• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

17 restauracji na molo w Sopocie. Odbył się Slow Food Festiwal

Anna Gryszkiewicz
27 maja 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

W Sopocie odbyła się pierwsza edycja festiwalu "Slow Food Festiwal - Sopot Od Kuchni". Siedemnastu szefów kuchni z Trójmiasta i okolic, wraz z zespołami pomocników, zaprezentowało swoje kulinarne propozycje. Aby je przygotować, każdy otrzymał ten sam zestaw produktów. Co powstało? Dziesiątki dań, kolejki do stołu i żywa dyskusja degustujących.


Czy podopa się Tobie idea otwartych festiwali kulinarnych?


Długi stół rozstawiony na molo połączył dużą część trójmiejskiego świata gastronomii. Kucharze, ramię w ramię, prezentowali swoje umiejętności. Większość z nich przygotowywała się do imprezy całą noc, bo dań degustacyjnych przygotowano aż... 15 tysięcy porcji. Restauracje połączyła idea "slow food", a nad wszystkim czuwał główny organizator imprezy i propagator "slow food" w Trójmieście, Wojciech Radtke.

- Mam nadzieję, że co roku będziemy mieli szansę robić tę imprezę i powiększać. Moim marzeniem jest połączyć to wydarzenie ze Slow Fish w Genui, największymi targami rybnymi - mówił Radtke.

Zakup biletu wstępu wartości 25 złotych był równoznaczny z możliwością spróbowania pięciu dań ze wszystkich prezentowanych. Podczas niedzielnego festiwalu można było spotkać szefów kuchni restauracji takich jak Wave, White House, Trafik, Hashi Sushi, El Greco, czy Rucola. Swoje "baby" produkowały na miejscu Fajne Baby. Ser Lancelot oraz Oliwa i Wino proponowały sery i wino. I, choć pogoda początkowo nie zachęcała do wzięcia udziału w degustacji, Slow Food Festiwal zgromadził mnóstwo trójmiejskich (i nie tylko) smakoszy, którzy podczas jednego dnia mieli szansę zapoznać się z kuchnią wielu tutejszych restauracji.

Wydarzenia

Opinie (30) 3 zablokowane

  • Sopocka zaściankowość: "Sopotello", Slow Food Festiwal", itd...

    • 8 16

  • no i jak dobrze ,że tej blond Salici z TVN nie było - bynajmniej kłaków w żatciu nie było !!!

    • 12 4

  • ... i ja tam byłem...

    ... i uważam, że impreza była przednia, z humorem z uśmiechem na twarzy Szefowie kuchni serwowali dania... wszystko w jednym miejscu, a idea slow food - zacna.

    • 13 3

  • Baju baju

    Trzeba bylo kupic jeszcze bilet na molo fikcja

    • 1 1

  • Gdzie był najważniejszy gość???

    - Borys Szyc!!!

    • 8 2

  • zastanawia mnie ostatni wysyp nazw ".... i wino"

    jedzenie i wino, oliwa i wino, kuchnia i wino, miód i wino... rozumiem, że miało być oryginalnie;)

    • 3 1

  • Czyja wina,nie ma wina;)

    • 3 0

  • I ja tam bylem Pyszne dania porobowalem i piwko wypilem

    Znowu akcja "propangadzistow " z grupy Fulka z kocham Sopot i PiS o tym nieudanej i beznadziejnej imprezie spalila na panewce. raz jeszcze okazalo sie , ze niewiele prawdy mozna sie doszukac w ich komentarzach . Niczym nas nie zaskoczyli gdyz znamy to od zawsze.

    • 0 0

  • wszystko smaczne oprócz....

    jednej nieświeżej kanapki z marynowaną wołowiną podaną mi przez pana "gołymi" rekami i po której spedziłem dzień w miejscu ustronnym:(((( (nie chcę sobie wyobrazać nawet gdzie te ręce były przrd podaniem kanapki); no i głos z megafonu.....do wymiany oczywiscie głos nie megafon; tekst typu: w przyszłym roku bedzie retauracja chińska i odbedą sie zawody w rzucie psem przez bagno był krótko mówiąc (jako własciciel psa) debilny; a tak ....fajna impreza polecam:)))

    • 2 3

  • 2014

    wiadomo czy w tym roku taka impreza sie odbedzie ?:)

    • 0 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane