wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Winne klimaty w restauracji Avocado

W karcie restauracji Avocado znajdują się wina medalowe i wysoko oceniane na międzynarodowych konkursach.
W karcie restauracji Avocado znajdują się wina medalowe i wysoko oceniane na międzynarodowych konkursach. fot. Natalia Zięba/Wojciech Kryszajtys

Restauracji serwujących sushi jest w Trójmieście wiele, ale każda proponuje inny sposób jedzenia. W Avocado degustacja przypomina raczej ceremonię spokojnego delektowania się pełnią smaków. Smaczne jedzenie to jednak nie wszystko - najlepiej, gdy jest połączone z lampką dobrego wina, dlatego sopocka restauracja ma ambicję nie tylko serwować najlepsze sushi w mieście, ale także pochwalić się bogatą kartą win.



Wszystkie wina do sushi i potraw kuchni fusion są dobrane z najwyższą starannością przez sommeliera. W karcie nie ma win przypadkowych czy też dostępnych w supermarketach. Oferta stworzona jest z myślą o osobach, które szukają wykwintnych i wyselekcjonowanych win z Nowego i Starego Świata, pochodzących od najlepszych producentów. Co ważne, w Avocado są dostępne w bardzo rozsądnych cenach.

Kuchnia Fusion w połączeniu z wyselekcjonowanymi winami

Karta szczyci się winami medalowymi i wysoko ocenianymi na międzynarodowych konkursach:
1. wino Faut Line Sauvignon Blanc, wybrane jako najlepsze nowozelandzkie wino białe w konkursie International Wine i Spirit 2005 roku. Polecane w szczególności do sushi oraz do dania Seabass w liściu bananowca;
2. wino musujące Prosecco Doc Treviso Spumante Extra Dry, które zdobyło złoty medal w konkursie "Prosecco Masters 2015" Wielka Brytania. Idealne do sushi z surowym tuńczykiem i łososiem oraz do dania Salmon teriyaki hot plate lub Pad tai;
3. wino Pedro Martinez Alesanco, Reserva ze słynnego hiszpańskiego regionu Rioja, nagrodzone podczas Bacchus De Oro 2012 (Gold Medal given by Unión Española de Catadores), Decanter Highly Reccommended 4 Stars (Londres 2012), Decanter Medalla De Plata (Decanter World Wine Awards Londres 2012). Doskonale komponuje się z polędwicą wołową;
4. wino z ekologicznych winnic Chateau Franc Pourret, z regionu Bordeaux i słynnej apelacji Saint Emilion Grand Cru, nagrodzone srebrnym medalem w konkursie Médaille d'Argent Bordeaux. Polecane do polędwicy wołowej.

Wina na kieliszki

Rocznikowe wina Amarone, Chablis Premier Cru czy Chateau Franc Pourret i Saint Emilion Grand Cru degustuje się na kieliszki, dzięki nowoczesnemu urządzeniu Coravin, które zrewolucjonizowało picie wina - można je nalać bez otwierania butelki.

Dodatkowo karta win zgodnie z sezonem zmienia swoją ofertę, żeby dostosować się do pór roku i miło zaskoczyć nowych i stałych gości restauracji. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo bardzo dobre wina szczepowe są dostępne już od 45 zł za karafkę.
 
Spotkania pasjonatów dobrego wina

- Aby umilić naszym gościom długie jesienne i zimowe wieczory, wprowadzamy nowe winne wydarzenia, podczas których będzie można połączyć dwie przyjemności: skosztować dobrych win i udzielić wsparcia podopiecznym fundacji. Pierwsze takie szczególne spotkanie odbędzie się 20 listopada - "Hiszpania w kieliszku". Będzie to degustacja hiszpańskich win białych, idealnych do owoców morza i sushi oraz medalowej Rioja Reserva. Degustacje zakończymy aukcją wykwintnych i rocznikowych win na cele charytatywne - mówi Katarzyna Kaniewska, właścicielka Avocado Fusion Restaurant & Sushi.
Kolejne wydarzenia zaplanowano na 2016 rok. 29 stycznia odbędzie się degustacja win francuskich "Burgundy vs Bordeaux", czyli szlachetnych win białych i czerwonych z najlepszych francuskich regionów winiarskich. Natomiast 29 kwietnia 2016, podczas "Agrestowych aromatów Nowej Zelandii", uczestnicy spotkania skosztują win z Nowego Świata. Każdą degustację zakończy aukcja win na cele charytatywne.

- Nasi goście mają swoje ulubione wina, ale doceniają też zmiany, tak więc w każdy drugi weekend nowego miesiąca wprowadzamy tzw. "Winną niespodziankę" w postaci nowej propozycji wina białego i czerwonego spoza karty win - dodaje Katarzyna Kaniewska.
Selekcje i dostawę win oraz obsługę sommelierską zapewnia "Wine Adviser"
.
Rezerwacja stolika: kontakt@avocado-sopot.pl lub tel. 58 58 58 328.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (4)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia