Restauracji serwujących sushi jest w Trójmieście wiele, ale każda proponuje inny sposób jedzenia. W Avocado degustacja przypomina raczej ceremonię spokojnego delektowania się pełnią smaków. Smaczne jedzenie to jednak nie wszystko - najlepiej, gdy jest połączone z lampką dobrego wina, dlatego sopocka restauracja ma ambicję nie tylko serwować najlepsze sushi w mieście, ale także pochwalić się bogatą kartą win.
Wszystkie wina do sushi i potraw kuchni fusion są dobrane z najwyższą starannością przez sommeliera.
W karcie nie ma win przypadkowych czy też dostępnych w supermarketach. Oferta stworzona jest z myślą o osobach, które szukają wykwintnych i wyselekcjonowanych win z Nowego i Starego Świata, pochodzących od najlepszych producentów. Co ważne,
w Avocado są dostępne w bardzo rozsądnych cenach.
Kuchnia Fusion w połączeniu z wyselekcjonowanymi winamiKarta szczyci się winami medalowymi i wysoko ocenianymi na międzynarodowych konkursach:
1.
wino Faut Line Sauvignon Blanc, wybrane jako najlepsze nowozelandzkie wino białe w konkursie International Wine i Spirit 2005 roku. Polecane w szczególności do sushi oraz do dania Seabass w liściu bananowca;
2.
wino musujące Prosecco Doc Treviso Spumante Extra Dry, które zdobyło złoty medal w konkursie "Prosecco Masters 2015" Wielka Brytania.
Idealne do sushi z surowym tuńczykiem i łososiem oraz do dania Salmon teriyaki hot plate lub Pad tai;
3.
wino Pedro Martinez Alesanco, Reserva ze słynnego hiszpańskiego regionu Rioja, nagrodzone podczas Bacchus De Oro 2012 (Gold Medal given by Unión Española de Catadores), Decanter Highly Reccommended 4 Stars (Londres 2012), Decanter Medalla De Plata (Decanter World Wine Awards Londres 2012). Doskonale komponuje się z polędwicą wołową;
4.
wino z ekologicznych winnic Chateau Franc Pourret, z regionu Bordeaux i słynnej apelacji Saint Emilion Grand Cru, nagrodzone srebrnym medalem w konkursie Médaille d'Argent Bordeaux. Polecane do polędwicy wołowej.
Wina na kieliszkiRocznikowe wina Amarone, Chablis Premier Cru czy Chateau Franc Pourret i Saint Emilion Grand Cru degustuje się na kieliszki, dzięki nowoczesnemu urządzeniu
Coravin, które zrewolucjonizowało picie wina - można je nalać bez otwierania butelki.
Dodatkowo karta win zgodnie z sezonem zmienia swoją ofertę, żeby dostosować się do pór roku i miło zaskoczyć nowych i stałych gości restauracji. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo
bardzo dobre wina szczepowe są dostępne już od 45 zł za karafkę.
Spotkania pasjonatów dobrego wina- Aby umilić naszym gościom długie jesienne i zimowe wieczory, wprowadzamy nowe winne wydarzenia, podczas których będzie można połączyć dwie przyjemności: skosztować dobrych win i udzielić wsparcia podopiecznym fundacji. Pierwsze takie szczególne spotkanie odbędzie się 20 listopada - "Hiszpania w kieliszku". Będzie to degustacja hiszpańskich win białych, idealnych do owoców morza i sushi oraz medalowej Rioja Reserva. Degustacje zakończymy aukcją wykwintnych i rocznikowych win na cele charytatywne - mówi Katarzyna Kaniewska, właścicielka Avocado Fusion Restaurant & Sushi.Kolejne wydarzenia zaplanowano na 2016 rok.
29 stycznia odbędzie się degustacja win francuskich "Burgundy vs Bordeaux", czyli szlachetnych win białych i czerwonych z najlepszych francuskich regionów winiarskich. Natomiast
29 kwietnia 2016, podczas "Agrestowych aromatów Nowej Zelandii", uczestnicy spotkania skosztują win z Nowego Świata. Każdą degustację zakończy aukcja win na cele charytatywne.
- Nasi goście mają swoje ulubione wina, ale doceniają też zmiany, tak więc w każdy drugi weekend nowego miesiąca wprowadzamy tzw. "Winną niespodziankę" w postaci nowej propozycji wina białego i czerwonego spoza karty win - dodaje Katarzyna Kaniewska.Selekcje i dostawę win oraz obsługę sommelierską zapewnia
"Wine Adviser"
.
Rezerwacja stolika: kontakt@avocado-sopot.pl lub tel. 58 58 58 328.