• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wigilijna uczta dla zmysłów na zamówienie

Justyna Potorska
16 grudnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Sandacz w borowikach z cateringowej oferty Restauracji Villa Uphagena. To ryba, która na wigilijnych, polskich stołach zaczyna detronizować karpia. Sandacz w borowikach z cateringowej oferty Restauracji Villa Uphagena. To ryba, która na wigilijnych, polskich stołach zaczyna detronizować karpia.

Sandacz w borowikach, keks z serem i orzechami, zupa migdałowa i krem karmelowo-gruszkowy - zamiast przygotowywać wigilijną kolację w domu, można skorzystać z oferty świątecznego cateringu. Może się okazać, że znienawidzony karp zamieni się w ulubione danie, a francuskie sery staną się ciekawym dodatkiem do tradycyjnego posiłku.



Jeśli Wigilia, to tylko...

Ma być smacznie, ma pachnieć grzybami, imbirem, pomarańczą. Ma być też domowo: dlatego wiele osób przygotowując Wigilię, spędza kilka, a nawet kilkanaście godzin w kuchni. Jest jednak alternatywa, która może okazać się prawdziwą podróżą do krainy znanych i nieznanych smaków i zapachów. Wystarczy jeden telefon, mail, wiadomość, żeby świąteczny posiłek przyjechał do nas sam. Często w nowej, dużo smaczniejszej odsłonie.

Karp może smakować

- Świątecznym cateringiem zajmujemy się już od pięciu lat i w oparciu o to doświadczenie co roku tworzymy specjalne, wigilijne menu - tłumaczy Joanna Sikorska, specjalista do spraw cateringu restauracji Malinowy Ogród. - Oczywiście, dopuszczamy modyfikacje dań, uwzględniamy każdą sugestię kulinarną, staramy się spełnić wszystkie oczekiwania.

Zmiany w menu? Większość z nas je akceptuje, ale w niewielkim zakresie: trójmiejscy restauratorzy zwracają uwagę, że nawet najbardziej wymagający klienci podczas Wigilii szukają tradycyjnych, sprawdzonych smaków. Oczywiście najlepiej w nowej, luksusowej odsłonie.

- Nasi goście zamawiają co roku typowe dania kuchni staropolskiej, kaszubskiej. Mamy karpia, sandacza, jesiotra, śledzie w różnych postaciach - wymienia Jakub Głodkiewicz, manager restauracji Villa Uphagena. - Największą popularnością cieszą się nasze pierogi i pasztety.

Co sprawia, że zamawiając dania z restauracji rezygnujemy z szansy poznania nowych smaków i wybieramy te znane, sprawdzone?

- Wigilijne menu jest wpisane w naszą tradycję, ja sam tworząc dania do świątecznej, cateringowej oferty, bazowałem na smakach, które znam od dzieciństwa - przyznaje właściciel i szef kuchni restauracji Bulaj, Artur Moroz. - Co można u nas zamówić? Przygotowaliśmy dania kuchni staropolskiej w nowym, lżejszym wydaniu: są śledzie w oleju lnianym, jest roladka z sandacza i raków. Starałem się uszlachetnić tradycyjne potrawy. To tak jak z karpiem, który może być bardzo niedobry, ale też bardzo smaczny: wystarczy, że pochodzi z dobrej hodowli, jest świeży i odpowiednio przyrządzony.

  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • T.Deker Patissier & Chocolatier
  • Malinowy Ogród
  • Sandacz z borowikami, oferta restauracji Bulaj.
  • Śledz na sałatce ziemniaczanej z burakami, oferta restauracji Bulaj.
  • Deska francuskich serów i wędlin - wiele osób decyduje się na taki smakowy akcent, szczególnie w pierwszy i drugi dzień świąt. Nz. sery i wędliny z oferty Cyrano&Roxane.
  • Catering wigilijny, Cyrano&Roxane.
  • Catering wigilijny, Cyrano & Roxane.
  • Tort Angel, oferta Cafe Restaurant Cynamon.
  • Tort Rafaello, oferta Cafe Restaurant Cynamon.
  • Tarta kajmakowa, oferta Cafe Restaurant Cynamon.
  • Tort makowo-kawowy, oferta Cafe Restaurant Cynamon.


Francuski Picodon obok bigosu

Trzeba przyznać, że karp to jedyna z niewielu wigilijnych potraw, która budzi tak wiele kontrowersji.

- Podczas tegorocznego, wigilijnego przyjęcia na 700 osób, które mamy okazję przygotować, tylko dwie grupy liczące po 50 gości zamówiły karpia - przyznają szefowie kuchni restauracji Filharmonia, Tomasz KortusArtur Wencel. - Dlatego postanowiliśmy przygotować na święta kilka alternatywnych, cateringowych propozycji: można zamówić sandacza, łososia, szczupaka, dorsza. Część klientów wybiera na Wigilię także potrawy mięsne: gęsinę, indyka, kaczkę.

Rzeczywiście, poza sporą grupą tradycjonalistów, jest też grono osób, które w Wigilię chcą eksperymentować i poznawać nowe smaki. Kulinarna ciekawość wcale nie musi oznaczać godzin spędzonych w kuchni z książką kucharską w dłoni.

- Jesteśmy w stanie przygotować wszystkie potrawy, jakie wymarzy sobie klient, dowieźć je do domu, zapewnić oprawę i obsługę wigilijnej kolacji - mówi Wojciech Dembowski, szef kuchni firmy cateringowej BanGlob. - Polacy są generalnie tradycjonalistami, jeśli chodzi o świąteczne menu, ale wiele osób poszukuje nowych smaków. Coraz częściej klienci zamawiają u nas na święta owoce morza. Ja sam przyrządzam na Wigilię mule i żabie udka. Po prostu je lubię!

Kuchnia francuska, której zresztą nasze polskie, tradycyjne potrawy wiele zawdzięczają, staje się coraz popularniejsza, także podczas Wigilii. Wciąż wkracza na stoły nieśmiało - obok bigosu z grzybami pojawia się deska francuskich serów, niedaleko półmiska z pierogami leży wytrawny quiche.

- Co roku przygotowujemy ofertę świątecznego cateringu, nasi klienci chętnie z niej korzystają, zamawiając jedno danie lub kilka potraw, które urozmaicają tradycyjną Wigilię - tłumaczy Maria Petit, właścicielka francuskiej restauracji Cyrano&Roxane. - W tym roku polecamy quiche i keksy z francuskimi serami, terrinę foie gras, łososia "gravalax" marynowanego w ziołach lub kalmary w sosie "sétoise". Do każdej potrawy możemy też dobrać odpowiednie wino.

Tarta imbirowa i tort Rafaello

Wigilijna kolacja to też słodkości, których nie mogło zabraknąć w cateringowej ofercie trójmiejskich restauracji i cukierni. Wybór jest na tyle spory, że ciasta i torty powinny zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

- Przygotowaliśmy specjalne, świąteczne słodkości na zamówienie: mamy tradycyjne makowce, pierniczki, torty czekoladowe, korzenne, makowe, tarty imbirowe, kostki czekoladowe i serniki - opowiada Justyna Zalewska, manager T.Deker Patissier & Chocolatier. - Tomasz Deker poleca szczególnie nową kostkę Carmell Pera, czyli krem karmelowy dulce leche z kruchymi prażynkami deserowymi i karmelizowanymi gruszkami.

Właściciele cukierni przyznają: o ile w przypadku tradycyjnych, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami lubimy rutynę i nie tolerujemy zmian, o tyle wybierając słodkości, jesteśmy otwarci na nowe smaki.

- Panie chętnie zamawiają na Wigilię kokosowy tort Rafaello, panowie z kolei: tort z białej czekolady i malin oraz tartę kajmakową - wymienia Robert Michałowski, właściciel Cafe Restaurant Cynamon. - Oczywiście, są też tacy klienci, którzy lubią tradycyjne, wigilijne smaki. Dla nich przygotowaliśmy w cateringowej ofercie popularny tort makowo-kawowy i paschę - pełną bakalii i aromatu świąt.

Wigilijne dania, w zależności od miejsca, trzeba zamawiać z 3-9-dniowym wyprzedzeniem. Wiele restauracji oferuje możliwość wynajęcia kelnerów, niektóre zapewniają także wystrój i wyposażenie - zastawę, krzesła czy stoły.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • Beznadziejna propozycja. Magia tych Swiat polega wlasnie na przygotowaniach,wspolnym pichceniu,pieczeniu itd. Gdy zamowie gotowce nie poczuje nastroju Swiatecznego:(

    • 2 1

  • "Część klientów wybiera na Wigilię także potrawy mięsne: gęsinę, indyka, kaczkę".i tradycyjną golonkę w piwie (3)

    to chyba jełopy, którzy nie wiedzą co oznacza w naszej kulturze wigilia ( patrz "rozmowy kontrolowane")

    • 32 20

    • mylisz się (2)

      chyba zapomniałeś że kościół juz pare lat temu oficjalnie powiedział że można jeść mięso...

      • 13 8

      • tylko ze nie jedzenie miesa w wigilie stalo sie tradycja tak jak swiateczne drzewko (1)

        • 16 4

        • I co z tego...

          Co Ciebie pajacu obchodzi co u mnie w wigilię było albo jest tradycją?

          • 0 3

  • wszystko ladne,piekne..

    Teraz cukiernie i piekarnie ida na łatwizne-wiem to doskonale. Przyklady-farsze gotowe z wiaderka(kapusta,grzyby),lukier czy tam fachowo pomady z wiadra,wszystkie masy z wiadra,jajka w baniakach,babki to nic innego jak proszki z woda i olejem.Praktycznie duzo tego E. Dlatego wybiaram wlasne ciasta,mimo,ze nie wygladaja jak z cukierni-maja zdecydowanie tego E mniej.Mam male dziecko i jakos daje rade. Tylko checi,Wiadomo,ze czasem nie chce sie-dom,rodzina,dzieci.Ale to dla nich. Aby dzieci mialay jakies mile wspomnienia z dziecinstwa odnosnie swiat a nie,ze staly w kolejkach w sklepie :)

    • 5 0

  • jak by dali golone i miche grochu z kapustą (1)

    To zapewne by sie Pan najadł do syta.
    A pózniej tylko Espumisan pozostaje zażyć

    • 5 1

    • najlepiej pół świniaka dać temu Panu

      • 3 1

  • Szkoda tylko, że (5)

    duża część dzisiejszych kobiet sama nie gotuje tylko zamawia gotowe jedzenie. Nie ma zapachów dobiegających z kuchni, wspólnego czasu spędzonego na przygotowywaniu potraw.

    Ale cóż... kobieta nowoczesna nie gotuje, nawet sama dla siebie.

    • 26 14

    • (2)

      A może kobieta nowoczesna nawet miałaby ochotę ugotować, tylko nie ma kiedy? Najpierw do pracy, a potem praca w domu? Same to wywalczyłyśmy, więc nie ma co narzekać. Gdyby kobieta zajmowała się wyłącznie domem, to miałabym czas, by codziennie ugotować obiad z trzech dań.

      • 8 2

      • ...ja o to nie walczyłam, a już na pewno nie o tyranie do 67 roku życia...

        • 4 0

      • taaa, bo w obecnych warunkach facet z jednej pensji by "fundował" trzydaniowy obiad...

        • 5 1

    • (1)

      a inna duza czesc dzisiejszych kobiet gotuja razem z dzisiejszymi mezczyznami... i duza czesc dzisiejszych mezczyzn tez gotuje:)

      • 19 0

      • może to tylko kura domowa, która próbuje się dowartościować.

        • 4 9

  • A ja ... (1)

    Mimo wszystko wracam z nostalgią do dzieciństwa ! , Czekanie na Święta , im bliżej tym więcej napięcia ,niecierpliwości a potem już pare dni przed - niezapomniane zapachy z kuchni ; - bigos ,ciasta ukochanej nieżyjącej już Mamy do dziś je czuje ! - no i Wigilia !, od rana podniosły nastrój ,stroienie choinki , powolne przygotowywanie stołu no a potem między 17-19 zasiadanie do niego -opłatek ,życzenia , Wieczerza , podchoinkowe prezenty , lekkie śpiewy kolęd , Wigilie kończyło się uroczystym wyjściem na Pasterke ! Szkoda ,że dziś odchodzimy od tej Naszej Polskiej tak pięknej tradycji ! Wielu -obcokrajowcy ,zazdrościło i podziwiało nas za To !... Dziś na siłę gna nas jakiś owczy pęd do komercjalizacji ,w tym względzie staramy się na siłe dorównać innym - dotyczy to także takiego badziewia jak ;- Helo Łin ,Walentynek i innych , jeszcze patrzeć jak nasz Dzień Niepodległości zmienimy na Independet dej !!!} tak jest ! choinki stroimy miesiąc przed świętami ,wigilja- to golona i piwo ! , i zamiast kolęd -"Góralu czy Ci nie żal...powiem tak ;- zatracamy się jako Naród -Państwo , przestajemy być Sobą !... ps. świadomie piszę fonetycznie - po polsku !

    • 61 1

    • ja też

      dokładnie tak samo myślę i przeżywam te Święta jak rb... pozdrawiam i życzę szczęśliwych Świąt!!!

      • 5 0

  • POlakaluksusowa zeczywistosc sprzatanie przed swiateczne wynajeta fima. zakupy swiateczne i prezentów wynajeta firma i (3)

    stylisci prezentów itp. kupno u ubieranie choinki wynajeta firma, dania swiateczne wynajeta firma ,idziemy dalej nawet obsługa i podanie wigili wynajeta firma.
    jak ostatnio jakis portal wyliczycł koszt około 5tys zł bez prezentów naturalne. Wpsólczuje tym ludziom bo pza wypchanym portwelem nic innego niemaja niemaja klimatu swiatecznego maja klimat pustki lansu świątecznego.Plusem jest to ze inni na ich lenistwie i głupocie zarabiaja.A ci co nanich zarabiaja tez im wspólczuja!

    • 6 2

    • Durnyś, oj durnyś (1)

      Albo biednyś i "zazdraszczasz" ;-) Święta mają być przyjemnością. Jak ktoś na co dzień zapiernicza w pracy, albo nie ma zdrowia na stanie nad garami (dot. starszych osób), to w wolnej chwili chętnie się zrelaksuje, a nie zamknie się w kuchni. Ty pewnie nic nie robisz na święta, tylko jesteś karmiony/-a rączkami mamusi/babci, etc. Więc łatwo ci mówić o domowym jedzeniu, które pewnie w cudowny sposób trafia ci pod nos - nie zapominaj, że sporym wysiłkiem pani domu, która często uśmiechem maskuje swoje zmęczenie. U mnie nie robi się praktycznie w ogóle prezentów odkąd nie ma dzieci, po co marnować kasę na to szaleństwo, ale dobry catering przydaje się jako dopełnienie kilku domowych potraw - jest ciekawiej, a dorośli mają w święta więcej luzu dla siebie. Bo przecież chodzi o wypoczynek w miłym gronie.

      • 4 1

      • dla kazdego buraka kazda wymówka jest dobra

        • 2 1

    • nasi sąsiedzi wynajmuja firmę do ubierania domy w lamki.

      • 1 0

  • sushi na wigilijną kolację (15)

    kolacja nie musi być czerstwa z 12 potrawami, karpiami sałatkami czy grzybową.

    można zrobić coś fajniejszego i bardziej kreatywnego. np co roku tematyczną kolację; tajska, sushi itp

    no to zaraz tradycjonalisci polaki zaczną mnie minusować;)

    • 21 45

    • Tajska kuchni a- prawdziwa jest ostra lubię (11)

      ale nie na Wigilie bo Wigilia to tradycja. Tak jestem polakiem mieszkjacym 15 lat w Szwecji i uwielbiam tradycyjna Wigilie w Polsce z rodziną.
      A sushi szanowna Pani to mogę sobie na codzień jeść.
      Ciekawe czy wiesz jakich glonów sie używa to sushi i jakiego rodzaju ryżu? hahah
      Kreatywny matole

      • 9 7

      • (10)

        Hm, myślałam że Szwedzi to grzeczni ludzie, ale najwyraźniej nie jest to zaraźliwe. Pomimo 15 lat wciąż pielęgnujesz w sobie "polską" kulturę - obrażanie i wyzwiska na forum. No cóż, wesołych świąt!!!

        • 9 10

        • (3)

          niektórzy jak widać antypolskość i uprzedzenia rasowe mają za element dyskusji o kuchni....

          • 3 1

          • no widzisz do czego doszło - nie zjesz karpia i barszczu z uszkami to jesteś antypolak. (2)

            i do tego Żyd, i najprawdopodobniej gejem i lesbijką w jednym, okradasz kraj i strzelałeś do oficerów w Katyniu i komandorów w Gdyni. O byciu UBekiem nie zapomnij.

            • 6 3

            • do Pan Planeta (1)

              nie zapędzaj się tak.
              Bzury piszesz jakich mało

              • 3 0

              • wcale nie bzdury.

                albo nie zaglądasz na fora zbyt często. wiele jednak nie tracisz. albo nawet nic.

                • 1 1

        • popieram osobe mieszkajaca w szwecji (4)

          widocznie osoba ktora wybiera kuchnie tajska na swieta nie zna pojecia slowa ,,TRADYCJA" czy u pani na swieta rodzice robili suschi ? No chyba ze pani jest TAJKA to co innego . mozna sobie tak gdybac jednak wprowadzanie kuchni innej narodowosci spowoduje nieodwacalne skutki i za kilkanascie lat nikt juz nie bedzie znal smaku polskich potraw. dla mnie moze jesc pani nawet chomary pani sprawa .Kontytuowanie tradycji przekazali nam rodzice i pomimo iz kuchnia tajska jest pyszna nigdy nie zastapi nam naszych potraw wigilijnych

          • 13 3

          • jakaś paranojka chwyciła? ktoś cię przymusza do tajskiego w święta, czy co?

            "widocznie osoba ktora wybiera kuchnie tajska na swieta nie zna pojecia slowa "
            widocznie? co widocznie? nic nie widocznie, może zna pojęcie tradycji znacznie lepiej od ciebie, ale akurat może chce coś innego zrobić? taki spec od gdybania niby jesteś.

            • 3 2

          • (2)

            Drogi polaku, chyba nie do końca zrozumiałeś to co napisałam. Idą święta, bądźmy dla siebie mili i nie obrażajmy się nawzajem na forum. Wystarczająco dużo agresji mamy na co dzień z ust polityków.
            A w mojej rodzinie na Wigilię absolutnie nie ma żadnych odstępstw od tradycji. Jemy dokładnie te same potrawy, które jako dziecko jadałam na wigiliach u babci.

            • 8 2

            • (1)

              Polaku się pisze z dużej o mlody niekoniecznie wyksztalcony z dużego Tajskiego miasta

              • 4 3

              • Twój nick jet pisany z małej litery, więc myślałam że to taka "figura artystyczna". Masz przecież prawo nazwać się zarówno "polakiem" jak i "Polakiem". Natomiast "tajskiego" piszemy zdecydowanie z małej litery.

                • 3 1

        • faktycznie może się zapędziłem

          ale wyśmiewanie kogoś ( tradycjonaliści polaki ) to jest dopiero miłe.

          • 14 1

    • Tajska kuchnie to jedz do tajlandii (1)

      Nikt nie zabierze nam naszej kultury

      • 19 3

      • co go wyganiasz z kraju? kto ci kulturę zabiera? dlaczego ludziom zaglądasz do garnków?

        • 6 6

    • Właśnie co roku przygotowuję tematyczną kolację - WIGILIJNĄ. Tylko jeden raz w roku. Tajską, sushi, meksykańską czy jakąkolwiek inną mogę przygotować każdego innego dnia. Tylko powiedz mi czym Twoja "kreatywna" tajska wigilia różni się od zwykłej tajskiej kolacji?

      • 21 1

  • catering na wigilię? (1)

    jak widzę rybę na wigilijnym stole u teściowej, to tradycyjnie przychodzi mi tylko jedna myśl do głowy - matko bosko, co ona tej rybie zrobiła? i myślę wtedy też: catering..

    • 4 2

    • ale o co chodzi z tymi minusami? po prostu teściowa nie potrafi ryby przygotować.

      to się zdarza.

      • 4 0

  • jak facet sam pracuje powadzi biznes (1)

    a żonka bykiem siedzi w domu to czy taki facet ma jeszcze uszka lepić się pytam

    • 2 2

    • żonka zamówi catering

      a męzowi naiwnemu powie ,że zrobiła hehehe

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane