• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Pokochaj wino", czyli spotkanie pełne zaskoczeń

Alicja Olkowska
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata. Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata.

To było szóste spotkanie z cyklu "Pokochaj wino", ale jednocześnie pierwsze w odmienionej formule i w nowym miejscu, gdańskim hotelu Radisson. Tym razem sommelier Tomasz Kalenik zabrał uczestników warsztatów w podróż do swoich ulubionych winnic i zaprezentował osiem etykiet, które zrobiły na nim w ostatnim czasie szczególne wrażenie.



O warsztatach informowaliśmy od kilku tygodni w Kalendarzu Imprez w Trójmieście

- Postanowiliśmy odrobinę zmienić formułę warsztatów. Zrezygnowaliśmy z prezentacji multimedialnej na rzecz wprowadzenia w smak wina, bez wchodzenia już tak bardzo w jego historię. Oczywiście nie zabraknie praktycznych informacji, a goście jak zawsze mogą zadawać prowadzącemu pytania, ale dziś przede wszystkim chcemy pokazać bestsellery Tomasza Kalenika z firmy Winers - mówiła organizatorka cyklu spotkań, Katarzyna BoldaBoCoach&Events.
Kolejną nowością było także miejsce spotkania - warsztaty po raz pierwszy odbyły się w Gdańsku, w hotelu Radisson. Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde, nawet najmniejsze danie imponowało pomysłowością i wykonaniem. W menu znalazły się m.in. sałatka z kiełków groszku z serem halloumi i orzechem makadamia, rillettes z kaczki z konfiturą jarzębinową i pistacją, wędzony łosoś bałtycki z chrupiącym topinamburem i pudrem limonkowym oraz crème brûlée ze skórką z cukru trzcinowego i domowymi konfiturami z węgierki.

Jednak to wina były najważniejsze i to one wywoływały momentami gorące dyskusje przy stole. Nie wszystkie etykiety od razu skradły serca uczestników warsztatów, niektóre potrzebowały na to czasu. Tak było w przypadku chilijskiego Casa Donoso Evolucion Reserva Carmenere i jak zaznaczył Tomasz Kalenik, "jednego z najbardziej genialnych w ofercie". Mocne i intensywne, z czasem uwolniło przepiękny aromat liści czarnej porzeczki i tytoniu, nabierając przy okazji delikatności. Podobnie zaskoczyło austriackie Mugeln Reserve. Jak przyznał jeden z gości, na co dzień nie gustuje w chardonnay, ale to wino po 15 minutach ukazało zupełnie nowe oblicze. Przy pierwszym spotkaniu lekko drażniło, by potem oczarować wielowymiarowym smakiem.

  • Tomasz Kalenik świetnie sprawdził się w roli prowadzącego. Ze swobodą opowiadał o winach i bawił uczestników anegdotami ze świata sommelierów.
  • Tomasz Kalenik opowiada o procesie dekantacji.
  • Dekantacja.
  • Winna ciekawostka: szklany korek.
  • Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde niewielkie danie zachwycało pomysłowością.
  • Warsztaty "Pokochaj wino" w hotelu Radisson w Gdańsku.
  • Białe wina Warsztaty Pokochaj Wino cz.VI Winers Bestsellery!
w Radisson BLU Hotel
Największe poruszenie wywołały jednak czerwone argentyńskie Casarena 505 MalbecAalto z Hiszpanii. To pierwsze prawdopodobnie nie przypadnie do gustu miłośnikom "spokojnych" i dość przewidywalnych win - na początku wręcz pikantne, po chwili odkryło nuty czekolady i "krwisty" posmak, dlatego najlepiej serwować je do wołowych steków, mięs z ciężkim, zawiesistym sosem oraz kozich serów. Drugą etykietę, Aalto, goście kosztowali po dekantacji, czyli przelaniu wina z butelki do innego naczynia - dekantera. Proces pomaga usunąć osad oraz napowietrzyć wino, co nieraz ma niebagatelny wpływ na jego smak, zwłaszcza w przypadku tych szczególnie młodych lub dojrzałych. Natomiast samo Aalto potrafi oszołomić - jest "zadziorne" i nieprzewidywalne, a co za tym idzie - nie dla każdego.

Na koniec na gości czekała niespodzianka: Angerhof Eiswein Gruner Veltliner 2015, ze szklanym korkiem (!), maksymalnie słodkie i skoncentrowane wino lodowe z Austrii. Powstaje ze zmrożonych winogron, które zbiera się dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie do -7 stopni Celsjusza. Mimo dominującej słodyczy okazało się bardzo lekkie, ananasowe i orzeźwiające.

Udział w wydarzeniu kosztował 119 zł dla nowych osób i 99 zł dla stałych bywalców. W najbliższych miesiącach odbędą się jeszcze dwa spotkania: prezentacja bestsellerów Magdy Kłopotowskiej z firmy Winkolekcja oraz zamknięcie całego cyklu "Pokochaj wino". Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.

Zobacz także: Warsztaty o sztuce picia wina

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (92) 4 zablokowane

  • Rozpijają naród.

    • 26 9

  • coś o Konradzie teraz ucichło, przez chwilę był jakby autorytetm w sprawie win a teraz cisza... (7)

    • 4 1

    • pilem wino za 750 zeta (1)

      Dobre ... takie kwaskowe

      • 10 1

      • pewnie

        wytrawne bylo... :)

        • 2 0

    • pijac wino (4)

      Wprowadzamy plesn I bakterie do przewodu pokarmowego. A pozniej latamy do WC.

      • 8 6

      • Francuzi - na dole statystyki chorób krążenia (3)

        • 7 6

        • Za to z marskością wątroby mają problemy. (2)

          • 9 3

          • A ty pewnie z bólem pupy...
            ale na to jest maść!

            • 1 1

          • Bolą stawy

            Opuchlizna otrzewnej ,barwi szkliwo gorzej niż kawa. Pół kieliszka ok, ale więcej już truje. Popytajcie starszych Hiszpanów jak zdrowo pić wino.

            • 0 0

  • Aaj waaj (1)

    Jak ja lubie wino..Moj tate zawsze mowili w Beer-Szewa ze kto pije wino temu sie powodzi.

    • 12 11

    • wszystkie lumpy też tak gadają

      • 5 2

  • wino jest podstawa czlowieka ) (6)

    Wiśnia jest wiśnia!
    Robotnik 2: I witaminy przede wszystkim ma. Wypijasz takie dwie i masz komplet.
    Robotnik 1: Witamina jest podstawą człowieka

    • 10 10

    • Żyrafy wchodzą do szafy :D (5)

      A mi się przypomniało inne: "Pyszota! W eleganckim towarzystwie to się nazywa grog."

      • 6 1

      • Pawiany wchodzą na ściany (4)

        Dwie? Nie... jedna, wozem jestem ;)

        • 9 1

        • a ciasto z zakalcem, jak lubisz (2)

          no pij, pij. Anglicy to piją bez przerwy. taki malutki wypijesz - dwa dni nieprzytomny jesteś.

          • 6 1

          • ...proszę Panów! Wody! Wody!

            ...Piwa idiotko. Piwa!

            :)

            • 5 0

          • Bimber na myszach pedzony

            • 1 0

        • I jednak wziął dwie :)

          Kultowa scena w kultowym filmie :)

          • 2 0

  • Panie kierowniku bez wina to ja dnia nie zaczynam

    Odprowadzę wózeczek, no i autka popilnuje.

    • 7 5

  • Spotkanie pseudokoneserów z pseudoznawcami wina (19)

    napuszeni, wystrojeni i nudni

    • 36 31

    • Czują się lepsi? (1)

      Pijaństwo w ładnym opakowaniu

      • 9 17

      • jeśłi oni są dla ciebie w "ładnym opakowaniu"

        to ja jestem na niewłaściwym portalu

        • 3 0

    • ale % są ?

      są i o to chodzi !

      • 7 6

    • taki suchar mi się przy okazji przypomniał... (1)

      Q: Jak najlepiej kupować auto?
      A: Najlepiej sprawdzić je po vinie

      • 7 6

      • czerstwy, muszę popić :) vinem

        a tak naprawdę to winogrona mają rodzaje tak jak jabłka
        i to wszystko o winach.
        (cebula i czosnek też mają wiele smaków i odmian, kartofle też
        ale przeciętny człowiek tego nie rozróżnia, nie rozumie, nie widzi różnicy )

        Na przykład mamy papierówki, każdy wie jak papierówka wygląda i smakuje.
        Każdy też pewnie jadł różne papierówki i wie, że czasem smakują trochę inaczej.

        Z winami jest tak samo.
        Mamy np. odmianę chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, merlot, pinot noir, kadarka. Wina będą albo z jednego winogrona zrobione albo kupażowane,
        czyli wymieszanie kilku róznych winogron np. Egri Bikaver.

        To wszystko.
        Reszta to sprawa tego czy wolimy papierówki czy jonagoldy
        i na co mamy w danej chwili ochotę.

        • 4 1

    • Kto jest wystrojony na zdjęciach ? (3)

      Nikt- raczej ciemne, stonowane stroje, garnitur, albo marynarka,
      a także koszula w kratę bez krawata- tak codziennie ubieramy się do pracy.

      a np.Kierowca autobusu ZKM jeździ w krawacie codziennie.

      • 18 2

      • ...ale dalszej części nie negujesz :) (2)

        • 4 9

        • No tak, trudno mi powiedzieć czy nudni, bo z nimi nie przebywałem

          • 12 2

        • zachowujesz się jak

          sfrustrowana miernota. Zazdrościsz? Zapłać 119 PLN i zostań duszą towarzystwa.

          • 5 1

    • (8)

      dobrze że z ciebie jest prawdziwy koneser i znawca, to jest najważniejsze

      • 13 5

      • najważniejsze że nie pozuje ani na konesera ani na znawcę (7)

        ale 'leczą' mnie miglance, którzy brali udział w takiej 'degustacji' i teraz z pogardą patrzą na Carlo Rosi mimo że do tej pory pili je litrami...

        • 7 16

        • poszli tam, by dowiedzieć się czegoś o winach (6)

          a czy nie piją Carlo Rossi ? nie wiesz ani Ty, ani ja.

          • 11 4

          • Ja wiem. (5)

            • 4 5

            • co to jest Carlo Rosi? (4)

              • 0 3

              • (1)

                włoski piłkarz

                • 1 0

              • buahaha, poważnie?

                bo ani na piłce ani na winach się nie znam

                • 0 0

              • Piosenkarz wloski (1)

                • 1 0

              • piosenkarz z wioski

                • 0 0

    • Nie mający pojęcia o co chodzi z tym wachaniem

      • 0 0

  • (2)

    popiłbym sobie wina z panią z pierwszej strony artykułu

    • 12 10

    • no a ja bym co innego z nią porobił

      • 7 3

    • Ja z nią pije

      Ideał się

      • 0 0

  • Beka na maxa (2)

    Ja zobaczyłem tę natchnioną minę pani ze zdjęcia w czasie jak wącha te sfermentowane winogrona to myslałem ze padne.
    Ludzkość już jest tak głupia, że aż ręce opadają.
    Koneserzy win buhahahaha...

    • 19 39

    • A kiedy warsztaty jedzenia chleba z dźemem??? (1)

      Są rózne rodzaje dzemów, marmolad,konfitur...przyszedłby jakiś mędrek i ponawijał makaron na uszy...
      To sztuka taki dźem zrobić, a rozpoznać bukiet...uhmmm. hoch niveau

      • 11 9

      • dla ciebie wszystko hrabio

        • 3 0

  • (9)

    Trojmiasto.pl nic innego tylko hejty
    Standardowe

    • 22 6

    • frustraci mają gdzie się wyżalić (2)

      mam i ja :)

      • 4 1

      • POkolenie PO niestety (1)

        • 1 4

        • chyba jednak wręcz przeciwnie

          • 2 1

    • To nie trojmiasto.pl, to Polska. (3)

      Z tej całej frustracji wybrali rodacy PiS, żeby zrobić innym na złość.

      • 6 5

      • (2)

        A ty znowu o polityce? I na dodatek znów niecelnie?

        • 2 3

        • bardzo celnie (1)

          i idealnie w temat

          • 1 3

          • Zasliniony wyborca PO

            Lekarz nic nie doradził?

            • 0 3

    • Trudno was kochać. (1)

      Ludzie - konsumenci o mentalności "trojmiasto", jesteście po prostu śmieszni, to nie nienawiść , to ironia.
      Dla mas wszystko z takim namaszczaniem przez was łykane jest tak dalece żenująco fałszywe i głupie - że aż śmieszne.

      • 5 0

      • przecież to jeden, biedny, samotny wariat te wszystkie komentarze pod wszystkimi artykułami wypisuje

        ale długo już nie pociągnie,
        miał 4 pękniecia już
        przy czym ostatnie było znacznie poważniejsze niż poprzednie

        • 1 0

  • Tacy młodzi a już zaglądają na dno kieliszka!!! (1)

    • 11 5

    • No ten zajrzał zdecydowanie za głęboko:

      http://deluxe.trojmiasto.pl/Warsztaty-Pokochaj-wino-czyli-spotkanie-pelne-niespodzianek-n106676.html?expand=12177846&hl=12177846#fb_id:gl:572215,pozycja:36

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane