• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ekspresy do kawy deLuxe. Co polecają bariści?

Marek Nowak
15 kwietnia 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 

Dla funkcjonowania cywilizacji kawa jest dziś równie niezbędna, co paliwa kopalne. Z tej perspektywy domowa rafineria pozyskująca wysokiej jakości czarny płyn nie jest fanaberią, lecz inwestycją. Czy uzasadnia to jednak wydatek na poziomie 65 tysięcy złotych?



Victoria Arduino to najstarsza na świecie fabryka ekskluzywnych ekspresów do kawy. Marka ta znana jest z ciekawych pomysłów na projekt produktów, które wyposażone są między innymi we wzmacniający aromat High Extraction Efficiency System oraz specjalny system kontroli pary (Steam Power Control), pozwalający w łatwy sposób uzyskać wybrany rodzaj cappuccino (kremowe lub aksamitne). 65 tysięcy kosztuje jeden z topowych modeli: Venus Bar. Nieco mniej kosztują także inne produkty firmy: Adonis (40 tys.) i Athena Leva (22,5 tys).

Modele te, podobnie jak większość wysokiej klasy ekspresów, przeznaczone są gównie na potrzeby kawiarni i restauracji. Jeśli jednak nie liczymy się z budżetem i mamy do zagospodarowania nieco przestrzeni, możemy zadbać o dostępność najlepszego sprzętu do zaparzania kawy w zasięgu ręki lub... pilota.

- Dobra kawiarnia to praktycznie mała fabryka, w której podstawowym narzędziem pracy jest ekspres - stwierdza Tomasz Hallmann z firmy Masters of Bartenders, od lat prowadzący Profesjonalne Kursy Baristyczne w Gdańsku. - Kupując ekspres gastronomiczny inwestujemy więc nie tylko w jakość, ale przede wszystkim w trwałość.

Sprawdź, co pisaliśmy o najlepszych rodzajach kawy dostępnych w Trójmieście.

Jako podstawowe parametry, na które powinniśmy zwrócić uwagę przy kupowaniu ekspresu, ekspert wskazuje utrzymywanie stałego ciśnienia (ciśnienie w ekspresie powinno wynosić 9-10 BAR do
zaparzania, a do spieniania mleka 1,5 BAR z dyszy), temperatury wody, która powinna wynosić 93-94 stopnie wewnątrz bojlera, a 88-92 stopnie w momencie zaparzania kawy, a także takie niuanse jak długość spieniacza.

- Spieniacz nie powinien się także nagrzewać, a włączenie pary nie powinno mieć wpływu na ciśnienie z jakim robiona jest kolejna filiżanka espresso - dodaje Hallmann. - Wśród modeli, które poleciłbym koneserom kawy z pewnością znalazłyby się Rocket Giotto Evoluzione V2 i V3 (lubię je za ich staroszkolny design), a także produkty firm Faema i La Marzocco. To bardzo silne marki.

Na zakup Rocket Giotto Evoluzione V2 przeznaczyć musielibyśmy około 7 tysięcy złotych, na produkty Faema od 12,5 do 45 tysięcy, w przypadku niektórych ekspresów La Marzocco (na przykład modelu Mistral) znajdziemy się znów w okolicach 65 tysięcy, choć na przykład GS3 1 Group Automatic kosztuje dużo mniej - 20 tysięcy.

- Wybierając ekspres do domu, gdzie nie przekroczymy sześciu kaw dziennie, skłaniałbym się bardziej ku prostym ekspresom na kapsułki - radzi Rafał Ciesielski z trójmiejskiej firmy Gastro-Tech, barman i bar menadżer, który zawodowe szlify zdobywał przez ponad 10 lat na londyńskiej scenie gastronomicznej. - Z tych małych kapsułek ze świeżo zmieloną, szczelnie zamkniętą kawą, naprawdę jesteśmy w stanie otrzymać relatywnie dobrą filiżankę kawy. Z ekspresów na ziarna polecę jedną maszynę, może nie najpiękniejszą, ale według mnie niezawodną - Saeco Royal Cappuccino.

Na miarę XXI wieku

Firma Blossom Coffee postawiła natomiast na nowoczesną technologię. Do zaprojektowania najdroższego w jej ofercie modelu Blossom One Limited (35 tys.) zatrudniony został były pracownik NASA i Tesli. Model ten jest mocno zautomatyzowany i może być obsługiwany zdalnie przez wbudowany moduł Wi-Fi. Rozwiązanie to umożliwia też łączność z innymi posiadaczami takiego ekspresu, z którymi można dzielić się recepturami na zrobienie kawy. Ekspres ten ma także stłumiony zbiornik i nie wydaje głośnych dźwięków. Nie ma w nim jedynie automatycznego tłoka - pozostało więc coś, co należy zrobić ręcznie.

Poprzez touchpad na blacie szafki lub za pośrednictwem iPhone'a można też ustawić rodzaj kawy, temperaturę, ilości mleka oraz cukru w ekspresach Top Brewer wbudowanych w armaturę kuchenną, a ściślej mówiąc w blat. Kawa nalewana jest z aluminiowego kranu, z którego można otrzymać podstawowe typy kawy lub spienione mleko. Rozwiązanie to wprowadzili na rynek projektanci z duńskiej marki Scanomat, każde zlecenie kosztorysowane jest indywidualnie.

Ekspresy Concordia Express robią natomiast ponoć najszybsze espresso

Ile kaw dziennie pozwala ci zrealizować wszystkie zaplanowane zadania?

na świecie (w 8,5 sekundy według materiałów producenta). Planując zakup modelu Concordia X6 musimy liczyć się z wydatkiem około 60 tys. złotych.
.
Dla tych, którzy cenią design, a najwyższa jakość napoju i różnorodność uzyskiwanych kaw nie ma aż tak dużego znaczenia, interesujące mogą też być ekspresy produkowane przez firmę Bugatti. Znany producent samochodów proponuje między innymi modele pokryte dwudziestoczterokaratowym złotem (15 tys.), dekorowane kryształkami Svarovskiego (4,5 - 9 tys. w zależności od ilości i wielkości kryształów) lub skórą (7,5 tys.).

Pozytywne opinie konsumentów i zawodowców zbiera natomiast wiele ekspresów z przedziału cenowego do 5 tysięcy złotych. Są wśród nich DeLonghi EAM 3200 S (3 tys.), Saeco Incanto de Luxe (3,8 tys.), Krups EA9000 (4,2 tys.), La PavoniLa Gran Romantica (3,8 tys.).

Miejsca

Zobacz także

Opinie (58) 5 zablokowanych

  • CAŁA PRAWDA O EKSPRESACH.... przeczytaj

    Witam, bardzo fajnie, że pojawiają się na portalu tematy związane z kawą, fajnie, że jest zainteresowanie tym tematem. Podstawą w doborze ekspresu jest miejsce gdziebędzie funkcjonował. W domu - oczywiście automat delonghi i jura zadowoli smakoszy kawy. W lokalu - oczywiście ekspres ciśnieniowy i tu należy się kierować zasadą 4M , w skrócie dla efektu finalnego ( filiżanki kawy) potrzebny jest dobry ekspres dobra kawa dobre zdolności manualne barmana czy też baristy, jeżeli te podstawy zostaną zachwiane np.: świetna kawa, świetny barista, bardzo zły ekspres, to i tak efekt finalny będzie słaby, chodź dobry barista potrafi "wyciągnąć" z takich parametrów przyzwoitą kawę. Co do ekspresów, to tak na prawdę producentów podzespołów jest kilku na świecie, często i gęsto elementy z jednego ekspresu można spotkać w innym. Jeżeli chodzi o profesjonalne ekspresy to proponowałbym zakup urządzenia z dwoma bilerami ( jeden do pary , drugi zintegrowany w kolbie) to rozwiązanie daje największą możliwość " stabilnych" parametrów parzenia kawy. Pozdrawiam Serwis

    • 3 0

  • Saeco royal capuccino to plastikowy szajs a do tego strzela jak karabin. Do tego ma tendencje do łamania kół zębatych napędzających zaparzacz. Nie polecam!

    • 0 0

  • (1)

    Saeco royal capuccino nie polecam. Plastikowy szajs i ma tendencje do łamania kół zębatych napędu zaparzacza. Do tego głośny i strzela.

    • 2 0

    • Saeco Royal Capuccino

      Mam tą maszynę od paru dobrych lat i nic takiego się nie dzieje??? Może warto zajrzeć do instrukcji obsługi! :)

      • 0 0

  • dlaczego nie wspomniano o szwajcarskich ekspresach do kawy JURA?

    akceptowalna cena ponizej 10kzl i do tego niezawodnosc, sam uzywam model ENA (tani) juz ponad 5 lat i jedynie wymieniam filtry do wody + obowiazkowo descaling

    • 4 0

  • Nie podoba mi sie sp

    Nie podoba mi sie spoosb pozyskiwania tej kawy. I nie chodzi mi o to, ze przechodzi przez przewod pokarmowy tego zwierzaczka, ale o to, ze ten zwierzaczek spedza zycie w klatce tylko dlatego, ze "przetwarza" te ziarenka :(

    • 0 0

  • Warto mieć ekspres w domu

    Z wymienionych powyżej polecanych ekspresów najbardziej przekonuje mnie do siebie model marki DeLonghi. Czasami można go wyrwać w dobrej cenie na promocji. Zastanawiam się, czy nie kupić go już teraz, bo mój wysłużony sprzęt pewnie długo nie pociągnie. A od picia kawy jestem uzależniona.

    • 0 0

  • Kaffelopez

    Tylko profesjolanisci z Kaffelopez.pl
    Nie ma lepszej firmy w trójmieście.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane