wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Wina Stinga. Degustacja w restauracji Otwarta

We wtorkowy wieczór goście restauracji Otwarta degustowali wina pochodzące z winnicy Stinga.
We wtorkowy wieczór goście restauracji Otwarta degustowali wina pochodzące z winnicy Stinga. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Degustacje win odbywają się w Trójmieście regularnie. Jednak ta, która odbyła się we wtorkowy wieczórrestauracji Otwarta przyciągnęła nie tylko wielbicieli wina, ale także muzyki. Zaserwowano wina pochodzące z winnicy znanego muzyka, Stinga. Podano cztery wina z tapasami, które przygotowała szefowa kuchni, Marzena Kępka.



Sting, czyli Gordon Matthew Thomas Sumner, kilkanaście lat temu kupił posiadłość wraz z winnicą Tenuta Il Palagio w Toskanii. Produkcją wina zainteresował się cztery lata po inwestycji, a pierwsze wino z jego winnicy powstało w 2007 roku. W 2016 roku wino z jego produkcji znalazło się na liście stu najlepszych trunków we Włoszech, opublikowanej przez magazyn "Wine Spectator". Nazwy na etykietkach tych win często nawiązują do tytułów jego piosenek, np.: "Message in a bottle" czy "When we dance" - kilka ich rodzajów podano podczas wtorkowego spotkania. Gospodarstwo produkuje też oliwę i miód oraz świadczy usługi agroturystyczne. Jest tam sześć domków wakacyjnych, które można wynająć.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Uczestnicy wtorkowej degustacji mieli okazję spróbować czterech win pochodzących właśnie z winnicy Stinga. Do każdego podano przekąski, które przygotowała Marzena Kępka, szefowa kuchni w restauracji Otwarta.

Oficjalną część rozpoczął od powitania gości właściciel restauracji Otwarta, Krzysztof Karżewicz:

- Dzisiaj w naszej restauracji prezentowane są wyjątkowe wina znanego artysty, Stinga. To człowiek, który odkrył w sobie pasję nie tylko do muzyki, ale również do win. Z ogromną przyjemnością witam państwa na tym spotkaniu. Mam nadzieję, że nasze smaki kulinarne stworzą idealne kompozycje z prezentowanymi winami.
Za degustację i opowieści zarówno o sztuce picia wina, prezentowanych trunkach, jak i o samej winnicy Stinga odpowiedzialny był znany trójmiejski sommelier, Przemysław Gwardzik.

Jako pierwsze podano musujące wino "Message in the bottle", będące kupażem trzech szczepów: vermentino, sauvignon blanc i chardonnay. Bąbelki komponowały się z podaną do nich sałatką z awokado, granatem i kolendrą zamkniętą w liściu sałaty.

Menu degustacyjne. Dlaczego aż siedem dań?


Kolejne wino, również o nazwie "Wiadomość w butelce", to wino białe, składające się ze szczepów vermentino, sauvignon i trebbiano. Owocowy, rześki, świeży trunek stanowił duet z krewetkami w panko, podanymi ze słodkim sosem chilli oraz sosem z mango.

Po dwóch białych winach przyszedł czas na dwa intensywne czerwone trunki. Pierwsze z nich, tak zwane supertoskan [umowny termin określenia wina najwyższej jakości - przyp.red.] charakteryzował się burgundowym kolorem, wyczuwalną nutą wanilii i suszonej śliwki. W jego skład wchodziły takie szczepy jak sangiovese, syrah oraz merlot. Do "Message in the bottle" zaserwowano łososia z sosem bazyliowym podanym na ratatouille.

Podsumowaniem kolacji było wino o nazwie "When we dance, Chianti" - czerwone wytrawne wino połączono z przekąską: chorizo duszonym w cydrze podanym na pszennej grzance.


Po degustacji zorganizowano konkurs wiedzy o winie, w którym podzielono gości na kilka grup, a zwycięski stolik otrzymał wino, oczywiście pochodzące z winnicy Stinga. Charakter spotkania podkreślała płynąca z głośników nastrojowa muzyka Stinga, która przez całą degustację towarzyszyła gościom.

Degustowane wina dostępne są od teraz w restauracji Otwarta.

Cena udziału w degustacji wynosiła 69 zł od osoby.

Najnowsze artykuły

wydarzenia