• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nie tylko na wesele. Trójmiejskie restauracje i sale z pięknym widokiem

Aleksandra Skrzypczyk
8 listopada 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Widok na Motławę z hotelu Hilton. Widok na Motławę z hotelu Hilton.

Restauracja to nie tylko oryginalne menu, atrakcyjne wnętrza i goście. Czasem to także piękny widok, który liczy się, gdy chcemy zrobić wrażenie na naszych gościach, np. podczas wesela. Sprawdziliśmy, skąd rozpościera się najładniejszy widok na Trójmiasto i co oprócz niego znajdziemy w wybranych lokalach.



Czy widok z restauracji ma znaczenie?

High 5 w Hotelu Hilton w Gdańsku

Zaplecze bankietowe hotelu może pomieścić 200 osób i jest jednym z największych tego typu miejsc na Starym Mieście. Parę młodą może również zainteresować możliwość zorganizowania kameralnych zaślubin na tarasie restauracji Mercato, z widokiem na Motławę.

- Atrakcją dla gości weselnej imprezy będą też z pewnością jedyna w Polsce plaża na dachu - Urban Beach - oraz High5 Terrace Bar, które zapewnią malowniczy widok. W ramach oferty weselnej dostępne są różne warianty obiadowe i cenowe, dzięki czemu każdy z zainteresowanych znajdzie zestaw odpowiedni do swoich potrzeb i oczekiwań. Propozycje obiadu weselnego są przygotowywane przez Pawła Stawickiego, szefa kuchni restauracji Mercato. Spośród nich państwo młodzi mogą swobodnie wybierać preferowaną przystawkę, zupę, danie główne, deser, a także samemu stworzyć projekt swojego wymarzonego tortu weselnego. Goście pary młodej mogą zatrzymać się w jednym ze 150 hotelowych pokoi lub apartamentów wyposażonych w klimatyzację, sejf, 2 telefony, internet, telewizor i minibar - mówi Urszula Dziemsza, dyrektor działu sprzedaży i marketingu w Hotelu Hilton.
  • Widok z okna Mondo di Vinegre w Gdyni.
  • Taras VIP, Szafarnia 10 - widok na Stare Miasto.
  • Restauracja Panorama w Gdyni.
  • Widok z tarasu Mera Spa Hotel w Sopocie.
  • Taras w restauracji Szafarnia 10.
  • Nocny widok z restauracji Mondo di Vinegre w Gdyni.
Mondo di Vinegre w Gdyni

W restauracji Mondo di Vinegre w Gdyni posmakujemy kuchni śródziemnomorskiej i nacieszymy się widokiem morza. Restauracja znajduje się na 2 piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni, z jej okien rozpościera się widok na gdyński port i wpływające do niego statki.

- Naszą koncepcją jest serwowanie wszystkiego, co związane jest z wodą. Bazujemy na produktach z całego świata. Bawimy się dodatkami i formą podania. Wprowadziliśmy kartę sezonową, w której pojawiają się też mięsa, lecz głównym trzonem naszej oferty są wysokiej jakości ryby słono- i słodkowodne oraz owoce morza. Restauracja z przyjemnością zorganizuje najwyższej klasy bankiety, imprezy firmowe, uroczystości rodzinne, tj. wesela, chrzciny, komunie, warsztaty. Dostosowujemy się do potrzeb naszych gości, dlatego imprezy mogą być o charakterze kameralnym lub nawet do 2500 osób. Wykorzystujemy wtedy potencjał przestrzeni Muzeum Emigracji, która daje wiele możliwości aranżacji - mówią restauratorzy.
Sala Baltic Panorama w hotelu Sheraton w Sopocie

Baltic Panorama to półokrągła, przeszklona sala w hotelu Sheraton, której okna wychodzą m.in. na molo i Skwer. W sali jest przestrzeń na stoły oraz rozkładany, profesjonalny parkiet - to miejsce ogranicza jedynie fantazja klienta. Za wynajem sali weselnej nie poniesiemy dodatkowego kosztu, za to ceny pakietów menu weselnego zaczynają się od 260 zł (pakiet perłowy) do 510 zł (pakiet brylantowy) za osobę. Serwowane są między innymi roladki z polędwiczki wieprzowej z konfiturą śliwkową i grzybami, consomme z dzikiego ptactwa z pierożkami truflowymi, pierś z kaczki sous vide, ziemniaki gratin z gruszką z młodymi warzywami i pomarańczowym demi glace (pakiet perłowy). W pakiecie mieści się także bufet zimny (w pakiecie diamentowym m.in. małże nowozelandzkie zapiekane z salsa verde, włoskie wędliny z marynatami warzywnymi, włoskie sery, sałatka z makaronu tagllioline z krewetkami i sezamem, azjatycka sałatka z makaronem ryżowym i chrupiącym kurczakiem z sosem sweet chilli) oraz desery, np. mus z białej czekolady z imbirem, creme brule z jagodami, tarty z kremem migdałowym, fontanna czekoladowa z owocami.

Wesela w Baltic Panoramie organizowane są od 60 osób. Każdy pakiet zawiera dodatkowo bezpłatny pokój dla pary młodej w dniu ślubu, upominek od hotelu, bogate śniadanie dla nowożeńców, tradycyjne powitanie chlebem i solą, podstawowe nakrycia stołów. Za alkohol zapłacimy od 115 do 320 zł za 10 godzin za osobę.

  • Restauracja White Marlin przy plaży w Sopocie.
  • Sala Baltic Panorama w Hotelu Sheraton
  • Bar High 5, Hilton Gdańsk.
  • Restauracja Panorama w Gdyni.
  • Taras w restauracji Szafarnia 10.
  • Bar High 5, Hilton Gdańsk.
  • Bar High 5, Hilton Gdańsk.
  • Sala Baltic Panorama w Hotelu Sheraton w Sopocie.
Szafarnia 10 w Gdańsku

Z Tarasu VIP w Hotelu Szafarnia 10 można podziwiać panoramę Głównego Miasta w Gdańsku. Dla miłośników pięknych panoram restauracja może okazać się idealnym miejscem na organizację ślubu i każdej imprezy, podczas której chcemy zrobić wrażenie na naszych gościach.

- Jeżeli chodzi o naszą ofertę ślubną-weselną, to jest ona dedykowana głównie parom, które decydują się na bardziej kameralną uroczystość, czyli maksymalnie do 40 osób, ponieważ głównym miejscem organizacji takich uroczystości jest nasz Taras VIP na 10. piętrze budynku Amber Tower. Miejsce otacza bardzo romantyczna aura, zwłaszcza podczas zachodu słońca i po zmroku panorama Gdańska jest niezwykle atrakcyjna dla gości - mówi Edyta Treder, specjalista ds. marketingu w restauracji. - Organizujemy przede wszystkim kameralne obiady lub kolacje po uroczystości zaślubin. Młoda para ponosi koszty związane z wynajmem Sali VIP na wyłączność, koszt menu i tort, koszt za napoje i alkohol oraz usługę serwisową w wysokości 10 proc. Przyjęcie ślubne można oczywiście połączyć z poprzedzającą je ceremonią ślubu cywilnego z udziałem urzędnika.
White Marlin Restauracja & Beach Bar w Sopocie

Widok morza i zachodzącego słońca, zwłaszcza w sezonie, to coś, co goście White Marlin na długo zachowują w pamięci. W restauracji istnieje możliwość zorganizowania każdej imprezy, także ślubu cywilnego na plaży oraz organizacji wesela w restauracji i na tarasie bądź w namiocie, który może zostać ustawiony na terenie Beach Baru.

- Koszt organizacji imprezy jest uzależniony tylko i wyłącznie od tego, jakim budżetem dysponują klienci. Jesteśmy w stanie sprostać nawet największym wymaganiom - mówi Łukasz Burda z restauracji White Marlin. - Koszt wynajmu restauracji to 50 tys. zł. Cena ta zawiera menu, alkohole, napoje oraz dekorację restauracji. Uwzględniony też jest w tym już serwis kelnerski. Istnieje również możliwość zorganizowania wesela w sezonie. Jest to możliwe jednak tylko i wyłącznie w namiocie usytuowanym na Beach Barze. Koszt organizacji wesela wtedy to 120 tys. zł (do 200 osób), uwzględniający koszta wymienione wcześniej.
Mera Hotel Spa w Sopocie

Bliskość morza, plaży i natury z pewnością docenią zwolennicy imprez, którzy nie boją się świętować na wysokościach. Wypożyczenie dachu hotelu na wyłączność do godz. 1 w nocy to koszt 70 zł za osobę. Do dyspozycji mamy bar, parkiet, basen i - przede wszystkim - wspaniały widok. Tradycyjne polskie wesele może jednak nie sprawdzić się w hotelu, który stawia na relaks i spokój swoich gości - chyba, że nie zamierzamy imprezować dłużej niż do godz. 1.

Alternatywą dla dachu jest Restauracja Pescatore, z której również rozciąga się wspaniały widok na morze, a która oferuje ponadto miejsca na tarasie. Odważniejsi klienci mogą połączyć te dwa miejsca i zorganizować powitalne drinki na dachu, a zasiadany obiad i dalszą część imprezy bawić się w Pescatore. Następnego dnia warto skorzystać ze strefy relaksu i wypoczynku w Mera SPA lub spędzić czas na plaży.

Restauracja Panorama w Gdyni

Położona na szczycie Kamiennej Góry Restauracja Panorama może poszczycić się jednym z najpiękniejszych widoków w całej Gdyni. Z okien i licznych tarasów restauracji można podziwiać gdyńską marinę i morski horyzont.

Jeśli chodzi o ceny, to kształtują się następująco: od 89 do 179 zł za osobę zapłacimy za menu okolicznościowe, 229-339 zł w przypadku menu weselnego, natomiast poprawiny wyprawimy w cenie 59-89 zł za osobę. Menu to przede wszystkim kuchnia tradycyjna, lecz niepozbawiona międzynarodowych elementów. Oprócz wesel, restauracja organizuje imprezy firmowe, wigilie, imprezy dla dzieci oraz wydarzenia okolicznościowe.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (54) 6 zablokowanych

  • zs.

    Można lubić lub nie, można wierzyć , że historia stworzona w okół to prawda, albo, że bujda ( ja optuję raczej za drugą wersją, ale w sumie kto wie) ale tak naprawdę nie ma lepszego widoku w 3mieście niż z okien Zatoki Sztuki. Kto był ten wie.

    • 0 0

  • janusz....

    A ceny?? Czy dla Janusza i jego rodziny Grazynki, Dzesiki i Brajana miesięczna wyplata wystarczy na taki wypad do ekslusiw restaurant😊???

    • 5 2

  • Widok też jest ważny, ale prawdziwym problemem są biegające w restauracji bachory. (1)

    Jestem za całkowitym zakazem wprowadzania bachorów poniżej ósmego roku życia do restauracji . W restauracji ma być przyjemnie, elegancko, stonowana muzyka, przyjemne wnętrze, zapach cudownego jedzenia, relaks. Wkuwria mnie na maxa jak ktoś z gości psuje mi miły nastrój wchodząc z drącymi mordę, piszczącymi, obsmarkanymi bachorami, albo z takimi w wieku przedszkolnym które biegają, hałasują zabawkami śpiewają i pokrzykują. Ja naprawdę nie po to płacę za obiad w restauracji żeby znosić cudze dzieci i ich histerię, oglądać ślinę, smarki, kupy i ogólny bałagan z nimi związany. Dlatego jestem za absolutnym zakazem wprowadzania dzieci do restauracji przynajmniej dopóki nie wyrosną z wieku przedszkolnego. Czy tak trudno zrozumieć, że idąc do restauracji człowiek chce w spokoju zjeść obiad, często "we dwoje" i niekoniecznie w towarzystwie krzyczących i biegających dzieci?
    Teraz chamstwo i pospólstwo wybrało się do restauracji a to są efekty. Kiedyś do restauracji chodziła tylko klasa wyższa, która traktowała wyjście do restauracji jako element życia kulturalno - społecznego. Nie o jedzenie chodziło, a o spotkanie w miłej atmosferze innych ludzi (w domyśle innych ludzi na poziomie) to a jakże, wiązało się oczywiście z całą idącą za tym etykietą zachowań, których resztki czasami można dostrzec będąc w restauracji. Dziś czasy są takie, że wszędzie jest jak w Sopocie. Klasyczny buraczany prostak z żoną chłopką idą się nażreć i co ich inni ludzie obchodzą. Szczególnie, że mają małe dziecko więc mogą wszystko. Plebs wyszedł z chałupy na żarło. Sednem wyjścia do restauracji jest spotkanie i obcowanie z innymi ludźmi w kulturalnej i miłej atmosferze. Kiedyś to wynikało ze statusu ludzi którzy chodzili do restauracji, a dziś możemy tam spotkać buraczki które drą koty z obsługą i ciągle na wszystko narzekają i nic im nie pasuje ale lokalu jakoś nie zmienią. Prosta sprawa jeśli nie odpowiada ci restauracja i jej standardy to zmień lokal, ale zazwyczaj jest tak, że taki niskolotny cebulak będzie dąsał się i wykłócał starając się zastraszyć obsługę. Dość chamstwa w restauracjach! Nagotować kaszy ze smalcem i ziemniaków w mundurkach, siedzieć w domu i zażerać się jak ktoś się wśród ludzi zachować nie potrafi. To są skutki równania na siłę społeczeństwa. Cham to cham.

    • 19 5

    • popieram

      tez mnie wkurzaja drące się dzieci a rodzice uważaja ,że to ok. STOP!

      • 3 0

  • Ołowianka

    A Ołowianka B&B za filharmonią, tam gdzie budują kładkę. Piękna duża sala i jaki widok na Starówkę. I imprezy naprawdę w przyzwoitej cenie.

    • 0 0

  • Widok z Hotelu Grand

    A gdzie zdjęcie z najpiękniejszego miejsca?
    Nie ma lepszego widoku niż z restauracji Sopockiego Grand Hotelu, nie mówiąc o tym klimacie...

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane