- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Wigilijna uczta dla zmysłów na zamówienie
Sandacz w borowikach, keks z serem i orzechami, zupa migdałowa i krem karmelowo-gruszkowy - zamiast przygotowywać wigilijną kolację w domu, można skorzystać z oferty świątecznego cateringu. Może się okazać, że znienawidzony karp zamieni się w ulubione danie, a francuskie sery staną się ciekawym dodatkiem do tradycyjnego posiłku.
Karp może smakować
- Świątecznym cateringiem zajmujemy się już od pięciu lat i w oparciu o to doświadczenie co roku tworzymy specjalne, wigilijne menu - tłumaczy Joanna Sikorska, specjalista do spraw cateringu restauracji Malinowy Ogród. - Oczywiście, dopuszczamy modyfikacje dań, uwzględniamy każdą sugestię kulinarną, staramy się spełnić wszystkie oczekiwania.
Zmiany w menu? Większość z nas je akceptuje, ale w niewielkim zakresie: trójmiejscy restauratorzy zwracają uwagę, że nawet najbardziej wymagający klienci podczas Wigilii szukają tradycyjnych, sprawdzonych smaków. Oczywiście najlepiej w nowej, luksusowej odsłonie.
- Nasi goście zamawiają co roku typowe dania kuchni staropolskiej, kaszubskiej. Mamy karpia, sandacza, jesiotra, śledzie w różnych postaciach - wymienia Jakub Głodkiewicz, manager restauracji Villa Uphagena. - Największą popularnością cieszą się nasze pierogi i pasztety.
Co sprawia, że zamawiając dania z restauracji rezygnujemy z szansy poznania nowych smaków i wybieramy te znane, sprawdzone?
- Wigilijne menu jest wpisane w naszą tradycję, ja sam tworząc dania do świątecznej, cateringowej oferty, bazowałem na smakach, które znam od dzieciństwa - przyznaje właściciel i szef kuchni restauracji Bulaj, Artur Moroz. - Co można u nas zamówić? Przygotowaliśmy dania kuchni staropolskiej w nowym, lżejszym wydaniu: są śledzie w oleju lnianym, jest roladka z sandacza i raków. Starałem się uszlachetnić tradycyjne potrawy. To tak jak z karpiem, który może być bardzo niedobry, ale też bardzo smaczny: wystarczy, że pochodzi z dobrej hodowli, jest świeży i odpowiednio przyrządzony.
Francuski Picodon obok bigosu
Trzeba przyznać, że karp to jedyna z niewielu wigilijnych potraw, która budzi tak wiele kontrowersji.
- Podczas tegorocznego, wigilijnego przyjęcia na 700 osób, które mamy okazję przygotować, tylko dwie grupy liczące po 50 gości zamówiły karpia - przyznają szefowie kuchni restauracji Filharmonia, Tomasz Kortus i Artur Wencel. - Dlatego postanowiliśmy przygotować na święta kilka alternatywnych, cateringowych propozycji: można zamówić sandacza, łososia, szczupaka, dorsza. Część klientów wybiera na Wigilię także potrawy mięsne: gęsinę, indyka, kaczkę.
Rzeczywiście, poza sporą grupą tradycjonalistów, jest też grono osób, które w Wigilię chcą eksperymentować i poznawać nowe smaki. Kulinarna ciekawość wcale nie musi oznaczać godzin spędzonych w kuchni z książką kucharską w dłoni.
- Jesteśmy w stanie przygotować wszystkie potrawy, jakie wymarzy sobie klient, dowieźć je do domu, zapewnić oprawę i obsługę wigilijnej kolacji - mówi Wojciech Dembowski, szef kuchni firmy cateringowej BanGlob. - Polacy są generalnie tradycjonalistami, jeśli chodzi o świąteczne menu, ale wiele osób poszukuje nowych smaków. Coraz częściej klienci zamawiają u nas na święta owoce morza. Ja sam przyrządzam na Wigilię mule i żabie udka. Po prostu je lubię!
Kuchnia francuska, której zresztą nasze polskie, tradycyjne potrawy wiele zawdzięczają, staje się coraz popularniejsza, także podczas Wigilii. Wciąż wkracza na stoły nieśmiało - obok bigosu z grzybami pojawia się deska francuskich serów, niedaleko półmiska z pierogami leży wytrawny quiche.
- Co roku przygotowujemy ofertę świątecznego cateringu, nasi klienci chętnie z niej korzystają, zamawiając jedno danie lub kilka potraw, które urozmaicają tradycyjną Wigilię - tłumaczy Maria Petit, właścicielka francuskiej restauracji Cyrano&Roxane. - W tym roku polecamy quiche i keksy z francuskimi serami, terrinę foie gras, łososia "gravalax" marynowanego w ziołach lub kalmary w sosie "sétoise". Do każdej potrawy możemy też dobrać odpowiednie wino.
Tarta imbirowa i tort Rafaello
Wigilijna kolacja to też słodkości, których nie mogło zabraknąć w cateringowej ofercie trójmiejskich restauracji i cukierni. Wybór jest na tyle spory, że ciasta i torty powinny zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.
- Przygotowaliśmy specjalne, świąteczne słodkości na zamówienie: mamy tradycyjne makowce, pierniczki, torty czekoladowe, korzenne, makowe, tarty imbirowe, kostki czekoladowe i serniki - opowiada Justyna Zalewska, manager T.Deker Patissier & Chocolatier. - Tomasz Deker poleca szczególnie nową kostkę Carmell Pera, czyli krem karmelowy dulce leche z kruchymi prażynkami deserowymi i karmelizowanymi gruszkami.
Właściciele cukierni przyznają: o ile w przypadku tradycyjnych, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami lubimy rutynę i nie tolerujemy zmian, o tyle wybierając słodkości, jesteśmy otwarci na nowe smaki.
- Panie chętnie zamawiają na Wigilię kokosowy tort Rafaello, panowie z kolei: tort z białej czekolady i malin oraz tartę kajmakową - wymienia Robert Michałowski, właściciel Cafe Restaurant Cynamon. - Oczywiście, są też tacy klienci, którzy lubią tradycyjne, wigilijne smaki. Dla nich przygotowaliśmy w cateringowej ofercie popularny tort makowo-kawowy i paschę - pełną bakalii i aromatu świąt.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (103) ponad 10 zablokowanych
-
2012-12-16 17:23
pierniki od Deckera (3)
obsypane "plastikowymi", sztucznymi ozdobami...
może i fajnie wyglądają, ale nie dałabym tego jeść domownikom...
jest tyle naturalnych, zdrowych i smacznych ozdób...
Szkoda, że Pan Decker stawia na sztuczność i chemiczne barwniki :-(- 15 4
-
2012-12-17 10:13
(2)
ja biorę co roku pierniczki od Dekera, na choinkę, wyglądają i smakują moim dzieciom, nie widzę nic sztucznego w białym lukrze. Sama bym robiła takie pierniki, ale nie mam zdolności manualnych...a voucher bym wykorzystała z chęcią nie tylko na nie :)
- 1 6
-
2012-12-17 12:38
posypki, kolorowe lukry o intensywnym kolorze
sama natura... te wszystkie E... aż fruwają...
Zrobione własnoręcznie pewnie nie są aż takie "malowane", ale wiesz co jesz...
Zdolności manualnych za bardzo nie trzeba - są foremki (można kupić w necie), a ciasto kręci się w mikserze.
Domowy lukier, a do tego orzechy, migdały, mak, suszone owoce... I jeszcze dzieci będą miały rachochę przy dekorowaniu.
Jak widzę te nasycone kolory, ten niebieski, chemiczne posypki... bleee... Owszem jako ozdoba na choinkę, ale nigdy do jedzenia.- 1 0
-
2012-12-17 11:14
szkoda zdrowia dzieci
sama upiecz zdrowiej będzie
- 5 0
-
2012-12-16 13:52
czy to jest sponsorowany artukul? czy ogólna informacja (1)
potrawy wigilijne nie powinno sie modyfikowac sa wpisane w kulture polska i wymyslanie dań niech bedzie realizowane po świetach , ktos jeszcze napisal ze moze kuchnie tajska. no to dajcie jeszcze chinska i tunezyjska. swieta spedza sie w rodzinnej atmosferze a czy restauracja taka atmosfere zastapi ODPOWIEDZ NIGDY
- 22 3
-
2012-12-17 12:11
chciałbym zauważyć, że wpychasz się komuś z butami do łóżka i mówisz co i jak ma robić.
- 0 4
-
2012-12-17 08:30
T.Deker (1)
Ciasta od Dekera: to moim zdaniem mistrzostwo swiata.
Zamówienie na makowiec, sernik i Pasche zrobione.
P.S. Super zdjęcia. A voucher z chęcią bym wygrał :)- 5 8
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2012-12-16 22:07
Gravlax to nie kuchnia francuska
tylko szwedzka!
- 7 0
-
2012-12-16 22:03
Łosoś - gravlax
Łykam każdą ilość! Ale można go w prosty sposób przyrządzić samodzielnie. Najwięcej roboty jest z kupnem odpowiednich płatów łososia, no i trzeba je w sklepie obwąchać ;) Samo przygotowanie jest już proste - przepisy w sieci.
- 4 0
-
2012-12-16 17:26
salami na Wigilię - gratulację dla Cyrano i Roxany
żal
- 10 2
-
2012-12-16 14:51
mmmm
aż się chcę jeść od patrzenia!
- 5 7
-
2012-12-16 10:08
ja korzystam z cateringu co roku (5)
NIe napiszę skąd, żeby nie reklamować:) To wygodne, częśc potraw robię sama, ale część kupuję z dowozem do domu albo odbiorem w restaruacji. Lubię tradycyjną kuchnię, ale nie przepadam za przygotowaniami...
- 32 20
-
2012-12-16 14:50
wlasnie zareklamowałas
- 4 4
-
2012-12-16 12:35
(3)
Koniecznie proszę o podanie skąd!!!
- 6 5
-
2012-12-16 12:43
ok (1)
Ciasta zazwyczaj od Dekera, chociaż jeśli chodzi o Gdynię polecam Lavenda Cafe, resztę z Malinowego ogrodu, nam smakowało.
- 2 14
-
2012-12-16 14:10
Deker cięzkie drogie ciasta wcale nie sa super
wolę Delicje z Gdyni
- 8 6
-
2012-12-16 12:51
I ile to kosztuje :-)
- 6 4
-
2012-12-16 12:16
Tradycyjna swiateczna golonka w piwie.
Toz to uczta dla zmyslow.
- 19 13
-
2012-12-16 10:15
No wreszcie jakis fajny konkurs.
- 3 10
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.