wiadomości - Aktualności

stat

Bal sylwestrowy w październiku? Szefowie kuchni świętują wcześniej

W Drugim Balu Sylwestrowym Szefów Kuchni i Cukierni wzięło udział prawie dwustu zaproszonych gości.
W Drugim Balu Sylwestrowym Szefów Kuchni i Cukierni wzięło udział prawie dwustu zaproszonych gości. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

W poniedziałek, 29 października, odbył się Drugi Bal Sylwestrowy Szefów Kuchni i Cukierni. Skąd taka data? Pomysłodawcy wydarzenia wiedzą, że sylwestrowa noc dla branży gastronomicznej oznacza pracę, dlatego postanowili zorganizować zakończenie roku dwa miesiące szybciej. Wieczór urozmaiciły występy artystyczne, pokaz sztucznych ogni i smaczne jedzenie.



Goście zgromadzili się w Hotelu Almond Business & SPA w Gdańsku tuż po godz. 19. W wydarzeniu wzięło udział prawie dwustu gości z całej Polski, w tym wielu szefów kuchni i cukierników wraz z osobami towarzyszącymi, przedstawiciele firm partnerskich oraz redaktorzy mediów branżowych.

Organizatorzy wydarzenia wiedząc, że obowiązki zawodowe rzadko pozwalają szefom kuchni i cukiernikom świętować Nowy Rok w standardowym terminie, specjalnie dla nich przesunęli datę sylwestra właśnie na 29 października.

Tematem przewodnim był styl piracki, dlatego wielu gości postanowiło się przebrać a na nieprzygotowanych czekały gadżety z pirackimi akcentami. Wieczór poprowadził Robert Bochenki z firmy Kulinarneshow.

Bal rozpoczął się od oficjalnego przywitania gości oraz rozdania statuetek partnerom i sponsorom spotkania.

- Praca w gastronomii to bardzo odpowiedzialne i męczące zadanie. To już drugi nasz bal, w którym udział biorą najlepsi szefowie kuchni i cukierni z całej Polski. Mówi się, że jak się bawi szef kuchni, to bawi się całe miasto, mamy nadzieję, że tak będzie dzisiaj. Naszym zadaniem, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jest integrowanie środowiska gastronomicznego. Goście poznają również nowe smaki i dzielą się doświadczeniem w miłej atmosferze - mówił organizator wydarzenia, Krzysztof Szulborski.
Specjalne menu przygotował szef kuchni restauracji Magiel, Przemysław Langowski. Goście mieli okazję podziwiać tzw. live cooking, w trakcie którego przygotowano pepitki z owocami morza. Wśród kulinarnych atrakcji znalazły się również wolno pieczony tomahawk stek, grillowany i wędzony łosoś, golonka pieczona w piwie oraz aromatyzowane krewetki. Natomiast za bar odpowiadał Stary Browar Kościerzyna i marka Soplica.


Jak na zabawę sylwestrową przystało, odbył się pokaz sztucznych ogni, choć nie o północy, a tuż przed godz. 22. Zwieńczeniem karnawałowej zabawy był tort przygotowany przez cukiernię Sowa, który pojawił się na sali równo o północy.

W trakcie wieczoru odbył się występ tancerki o pseudonimie Nailah, która zaprezentowała gościom taniec brzucha. Atrakcją był również karykaturzysta, który wykonywał portrety w hotelowym foyer. W tym samym miejscu znajdowała się fotobudka, gdzie można było zrobić pamiątkowe zdjęcie.

Oprawę muzyczną zapewnił zespół Rarytas i Dj Solero, a uczestnicy zabawy sylwestrowej chętnie poddawali się tanecznym rytmom, bawiąc się na parkiecie do późnych godzin nocnych.

Wydarzenie odbyło się dzięki pomocy partnerów branżowych, którzy od lat wspierają działalność Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, wśród nich jest również hotel Almond, w którym miał miejsce bal. Organizatorzy planują kolejną edycję balu za rok.

Sprawdź zbliżające się wydarzenia deluxe w naszym kalendarzu

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (47)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia