- 1 To niesamowite znalezisko ma... 600 lat (16 opinii)
- 2 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 3 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 4 Zobaczyli nieznane wnętrza Grand Hotelu (12 opinii)
Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni
Pięć miast, najlepsi szefowie kuchni w Polsce i "25" Wspaniałych. To akcja "Tour de Friends", czyli symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia za ich pracę w minionych tygodniach. Kucharze w najbliższym czasie zorganizują wykwintne kolacje dla zaproszonych gości.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
25 szefów kuchni z całej Polski, w ramach akcji "Tour de Friends" zorganizuje kolacje dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia, którzy w ostatnich miesiącach wiele poświęcili w walce z koronawirusem. Kolacje odbędą się w Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu. Osoby, które zostaną zaproszone na spotkanie, czyli "25 Wspaniałych", wyłoni kapituła wsparta przez partnerów wydarzenia, media oraz lokalną społeczność. Goście kolacji Tour de Friends otrzymają zaproszenie, które mogą wykorzystać w wybranym przez siebie terminie.
- Naszym celem jest symboliczne podziękowanie pracownikom ochrony zdrowia, którzy działali dla nas wszystkich w tym trudnym czasie - mówi Igor Grzeszczuk, wydawca magazynu Food&Friends. - Kucharze, chociaż sami zmagali się ze swoimi problemami przy zamkniętych na dwa miesiące restauracjach, niejednokrotnie pomagali, dowożąc posiłki do szpitali i personelu ochrony zdrowia. Teraz postanowili przyłączyć się także do tego projektu. Przygotują specjalne kolacje dla "25 Wspaniałych", czyli pracowników ochrony zdrowia w ramach podziękowania. Będą to autorskie dania, niebędące na stałe w karcie, tak, aby było to coś wyjątkowego. Nasz magazyn nazywa się "Food&Friends", dlatego projekt, w którym odwiedzimy Trójmiasto, Warszawę, Kraków, Wrocław i Poznań nazwaliśmy Tour de Friends. Odwiedzamy zaprzyjaźnionych z nami kucharzy, kilku w każdym mieście - opowiada pomysłodawca.
- Każda restauracja przygotuje coś innego. Restauracja Mercato przygotuje turbota z palonym masłem ze szparagami zielonymi i białymi, a do tego biały bez. Jesteśmy spragnieni gotowania dla naszych gości - mówi szef kuchni, Paweł Stawicki z Restauracji Mercato. - Chcemy też podziękować pracownikom ochrony zdrowia za ich wysiłki. Im szybciej uporamy się z tą sytuacją, tym lepiej dla nas wszystkich.
- Na deser zaproszeni goście będą mogli spróbować musu z owoców leśnych na kremie z Baileys'em, do tego mus z aromatyzowanego czarnego bzu, który teraz kwitnie - mówił Tomasz Deker, cukiernik i szef Tu można marzyć w Oliwie. - To połączenie słodyczy z kwaskowatością, w sam raz na tę porę roku.
Inni trójmiejscy szefowie kuchni, którzy biorą udział w akcji to Rafał Wałęsa z restauracji Sztuczka, Grzegorz Labuda z Restauracji Chmielna oraz Rafał Kopicki, szef kuchni w Restauracji True w Gdańsku. Relacja z całej akcji Tour de Friends zostanie opublikowana w specjalnym numerze magazynu Food & Friends, poświęconym wszystkim osobom, którzy w ostatnich tygodniach przyłączyli się do walki z koronawirusem.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (30) 10 zablokowanych
-
2020-06-20 20:42
Najlepszych?
Według Kogo??? Się pytam!
- 3 0
-
2020-06-20 07:40
GL
O nawet pan Labuda się załapał no proszę będzie gotował czy filozofował? niech gotuje bo potrafi i tylko to potrafi.
- 1 0
-
2020-06-16 15:00
Szkoda,ze Trojmiasto.pl skupilo sie na kucharzach zamiast opisac zaproszone osoby. (2)
Bo jak zwykle okaze sie,ze zaproszenie dostala dyrekcja szpitali, ktorzy nie ryzykuje, co personel szpitala.
- 10 1
-
2020-06-19 21:01
Wait for it (1)
Kolacja dopiero się odbędzie. Będziesz zapewne miał/miała relacje, jak nie w trójmiasto.pl to w Food & Friends. Szefowie będą serwowali dania pielęgniarkom, sanitariuszom, medykom, kierowcom karetek, lekarzom, a może i dyrektor się znajdzie jeśli okaże się, np. że świetnie zorganizował pracę szpitala, bezpieczeństwo pacjentom i pracownikom w czasie pandemii.
- 1 2
-
2020-06-19 22:47
a salowe?
- 0 0
-
2020-06-18 22:41
im większy "szef" tym bardziej rozkraczony
- 3 1
-
2020-06-18 10:19
Nie róbcie z lekarzy bohaterów
Taki sobie wybrali zawód i tylko spełniali swoje obowiązki.
- 6 3
-
2020-06-18 01:31
Przestańcie promować pana pierwszego z lewej
Może zamiast promocji, szanowna redakcja zainteresuje się, w jak podły sposób traktowani są pracownicy tego restarłatora. Mobbing i praca na czarno a po miesiącu kop w D... i bierze następnych złowionych na medialne nazwisko i nadmuchany fejm. Pycha kroczy przed upadkiem. Oby rychłym.
- 11 0
-
2020-06-16 14:13
Najlepsze burgery - na orlenie za 12.99zł (1)
reszta może się schować
- 1 1
-
2020-06-16 20:27
Od obajtka? Nie, dziękuję.
- 2 1
-
2020-06-16 16:37
Czyli po prostu kucharze :-)
Jesteśmy w Polsce i tutaj szefem nazywa się kogoś do kogo należy dana firma lub przełożonego. Kucharz jest kucharzem, a to że pokroi rzodkiewkę w trójkąciki i kapnie kilka kropel sosiku na pusty talerz nie robi z niego nikogo wielkiego. Po prostu jest fachowcem w swojej dziedzinie.
- 13 2
-
2020-06-16 13:02
Z takim własnie jednym pracowałem- w gadce to lepszy nić tvn i tvp razem.. . (2)
łaził po kuchni.pracował na 200% obrotów może 5 minut w ciągu dnia - wtedy jak sie właściciel kręcił .w gadce to góry przenosił.taki bochater jak ci z 1 lini frontu ,twarz przemył ręka jaki to on zarobiony i co to ON zrobił . masakra z takim robic to same problemy wszystkie zasługi sobie. kosztotwórca/marnotrawca a na Deepie to odcisk od wycieraczki ze schodów przy zapleczu:))
- 6 0
-
2020-06-16 13:32
Żżycia wziente.
- 3 0
-
2020-06-16 13:11
Jaki to jest klasyk ;)
- 3 0
-
2020-06-16 13:09
Porcje dla krasnali z ,,Kingsajzu
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.