wiadomości - Design

Wyszukane AGD: pomysł na designerską kuchnię

Sprzęty AGD są ważnym elementem każdej kuchni. Warto zadbać nie tylko o ich funkcjonalność, ale także niebanalny wygląd.
Sprzęty AGD są ważnym elementem każdej kuchni. Warto zadbać nie tylko o ich funkcjonalność, ale także niebanalny wygląd. mat. prasowe Element A Studio

Współczesne wnętrza mają z reguły dopracowane nawet najdrobniejsze szczegóły. Chcąc stworzyć niesamowitą aranżację powinniśmy zadbać nie tylko o ogólny wizerunek przestrzeni, ale także wyszukane detale. Nic więc dziwnego, że urządzając kuchnię coraz chętniej wybieramy niebanalne, idealnie dopasowane do naszych potrzeb, wyposażenie.



Jak postrzegasz designerskie wyposażenie kuchni?

zachwycam się wszystkimi dobrze dopracowanymi detalami i niepowtarzalnym wyposażeniem 19%
podoba mi się, ale funkcjonalność jest dla mnie kluczowa 32%
niektóre sprzęty AGD są naprawdę godne uwagi 11%
raczej jest mi to obojętne 2%
nie znam się zbytnio na tym 0%
kieruję się jakością i funkcjonalnością, a nie designem 17%
uważam to za zbędną fanaberię 19%
zakończona Łącznie głosów: 160
Dbałość o szczegóły

Zarówno w kwestii sprzętów AGD, wyposażenia kuchni czy wyboru materiałów wykończeniowych istotną rolę odgrywa precyzyjna dbałość o najdrobniejsze szczegóły. Coraz chętniej sięgamy po odważne rozwiązania, ciekawe formy lub wzory.

- We współczesnej aranżacji wnętrz ważny stał się detal. Każdego roku na rynku pojawiają się nowe kolekcje sprzętów AGD. Producenci zauważyli, że zarówno inwestorzy, jak architekci wnętrz poszukują oryginalnych wzorów, pasujących do ich wizji mieszkania czy domu - mówi Ewa Greczkowska z DoMilimetra.
Znacznie zmieniło się także podejście do zabudowy sprzętów. Jeszcze nie tak dawno najbardziej powszechną formą wizualną sprzętów była zabudowa kuchenna. Współcześnie chętnie wracamy do wolnostojących sprzętów. Jednak znacznie różnią się one od tych wybieranych przed laty.

Kuchnia dopasowana do trendów

Coraz częściej zauważamy, że sprzęty są idealnie skomponowane z aktualnymi obecnie trendami. Nie powinien dziwić zatem fakt, że wyposażenie dopasowuje się przede wszystkim do wnętrz klasycznych, loftowych czy nowoczesnych. To ta stylistyka pozostaje wciąż wśród wiodących trendów w aranżacji wnętrz.

Jednym z przykładów innowacyjnych rozwiązań do kuchni są produkty marki Sub Zero i Wolf. Warto podkreślić, że oferowane sprzęty są przygotowywane ręcznie w manufakturze na indywidualne zamówienie.

- Mimo klasycznego wyglądu sprzęty Sub Zero i Wolf przez swoje rozmiary i stylistykę tworzą klimat kuchennego laboratorium - w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Doskonała jakość wykonania oraz zintegrowanie różnych modeli ze sobą za pomocą specjalnych łączników wpływa na funkcjonalność rozwiązań - mówi Aleksandra Kuza z Element A Studio.
Ceny chłodziarek, zamrażarek czy winiarek rozpoczynają się od około 10 tys. euro.

- Sprzęty Sub Zero oraz Wolf są przeznaczone dla tych, którzy kochają gotować i robią to z pasji. Jest to profesjonalny sprzęt o nietypowych wymiarach. Możemy dostosować go do swoich potrzeb czy kulinarnych podróży. Piekarnik może mieć zarówno 76 cm szerokości, jak i standardowe 60 cm - opowiada Aleksandra Kuza.
Kuchnia zgodna ze stylem życia

Ze względu na wzrastające zainteresowanie zdrowym trybem życia i celebrowaniem chwil, producenci wprowadzają do sprzętów różnorodne udogodnienia. Dobrym przykładem okazują się szuflady podgrzewające.

- To świetna propozycja dla rodzin. W sytuacji, gdy każde dziecko kończy lekcje o innej porze okazuje się to bezcenne. W ten sposób mamy zawsze ciepły obiad bez podgrzewania w kuchence mikrofalowej - ocenia Aleksandra Kuza.
Niektóre piekarniki mają także funkcję szybkiego podgrzewania. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania możemy zrezygnować z kuchenki mikrofalowej.


Wszechobecna stylizacja produktu

Jednym ze sposobów aranżacji kuchni jest nadmierna ekspozycja produktów. Stonowana zabudowa meblowa jest delikatnym tłem dla wyszukanych sprzętów AGD. Ciekawa stylistyka, niebanalna forma i precyzyjne wykończenie podkreślają wyjątkowość każdej aranżacji.

- Wielu inwestorów wybiera sprzęty wolnostojące, stylizowane na te znane nam z kuchni naszych babć. To tak zwany styl retro. Wielokrotnie łączymy nowoczesne elementy zabudowy z tymi stylizowanymi, do tego idealnie wpisują się sprzęty AGD przypominające wyglądem przedwojenne lodówki, piekarniki czy kuchnie gazowe - dodaje Ewa Greczkowska.
Sprzęty zsynchronizowane z kuchnią

Innym widocznym trendem okazuje się maksymalne zsynchronizowanie sprzętów AGD z przestrzenią. W ten sposób sprawiamy, że lodówka, piekarnik czy płyta grzewcza nie są punktem skupiającym uwagę. Dobieramy sprzęty w taki sposób, aby pasowały stylistycznie, kolorystycznie oraz materiałowo do zabudowy meblowej i pozostałego wyposażenia.

- Wielu producentów wprowadza do swoich kolekcji sprzęty o różnych kolorach frontów - od białych, przez odcienie szarości, po czerń. Znajdą się też odcienie z gamy RAL. Możemy wybierać w drzwiczkach metalowych, szklanych, z elementami drewna, takich z masywnymi uchwytami, aż po takie otwierane dotykowym przyciskiem - stwierdza Ewa Greczkowska.
Podobnie wygląda kwestia doboru płyt grzewczych czy okapów. Różnorodne odcienie i sposoby wykończenia pozwalają tworzyć nam dowolne aranżacje.

- Dostępne są modele pozwalające na wpuszczenie płyty w blat, dzięki czemu tworzymy jedną spójną powierzchnię. Okapy kuchenne od wielu lat są istotnym zagadnieniem wśród producentów. Dziś nad płytą możemy mieć okap taki, jaki tylko się nam zamarzy - od wbudowanego w blat czy sufit, po najbardziej zaawansowane wiszące kształty - dodaje Ewa Greczkowska.
Ciekawą koncepcję w zakresie okapów kuchennych prezentuje marka Bora. W przeciwieństwie do dawnych rozwiązań, okapy są dopasowane do komfortowego użytku. W ten sposób niwelujemy hałas, zwiększamy efektywność i mamy większe możliwości aranżacyjne.


- Wszystkie systemy Bora zapewniają użytkownikom większą swobodę, funkcjonalność i niezwykłe możliwości projektowe. Zaawansowana technologia nie pozwala, aby opary i zapachy wznosiły się do góry, lecz zasysa je tam, gdzie powstają, czyli bezpośrednio znad garnka, patelni czy grilla. Wszystkie rewolucyjne rozwiązania sprawiły, że marka Bora jest obecnie największym prekursorem w zakresie technologii i projektowania systemów kuchennych - mówi Bogusław Majda z P3Studio.

Opinie (21) 10 zablokowanych

  • Najlepsze są te wszystkie luksusowe kuchnie dla ludzi co w kuchni nic nie gotują:) (1)

    Płacą po to kilkanascie tysiecy euro tylko dlatego by to ładnie wygladało bo musi byc lux.!A stołuja sie i tak w restauracjach bo to tez jest lux.

    • 70 2

    • kuchnie artystycznie zaprojektowane a żrą w makdonaldzie

      • 12 1

  • (1)

    T-Bone już prawie gotowy ( wygląda na well done) a dookoła czyściutko :) To musi być super kuchnia ta innowacyjna Bora.

    • 17 0

    • T-bone na patelni, ha ha

      • 0 0

  • Piękny katafalk - ten z winem i kieliszkami.
    Tylko się kłaść...

    Do sekcji Lectera:-)

    • 16 1

  • (3)

    Tylko kto ma taki dom, żeby się zmieściła taka kuchnia. I jak czyściutko. Chciałabym, żeby mi się tak blaty lśniły już w czasie gotowania :V

    • 21 1

    • Weszłaś/wszedłeś w dział de lux. Wierz mi, są takie domy (2)

      • 6 8

      • A w nich ci idealni ludzi co ich zdjęcia z imprez pokazują w tym dziale DE LUX (w kuchni pewnie też cali na biało)
        Dla mnie esensja życia.
        Móc to chociaż zobaczyć na zdjęciach...

        • 7 1

      • wierz mi są lepsze

        • 4 0

  • Przerost formy nad treścią

    Pomieszanie stylów przeładowane sufity plafony, gzymsy tylko stiuków brakuje.Swoją drogą nie zdziwiłabym się gdyby były ze styropianu.Pergola w kuchni to porażka bez względu na moc wyciągu,Szafki stojące zaczynające się od krawędzi otworu okiennego zawężają światło dzienne i nadają lekkości niczym na zamku w Malborku.Lampa z setką źródeł światła nad stołem utrzyma temperaturę każdej gotowanej potrawy.Jedna super głowa to architekt ale klient też ma pomysła.

    • 21 3

  • Super mają ludzie kuchnie. Wydadzą kupę kasy i z tego nie korzystają bo nie gotują. Wszystko po latach jak z katalogu bo nawet nie wiedzą jak piekarnik uruchomić.

    • 15 3

  • W Galileo pokazali Niemkę co zamówiła sobie granitowy blat kuchenny na polskie za 100 tys zł ! (2)

    Pokazali wszystko od wydobycia go do zamontowania. Czy ma to jakikolwiek wpływ na gotowanie?Jesli ona tam co kol wiek ugotuje to pewnie wodę na herbatę w czajniku elektrycznym :) Tylko prawdopodobnie nie pije herbaty bo to nie jest deluxe z byt pospolite tylko nie dla Brytoli :)

    • 9 0

    • (1)

      "co kol wiek, z byt". Ciekawe, jak posługując się w ten sposób językiem polskim, można zdać z klasy do klasy i ukończyć jakąkolwiek szkołę. Szok.

      • 5 1

      • Nauczyciele - dobre ludzie :-)

        • 2 0

  • Zasada nr 1 - żadnych sprzętów pod zabudowę.

    Już niejeden z moich znajomych, albo z rodziny płakał, jak po kilku latach coś się zepsuło. Albo koszt naprawy kosmos, że 2 zwykłe zmywarki by się za to kupiło, albo brak części zamiennych, a sprzęt nietypowy i w dziurę po nim nic nie pasuje.

    • 9 7

  • AGD

    Skrót AGD oznacza. Artykuły gospodarstwa domowego.

    Proponuje zredagować tekst.

    • 5 2

  • zdjecia prezentuja kuchnie o powierzchni przynajmniej 30 m/2 (1)

    kto w budynku wilorodzinnym ma taka powierzchnie w kuchni

    • 13 2

    • W wielorodzinnych nie mają, ale w jednorodzinnych tak.

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły