wiadomości - Gadżety

stat

Wyższa szkoła parzenia kawy. Ekspresy dla koneserów

Picie kawy jest ściśle związane z włoską kulturą i stylem życia. Aby przenieść ten rytuał do naszych domów, warto zainwestować w odpowiedni ekspres.
Picie kawy jest ściśle związane z włoską kulturą i stylem życia. Aby przenieść ten rytuał do naszych domów, warto zainwestować w odpowiedni ekspres. fot. iStockphoto.com

Moda na ekspresy ciśnieniowe pojawiła się w Polsce wraz ze spopularyzowaniem się espresso, cappuccino i latte. Włoski styl parzenia kawy wymaga bowiem spełnienia ściśle określonych kryteriów ekstrakcji. Przywiązani do tradycji Włosi utworzyli nawet Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano - INEI), który przyznaje producentom kawy, urządzeń do jej przyrządzania i restauratorom specjalne certyfikaty potwierdzające zgodność ich produktów i usług z przyjętymi normami.



- Żeby powstało dobre espresso, potrzebujemy od 7 do 9 g kawy, którą poddamy działaniu wody o temperaturze od 88 do 92 stopni tłoczonej pod ciśnieniem 9 barów. Przypomnę, że zawsze powinniśmy dbać o to, by nie przekraczać zalecanej temperatury, inaczej przepalimy kawę. To ważne nawet wtedy, gdy nie dysponujemy ekspresem i zalewamy wodą kawę wsypaną do szklanki - wyjaśnia Tomasz Hallmann z firmy Masters of Bartenders, który od lat organizuje w Trójmieście profesjonalne kursy dla baristów.

Ile kaw pijesz w ciągu dnia?

jedną

18%

dwie

28%

trzy

25%

cztery lub więcej

17%

nie pijam kawy

12%
Ekstrakcja powinna trwać 25 sekund, a jej efektem ma być 25 ml naparu charakteryzującego się intensywnym i bogatym aromatem oraz ozdobionego charakterystyczną pianką. Idealna pianka ma wzrastać na wysokość od 2 do 4 mm, posiadać kremową konsystencję (stąd jej nazwa, crema) i orzechowy kolor. Napój musi być serwowany w ogrzanej, porcelanowej filiżance o grubych ściankach.

- Picie kawy jest ściśle związane z włoską kulturą i stylem życia. Rano pija się cappuccino, do którego podawane są słodkie wypieki. Cappuccino brioche jest więc typowym śniadaniem. Zamówienie cappuccino po południu może być uznane za nietakt. Od godziny dwunastej pija się espresso - opowiada Krzysztof Puternicki, restaurator współodpowiedzialny za sukces Ristorante Da Mario.

Co ciekawsze, kawę pija się zazwyczaj na stojąco, przy barze. Być może dlatego, że zajmując stolik, płaci się dodatkową opłatę za nakrycie (wliczaną w koszt zamawianych napojów i potraw). Włosi używają też specyficznych mieszanek kawy, składających się w ok. 70 procentach z kawy Arabica i w 30 procentach z Robusty - podczas gdy Francuzi wolą Arabicę, a Amerykanie mocniejszą Robustę. Kawy mleczne robi się także na bazie espresso - możemy spotkać się z niedowierzaniem, gdy poprosimy kogoś o zalanie kawy gorącą wodą i dolanie do niej mleka. A popularna u nas duża kawa jest nieco pogardliwie nazywana Caffe Americano, co ma podkreślać fakt, że zaczęła być serwowana we Włoszech dopiero na prośbę niezbyt znających się na kawie turystów. Ba, Włosi po prostu zamawiają kawę i... dostają espresso.

Mam nadzieję, że te kulturowe dygresje uświadomiły niektórym z czytelników, że to, co zwykliśmy przez lata pijać w Polsce, prawdopodobnie jest jedynie namiastką dobrze przygotowanej kawy.

Osobom, które chcą rozpocząć swoją przygodę z prawdziwie smaczną "małą czarną", poleciłbym półautomatyczne ekspresy kolbowe, dzięki którym można opanować podstawy poprawnej ekstrakcji, jednocześnie nie martwiąc się doborem parametrów. Należy jednak spodziewać się, że jeśli pokochamy robienie espresso i zaczniemy traktować tę czynność jak hobby lub nawet sztukę, z pewnością będziemy chcieli z czasem zainwestować w ekspres dający nam większe możliwości "czucia" kawy - być może nawet pozbawiony elektroniki staroświecki ekspres dźwigniowy (oparty na mechanizmie dźwigni, którą dociskamy tłok, wytwarzając w ten sposób ciśnienie).

Użytkownicy, którzy stawiają na wygodę, łatwość obsługi oraz powtarzalność, powinni wybrać ekspresy w pełni automatyczne, zaopatrzone we wszelkie możliwe udogodnienia oraz gotowe programy uruchamiane naciśnięciem odpowiedniego przycisku. Obecnie tego typu ekspresy da się w bardzo elegancki sposób wkomponować w zabudowę kuchni, co z pewnością będzie odpowiadało wszystkim ceniącym nowoczesną, dość minimalistyczną estetykę.

- Przypomniałbym jeszcze o ekspresach przepływowych, które nieco wyszły z mody, a dzięki którym, używając świeżo zmielonych ziaren, otrzymamy kawę łagodną w smaku - mówi Tomasz Hallmann, dając do zrozumienia, że przecież nie wszystkim musi odpowiadać espresso.

Docelowy wybór określonego modelu pozostawiam Państwu. Trudno bowiem jednoznacznie rozstrzygnąć, co komu powinno przypaść do gustu. Jedni stawiają raczej na parametry techniczne, chociaż te mogą wprowadzać w błąd (słyszałem już rozmowy dotyczące tego, czyj ekspres wytwarza więcej barów - co jest niemałym nonsensem, gdy woda przechodząca przez filtr powinna mieć wspominane już ciśnienie 9 barów), inni smakują kawy u znajomych posiadających ekspres, jeszcze inni zakochują się w designie, bo ten w przypadku maszyn kawowych bywa naprawdę niesamowity.

Pozwolę sobie zatem przedstawić kilka modeli, które mogą zaciekawić osoby zastanawiające się nad kupnem ekspresu z prawdziwego zdarzenia. Muszę jednocześnie stwierdzić z żalem, że trudno zobaczyć je w sklepach na terenie Trójmiasta i najlepiej sprowadzić taki sprzęt na własną rękę. Co nie znaczy, że w sklepach popularnych sieci handlowych nie znajdziemy odznaczających się dobrymi parametrami ekspresów marek takich jak: Jura, Krups, Nivona, Saeco czy De'Longhi.



Być może uznaje się, że prezentowane tu maszyny kawowe nadają się do zastosowania w niewielkich lokalach gastronomicznych, a więc nie są ekspresami domowymi lub też może, że są zbyt trudne w obsłudze. Wystarczy jednak odrobina wprawy, by wyczarować z nich kawę, która zachwyci naszych gości i domowników.

Rocket Espresso R58 (cena: ok. 8000 zł) to ekspres wyposażony w sterowanie temperaturowe PID (a więc wyposażony w czujnik pomagający nam w utrzymaniu wymaganej temperatury), dwa niezależne bojlery (w tym bojler kawowy wykonany z miedzi) i zaawansowany system termosyfonu oraz pompę rotacyjną. Model ten posiada dwufazowy system preinfuzji (wstępnego zwilżenia kawy znajdującej się w portafiltrze, czyli kolbie - zwilżona kawa stawia większy opór wtłaczanej w nią wodzie, co ma wpływ na ekstrakcję). W zależności od potrzeb możemy korzystać z wewnętrznego zbiornika wody lub podłączyć ekspres do sieci wodociągowej. Ekspres posiada stalową obudowę.

Expobar Leva EB-61 (cena ok. 6500 zł) jest ekspresem półautomatycznym wyposażonym w czujnik PID oraz podwójny system bojlerów (jeden do gorącej wody i pary, drugi odpowiedzialny za temperaturę wody do ekstrakcji kawy). Zastosowano w nim opatentowaną w 1961 r. konstrukcję grupy (część ekspresu, do której wpinamy kolbę) E61 z dźwignią. Pobór wody następuje z wbudowanego pojemnika lub po podłączeniu do sieci wodociągowej. Ekspres wykonano z najwyższej jakości brązu. Dla ułatwienia obsługi zamontowano w nim wyświetlacz LCD.

Vibiemme Domobar Junior HX (cena: ok. 7000 zł) należy do grupy ekspresów określanym mianem small Professional. Oznacza to, że jest on ekspresem małym, ale pod względem konstrukcyjnym nieustępującym niczym dużym ekspresom stosowanym w gastronomi. Jest to ekspres jednobojlerowy (z bojlerem mosiężnym), wyposażony w pompę wibracyjną z systemem by-pass, w którym za temperaturę odpowiedzialny jest wymiennik ciepła HX (ang. Heat Exchange), co oznacza, że woda na kawę jest bezpośrednio tłoczona z bojlera do grupy kawowej (także tu mamy do czynienia z grupą E61). Regulacja ciśnienia pary w bojlerze odbywa się mechanicznie. Proces ekstrakcji uruchamia się dźwignią.

Orchestrale Nota (Cena: ok. 15 000 zł) to ekspres jednobojlerowy z grupą kawową E61, zaopatrzony w system termosyfonu i pompę rotacyjną. Podobnie jak inne prezentowane modele, Nota posiada system preinfuzji, a jej najważniejsze parametry mogą być dobierane manualnie. Ekspres pobiera wodę ze zbiornika lub można go podłączyć do sieci wodociągowej. Osoby ceniące sobie wzornictwo z pewnością polubią jego formę.

Faema Carisma 1s (cena: ok. 7000 zł) to ekspres jednobojlerowy, zaopatrzony w pompę wibracyjną i grupę E61, w którym zaimplementowano opatentowaną technologię Ruveco Teck obniżającą ilość metali w wodzie - zabezpieczono w ten sposób wszystkie części mające styczność z wodą. Także ten ekspres widuje się w mniejszych lokalach serwujących kawę. Model wizualnie utrzymany w stylistyce vintage zaopatrzono jednak w przyciski oraz wyświetlacz LCD. Filtry wyposażono w adapter umożliwiający stosowanie kawy w saszetkach ESE.

Bezzera BZ07 S DE PID
(cena: ok. 5500 zł) jest ekspresem jednobojlerowym, wyposażonym w pompę wibracyjną, zawór elektromagnetyczny, automatyczny system dozowania (DE) oraz czujniki PID. Grupa kawowa, która została zaprojektowana przez Luigi Bezzerę, jest podgrzewana, a jej właściwa temperatura jest kontrolowana przez termostat. Proces ekstrakcji uruchamiany jest przyciskiem. Parametry ekstrakcji dobiera się używając panelu z przyciskami. Obudowę wykonano ze stali.

Quickmill VETRANO New
(cena: ok. 7000 zł) to ekspres jednobojlerowy wyposażony w pompę rotacyjną oraz grupę E61, w którym za temperaturę odpowiedzialny jest wymiennik ciepła HX. Dyszę pary wykonano w technologii "cool touch" (rozgrzewa się tylko końcówka dyszy). Model ten zaopatrzony jest w wewnętrzny zbiornik, ale można go także podłączyć do sieci wodociągowej. Obudowę, podobnie jak w powyższych modelach, wykonano ze stali.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (93)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Polityka prywatności
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia