• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zimowa edycja Fine Dining Week w Trójmieście

Aleksandra Wrona
8 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Zadaniem szefów kuchni było przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi.
  • Zadaniem szefów kuchni było przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi.
  • Zadaniem szefów kuchni było przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi.

Fine Dining Week to wyjątkowy festiwal kulinarny, w którym biorą udział najlepsze polskie restauracje. Zimowa edycja wydarzenia rozpocznie się 12 lutego i potrwa do 1 marca. Szefowie dziesięciu trójmiejskich restauracji przygotują po dwie propozycje pięciodaniowego menu. Festiwalowa kolacja to koszt 129 zł.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Czy w restauracji zamawiasz menu degustacyjne?

- Restauracje biorące udział w festiwalu Fine Dining Week to gwarancja nie tylko miło spędzonego czasu, ale też najwyższej jakości zaserwowanego pięciodaniowego menu degustacyjnego. Zależy nam, jako organizatorom, aby pokazywać, że szefowie kuchni to nie tylko rzemieślnicy i kucharze, ale także artyści. Oni, tak samo jak reżyserzy czy pisarze, opowiadają swoimi kompozycjami smaków historię. Dlatego kierując się ideą jakości zaprosiliśmy do udziału najlepszych artystów, szefów kuchni wyjątkowych miejsc - mówi Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.
W zimowej edycji festiwalu biorą dział restauracje: Fino, Mercato, Sztuczka, Majolika, Correze, Krew i Woda, Rada Miasta, Nowy Świat, Biały KrólikSłona Woda.

- Menu, które stworzyłem na to specjalne wydarzenie, jakim jest Fine Dining Week, opiera się na dwóch setach dań, które już serwowaliśmy w Białym Króliku. Są to potrawy przetestowane i "wykończone" w 100 proc., które pozostały na długo w pamięci naszych gości - zarówno mięsne jak i wegańskie. W pierwszym menu zdecydowany faworyt to szprotka w jajku z piklowanymi ogórkami i kwaśną śmietaną oraz równie rozpamiętywana krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem. W menu wegańskim bezkonkurencyjna jest przypalona biała kapustka z prażonymi nasionami lnu i słonecznika - to danie podbiło serca naszych wegańskich gości - mówi Rafał Koziorzemski, Head Chef restauracji Biały Królik.
  • Festiwalowe menu zaskakuje nie tylko smakiem, ale też formą podania.
  • Festiwalowe menu zaskakuje nie tylko smakiem, ale też formą podania.
  • Festiwalowe menu zaskakuje nie tylko smakiem, ale też formą podania.
Biały Królik oferuje rozwiniętą formułę kolacji degustacyjnej razem z pairingiem win (cena za tę kolację wynosi 199 zł za gościa).

- Jesteśmy w Białym Króliku bardzo dumni z naszej listy win i sommelierów, którzy chcieliby podzielić się w czasie Fine Dining Week z naszymi Gośćmi swoją pasją i wiedzą na temat wina. Dlatego też zdecydowaliśmy się w tej edycji festiwalu na zaproponowanie naszym Gościom oferty łączonej czyli menu degustacyjne plus selekcja win - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager restauracji Biały Królik i Hotelu Quadrille. - Do flagowych dań naszego szefa kuchni Rafała Koziorzemskiego dobraliśmy wina, które współgrają z jego stylem i filozofią gotowania. I tak oferujemy cztery bardzo różne wina, które według nas dopełnią idealnie smaki proponowane przez Rafała, jak i będą świetnym uzupełnieniem jego dań.

Koncentrujemy się w naszym pairingu na winach z Europy, z tak zwanego winnego Starego Świata, które są bardzo delikatne, subtelne i stworzone do łączenia z jedzeniem. Zdejmą też one z naszych Gości ciężar decyzji, które wino wybrać z naszej bogatej selekcji i które będzie najlepiej pasować do tak różnych i indywidualnych smaków potraw. Oczywiście staraliśmy się wybrać wina nieoczywiste - od małych, butikowych producentów i mamy nadzieję, że nasi goście poddadzą się naszym rekomendacjom i wyruszą z nami w tę winną podróż z prawdziwą przyjemnością.

Rezerwacji można dokonywać tylko przez oficjalną stronę wydarzenia: finediningweek.pl, na której znajdziemy kompletne menu każdej z restauracji. Organizatorzy zastrzegli, że rezerwacja stolika obowiązuje dokładnie przez 120 minut, żeby umożliwić wzięcie udziału w wydarzeniu jak największej liczbie zainteresowanych osób.

Nowy Świat oprócz festiwalowego menu przygotował dla gości specjalne koktajle.

- Przede wszystkim sam udział w festiwalu jest gwarancją jakości całego doświadczenia kulinarnego. Nasza wizja festiwalu to nie tylko wspaniałe jedzenie, a także pyszne koktajle i perfekcyjna obsługa. Nasze autorskie menu jest swojego rodzaju opowieścią i podróżą kulinarną w głąb lasów karkonoskich oraz rodzinnych stron naszego Szefa Kuchni - Marcina Kazimierczaka. Znajdziemy w nim charakterystyczne produkty dolnośląskie (min. comber z jelenia, ser zgorzelecki, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich). Przy okazji festiwalu nie ograniczaliśmy się do samego menu degustacyjnego, lecz przygotowaliśmy do niego specjalnie dopasowany zestaw koktajli w myśl zasady "food-pairingu" - mówi Marek Pobłocki, szef baru w restauracji Nowy Świat.
Większość restauracji oferuje gościom wybór między menu mięsnym a wegetariańskim/wegańskim.

- Taka wizyta to idealny sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi lub rodziną w formie pięciodaniowego spektaklu. Dodatkowo pośrednio dbamy też w ten sposób o środowisko - dzięki systemu wcześniejszej rezerwacji szef kuchni wie wcześniej, ile porcji setów degustacyjnych przygotować, a przez to nic się nie marnuje - dodaje Tomasz Chądzyński.
  • Każde festiwalowe menu kończy się deserem.
  • Każde festiwalowe menu kończy się deserem.
  • Każde festiwalowe menu kończy się deserem.
Festiwalowi towarzyszą też dodatkowe wydarzenia - w cenie 149 zł możemy skorzystać z wyjątkowej degustacji 6-kieliszkowej selekcji win w Probierni. O dodatkowe podbicie smaków winnej podróży zadba restauracja Fino. Natomiast 29 lutego, z okazji roku przestępnego Fino, Pixel i marka Glenfiddich zapraszają na Glen Fixel, czyli 6 dań spod ręki chefa Jacka Koprowskiego oraz selekcję 3 szkockich whisky i opartych na nich 3 koktajli autorstwa Szymona Woźniaka z cocktail baru Pixel (cena 240 zł) w Restauracji Fino.

Trójmiasto: najwyżej oceniane restauracje


Na kolacje i wydarzenia w ramach Restaurant Week obowiązują zapisy internetowe. Na stronie festiwalu dostępne jest menu wszystkich restauracji. Festiwal trwa od 12 lutego do 1 marca.

Wydarzenia

Fine Dining Week

129 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (7) 5 zablokowanych

  • Sommelier (2)

    If you like some wine, please help yourself Jerry.

    • 6 2

    • Petarda! Będzie dzień udany! Dzięki:)

      • 1 0

    • Ach przepraszam, taka jestem...

      • 2 0

  • Najlepszą restaurację mam u mojej żony !!!

    • 8 4

  • Pytanie

    Dlaczego w Quadrile zmieniają mengera co roku? Pracować tam to nie jest Fine job?

    • 3 0

  • z edycji na edycje coraz słabiej

    to co tym razem zaprezentowali niektorzy restauratorzy w ramach festiwalu, to straszna slabizna. Mialo byc duzo i prosto. Krew i Wino np mnie strasznie rozczarowało

    • 0 1

  • Majolika

    Rewelacja. Pięknie podane, pyszne dania z dodatkową poczekajką, przerywnikiem i prosecco w cenie. Niecodzienne połączenia smaków. Bardzo sympatyczny kelner opowiadał o tym, co serwuje. Cała degustacja trwała dwie godziny i był to bardzo przyjemny czas. Wyszliśmy najedzeni i zadowoleni. Jeśli szukacie czegoś specjalnego, polecam.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja