- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 5 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Wykwintne owoce morza. Gdzie je zjemy w Trójmieście?
Ośmiornica, langusta, homar, krab, ostrygi - choć dla jednych to specjały, które lepiej omijać szerokim łukiem, dla innych są pysznymi rarytasami. Jadalne skorupiaki cały czas zyskują na popularności, stają się coraz łatwiej dostępne, a grono ich miłośników stale się powiększa. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można zjeść wykwintne owoce morza.
Restauracje serwujące owoce morza w Trójmieście
True Restaurant
Gdańsk, ul. Chmielna 10
Restauracją słynącą z serwowania owoców morza jest położona na Wyspie Spichrzów restauracja True. Doskonałą propozycją, aby rozsmakować się w owocach morza, jest zamówienie talerza takich przysmaków. Porcja idealnie sprawdzi się dla dwojga, a w jej skład wchodzą: krab kamczacki, ośmiornica, przegrzebki, krewetki black tiger, dzikie krewetki argentyńskie, kalmary, ośmiorniczki w stylu buzzara i mule w białym winie.
Poza tym w True zjemy też m.in. kanadyjskiego homara "Thermidor" w panko, podawanego ze śmietaną, pietruszką i serem gruyere, mule w białym winie, dzikie krewetki "Carabineros" w brandy, podawane z ziołowym masłem, sałatą i chrupiącą bagietką. Owoce morza podawane są tu też jako przystawki, np. grillowane małże św. Jakuba ze szparagami i sosem szparagowym, krab Kamczacki z klarowanym masłem i sałatą czy dzikie krewetki argentyńskie w białym winie z mlekiem kokosowym, chili i szalotką.
Restauracja True słynie także z połączeń Surf & Turf, czyli dań składających się z owoców morza i czerwonego mięsa. Spróbujemy tu m.in. homara ze stekiem Tomahawk czy krewetki olbrzymiej ze stekiem z polędwicy.
Czytaj też: Sopot - gdzie zjeść? TOP 10 najlepszych restauracji w Sopocie w kwietniu 2022
Seafood Station
Sopot, ul. Dworcowa 7
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar serwuje najwyższej jakości owoce morza, ryby i mięsa w połączeniu z sezonowymi, regionalnymi produktami. W restauracji można zjeść między innymi homara, langustę karaibską czy kraba kamczackiego podawane z klarowanym masłem, House Salad i bagietką. Również tutaj spróbujemy połączenia owoców morza z mięsem. Na talerzu Surf & Turf znajdziemy stek wołowy, grillowane kalmary i krewetki, małże św. Jakuba, sałatkę i frytki. Restauracja proponuje też kilka specjałów z grilla: ośmiornicę, małże, kalmary i krewetki. Do tego starannie dobrana karta win, piw i koktajli i mamy gwarancję niezapomnianych kulinarnych wrażeń.
Mercato
Gdańsk, ul. Targ Rybny 1
W zlokalizowanej w hotelu Hilton restauracji Mercato owoce morza zjemy jako przystawkę lub w zupie. Wśród propozycji znaleźć można m.in. krewetki przygotowywane w chili, czosnku, szalotce, białym winie, emulsji maślanej, podawane z mikrosałatką, małże Św. Jakuba ze szparagami, szpinakiem, awokado, ogórkiem, veloute z homara i yuzu, zupę rakową z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, śmietaną, kawiorem z pstrąga, kaffirem i limonką oraz sałatkę cezar z krewetkami.
Seafood by La Pampa
Gdańsk, ul. Szewska 1/4
W samy sercu Gdańska, tuż przy bazylice Mariackiej, wyjątkowe dania z owoców morza przygotowuje szef kuchni Seafood by La Pampa Juliusz Żebrowski. Spośród owoców morza premium spróbujemy tu homara z masłem czosnkowym i serem Rubin, smażonego w głębokim tłuszczu kraba królewskiego, ogon langusty w sosie holenderskim z tabasco z pieczonym czosnkiem, langustynki oraz krewetki. W menu znajdziemy także macki ośmiornicy w ziołowym pesto, steki z kalmara Humboldta, marynowane langustynki i argentyńskie krewetki. Seafood by La Pampa to także szeroki wybór ostryg (Fine de Claire, Belon, Tsarskaya, Royale Cabanon i Gillardeau) oraz małż (Bouchot, Vongole, Venus, Sercówki).
White Marlin
Sopot, al. Wojska Polskiego 1
W White Marlin można zjeść wykwintne posiłki, w których dominują potrawy oparte na świeżych owocach morza. Specjalnością restauracji są: kawior, homary, krewetki, ośmiornice i różne rodzaje ryb. W zależności od pory roku menu nieco się różni, dzięki czemu mamy gwarancję, że dania, które zamówimy, są zawsze przygotowywane ze świeżych składników najwyższej jakości.
W aktualnej karcie dominują niecodzienne połączenia smaków. W menu znajdziemy m.in. krewetki po chińsku z dodatkiem wasabi, kraba królewskiego zdobionego pikantnym majonezem, hot doga z ośmiornicą i wiele innych, zaskakujących potraw. Nie brakuje także klasyków. Na przystawki składają się m.in.: kawior, krewetki wykonane na różne sposoby czy ostrygi. Na pierwsze danie warto wybrać zupę z owoców morza, która podawana jest z pełnoziarnistą bagietką. Wśród głównych dań, oprócz szerokiego wyboru różnych gatunków ryb, znajdziemy homara, krewetki, pieczone ośmiornice i mule z sosem śmietanowym na białym winie. Każde z dań przygotowane jest i doprawione w wyważony sposób, tak by wydobyć prawdziwy smak świeżych owoców morza.
Endi Winehouse
Sopot, ul. Powstańców Warszawy 9
Vis-à-vis sopockiego Domu Zdrojowego mieści się przytulna restauracja Endi Winehouse. Przejrzysta karta menu podzielona została na cztery części, z których każda zawiera dania innej kuchni: włoskiej, polskiej, amerykańskiej i hiszpańskiej. Wśród dań z tego ostatniego regionu dominują właśnie owoce morza. Zjemy tu mule, ośmiornicę z salami, kalafiorem, sałatą i oliwkami oraz karmazyn z mulami i zielonymi warzywami.
Pieterwas Krew i Woda
Gdynia, ul. Abrahama 41
Nazwa gdyńskiej restauracji jest ściśle związana z kartą dań, w której dominują potrawy na bazie czerwonego mięsa oraz owoców morza. Te ostatnie, czyli homary, mule i ostrygi, są żywe, więc dają pewność, że przygotowane na ich bazie potrawy zawsze są świeże. Homarium, z którego skorupiaki wyławiane są godzinę przed podaniem, znajduje się w części restauracyjnej.
Zobacz także: Ostrygi coraz trudniej dostępne. Jak przyrządzić je w domu?
W bieżącym menu znajdziemy homara kanadyjskiego zapiekanego z sosem holenderskim, masłem, parmezanem, podawanego z ziemniakami i warzywami sezonowymi oraz mackę kalmara w palonym maśle z sosem z langusty, młodym ziemniakiem, szparagami i fasolką soi.
Skoro "krew i woda", w restauracji również nie mogło zabraknąć dań surf'n turf. Zestawy mięs i owoców morza składają się z polędwicy i do wyboru: krewetek Black Tiger w sosie homarowym lub ogona homara.
Podawane tutaj są też mule na kilka sposobów - w sosie francuskim (szalotka, białe wino, masło, natka pietruszki), tajskim (mleko kokosowe, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa, kolendra), włoskim (śmietana, pasta truflowa, szalotka, czosnek konfitowany), hiszpańskim (chorizo, pomidory, czosnek, natka pietruszki), homarowym (masło, śmietana, koniak, koper).
Miejsca
Zobacz także
Opinie (75) ponad 10 zablokowanych
-
2021-10-12 09:31
Gdynia ??? Aloza !!! (4)
Szkoda wielka szkoda tego lokalu z klimatem tak samo jak rybnego ze Strowiejskiej gdzie żywe ryby pływały w basenach z kafelek....Dalmoru nie ma....niestety tak wygląda Miasto z morza
- 20 0
-
2021-10-15 02:57
Tak też tęsknię za Alozą.
- 0 0
-
2021-10-12 11:30
(2)
Aloza - cudowne wspomnienia :-)). Charakterystyczny zapach, fantastyczne ryby w galarecie, sałatki itp. Szkoda że w morskim mieście nie ma już sklepu rybnego z prawdziwego zdarzenia.
- 4 0
-
2021-10-12 19:03
Kalmary w cieście smak dzieciństwa. Oponki na nie mówiłem.
- 2 0
-
2021-10-12 16:00
W morzu obok miasta z morza nie ma juz ryb.
- 1 0
-
2021-10-15 02:56
Ja lubię polskie jedzenie, tylko takie mi służy
- 0 3
-
2021-10-12 10:35
Super. (6)
No ale te frykasy chyba tylko dla zaszczepionych .
- 8 13
-
2021-10-12 12:38
(4)
Zaszczepiony wpie...konserwy w piwnicy a restauracje zostały dla wolnych ludzi ..
- 7 10
-
2021-10-12 12:40
w takiej restauracji ... to zanim dokopiesz się do kawałka mięsa (2)
musisz przekopać górę zielska ... - tak, by na talerzu wyglądało, że coś ci podali.
- 3 0
-
2021-10-12 13:23
bo najlepszy jest schabowy z mizerią (1)
i fura zmieniorów. Bez tłuczonych ziemniorów z tłuszczem nie ma prawdziwego obiadu.
- 7 2
-
2021-10-14 10:49
Racja dla nich istmieja tylko kartofle, picca i kebab.
- 0 0
-
2021-10-14 10:26
Wolnych? Ty jestes tak zacofany i wystraszony, ze stales sie niewolnikem strachu przed zastrzykiem. Ja sie zastrzepilem i zyje, mam wiecej wolnosci niz Ty, np podczas podrozy.
- 1 0
-
2021-10-14 10:21
Ty pewnie z tych co do dzisiaj wypominaja PO osmiorniczki za 30 zl. Dla ciebie istnieje tylko schabowy i urlop w Mielnie, reszta to kosmos
- 0 0
-
2021-10-13 21:18
Niestety dania 5x mniejsze niż np. na Krecie, a ceny kosmos...
Niestety Polska..., o świeżości już ktoś wcześniej wspomniał więc nie powielam... Lubię, ale w większości robię w domu sam!
- 0 0
-
2021-10-13 04:34
Bardzo mnie interesuje (1)
Gdzie w Gdańsku można zjeść za rozsądne pieniądze solidną porcję smażonego dorsza z frytkami lub michę smażonej flądry.Może być jadłodajnia,ma być świeżo,dużo i za akceptowalną kasiorkę.Pytam poważnie.Niedługo będziemy w GD. a mieszkańcy wiedzą najlepiej.
- 0 0
-
2021-10-13 13:46
Bar Przystan Sopot
I nie marnujcie czasu na inne
- 0 0
-
2021-10-13 12:33
Paczylem na zdjęcia
i chyba dzisiaj oglądnę "Aliens"
- 0 0
-
2021-10-13 12:16
Adam
Niedługo będziemy jeść własne odchody, morza i oceany są już przelowione do granic możliwości. Zabilsmy własną planetę, teraz sami będziemy cierpieli.
- 2 0
-
2021-10-13 10:02
Wykwintne ? (1)
To co u nas jest uważane za wykwintne,na świecie jest już normalne
- 1 1
-
2021-10-13 12:09
Czy Sudan jest czescia swiata?
- 0 0
-
2021-10-12 11:49
w artykule tym nie widzę cen, czyżby to celowy zabieg (2)
- 7 0
-
2021-10-13 09:54
Oczywiście
Rachunek minimum 500 zl za dwie osoby i wychodzisz głodny.
- 0 0
-
2021-10-12 23:20
Pewnie że celowy. W innych artykułach podane są ceny. W tym przypadku nie, ponieważ wysokość cen mogła by spowodować zawał u części internautów...
- 2 0
-
2021-10-12 19:44
Ja tam nie jem tych robaków
Słyszałem o tych co jedli, np nietoperze, a potem mieli same problemy...
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.