• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kaszubskie dania w nowej restauracji Cafe Polskie Smaki

Olga Miłogrodzka
19 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej, kasza orkiszowa, pieczone jabłko - jedno z głównych dań serwowanych w nowej, sopockiej restauracji Cafe Polskie Smaki.  Eskalopki z polędwiczki wieprzowej, kasza orkiszowa, pieczone jabłko - jedno z głównych dań serwowanych w nowej, sopockiej restauracji Cafe Polskie Smaki.

Rotunda Domu Zdrojowego w Sopocie, z widokiem na morze i molo, to idealne miejsce na ucztę kulinarną. W maju, z inicjatywy hotelu Sheraton, powstał tu nowy lokal - Cafe Polskie Smaki. Potrawy w nim podawane określić można jako współczesne wariacje na temat tradycyjnych polskich dań, kaszubskich w szczególności. Menu degustacyjnego, skomponowanego przez Krystiana Szidela - szefa kuchni restauracji, mieliśmy okazję posmakować podczas czwartkowej kolacji.



- Impuls do powstania lokalu dali nam w rzeczywistości goście hotelu - często pytali o miejsce, w którym spróbować będą mogli tradycyjnych polskich potraw. Postanowiliśmy tę lukę wypełnić. Restauracja funkcjonuje od maja i od tego czasu czaruje polskimi, ale także regionalnymi smakami, które w sposób szczególny chcemy promować. Pracujemy na lokalnych produktach i recepturach. Chcemy pokazać, że polska kuchnia jest wyjątkowa, bazuje na mocnych podstawach, do których warto wracać i interpretować na swój sposób, trochę nowszy, bardziej współczesny. Cafe Polskie Smaki to miejsce dla każdego. Formalności dodaje mu historyczna lokalizacja, ale z drugiej strony podajemy tu dania na każdą kieszeń. Swoją ofertę kierujemy nie tylko do gości hoteli i turystów, ale także do mieszkańców Trójmiasta - mówi Iwona Von Schada-Borzyszkowska z hotelu Sheraton.
Menu restauracji - co podkreśla Krystian Szidel - jest proste i w tej prostocie chce widzieć jego siłę. Kuchnia regionalna, kaszubska, jest główną jego inspiracją. Odnajdziemy w nim dużo ryb (śledzia, troć bałtycką, sandacza, dorsza), kaczkę, grzyby i owoce leśne - wszystko to, co charakterystyczne dla regionu.

Restauracja stara się bazować na lokalnych przepisach. Do tych ciekawszych należy zupa rybna zakwaszana sokiem z ogórków kiszonych.

- W ten sposób właśnie zupę doprawiali na kutrach rybacy. Gdy okazała się mdła w smaku, zakwaszali ją. Zamiast cytryny używali tego, co mieli, czyli soku z ogórków kiszonych w słojach. Kontynuujemy tę tradycję. Nigdzie indziej w Trójmieście takiej zupy nie zjemy. Tak samo, jak nigdzie indziej w Sopocie nie posmakujemy sielawy. U nas sielawa z Wdzydz Kiszewskich widnieje w menu sezonowym i dostępna będzie pewnie do końca sierpnia - mówi Krystian Szidel.
  • Krystian Szidel - szef kuchni w restauracji Cafe Polskie Smaki
  • Vestal - kaszubska wódka z ziemniaków, produkowana przez Johna Borrella niedaleko Kania Lodge.
  • Sandacz smażony z sosem rakowym, gołąbek z kapusty z soczewicą, szalotki z tymiankiem, karmelizowane rzodkiewki
  • Szarlotka z owocami leśnymi, sos kardamonowy, lody waniliowe
  • Wnętrze lokalu
  • Goście
Dania powstają - oczywiście - wyłącznie w oparciu o regionalne produkty i składniki, a na miejscu szefowie kuchni przygotowują samodzielnie to, na co tylko pozwala im zaplecze kuchenne - wypiekają chleb, wędzą pierś z kaczki, przygotowują lody do deserów.

- Sery, w tym kozi, sprowadzamy tylko z Kaszub, od lokalnych dostawców. Można u nas zjeść - według mojej opinii - najwyższej jakości wołowinę w Polsce, z czego akurat jestem wyjątkowo dumny. Mięso pochodzi z hodowli w Pniewach, jest sezonowane, długo dojrzewające, a podajemy je w postaci steka z rostbefu - mówi Krystian Szidel.
W trakcie czwartkowej kolacji goście zachwalali także pierogi z farszem z kaczki oraz deser - szarlotkę z owocami leśnymi, sosem kardamonowym oraz lodami waniliowymi. Wyraźnie regionalnym przysmakiem, podanym w trakcie kolacji, był - oprócz zupy - śledź marynowany w cytrynie i occie jabłkowym. Zestawiono go z kwaśną śmietaną i kozim serem.

Karta alkoholi także wypełniona została polskimi pozycjami, w tym lokalnymi. W Cafe Polskie Smaki dostaniemy np. kaszubską wódkę Vestal wyrabianą przez Johna Borrella niedaleko Kania Lodge. Znajdziemy tu także bogaty wybór polskiego wina, cydru oraz nalewek.

Przeczytaj także: John Borrell. Mógł wybrać świat, wybrał Kaszuby.

- Oprócz dużego wyboru polskich wódek - takich jak Vestal Pomorze, J.A. Baczewski, Ostoya, Potocki, Belvedere, w menu Polskich Smaków znajdziemy między innymi znakomity Cydr Tradycyjny z Trzebnicy oraz nieprzeciętne piwo z Browaru Starogdańskiego. Browar ten tworzy piwo oparte o tradycyjną recepturę, takie same składniki oraz takie same technologie jak 50 lat temu. Co ciekawe, piwo jest warzone przez legendarnego gdańskiego piwowara - Lucjana Iwanowicza. Godne polecenia jest także wino Pinot Gris ze Srebrnej Góry. Winnica jest położona na zboczach Srebrnej Góry, u stóp klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach w Krakowie. Nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii lokalnych upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina - mówi Andrzej Strzelecki, sommelier.
Warto dodać, że naczynia, w których serwuje się w restauracji potrawy, przygotowane zostały dla restauracji - wraz z unikatowym na nich wzorem - przez zakład porcelany stołowej Lubiana koło Kościerzyny.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (84) 1 zablokowana

  • widze

    Talerz I jakies resztki niedojedzonego obiadu.
    Nowa moda goracy talerz, cos na wzor goracego biurka.

    • 19 0

  • Gołąbek czy jego kawałek?

    • 17 0

  • Fajnie, ze lokalnie, fajnie, ze po polsku. Odwiedze.

    • 2 12

  • nawet portal deluxe (5)

    opanowali janusze - oto efekt dobrej zmiany

    • 17 31

    • Woda z mózgu (3)

      Tomuś dzieciaku drogi to raczej kuchnia z przystawkami. Jak masz ochotę to płać,ale być Januszem, a dawać robić się w ciula to dwie różne sprawy.

      • 12 2

      • ciebie janusz (1)

        posuwaja na codzien tylko nie zdajesz sobie z tego sprawy, a bogatym zostaw przywilej gdzie maja jesc i za ile. Tobie pozostaje porownywanie zawartosci bulki w bulce w kebabie osiedlowym za 6 zl

        • 6 8

        • Tomuś nerwusie...

          Tomuś, ale z ciebie nowobogacki ciul lub masz ochotę nim być. Używaj mózgu, a nie kieruj się światem mody.....

          • 4 3

      • janusze KODeraści

        • 6 6

    • jesteście dla nas ciekawi

      śmiesznie wyglądacie, ubieracie się jak kobiety, zachowujecie się zabawnie. Fajnie pooglądać co takie dziwadła jedzą. Deluxe to takie wasze getto, którym oddzielacie się od nas. To dobrze.

      • 16 2

  • (1)

    Mam dzisiaj na obiad kasze krakowską z sosem z kurek i ogórki małosolne - wszystko domowej roboty. Tyle, że porcje mega większe. To znaczy, że to nasze menu jest XXXXXXXL de luxe?

    • 30 1

    • to znaczy ze jestes cbulakiem

      • 3 10

  • Ble (2)

    Dajcie spokój. Porcje male, ceny duze a kaszubskie smaki to z czapki do nazwy wzieli. Na danie czekasz nawet 50 min przy 4 zajetych stolach. Nie polecam.

    • 23 3

    • jak czekasz to chyba dobrze (1)

      jakby po pieciu minutach podali to bylo dziwne

      • 5 6

      • Ble

        Ale ty glupi jestes, 20,25 min ok ale nie 50

        • 7 0

  • smaki

    dla kogo to dla kogo ?pytam sie???
    kaszubi zawsze byli biedni i to nie ich działka
    prosze ich nieobrazac

    oni napewno tu sie nie pojawią bo za co?

    • 12 5

  • Zalać balsamico i dać 10% normalnej porcji (1)

    czyli jak podbić cenę stwarzając pozory premium

    • 22 2

    • nie rozróżnia balsamico od demi glace

      i się mądrzy :) bo balsamico zna

      • 3 0

  • Kuchnia kaszubska to...

    proste, duże i tanie chłopskie jadło, a tu na zdjęciach prosto, mało i zapewne drogo.

    • 25 1

  • A je chetnie pojde (3)

    zeby sprobowac i stac mnie ...

    No zacznijcie juz minusowac frustraci .. kto pierwszy ten lepszy

    • 5 26

    • chcesz minusa to masz ode mnie (2)

      pisowcu podły. Albo partyjny albo złodziej.

      • 0 11

      • dla mnie on wygląda na (1)

        POstkomucha z PO z takimi tekstami.

        • 4 4

        • boli cie co?

          a postkomuchach to sie nie wypowiadaj pisowski gamoniu, bo PO mogalaby sie od was uczyc

          • 3 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane