• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Australijska królowa na polskim talerzu

Jakub Jakubowski
20 stycznia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Barramundi Barramundi

W Polsce wciąż jest rzadkością, na świecie, szczególnie w krajach Oceanii, prawdziwym rarytasem i narodowym przysmakiem. Barramundi, ryba żyjąca przede wszystkim w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych, ceniona jest głównie za walory smakowe i wyjątkowe właściwości odżywcze mięsa. I choćby dlatego jest tak rzadka, unikatowa i uważana za potrawę luksusową. W Trójmieście i okolicach barramundi znaleźliśmy w zaledwie czterech restauracjach.



W Polsce Barramundi to wciąż rzadkość W Polsce Barramundi to wciąż rzadkość
Barramundi ma bardzo delikatne mięso Barramundi ma bardzo delikatne mięso
Barramundi jest rybą dwuśrodowiskową - przebywa w wodzie słonej i słodkiej - drapieżną, odżywiającą się mniejszymi rybami oraz owadami. W wyniku takich przystosowań mięso barramundi posiada podobną zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 jak na przykład łosoś. Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu między innymi stanowiąc budulec dla tkanki mózgowej, pobudzają też syntezę hormonów.

Na całym świecie doceniane są walory smakowe barramundi oraz jej szerokie zastosowanie w gastronomii. W Polsce ta szlachetna ryba dopiero zaczyna swoje kuchenne podboje, jednak na światowych stołach króluje nie od dziś. Uznanie szefów kuchni zawdzięcza swojemu smakowi oraz delikatnemu i zwartemu mięsu. Jej główną zaletą jest to, że nie posiada ostrych i drobnych ości, więc śmiało można z niej przyrządzać zupy, np. w pikantnej wersji azjatyckiej z mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki temu, że ma zbite mięso, nadaje się także do klasycznego smażenia, panierowania, duszenia i grillowania. Często jest też podawana w postaci marynowanej, np. ceviche. Wyśmienicie smakuje także w wersji wędzonej.

Do restauracji trafia świeża, z jedynej polskiej hodowli ulokowanej pod Olsztynem. W Trójmieście barramundi zjemy w restauracji Barracuda w Gdyni, w Tawernie Rybaki w Sopocie oraz w gdańskiej restauracji Billy's w Galerii Handlowej Madison.

- Jest to znakomita, szlachetna, mięsista, ale bardzo delikatna ryba. Ze względu na swoje właściwości daje kucharzowi duże pole do popisu, gdyż po pierwsze można przygotowywać ją praktycznie na wszystkie sposoby, a po drugie można komponować z niezliczoną ilością dodatków - mówi Kamil Sadowski, szef kuchni restauracji Barracuda. - Ryba ta nie należy do ryb tłustych, co jest ogromną zaletą. Delikatny, cytrusowy bulion z grzybami mun i warzywami pozwala poczuć smak a jednocześnie człowiek nie ma przesytu. Jako danie główne w naszej restauracji barramundi podawana jest na buraczkowym risotto oraz białych szparagach z płatkami parmezanu i oliwą truflową - dodaje Kamil Sadowski.

Barramundi to jedna z najlepiej sprzedających się ryb w Barracudzie. Jak twierdzi szef kuchni, popularnością dorównuje nawet łososiowi. Zupełnie inaczej jest natomiast w restauracji Billy's, gdzie ten australijski rarytas traktowany jest przez klientów jak potrawa mocno egzotyczna.

- Nasi klienci zdecydowanie częściej zamawiają pstrąga, a wynika to z tego, że barramundi jest rybą praktycznie nieznaną. Często musimy odpowiadać na pytania, co to jest za ryba. Ale z reguły jak ktoś spróbuje to mu smakuje. U nas podajemy barramundi w całości w postaci grillowanej. Jak każda rybka, tak i ta lubi cytrynkę, czosnek i zioła. Grillujemy ją w taki sposób, aby skórka była soczysta i chrupiąca. Podajemy z ziemniaczanym gratin oraz sałatką wegetariańską z serem feta - mówi Damian Cymanowski, menedżer restauracji.

W okolicy Trójmiasta tę szlachetną rybę zjemy jeszcze w restauracji Barramundi w Juracie.

Barramundi w musztardowej panierce
Składniki:
2 barramundi
1/2 szkl. musztardy francuskiej
1 cytryna
1 jajko
2-3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz

Sos:

1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
1/3 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 cebuli
3 łyżki szczypioru
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Przygotuj sos: majonez wymieszaj z musztardą i jogurtem. Cebulkę posiekaj drobno wraz ze szczypiorem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Barramundi oczyść, odetnij płetwy, głowę, a wnętrze ryby dobrze wypłucz. Następnie skrop cytryną i pozostaw na ok 15 min. Przepłucz w zimnej wodzie, osusz i przypraw solą oraz pieprzem. Ryby obtocz w jajku z ziołami prowansalskimi, po czym posmaruj musztardą francuską. Następnie usmaż na oleju, na wolnym ogniu ok. 15 min - nie pozwól, aby musztarda się przypaliła. Pod koniec smażenia przykryj rybę patelnią, aby się dodusiła. Możesz także zawinąć rybę w folię aluminiową i piec w temperaturze ok. 190°C przez ok. 20 min. Przed podaniem posyp rybę pietruszką i podawaj z sosem.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (62) ponad 10 zablokowanych

  • aussie pl

    Nie wiem dlaczego,ale w Polsce nazwę tej ryby wymawia się nie prawidłowo - barramundi,a prawidłowa nazwa to ,piszę tak jak się wymawia-barramandi.Tyle tytułem sprostowania.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane