• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bal sylwestrowy w październiku? Szefowie kuchni świętują wcześniej

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
30 października 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W Drugim Balu Sylwestrowym Szefów Kuchni i Cukierni wzięło udział prawie dwustu zaproszonych gości. W Drugim Balu Sylwestrowym Szefów Kuchni i Cukierni wzięło udział prawie dwustu zaproszonych gości.

W poniedziałek, 29 października, odbył się Drugi Bal Sylwestrowy Szefów Kuchni i Cukierni. Skąd taka data? Pomysłodawcy wydarzenia wiedzą, że sylwestrowa noc dla branży gastronomicznej oznacza pracę, dlatego postanowili zorganizować zakończenie roku dwa miesiące szybciej. Wieczór urozmaiciły występy artystyczne, pokaz sztucznych ogni i smaczne jedzenie.



Goście zgromadzili się w Hotelu Almond Business & SPA w Gdańsku tuż po godz. 19. W wydarzeniu wzięło udział prawie dwustu gości z całej Polski, w tym wielu szefów kuchni i cukierników wraz z osobami towarzyszącymi, przedstawiciele firm partnerskich oraz redaktorzy mediów branżowych.

Organizatorzy wydarzenia wiedząc, że obowiązki zawodowe rzadko pozwalają szefom kuchni i cukiernikom świętować Nowy Rok w standardowym terminie, specjalnie dla nich przesunęli datę sylwestra właśnie na 29 października.

Tematem przewodnim był styl piracki, dlatego wielu gości postanowiło się przebrać a na nieprzygotowanych czekały gadżety z pirackimi akcentami. Wieczór poprowadził Robert Bochenki z firmy Kulinarneshow.

Bal rozpoczął się od oficjalnego przywitania gości oraz rozdania statuetek partnerom i sponsorom spotkania.

- Praca w gastronomii to bardzo odpowiedzialne i męczące zadanie. To już drugi nasz bal, w którym udział biorą najlepsi szefowie kuchni i cukierni z całej Polski. Mówi się, że jak się bawi szef kuchni, to bawi się całe miasto, mamy nadzieję, że tak będzie dzisiaj. Naszym zadaniem, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jest integrowanie środowiska gastronomicznego. Goście poznają również nowe smaki i dzielą się doświadczeniem w miłej atmosferze - mówił organizator wydarzenia, Krzysztof Szulborski.
Specjalne menu przygotował szef kuchni restauracji Magiel, Przemysław Langowski. Goście mieli okazję podziwiać tzw. live cooking, w trakcie którego przygotowano pepitki z owocami morza. Wśród kulinarnych atrakcji znalazły się również wolno pieczony tomahawk stek, grillowany i wędzony łosoś, golonka pieczona w piwie oraz aromatyzowane krewetki. Natomiast za bar odpowiadał Stary Browar Kościerzyna i marka Soplica.

  • Wśród gości panowała karnawałowa atmosfera.
  • Atrakcją wieczoru był pokaz tańca brzucha w wykonaniu tancerki o pseudonimie Nailah
  • Tort w pirackim stylu przygotowała cukiernia Sowa.
  • W trakcie wieczoru odbył się pokaz sztucznych ogni.
  • Tematem przewodnim balu był styl piracki.
  • Specjalne menu przygotował Przemysław Langowski, szef kuchni restauracji Magiel.

Jak na zabawę sylwestrową przystało, odbył się pokaz sztucznych ogni, choć nie o północy, a tuż przed godz. 22. Zwieńczeniem karnawałowej zabawy był tort przygotowany przez cukiernię Sowa, który pojawił się na sali równo o północy.

W trakcie wieczoru odbył się występ tancerki o pseudonimie Nailah, która zaprezentowała gościom taniec brzucha. Atrakcją był również karykaturzysta, który wykonywał portrety w hotelowym foyer. W tym samym miejscu znajdowała się fotobudka, gdzie można było zrobić pamiątkowe zdjęcie.

Oprawę muzyczną zapewnił zespół Rarytas i Dj Solero, a uczestnicy zabawy sylwestrowej chętnie poddawali się tanecznym rytmom, bawiąc się na parkiecie do późnych godzin nocnych.

Wydarzenie odbyło się dzięki pomocy partnerów branżowych, którzy od lat wspierają działalność Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, wśród nich jest również hotel Almond, w którym miał miejsce bal. Organizatorzy planują kolejną edycję balu za rok.

Sprawdź zbliżające się wydarzenia deluxe w naszym kalendarzu

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (47) 4 zablokowane

  • (1)

    Co za bzdura:/ najlepiej to spie.rzyc każda tradycje. może Sylwester w maju? :/

    • 3 6

    • Spie.rzyli to Cię rodzice

      Jak Ty ć.woku bawisz się w najlepsze w sylwestrową noc, to my kucharze ciężko pracujemy, prawda że sami wybraliśmy sobie taki zawód, ale co winne są nasze żony, przyjaciółki, partnerki, dziewczyny czy kochanki? Obchodzą sylwestra ,,na smutno" bez nas! To co Cię boli spie.przony Bartku że też chcemy wraz z drugimi połówkami pobawić się i wspólnie poczuć atmosferę takiego wieczoru? Bawimy się za swoją kasę, nie za Twoją czy podatników, a więc o co Ci chodzi?

      • 0 4

  • Sylwester w październiku (3)

    Super pomysł

    • 14 4

    • A ja jem śniadanie na kolację.

      I też jest super!

      • 5 1

    • Bardzo super ;) Taka namiastka prawdziwego balu.

      • 1 2

    • jak w filmie Lady's

      hahaha

      • 6 0

  • A ten Sylwester to świętowali zaległy spóźniony szy przyszły ? (2)

    • 19 1

    • Prawie jak miś Paddington-

      tylko on urodziny świętował pół roku przed datą

      • 1 0

    • To dlatego chodziłem głodny ,nie było żarcia w żadnej knajpie bo oni na baletach byli :)

      • 3 1

  • Super sprawa!

    Fajnie, się tak zintegrować.

    • 5 5

  • jestem przeciw, bo jestem z pisu (1)

    w zyciu mi się nie udało i jestem przeciw wszystkiemu

    • 22 16

    • Nie truj

      widać że jesteś z peło co im nie wyszło.

      • 5 5

  • Dlaczego w kwietniu sobie nie zrobili?

    Prima Aprilis w sam raz.

    • 7 1

  • Ale cukiernia to akurat w sylwestra nie pracuje po nocach .

    Zrobią ciastka do lodówki i fajrant.

    • 9 0

  • Ale po co kilka razy pisać w którym hotelu odbył się bal ? (2)

    • 29 5

    • Bo to reklama, tylko ładnie zawoalowana

      • 10 0

    • Jak nie wiadomo o co chodzi...

      :)

      • 14 0

  • E=mc^2

    Doskonały przykład na względność czasu ;)

    • 2 0

  • Spóźnili się o miesiąc

    Rosz Haszana wypadło w tym roku na przełomie września i października. Widać byli tak zapracowani, że nie zauważyli..

    • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane