• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Paweł Stawicki nowym szefem kuchni w Mercato

Alicja Olkowska
8 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
- Pamięć dań i smaków dzieciństwa, jakie głęboko zapadły w mojej głowie, przeniosłem na nowoczesną formę podania tych dań, często zapominanych przez kucharzy - mówi nowy szef kuchni restauracji Mercato, Paweł Stawicki. - Pamięć dań i smaków dzieciństwa, jakie głęboko zapadły w mojej głowie, przeniosłem na nowoczesną formę podania tych dań, często zapominanych przez kucharzy - mówi nowy szef kuchni restauracji Mercato, Paweł Stawicki.

Restauracja Mercato w hotelu Hilton wraz z nadejściem wiosny postawiła na odważne zmiany. Prowadzenie jednej z najlepszych restauracji w Polsce powierzyła młodemu szefowi kuchni - Pawłowi Stawickiemu, który zastąpił Adama Woźniaka.



Kiedy zdecydowałeś, że chcesz pracować w kuchni i związać swoją przyszłość ze światem kulinariów?

Paweł Stawicki: Dla mnie wybór zawsze był prosty - wiedziałem, co chcę w życiu robić, co daje mi zadowolenie i radość. Nie wyobrażałem sobie siebie nigdzie indziej niż na kuchni. Ta decyzja po prostu zapadła dawno temu w sercu. Uwielbiam to, co robię, dla mnie pasja tworzy profesjonalizm, a profesjonalizm przekłada się na jakość.

Dziś jesteś szefem kuchni znanej restauracji, ale opowiedz, jaką zawodową drogę przeszedłeś, zanim trafiłeś do Mercato.
Dobra restauracja, to restauracja pełna ludzi, będąca blisko ich smakowych oczekiwań. Mam w sobie ogromną kreatywność, która znajdzie swoje odbicie na talerzach.


Naukę zawodu rozpocząłem w technikum gastronomicznym w Grudziądzu, ale prawdziwa przygoda z gastronomią nadeszła wraz z pracą w restauracji w Sopocie. Następnie pracowałem w hotelach, dalszy szlif zdobywałem w londyńskiej The Greenhouse z dwoma gwiazdkami Michelin, w warszawskim Atelier Amaro, także z gwiazdką Michelin, Maaemo w Oslo z trzema gwiazdkami. Następnie szkoliłem się pod okiem poprzedniego szefa kuchni w Mercato, Adama Woźniaka. Teraz czekają na mnie kolejne kulinarne wyzwania.

Czym różni się twoja kuchnia od tego, co proponują inne dobre i popularne miejsca na kulinarnej mapie Polski?

Chcę tworzyć według filozofii i rozumienia prowadzenia restauracji, zapoczątkowanej przez poprzednich świetnych szefów kuchni Mercato, ale wychodzę również z założenia, że dobra restauracja, to restauracja pełna ludzi, będąca blisko ich smakowych oczekiwań. Mam w sobie ogromną kreatywność, która znajdzie swoje odbicie na talerzach. Znam siłę i potencjał regionalnych składników. A ich połączenie z nowoczesnymi technikami gotowania da spektakularny efekt, o czym będzie można niedługo przekonać się w restauracji na Targu Rybnym 1 zobacz na mapie Gdańska.

  • Nowe menu restauracji Mercato.
  • Nowe menu restauracji Mercato.
  • Nowe menu restauracji Mercato.
  • Nowe menu restauracji Mercato.
  • Nowe menu restauracji Mercato.
  • Nowe menu restauracji Mercato.
Wysokojakościowe, lokalne, świeże produkty są dostępne dla całej gastronomii. Co będzie wartością dodaną w twoim menu?

Najpierw osobiście muszę przekonać się do jakości i wartości składnika. Dlatego spotykam się z gospodarzami, hodowcami i rybakami. Oni po prostu zapraszają mnie do uczestnictwa i obserwowania całego procesu hodowli i upraw. Specjalnie dla nas hodowane są mieszanki ziół oraz przypraw, którą dają później swoisty autograf na gotowym daniu. Niewiarygodną kruchość i miękkość serwowanej przez nas wołowiny uzyskujemy dzięki jej leżakowaniu w jednym z lokalnych gospodarstw. To są rzeczy, które decydują o specyficznym, wyjątkowym smaku i wyglądzie dań, pod którymi się podpisujemy.

Jak w dwóch zdaniach opisałbyś kuchnię, której jesteś twórcą?

Moim głównym celem jest posiłek jako całość, w której dynamika, kontrasty i struktura smaku i intensywności są centralne. Dania odzwierciedlają pory roku, nie tylko jeśli chodzi o dostępne składniki oraz techniki przygotowania. Są również inspirowane historią regionu.

A jaki jest twój przepis na idealny smak?

Redukcja. Wyciągnięcie maksimum smaku z każdego składnika. Podniesienie i wzmocnienie wszystkich walorów smakowych potrawy. Tylko wtedy uzyska się najlepszy efekt, który oszołomi nasze zmysły.

Ponoć smaki i zapachy dzieciństwa definiują nasze dorosłe gusta kulinarne...

Pamięć dań i smaków dzieciństwa, jakie głęboko zapadły w mojej głowie, przeniosłem na nowoczesną formę podania tych dań, często zapominanych przez kucharzy. Słodycz jabłka niebywale podkreśla ciężki smak kaczki, która wraz z resztą składników sprawia, że takie dania są niesamowite. W mojej pamięci wciąż jest czernina i kluchy ziemniaczane...

Która ze światowych kuchni jest ci najbliższa?

Jeśli chodzi o smaki i ich połączenia to kuchnia polska. Bogactwo dzikich roślin i produkty z małych lokalnych hodowli sprawiają, że mam ogromną możliwość kreowania dań, które zaskakują moich gości. Łączę klasyczne francuskie techniki oraz nowoczesne podejście do gotowania, dzięki temu w moich daniach widać charakter tego, co najlepsze w kombinacji smaków i technik.

Najbardziej nieoczywiste duety kulinarne według ciebie?
Wykorzystując najnowocześniejsze techniki kulinarne chciałbym przedstawić dobrze znane wszystkim produkty w nowych odsłonach i w niekonwencjonalnych połączeniach.


Warzywa i zioła w deserach.

Na przykład?

Kruszona cykoria czy lody selerowe. Przepyszne.

Czym zatem zaskoczysz nas w nowym menu? Jaki kierunek obierze kuchnia w restauracji Mercato?

Nowe menu będzie opierać się na wykorzystaniu przede wszystkim lokalnych produktów od naszych producentów. Nasze położenie geograficzne daje nam niesamowitą różnorodność i bardzo szerokie spektrum zastosowania, zaczynając od rolnictwa, na rybołówstwie kończąc. Wykorzystując najnowocześniejsze techniki kulinarne chciałbym przedstawić dobrze znane wszystkim produkty w nowych odsłonach i w niekonwencjonalnych połączeniach. Na pierwszym miejscu stawiając na zadowolenie gościa, aby wizyta w restauracji Mercato dała zaspokojenie wszystkim zmysłom. 

Dla przykładu: grasica z wędzonym jabłkiem, pszenica gotowana w emulsji maślanej z tymiankiem, kaczka w sosie z kaczych kości. Ponadto szczaw, burak, czosnek i suszona kwaszona kapusta... lub na słodko czekolada z kwaszonym mlekiem z tapioką, biszkoptem jogurtowym i agrestem.

Jaki będzie cel na następne lata restauracji Mercato?

Będziemy cały czas pracować nad ciągłym polepszaniem jakości i skupimy się na dążeniu do perfekcji. Uważam, że powinniśmy być zawsze nastawieni na naukę. Jest to bardzo dynamiczny rodzaj pracy, należy być cały czas na bieżąco, przy czym nie należy zamykać się na przeszłość. Utrzymanie 3 czapek żółtego przewodnika Gault&Millau, zdobywanie innych prestiżowych nagród, aby dotychczasowe osiągnięcia były kontynuowane. Jestem pewny, że odważne i niecodzienne menu w Mercato jeszcze nieraz zaskoczy naszych gości.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (79)

  • A co z Woźniakiem? (3)

    Został podkupiony, otwiera własny biznes? Szkoda, bo był dobry, ale mam nadzieję, że Stawicki też dorówna, a może nawet przegoni mistrza.

    • 4 16

    • (2)

      Był dobry ? HAHAHA dobra to była ekipa kucharzy ,którzy robili kawał ciężkiej roboty za ktora nie otrzymywali minimum szacunku z jego strony

      • 10 6

      • No dobra, nawetjesli wpisy zawistników sa prawdziwe i on nic nie potrafił, to pytanie pozostaje.

        • 4 0

      • Bzdura

        Widać, że nie pracowałeś z Adamem ...jedynymi osobami, które nie dziękują za sukcesy jakie odnosili Adam i jego zespół jest i był właściciel Hotelu i Pani Dyrektor Hotelu !!!!

        • 9 0

  • (2)

    Adam Woźniak - to ten wielki celebryta ,o którym krążą legendy ,ze kiedyś coś ugotował ?

    • 28 7

    • rąb

      Zazdrość to najgorsza z cnut

      • 5 4

    • Hahaha

      To znowu ten sam pajac i ten sam tekst co zwykle ....:) - CO ZA PIERDOŁY :)

      • 2 1

  • :) (3)

    A ja znam Pawła osobiście. Jeszcze za czasów kiedy był początkującym kucharzem kiedy to pracował pod okiem Wojtka Harapkiewicza. Już wtedy był dobry.

    Także stanowisko jak najbardziej trafiło w odpowiednie ręcę.

    • 9 6

    • on wciaz jest poczatkujacym kucharzem kolego (2)

      Nigdy nie bylo mowy o jego szefowaniu w Hiltonie. Adam odszedł i każdy wie dlaczego. Z bomby poszlo za nim 7kucharzy. Do maja caly team sie zmieni Bo firma Jan wojcikiewicz przeszla nie ma juz nic wspólnego z hiltonem poza logo!

      • 4 0

      • (1)

        Co to znaczy - przeszła?

        • 2 0

        • Stary oddał Filipowi firmę i teraz to już będzie dramat

          • 0 0

  • za Dyche?

    Za dyche to nawet wysmarkac sie nie chce.

    • 10 1

  • Szanowni Państeo (5)

    Witam serdecznie,
    Nie prawda jest, że Pan Adam został zwolniony z pracy- ale oczywiście osoby, które od zawsze źle życzą Panu Adamowi będą go hejtować i tyle - tak samo jak robią to z innymi Szefami, którzy odnieśli sukces. Prawdą jest natomiast fakt, że nowy właściciel Hotelu Hilton w Gdańsku nie chce ludziom płacić i traktuje ich jak SIŁĘ ROBOCZA - w związku z czym praktycznie większość osób pracujących w kuchni postanowiła się zwolnić . Pan Paweł ( obecny szef kuchni)już kilkakrotnie zwalnia
    ł się z Hiltona ale niestety nigdzie mu się nie powiodło i Pan Adam za każdym razem dodawał mu szansę ( trudno o takiego szefa) . Miejsce mialy trz inne sytuacje ....Nie prawda jest, że Pan Paweł jeździ poroducentach czy dostawcach i wybiera
    produkty ( po co te brednie).
    Prawda jest taka, że to dzięki Panu Adamowi restauracja zaistniała w Polsce i jest teraz na tak wysokiej pozycji .
    Osobiście życzę Panu Pawłowi aby utrzymał standard restauracji ( choć nie będzie to proste zadanie ) .
    Panu Adamowi życzę sukcesu w nowej restauracji i licze na huczne otwarcie !!!!

    • 26 4

    • (1)

      Pisząc takie rzeczy prawdopodobnie pracujesz w hiltonie więc nie rozumiem po co to kłamstwo, że Woźniak nie został zwolniony, kuchnia miała zebranie z P. Dyrektor która wyraźnie powiedziała że został zwolniony w trybie natychmiastowym.Pozdrawiam.

      • 3 6

      • tragedia

        Pani Dyrektor - chyba tylko z nazwy ( raczej robię i mówię co powie mój szef ) ..... powiedziała co jej kazano !!!! Tak jest lepiej piarowo dla hotelu ale to nie prawda .

        • 8 0

    • Pan Paweł zwalniał się z Hiltona kilkakrotnie (1)

      ale nigdzie mu się nie powodzilo a Adam Woźniak dawał za każdym razem szanse.
      Boże kobieto co ty piszesz jak mamy to rozumieć????

      • 5 2

      • Paradoks...

        Jak to z jakiego powodu ...co Ty w Hiltonie nie pracujesz - hahah...- chodziło o kasę !!!!

        • 4 0

    • mozna dodac tylko ze przyszla kryska na

      Filipka. To czlowiek który jest nowym właścicielem - nigdy nie pracowal- ma zawód syn i takowo właśnie idzie jego zarząd..... Rzucić kur.... 30razy przy recepcji i zlecić wyrzucenie byleby zaistnieć. Prawda jest taka ze to Ada sie zwolnil! Inaczej ten artykuł byłby kilka dni przed tym zdarzeniem a tak to ratowanie tonącego i jak to słusznie ujęto na tripadvisor- bursy dla pijanych Norwegów.

      • 6 1

  • hahahah

    przyszła kryska na Matyska ;-)

    • 6 6

  • wiedziałem, co chcę w życiu robić, co daje mi zadowolenie i radość. Nie wyobrażałem sobie siebie nigdzie indziej niż na kuchni.

    a ja nie wyobrażam sobie pracy w kuchni: dla mnie to byłaby jak kara.

    • 5 2

  • Przykre to...

    Nigdy nie czytam hejtów i ich nie komentuje , bo wiadomo o co w nich chodzi ...jednak odnoszę wrażenie, że robi to jedna i ta sama osoba no może dwie ... itd...itd... Kupi ony wpis przez restauracje Mercato na portalu i natychmiastowa kupiona promo
    cja nowego szefa kuchni - naprawdę źle świadczy o właścicielu hotelu i jego " dyrekcji" . Restauracja i jej poziom wyrosła na barkach poprzedniego szefa kuchni - Pan Paweł chyba jako zastępca - przyszedł na gotowe i te wszystkie nagrody i
    wyróżnienia - już ma ale ....nie jest to jego zasługa ! Panie Filipie - niech Pan następnym razem się zastanowi co Pan robi bo w tej sytuacji zmusił mnie Pan do
    zmiany restauracji - nie dlatego ze teraz
    będzie tam niesmacznie ale dlatego, że w ten sposób się poprostu nie postępuje .
    Mam nadzieję, że Pan Adam nie odbiera tych wpisów osobiście i że będzie wpis na temat jego nowego miejsca pracy .
    Wszyscy już czekają ...

    • 17 1

  • Wstyd !!! (2)

    Przecież wpis pod zdjęciem tego Pawła to słowa Adama - czytałem z nim wywiad ( i to nie jeden) !!!!
    PAN PAWEŁ - WSTYD !!!

    • 15 2

    • to że kucharz się odwołuje do smaków z dzieciństwa (1)

      to niemal norma...nie ma wyłączności na to AW

      • 1 1

      • Blad

        Owszem, wywiady są imienne i akceptowane przez autora w tym wypadku pana Adama - a to jest dosłownie kopia jego słów .... Kuchnie regionalna stworzył pan Adam w Hiltonie - nie pan Paweł - powinien się opierać na swoim smaku i na swojej kuchni i powinien jaki szef udzielać własnych wywiadów !!!! Niech stworzy coś nowego bo slizgać się na panu Adamie - to chyba nie tedy droga ...

        • 2 1

  • Jaki ładny PR-owski tekścik uzasadniający "dobrą zmianę" w tle przepychanek chłopców w kuchni Mercato? ;-)

    • 16 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane