• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłusta Kaczka zabłysnęła kuchnią w Warszawie

Aleksandra Sobocińska
23 września 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Gala Wine&Food Noble Night. Gala Wine&Food Noble Night.

VI edycja największego konkursu kulinarnego organizowanego w Polsce "Wine & Food Noble Night" dobiegła końca. Trójmiasto ma się czym pochwalić - gdyńska restauracja Tłusta Kaczka została bowiem wyróżniona aż w trzech kategoriach.



Tomasz Mrozik, szef kuchni gdyńskiej restauracji Tłusta Kaczka. Tomasz Mrozik, szef kuchni gdyńskiej restauracji Tłusta Kaczka.
Do konkursu zakwalifikowało się 12 restauracji z całej Polski - w zaszczytnym gronie znalazło się dwóch reprezentantów Pomorza, Tłusta Kaczka oraz White House Restaurant & Lounge.

- Sam fakt znalezienia się w finałowej dwunastce był dla nas ogromnym zaszczytem. Późniejszy sukces, jaki odnieśliśmy w finale konkursu, był dla nas ogromnym zaskoczeniem - komentuje Agnieszka Łangowska, manager restauracji Tłusta Kaczka. - Istniejemy zaledwie od 1,5 roku, a jednak prześcignęliśmy kilka znanych restauracji z wieloletnią tradycją. To była prawdziwa próba sił i smaków - dodaje.

Pełna lista uczestników:

Aqua Marina (Ostróda, szef kuchni: Jacek Stępkowski),
Aruana (Serock, szefowie kuchni: Adam Kotomski , Witek Iwański),
Casa Pablo (Warszawa, szef kuchni: Gonzalo de Salas Smith),
Delight (Łódź, szef kuchni: Mirosław Jabłoński),
Kryształowa (Katowice, szef kuchni: Adam Naziębło),
Mare Monti (Zakopane, szef kuchni: Castello Longobardi),
Pod Różą (Kraków, szef kuchni: Radosaw Marcińczyk),
Smaki Warszawy (Warszawa, szef kuchni: Ben Ashlin),
Sunlight (Katowice, szef kuchni: Piotr Nadolski),
Tłusta Kaczka (Gdynia, szef kuchni: Tomasz Mrozik),
Weranda (Bydgoszcz, szef kuchni: Robert Jarych),
White House Restaurant & Lounge (Sopot, szef kuchni: Mariusz Pieterwas).

Finałowa Gala odbyła się na warszawskim Torze Wyścigów Konnych w sobotę, 21 września. Tego wieczoru szefowie kuchni swoje popisowe dania zaprezentowali jurorom oraz publiczności złożonej z tysiąca osób. Konkurowali w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser.

W składzie kapituły znalazł się gdańszczanin, który w zeszłym roku zdobył pierwsze miejsce w konkursie w kategoriach: przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego, Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku. Pozostali członkowie to: Paweł Oszczyk - szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre - prezes Academy Bocuse d'Or Poland, Kurt Scheller - mistrz kuchni, prowadzący obecnie autorską Akademię Kulinarną, Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie, Jerzy Pasikowski - Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Pierwsze miejsce we wszystkich trzech kategoriach przypadło Witkowi Iwańskiemu, szefowi kuchni restauracji Aruana w Serocku. Zdobył on również wyróżnienie jury profesjonalnego.

Tomasz Mrozik, szef kuchni Tłusta Kaczka w Gdyni, zajął zaszczytne drugie miejsce w dwóch kategoriach: danie główne i deser oraz trzecie miejsce w kategorii przystawka. Dania, którymi oczarował jurorów, to:

Przystawka: Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą;
Danie główne: Podwędzana pierś z kaczki sous-vide, puree ze skorzonery, sos wiśniowy z miodem akacjowym;
Deser: Czekoladowy fondant, knel śmietankowo-waniliowy, świeże jagody.

  • Zdekonstruowany cezar z piersią przepiórczą i rokiettą z menu Tomasza Mrozika.
  • Podwędzana pierś z kaczki sous-vide z menu Tomasza Mrozika.
  • Czekoladowy fondant z menu Tomasza Mrozika.


- Nasz szef kuchni przygotował dwie propozycje konkursowego menu, a ostatecznego wyboru dokonała komisja konkursowa. Postawiliśmy na kaczkę, która jest najmocniejszą pozycją w karcie dań naszej restauracji - mówi Agnieszka Łangowska.

Co ciekawe, Tomasz Mrozik funkcję szefa kuchni Tłustej Kaczki objął w marcu br. i już zdążył osiągnąć tak znaczący sukces na kulinarnej arenie Polski.

- Jest to sukces całego zespołu. Gdyby nie wytężona, spójna praca, nie mielibyśmy szans na tak wysokie miejsce - mówi Tomasz Mrozik, szef kuchni w Tłustej Kaczce. - Podczas konkursu pojawiły się pewne problemy logistyczne. Wszystkie dania przygotowywaliśmy na miejscu, a niektóre restauracje, szczególnie te z Warszawy, w której konkurs się odbywał, miały możliwość pracy z półproduktami. Tym trudniejsze było dla nas to zadanie. Każdy uczestnik przygotowywał 350 porcji trzech dań konkursowych, co stanowiło ogromne wyzwanie. Na szczęście, udało się i odnieśliśmy niespodziewany sukces - dodaje.

Wcześniejsze doświadczenie zawodowe Mrozika to: Monteka, Sopot (szef zmiany); Hotel Dwór Oliwski (kucharz); Filharmonia, Gdańsk (kucharz), Perła Pucka, Puck (szef kuchni). Mianem dania popisowego określa dzikiego pstrąga bałtyckiego sous-vide na potrawce ze słonecznika z sosem maślano-winnym i palonymi szparagami.

Zwycięskie menu Witka Iwańskiego wyglądało następująco:

Przystawka: Wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką;
Danie główne: Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami, paloną kapustą, suszoną morelą i pudrem z chałwy;
Deser: Lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli.

  • Wędzone jajko z sosem z kurczaka ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.
  • Policzki wieprzowe z ruskimi pierogami ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.
  • Lody z palonego masła z orzechowym crumble ze zwycięskiego menu Witka Iwańskiego.


Pełna lista zwycięzców VI Wine & Food Noble Night:

Przystawka: I. Aruana, II. Casa Pablo, III. Tłusta Kaczka oraz Mare Monti (ex aequo)
Danie główne: I. Aruana , II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy
Deser: I. Aruana, II. Tłusta Kaczka, III. Smaki Warszawy.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (40) ponad 20 zablokowanych

  • Kuchnia w Tłustej Kaczce jest świetna! Polecam.

    Bywam tam raz na tydzień i ani razu nie zawiodłem się. Wspaniały jest tu zwyczaj, że po zamówieniu dań, można w zasadzie najeść się do syta przystawkami, które stoją niepodal, a samemu je się nakłada ile kto chce :)

    • 7 7

  • BRAWO TOMEK !!!

    • 5 4

  • Byłem tam zaraz po zmianie właściciela

    i od razu w rozmowie z menadżerem oraz serwowanym jadłem, klimatem, wystrojem, .... byłem przekonany, że "zajdą wysoko". I nie chodziło mi o sam pressing zwycięstwa i sukcesu.

    Gratulacje i życzę jeszcze wielu wygranych, sukcesów, i samych zadowolonych gości do których się zalicza także moja skromna osoba (a tak dla większej identyfikacji, byłem ostatnio z miłą i ładną koleżanką z Bawarii:))

    Pozdrawiam.

    • 4 3

  • (1)

    zamówiłam sznycel cielęcy w Tłustej kaczce. Podano mi panierowany prostokąt, przypominający kotlet smażony w głębokim tłuszczu w podrzędnej jadłodajni, do tego 4 maleńkie ziemniaczki, o smaku ziemniaka z mikrofali. Nie wiem, kto i gdzie zrobił te zdjęcia finezyjnych dań...ale nie są to zdjęcia potraw serwowanych na codzień w Tłustej Kaczce...

    • 8 4

    • poprzednik

      Jadła pani potrawę poprzedniego szefa kuchni.
      Teraz to całkiem inny świat.

      • 2 2

  • Tlusta Kaczka (4)

    A ja wam wytlumacze jak wyglada konkirs noble night. Wystarczy obejrzec archiwalny odcinek dzien dobry tvn w ktorym jeden z czlonkow żuri mowi o tym iz nie wie jak restauracje dostaly sie do finalu. A ja wam powiem jak. Chodzi o kase. Kazda z firm dostaje propozycje startu w takim konkursie plus ewentualne mozliwosci awansu. Wybaczcie mi czemu o niebo lepsza restauracja sztuczka nawet nie pojawila sie w tym konkursie? Bo nie ma takiej potrzeby!! To jest oplacona akcja marketingowa. Podobnie ma sie kwestia z kuchennymi rewolucjami restauracji u przyjaciol. Czy zbieg okolicznosci spowodowal ze szanowna Pani magda gessler akurat pokazywala restauracje tlusta kaczka jako wzor? Uwazam ze nie. Mam nadzieje ze redaktorzy trojmiasto.pl nie usuna mojego wpisu jak to mialo miejsce z kilkoma ostatnimi negatywnymi komentarzami na temat tej restauracji.
    Informuje iz jest to akcja marketingowa majaca na celu podwyzszyc reputacje restauracji!!!!

    • 10 11

    • Akcja marketingowa?

      Każdy konkurs jest promocją restauracji i ten kto w nich nie uczestniczy nie ma podstaw do wypowiadania się na temat eliminacji, nie sądzisz? Dla mnie to logiczne. Weź udział, a się przekonasz.
      Co do "Sztuczki" - jest ona bardzo dobrą restauracją, ale nie kwalifikowała się do Noble Night ze względu na zbyt małą salę restauracyjną, co nie spełnia wymogów "Noble Consierge". Zapraszam do zapoznania się z zasadami tego konkursu, a następnie do wypowiedzi. Bez wiedzy nie masz podstaw do wystawiania tego typu opinii.
      Pozdrawiam wszystkich "Najlepiej wiedzących".

      • 5 1

    • skąd wiesz gamoniu? (2)

      brałem udział w tym konkursie 2 lata temu i nie masz nawet pojęcia jakie to wyzwanie. Po co się wypowiadasz jak pewnie nacodzień za biurkiem siedzisz. "powiem Wam jak wygląda" a powiedź mi byłeś na tym konkursie, brałeś w tym udział czy poprostu jesteś kolejnym zakompleksionym facetem co taki odważny bo się swobodnie wypowiadać może??? owszem sztuczka jest mega, ale kaczka też. Nareszcie restauracje z trojmiasta dają radę!!! ciesz się gamoniu !!! aaa i jeszcze jedno, skoro tak wszystko wiesz to pewnie wiesz też że tam 1100 osób głosuje...jak tam Ci nie smakuje to nie chodź poprostu!! Dwie restuarcje o których mówisz to zupełnie inny rodzaj kuchni ... ale to pewnie też wiesz skoro taki wszechwiedzący jesteś. Otwórz restaurację, pokarz się na rynku, wygraj nobla i bądź wzorem w kuchenych restauracjach... potem pogadamy Panie wszechwiedzący. życzę powodzenia i niech moc będzie z Tobą

      • 3 2

      • na około 1100 gości głosuje może 25% (1)

        głosują tylko goście, których zaprosiły restauracje i ich właściciele - goście zaproszeni przez Noble Concierge mają konkurs gdzieś, przyjeżdżają się bawić i jeść za darmo..
        To są fakty. Ten kto był - ten widział hostessy z pustymi urnami proszące gości o wypełnienie kuponu..

        • 3 0

        • Zazdrość to bardzo nieładna cecha, ale rzeczywiście wielu może się nią pochwalić...

          • 0 0

  • sciema, ściema

    to akcja marketingowa za dużą kasę a nie konkurs, podobnie jak artykuły
    kreowanie rzeczywistości opłaconej nie zastanej

    • 7 4

  • Ta czy siak w gastonomii nic się nie marnuje.

    smacznego

    • 4 0

  • "Tłusta Kaczka" - zerżnięta nazwa.

    • 4 0

  • Poskim hitem eksportowym jest chyba gęś a nie kaczka

    a propos kaczki to w sieci sklepów na L była ostatnio w dobrej cenie .Ja własciwie zapłaciłem jak za kurczaka bo 13 zeta (za 2 dni kończył się termin) i upiekłem sam (3 godziny) po raz pierwszy ,faszerowaną wg przepisu z netu i była nader OK-polecam w domu i samemu

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane