- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 4 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
- 5 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni
Pięć miast, najlepsi szefowie kuchni w Polsce i "25" Wspaniałych. To akcja "Tour de Friends", czyli symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia za ich pracę w minionych tygodniach. Kucharze w najbliższym czasie zorganizują wykwintne kolacje dla zaproszonych gości.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
25 szefów kuchni z całej Polski, w ramach akcji "Tour de Friends" zorganizuje kolacje dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia, którzy w ostatnich miesiącach wiele poświęcili w walce z koronawirusem. Kolacje odbędą się w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. Osoby, które zostaną zaproszone na spotkanie, czyli "25 Wspaniałych", wyłoni kapituła wsparta przez partnerów wydarzenia, media oraz lokalną społeczność. Goście kolacji Tour de Friends otrzymają zaproszenie, które mogą wykorzystać w wybranym przez siebie terminie.
- Naszym celem jest symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia, którzy działali dla nas wszystkich w tym trudnym czasie - mówi Igor Grzeszczuk, wydawca magazynu Food&Friends. - Kucharze, chociaż sami zmagali się ze swoimi problemami przy zamkniętych na dwa miesiące restauracjach, niejednokrotnie pomagali, dowożąc posiłki do szpitali i personelu ochrony zdrowia. Teraz postanowili przyłączyć się także do tego projektu. Przygotują specjalne kolacje dla "25 Wspaniałych", czyli pracowników ochrony zdrowia w ramach podziękowania. Będą to autorskie dania, niebędące na stałe w karcie, tak, aby było to coś wyjątkowego. Nasz magazyn nazywa się "Food&Friends", dlatego projekt, w którym odwiedzimy Trójmiasto, Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań nazwaliśmy Tour de Friends. Odwiedzamy zaprzyjaźnionych z nami kucharzy, kilku w każdym mieście - opowiada pomysłodawca.
- Każda restauracja przygotuje coś innego. Restauracja Mercato przygotuje turbota z palonym masłem ze szparagami zielonymi i białymi, a do tego biały bez. Jesteśmy spragnieni gotowania dla naszych gości - mówi szef kuchni, Paweł Stawicki z Restauracji Mercato. - Chcemy też podziękować pracownikom ochrony zdrowia za ich wysiłki. Im szybciej uporamy się z tą sytuacją, tym lepiej dla nas wszystkich.
- Na deser zaproszeni goście będą mogli spróbować musu z owoców leśnych na kremie z Baileys'em, do tego mus z aromatyzowanego czarnego bzu, który teraz kwitnie - mówił Tomasz Deker, cukiernik i szef Tu można marzyć w Oliwie. - To połączenie słodyczy z kwaskowatością, w sam raz na tę porę roku.
Inni trójmiejscy szefowie kuchni, którzy biorą udział w akcji to Rafał Wałęsa z restauracji Sztuczka, Grzegorz Labuda z Restauracji Chmielna oraz Rafał Kopicki, szef kuchni w Restauracji True w Gdańsku. Relacja z całej akcji Tour de Friends zostanie opublikowana w specjalnym numerze magazynu Food & Friends, poświęconym wszystkim osobom, którzy w ostatnich tygodniach przyłączyli się do walki z koronawirusem.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (30) 10 zablokowanych
-
2020-06-15 18:56
Moja babcia gotuje najlepiej.
- 42 2
-
2020-06-15 21:00
Jeśli przyjdzie pielęgniarka albo salowy, (3)
którzy muszą niekiedy ciężko fizycznie pracować, umrą ze śmiechu na te Wasze maciupkie porcje. :))
- 29 4
-
2020-06-15 21:02
Widać, że poziomem społecznym nie dorastasz dziecku (2)
Idz dalej żryj konserwy ze sklepu z insektem w logo
- 3 11
-
2020-06-15 21:07
Zabolało? Czasy zdzierstwa się kończą.
Bez Norwegów i Szwedów trzeba będzie się pozbyć suva w leasingu.
A jeśli chodzi o konserwy, żywność sterylizowana może być bardzo dobrej jakości, gdyż nie wymaga sztucznych konserwantów. To na pewno zdrowsze jedzenie niż w wielu polskich restauracjach, gdzie warunki przechowywania i przygotowania żywności urągają standardom.
Ale skoro większość restauratorów nie ma merytorycznego przygotowania, trudno to wiedzieć. ;)- 9 2
-
2020-06-16 12:27
Chill
Tomek, nie denerwuj się, bo Ci dekiel spadnie ;)
- 2 0
-
2020-06-15 21:23
W końcu ! (2)
Teraz już wiem kto jest najlepszy w trojmiescie ;)
- 5 7
-
2020-06-15 23:52
Zapamiętaj na każdego kozaka zawsze znajdzie się lepszy kozak we wszystkim (1)
- 3 0
-
2020-06-16 11:23
Yeees master ;)
- 0 0
-
2020-06-15 21:44
Brawo
Brawo dla restauracji True. Szef Kuchni , Pan Rafał to najlepsza rekomendacja . Do zobaczenia wkrótce
- 1 19
-
2020-06-15 23:45
Akcja dla "wybrańców" w imię wyższego celu
Hmmm.... to teraz personel medyczny wybierze 25 szczęśliwców do darmowej opieki na starość w domu opieki. A jak się poczują pozostali ? Ciężko mi to kupić....
- 19 3
-
2020-06-15 23:56
To już nie jest gotowanie a Ci panowie pomylili zawód z florystkami
- 20 5
-
2020-06-16 01:23
Zróbmy tak aby nikt nie wiedział. Bez sensu.
A myślałem, że od serca robią a oni dla reklamy.
- 17 1
-
2020-06-16 07:16
A w TMM zaczęli już szanować pracowników?
Czy wciąż szemrane interesy, praca na czarno i usuwanie przez TD z kasy co większych rachunków, żeby podatków nie płacić. Halo skarbówka!
- 19 2
-
2020-06-16 07:27
Zapewne skorzystają wybrańcy czyli lekarze, bo kto zaprosi pielęgniarki?
Poza tym nie chodzi tutaj o pomaganie, bo co znaczy 1 porcja dla takich restauracji, chodzi o reklamę restauracji, skromności troszkę i pokory.- 16 2
-
2020-06-16 10:00
Niestety jest to tylko na pokaz.
- 12 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.