• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wino i czekolada, czyli warsztaty degustacyjne w hotelu Hampton by Hilton w Oliwie

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
15 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
W hotelu Hilton w Oliwie odbyły się warsztaty ze sztuki łączenia win kalifornijskich z czekoladą. W hotelu Hilton w Oliwie odbyły się warsztaty ze sztuki łączenia win kalifornijskich z czekoladą.

We wtorek, w świeżo otwartym hotelu Hampton by Hilton w Oliwie zobacz na mapie Gdańska, odbyły się warsztaty z łączenia wina z czekoladą. Miłośnicy czekolady i sommelierzy spotkali się w małym gronie, by poznać sekrety dotyczące odpowiedniego dobierania dwóch bardzo lubianych smaków.



Warsztaty pod nazwą California Zin&Chocolate skierowane były do sommelierów, restauratorów oraz cukierników. Sztuka łączenia wina z deserami jest nadal mało znana, a organizatorzy podkreślali, że warto zwrócić uwagę na współpracę pomiędzy szefami kuchni a sommelierami w restauracjach. Umiejętność doboru odpowiedniego wina do deseru może być wartościową cechą.

W hotelu Hampton by Hilton w gdańskiej Oliwie zebrało się 25 uczestników, których powitano na jednej z cyklu degustacji łączących wina z czekoladą. Spotkanie rozpoczęło się od prelekcji Tomasza Prange-Barczyńskiego, redaktora naczelnego Magazynu Wino. W trakcie degustacji trzech pierwszych win opowiadano o historii szczepu zinfandel, jego uprawie oraz cechach charakterystycznych.

Wybrane do degustacji wina łączy pochodzenie - są z Kalifornii, a ich wspólnym mianownikiem jest szczep zinfandel. To odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w Kalifornii, będących jednymi z najpopularniejszych w tym kraju, swojsko określana mianem "zin". Zinfandel do złudzenia przypomina szczep primitivo, który uznawany jest przez Polaków za jeden z najsmaczniejszych.

Jako pierwsze degustowano wino Hess Select Zinfandel, rocznik 2015. Wyczuwalne są w nim nuty dojrzałych malin, czarnych wiśni, pieprzu i goździków. Ujawnia także aromaty jeżyny i jagody. Głębokie, pełne wino, dosyć intensywne, które dojrzewało 12 miesięcy we francuskim dębie.

Drugie wino, zdecydowanie delikatniejsze w smaku, z wyczuwalnymi nutami konfitury i suchych liści, to Mendocino County z 2013 roku. Ostatnim winem, którego spróbowano w trakcie pierwszej części było Mauro Americano o głęboko czerwonym kolorze, owocowym smaku z nutami ciemnych owoców, mokki i czekolady. Wino jest starzone w amerykańskim dębie przez trzy miesiące.

  • Spotkanie podzielone było na trzy części. Podczas degustacji serwowano wina ze szczepu zinfandel.
  • W czasie drugiej prezentacji spróbowano sześciu czekolad i jednej praliny o różnej zawartości kakao.
  • Podczas degustacji pokazano, jak można łączyć czerwone wino z czekoladą.
Na zdjęciu: Martyna i Monika Ciemieckie.
  • Wina i czekolady serwowane podczas degustacji.

Następnie kilka ciekawych informacji na temat czekolady przekazała Dorota Minta. Zaznaczyła, że przy rozpoznaniu dobrej jakości czekolady najważniejszy jest zapach. Zawartość kakao w czekoladzie jesteśmy w stanie ocenić po dźwięku, który wydaje w trakcie przełamywania - im więcej kakao, tym dźwięk jest bardziej słyszalny. Degustowano 5 czekolad zaczynając od mlecznej, a kończąc na 99-procentowej czekoladzie, podawanej w bardzo małej kostce, ponieważ samodzielnie jest ciężka do zjedzenia. Po dwóch prezentacjach nadszedł czas na połączenie dwóch smaków, czyli wina i czekolady. Zaproponowano trzy połączenia.

Wino Dry Creek Valley - Sonoma County, delikatne wino z intensywną nutą jeżynowo-śliwkową połączono z kawałkiem czekolady o 60-procentowej zawartości kakao. Smaki łączyły się w spójną całość, wzajemnie się uzupełniając.

Kolejne połączenie, czyli starzony zinfandel Mokelumne River-Lodi, z intensywnym aromatem dębowej beczki, w towarzystwie czarnej czekolady 90 proc. powodował intensywne przeżycia smakowe. Co ciekawe, to smak wina przełamywał gorycz czekolady, powodując uczucie słodkości.

Czekoladę 99 proc. zaserwowano z równie charakterystycznym winem - Mega Zin, Mare Magnum, w którym jeszcze intensywniej dało się wyczuć aromat beczki, jak również zioła i nuty owocowe. Tak wyraziste połączenie powodowało lekki grymas na twarzach gości.

- Dzisiejsze warsztaty degustacyjne poświęcone były dwóm bardzo przyjemnym smakom - winom ze szczepu zinfandel oraz czekoladzie Lindt. Uczyliśmy się, jak tworzyć udane związki pomiędzy winami a czekoladami, głównie gorzkimi. Mamy cały przekrój czekolad, od mlecznej, przez te z 99-proc. zawartością kakao, aż po praliny, które spotkały się z największym entuzjazmem. Zależało nam, żeby przybliżyć osobom na co dzień zajmującym się gastronomią połączenie, które naszym zdaniem bardzo dobrze wpisuje się w jesienno-zimowy klimat. Chcieliśmy pokazać, co ciekawego można podać swoim gościom w restauracji i podkreślić, że wino czerwone może być serwowane nie tylko w towarzystwie głównych dań - opowiadała Agnieszka Wojtowicz-Jach, reprezentująca firmę California Wines Polska.
Po oficjalnej części nadszedł czas na wzajemną wymianę doświadczeń.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (56) 7 zablokowanych

  • Nie Sam Owite... (4)

    ... że niektórzy są w stanie wyczuć smak i aromat suchych liści w winie, czapki z głów.

    • 10 0

    • (3)

      Nikt niczego nie wyczuwa poza kwasem czy słodyczą, ale z czegoś trzeba żyć, to się pisze.

      • 4 2

      • jako rzadko pijąca wino wyraźnie wyczuwam posmak różnych owoców, choć wino zrobione jest tylko z winogron (2)

        • 1 0

        • (1)

          Ale chodziło o liście. Smacznego.

          • 0 0

          • Kto do moszczu liści dosypuje?

            • 0 0

  • zaraz zacznie sę moda na podawanie kadarki z czeloladą z biedronki. HIT SEZONU

    • 0 0

  • Czekoladomaniak

    Jak ja chciałabym na taki warsztat iść. Dwa grzeszki za jednym zamachem. Potem jakiś filmik w babdkim gronie i wieczór wyśmienity

    • 0 0

  • podoba mi się (2)

    b. pozytywne wrażenie. ciekawy temat, b. ładne zdjęcia.

    • 3 15

    • Też mi sie podoba (1)

      Popieram tę opinię. Generalnie uważam, że jak w każdej branży wizerunek miejsca tworzą głównie pracownicy z dyrekcją na czele ale też goście. Nie znam ludzi ze zdjęć osobiście :) , ale wszytko wygląda ze smakiem i klasą. Bez tandety , która przewijała się gdzieś tam w ostatnich artykułach.

      • 1 3

      • lekarz potrzebny od zaraz

        Idź do okulisty bo na tych fociach ani gustu ani klasy.Z łapanki tych statystów wytrzasnęli?

        • 0 0

  • lindt to nie czekolada!!

    Ludzie Lindt to nie czekolada, to cukier z dodatkiem kakao.

    • 4 0

  • Wy tu pitu pitu (2)

    A ja się pytam kiedy Lidla otworzą.?

    • 25 1

    • takie tam

      - zobacz jakie piękne , soczyste czereśnie w słońcu wygrzane nam w tym roku wyrosły !!
      - .... yyyy.... no duże

      • 0 0

    • Muszę odpowiedzieć

      Muszę odpowiedzieć. Uśmiałam się do łez. Taka żywa prawda że większej już nie trzeba haha. Pozdrawiam

      • 5 1

  • Dobre warsztaty w Hiltonie

    Bardzo merytoryczne,pełne cikawych informacji ,przekazane profesjonalnie przez redaktora Magazynu Wino .Warsztat jak się okazało dla elity winiarskiej w trójmieście :
    Właścicieli ,sommelierów, dystrybutorów i pasjonatow win .

    • 1 1

  • (16)

    Hotel super - lokalizacja zacna , przy ruchliwej drodze oraz pętli tramwajowej , z drugiej strony słychać wyraźnie przejeżdżające pociągi a to tylko kolejna zaleta , widok z okien fantastyczny na ściany , okna sąsiednich domów , no i na dole lidl z byleżywnością w mniejszych opakowaniach i wyższych cenach niż w niemieckich sklepach tej samej sieci - super super super , żyje się lepiej !!!!

    • 29 13

    • hih (4)

      jak większość hoteli w trójmieście :)

      • 2 0

      • a kto to budowal? (3)

        • 2 0

        • kto to projektował i kto wydał zgode na taka budę w takim miejscu?

          • 1 0

        • Moderna

          • 0 0

        • Kazek.

          • 1 0

    • Zastanawiam się gdzie ty w mieście widziałeś hotel, którego przynajmniej część okien nie patrzy na inne bydynki?

      • 4 1

    • mieszkałes kiedyś w hotelu ? (8)

      ja nocuję służbowo dość często w całej Polsce, przyjeżdżam wieczorem i ruszam dalej rano
      i nigdy nie siedzę w oknie żeby podziwiać widoki ( najczęściej jest już ciemno), jeśli okna są trzyszybowe to nic nie słychać nawet przy ruchliwej ulicy ( w dużej części hoteli klima jest na stałe i nie ma otwieranych okien) a bliskość sklepu w niczym nie przeszkadza. To nie jest miejsce na letni wypoczynek nad morzem, tylko hotel na biznesowe wizyty w mieście. Ważne jest wygodne łóżko, parking i smaczne śniadanie.

      • 13 4

      • (1)

        A Ty spałeś kiedyś z kobietą?

        • 1 0

        • nie spałem , nie po to ją zapraszalem , żeby potem spać :)

          • 2 1

      • (3)

        a ty wiesz kto na tym łóżku przed tobą spał ??? i co na nim robił ??? , nie słyszałem , żeby po gościach łóżka zmieniać na nowe , z kołdrą to samo , jedynie poszewka świeżo uprana, poza tym współczuje życia w drodzę , obyś w końcu mając czas dla siebie miał jeszcze siłę z niego kożystać !

        • 3 13

        • Otworzyłeś mi oczy (1)

          Od teraz będę wozić ze sobą polowe łóżko. A najlepiej w ogóle namiot.

          • 4 1

          • kolorowych snów na wymiocinach angola

            • 2 3

        • Prezes slup tak ma

          • 2 1

      • Parówki z Lidla jak znalazł.

        • 2 0

      • Tak jest ! A na sniadanie przed dalszą drogą Chateau Lafitte 1975 !

        • 5 1

    • Oczywiście, oczywiście.

      Lepsze były te rozwalające się rudery i zarośnięte jak w Wietnamie ogrody. Doskonale to wszystko współgrało z odnowionymi wokół fasadami.
      Nie przy takich autostradach stoją hotele i jakoś w środku jest cicho.

      • 4 3

  • fajny hotel (11)

    brawo za bryłę pasującą do Oliwy i za dobre zaadaptowanie usługowych pomieszczeń, bo mimo że tam LIDL będzie to wygląda to niemal butikowo - estetycznie oklejone szyby foto w kolorze sepii. Dali radę!

    • 17 21

    • mam nadzieję że to kpina z tej koszmarnej szklano betonowej budy

      • 0 0

    • Pasuje ale nie tam

      Pasuje ten hotel do starej Oliwy jak świni siodło. Jak i ta cała inwestycja.
      Ładnie to może i wyglada ale nie w krajobrazie starej Oliwy.
      Juz ta stara przychodnia , mięsny na rogu , sklep z materiałami i cały ten stary ciąg wyglądał lepiej. Wystarczyło wyremontować. A przychodnia była super za czasów swojej świetności. Schody do góry i cały ten klimat. Oliwa to specyficzna dzielnica. Dlatego tak samo Olivia gates tez tam nie pasuje.

      • 2 0

    • obok hotel Oliwski stoi pusty (1)

      Beznadziejne miejsce,

      • 7 3

      • A skąd te wieści?

        Z tego co wiem to pobliskie biurowce zapewniają dużo gości (szkolenia firmowe itp).

        • 0 2

    • za chwile bywalcy Lidla (4)

      Będą prosić klientów: da PAN na browara...

      • 7 1

      • a gdzie tam stanąć? (2)

        • 7 0

        • w zimnej wodzie

          • 3 1

        • W garażu podziemnym

          • 2 2

      • teraz zatrudnić studentki w strojach ludowych

        Żeby rozdawaly ulotki , tu jest hotel , nie piętrowy Lidl

        • 7 1

    • świetny sarkazm ! wielu myśli , że ty tak na serio :D

      • 3 2

    • z szybami dali rade, ale wielkie kolorowe logotypy na scianach pasuja jak piesc do nosa

      • 8 1

  • słabo! (3)

    Hotel niewypał ze średnią na bookingu 2,5/10 :)

    Przykład jak nie otwierać hotelu ( zmian terminu otwarcia, brak informacji, słaby PR i marketing )

    Jednym słowem start mają żenujący, organizowanie eventów raczej średnio pomoże. Lepiej by zmienili fotki na portalach rezerwacyjnych :)

    • 22 8

    • Opinie mają słabe bo za wcześmie zaczęli zbierać rezerwacje i odsyłali gości do innych Hampronów. I nie dziwię się tym ludziom ale oni nie spali w tym hotelu w Oliwie więc wiele to o nim nie powie.

      • 1 0

    • Konkurencja nie spi

      Pewnie już odliczasz dni nędzny robaczku gdy bogaty wujek Hilton nosem twój zapyziały pensjonacik/hotelik i nawet na internet nie będziesz miał....

      • 1 5

    • prawda!

      racja w 100%!

      • 6 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja