wiadomości - Kulinaria & Wino

Winne klimaty w restauracji Avocado

W karcie restauracji Avocado znajdują się wina medalowe i wysoko oceniane na międzynarodowych konkursach.
W karcie restauracji Avocado znajdują się wina medalowe i wysoko oceniane na międzynarodowych konkursach. fot. Natalia Zięba/Wojciech Kryszajtys

Restauracji serwujących sushi jest w Trójmieście wiele, ale każda proponuje inny sposób jedzenia. W Avocado degustacja przypomina raczej ceremonię spokojnego delektowania się pełnią smaków. Smaczne jedzenie to jednak nie wszystko - najlepiej, gdy jest połączone z lampką dobrego wina, dlatego sopocka restauracja ma ambicję nie tylko serwować najlepsze sushi w mieście, ale także pochwalić się bogatą kartą win.



Wszystkie wina do sushi i potraw kuchni fusion są dobrane z najwyższą starannością przez sommeliera. W karcie nie ma win przypadkowych czy też dostępnych w supermarketach. Oferta stworzona jest z myślą o osobach, które szukają wykwintnych i wyselekcjonowanych win z Nowego i Starego Świata, pochodzących od najlepszych producentów. Co ważne, w Avocado są dostępne w bardzo rozsądnych cenach.

Kuchnia Fusion w połączeniu z wyselekcjonowanymi winami

Karta szczyci się winami medalowymi i wysoko ocenianymi na międzynarodowych konkursach:
1. wino Faut Line Sauvignon Blanc, wybrane jako najlepsze nowozelandzkie wino białe w konkursie International Wine i Spirit 2005 roku. Polecane w szczególności do sushi oraz do dania Seabass w liściu bananowca;
2. wino musujące Prosecco Doc Treviso Spumante Extra Dry, które zdobyło złoty medal w konkursie "Prosecco Masters 2015" Wielka Brytania. Idealne do sushi z surowym tuńczykiem i łososiem oraz do dania Salmon teriyaki hot plate lub Pad tai;
3. wino Pedro Martinez Alesanco, Reserva ze słynnego hiszpańskiego regionu Rioja, nagrodzone podczas Bacchus De Oro 2012 (Gold Medal given by Unión Española de Catadores), Decanter Highly Reccommended 4 Stars (Londres 2012), Decanter Medalla De Plata (Decanter World Wine Awards Londres 2012). Doskonale komponuje się z polędwicą wołową;
4. wino z ekologicznych winnic Chateau Franc Pourret, z regionu Bordeaux i słynnej apelacji Saint Emilion Grand Cru, nagrodzone srebrnym medalem w konkursie Médaille d'Argent Bordeaux. Polecane do polędwicy wołowej.

Wina na kieliszki

Rocznikowe wina Amarone, Chablis Premier Cru czy Chateau Franc Pourret i Saint Emilion Grand Cru degustuje się na kieliszki, dzięki nowoczesnemu urządzeniu Coravin, które zrewolucjonizowało picie wina - można je nalać bez otwierania butelki.

Dodatkowo karta win zgodnie z sezonem zmienia swoją ofertę, żeby dostosować się do pór roku i miło zaskoczyć nowych i stałych gości restauracji. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo bardzo dobre wina szczepowe są dostępne już od 45 zł za karafkę.
 
Spotkania pasjonatów dobrego wina

- Aby umilić naszym gościom długie jesienne i zimowe wieczory, wprowadzamy nowe winne wydarzenia, podczas których będzie można połączyć dwie przyjemności: skosztować dobrych win i udzielić wsparcia podopiecznym fundacji. Pierwsze takie szczególne spotkanie odbędzie się 20 listopada - "Hiszpania w kieliszku". Będzie to degustacja hiszpańskich win białych, idealnych do owoców morza i sushi oraz medalowej Rioja Reserva. Degustacje zakończymy aukcją wykwintnych i rocznikowych win na cele charytatywne - mówi Katarzyna Kaniewska, właścicielka Avocado Fusion Restaurant & Sushi.
Kolejne wydarzenia zaplanowano na 2016 rok. 29 stycznia odbędzie się degustacja win francuskich "Burgundy vs Bordeaux", czyli szlachetnych win białych i czerwonych z najlepszych francuskich regionów winiarskich. Natomiast 29 kwietnia 2016, podczas "Agrestowych aromatów Nowej Zelandii", uczestnicy spotkania skosztują win z Nowego Świata. Każdą degustację zakończy aukcja win na cele charytatywne.

- Nasi goście mają swoje ulubione wina, ale doceniają też zmiany, tak więc w każdy drugi weekend nowego miesiąca wprowadzamy tzw. "Winną niespodziankę" w postaci nowej propozycji wina białego i czerwonego spoza karty win - dodaje Katarzyna Kaniewska.
Selekcje i dostawę win oraz obsługę sommelierską zapewnia "Wine Adviser"
.
Rezerwacja stolika: kontakt@avocado-sopot.pl lub tel. 58 58 58 328.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (4)

  • Dobre (3)

    Nagroda podejrzewam dla wina z rocznika 2012-2013 przyznana w 2005 roku .
    kto was tam uczy .
    To nie nazwa wina zdobywa nagrody tylko jakość danego rocznika .
    Chyba, że macie Nową Zelandię z 2005 roku to gratuluje 10 letnie Sauvignon blanc z Nowej Zelandii rekord .
    Dobre wina szczepowe macie ? a są bez szczepowe

    • 9 2

    • Coś w tym jest

      • 0 2

    • Artykuł pisał jakiś małokumaty, mający mgliste pojęcie o temacie i kładący akcenty tam gdzie ich nie ma, natomiast uwypuklając rzeczy zupełnie nieistotne.
      Tak jak pisał poprzednik, medalowe wina to nie apelacje winnicy a roczniki danego zbioru ewentualnie powstałe z danych roczników kupaże, o ile są takie robione.
      Swoją drogą klasyfikowanie win na zasadzie z marketu lub nie, jest sporym nadużyciem, bo i tu i tam zdarzają się dobre wina, jak i zwykłe "szczochy".

      • 7 1

    • są bez

      Oczywiście że są bez szczepowe, jedna bardzo reklamująca się firma miała takie, od niedawna chwali się że ma też szczepowe :)
      Wile osób pije te siki myśląc że pije wino.
      Problem w tym że te wyroby winopodobne nie powinny nazywać się wina.
      Można by długo pisać co producenci dodają do "wina" . Dosładzanie to najmniejszy problem

      • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły