: czy cennik w Menu już zmieniony na wyższy ? :))))))))) (4)
W jednej z tych knajpek jadłem i nie `powaliło mnie` :))))))))))))))))))))))) Przerost formy nad treścią. Ps. Kryteria przyznawania gwiazdek oraz wyróżnień są coraz mniej przejrzyste :)
- 8 3
-
2024-06-29 10:27
Dlaczego uważasz, że są nieprzejrzyste (do tego coraz mniej)? (2)
To są subiektywne odczucia kontrolera, ale oczywiście muszą spełniać szereg wysokich oczekiwań.
Zaczynając od obsługi, czasu oczekiwania, itd.
Inspektor ocenia podane dania pod względem wizualnym i organoleptycznym oraz zgodności ze sztuką kulinarną.
Michellin nie może pozwolić sobie na bylejakość, to jest Michellina nie jakiś byle jaki lokalny przewodnik.
Dlatego kontrole są tajne i restauracje nie wiedzą ani kiedy, ani kto może być przedstawicielem Michellina, a raz nadana gwiazdka, jeśli przy kolejnej kontroli wysoki standard się nie potwierdzi, jest odbierana.- 1 3
-
2024-06-29 10:46
(1)
Organoleptycznym? Ha ha ha! To nie dziedzina patomorfologii! Pomyliłeś działy!
- 0 2
-
2024-06-29 10:53
pozwól skierować się ruski trollu do słownika języka polskiego
organoleptyka «metoda oceniania jakości środków spożywczych na podstawie ich wyglądu, smaku i zapachu»
- 4 0
-
2024-06-29 14:47
Ty uryno siedzisz na Kurkowej bo wali celą
Uśmiech masz bo szwab kazał się uśmiechać. Wszyscy wiedzą że jesteś dawnym kierowca BMW na forum
- 0 1
-
2024-06-29 10:14
(4)
A kogo będzie stać na takie restauracje ? Raz do roku na wyjście?
- 19 6
-
2024-06-29 10:24
Jeżeli na zdjęciu widzę Geslerównę to wiem jedno: tam nie mogą dobrze karmić :)))))))) (1)
- 5 3
-
2024-06-29 10:41
Ona przyszła tylko z zazdrością popatrzeć! Dalllllleko jej nawet do Rekomendacji Michalina! Został jej tylko PR zrobiony pod publiczkę przez TVN!!!
- 2 1
-
2024-06-29 11:03
To dla turystow, a nie biedakow
- 0 1
-
2024-06-29 11:21
Nie musi być drogo
Jestem teraz w Hanoi. Wczoraj jadłem w restauracji z gwiazdką Michelin. Obskurny bar z drewnianymi stołami i plastikowymi taboretami ale jedzenie przepyszne. Koszt około 20 zł na osobę. Nawet jak na Wietnam to nie jest drogo.
- 0 2
-
2024-06-29 10:15
Opinia wyróżniona
Ponieważ to novum w Trójmieście, to proponuję serię artykułów o nagrodzonych czy wyróżnionych restauracjach (2)
Z oznaczeniem czerwonym logo i wytłumaczeniem, co konkretnie dane wyróżnienie oznacza. Oraz opisem co serwuje, jaki jest wystrój, itd. Może być dowolna subiektywna ocena redaktorów.
Co do kontroli, to raczej nie można twierdzić, że są teraz przeprowadzane, bo akurat ktoś jest w Trójmieście - są robione w dowolnym momencie o którym oczywiście lokal nie ma zielonego pojęcia.
Przypomnę po raz kolejny, ze polityka Michellina sprawdzania lokali w Polsce jak na razie jest skandaliczna.
Właśnie dlatego, że chyba tylko u nas zajmowano się dotychczas tylko 2-3 miastami i promowano je, kompletnie w oderwaniu od pozostałych potencjalnie lepszych miejsc. W innych krajach inspektorzy jeżdżą po całym kraju, bo wyjątkowe restauracje często są poza dużymi miastami.
Oczywiście cieszy, ze od teraz Pomorze będzie brane pod uwagę, ale przypominam, ze nadal są inne regiony, które nie są kontrolowane. Przy okazji widać jasno jak bardzo mylili się decydenci z Michellin, by promować jedynie Warszawę, Poznań czy Kraków przez ładnych parę lat, od kiedy pojawili się w Polsce. Bo świadczy o tym nie tylko jedna gwiazdka w Trójmieście nadana od pierwszego razu, ale także wiele innych wyróżnionych lokali.
Gdyby Trójmiasto było restauracyjną pustynią czy średniakiem, to tych wyróżnień by nie przyznano.- 16 5
-
2024-06-29 13:04
z adnotacją - tekst zawiera lokowanie produktu (1)
- 2 2
-
2024-06-29 15:22
no raczej recenzje, których jest tu sporo, to nie lokowanie produktu
bo to zakłada opłacenie czyli artykuł sponsorowany
- 0 0
-
2024-06-29 10:21
Co tydzień gwiazdki rozdają. Żaden prestiż
- 5 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.