• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wielkanocne wypieki z fantazją. Co proponują trójmiejscy cukiernicy?

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
24 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Śmigus-dyngus coraz mniej mokry
Mazurek - bez tego ciasta wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Mazurek - bez tego ciasta wielu nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych.

Zbliża się Wielkanoc, czyli dla większości z nas - czas wzmożonej kuchennej aktywności. Na stołach, poza świątecznymi potrawami, nie powinno zabraknąć ciast i deserów. Trójmiejscy cukiernicy stają na wysokości zadania i proponują świąteczne wypieki. Zarówno te tradycyjne, jak i całkiem nowatorskie.



Mój wielkanocny stół zdominują:

W święta wielkanocne prym wiedzie klasyka. Jak przekonują trójmiejscy cukiernicy, klienci najczęściej zamawiają dobrze znane mazurki, babki, makowce, serniki oraz paschę. Zazwyczaj z dużą ilością bakalii, migdałów, skórki pomarańczowej oraz lukru. Zdarzają się również nietypowe zamówienia, np. na świąteczne torty z figurką zająca, babeczki z motywem kurczaków oraz... duże czekoladowe jajka. Co klasycznego oraz nietypowego znajdziemy w trójmiejskich cukierniach?

- Klienci szukają smaków tradycyjnych, znanych i sprawdzonych już od pokoleń. Oczekują jednak, że będą one pełne pomysłowości, będą zaskakiwały swoją kompozycją, finezją formy - tak, by dodatkowo stanowić ozdobę świątecznego stołu. Ciasta mają cieszyć oko, jednak to smak jest najważniejszy. Na  wielkanocne wypieki preferuję smak konfitury pomarańczowej z dodatkiem likieru Cointreau, którą przekładamy rolady maślane w mazurku kajmakowym. Równie ciekawy jest smak suszonej śliwki gotowanej w czerwonym winie z kardamonem, goździkami, wanilią i cynamonem, którą wykorzystujemy w mazurku czekoladowym i w babce czekoladowej - mówi szef cukierni hotelu Sheraton, Andrzej Frelak.
Proponuje on klasykę z odrobiną odważnej nuty. W ofercie jest m.in. czekoladowy mazurek z konfiturą śliwkową (50 zł/ sztuka) oraz mazurek kajmakowy z konfiturą pomarańczową (50 zł/ sztuka). Wielu z nas wciąż uważa, że na świątecznym stole nie powinno zabraknąć babki drożdżowej. Szef hotelowej cukierni poleca klasyczną wersję z bakaliami w cenie 45 zł za sztukę. Miłośnicy sernika mogą z kolei wybrać ten z bakaliami i musem z białej czekolady. Interesującą propozycją, która zaskoczy gości przy świątecznym stole jest 25-centymetrowe jajko czekoladowe (130 zł/ sztuka) o średnicy 17 centymetrów. W środku znajdują się makaronsy w trzech różnych smakach.

Szef cukierni hotelu Haffner, Michał Wiśniewski, jak co roku skomponował propozycje wypieków świątecznych według staropolskich receptur. Podobnie jak w latach poprzednich, największym zainteresowaniem cieszą się te tradycyjne, ale nie brakuje również zamówień na inne ciasta, np. sernik miodowy oraz torty. W ofercie hotelu Haffner znajdziemy m.in. klasyki, czyli paschę wielkanocną (60 zł/ 1 kg) czy mazurek kajmakowy (45 zł/ 700 g), ale także propozycje awangardowe takie jak: tort pralinowy z mleczną czekoladą (80 zł/ 1 kg) czy tartę czekoladową z kawowym creme brulee, podaną na brownie z ciemnej czekolady (70 zł/ 1 kg).

Bogatą ofertę słodkości przygotował Tomasz Deker. Zaczynając od tradycyjnej paschy z daktylami, figami, morelami, rodzynkami i żurawiną na kruchym, maślanym cieście z dodatkiem mielonych migdałów (49,9 zł/ kg) poprzez nietypowy mazurek gianduja na kruchym kawowym cieście maślanym z galaretką z mango i marakui, z dodatkiem karmelizowanych bananów oraz kremu z mlecznej czekolady połączonej z karmelizowanymi orzechami laskowymi (49,9 zł/ sztuka), aż po tort jogurtowy z dodatkiem malin, liczi oraz musu z białej czekolady (69,9 zł/ sztuka).

- Proponujemy wypieki tradycyjne, z nutą fantazji. Nasze mazurki mają inną formę, przypominają tarty, które można smacznie zjeść. Są lżejsze, skomponowane z kilku różnych warstw i zawierają musy owocowe. Klienci coraz częściej poszukują czegoś nowego, np. tortów, ale lubią również klasyczną babkę, którą również u nas znajdą. Dla nas liczy się przede wszystkim smak, a siła tkwi w prostocie i w produktach dobrej jakości. Dzięki odrobinie fantazji, taka babka jest bogatsza w smaku - mówi Tomasz Deker.
  • Wielkanocne ciasto nie musi być nudne.
  • Czekoladowa babka - klasyka, która króluje na stołach w wielu domach.
  • Czy święta wielkanocne to wyłącznie klasyka? Najczęściej tak, klasyczny mazurek czy babka piaskowa to pozycje bezpieczne, które przywołają miłe wspomnienia i prawdopodobnie będą każdemu smakować. Kropką nad "i" mogą stać się np. kolorowe babeczki z motywem świątecznym.
  • Babka od T. Dekera zawiera wszystko, co tradycyjna świąteczna babka zawierać powinna. Aby odrobinę przełamać tradycję, jest wzbogacona o kilka dodatkowych składników.
  • Klasyczny mazurek? Tak, ale z fantazyjną nutą. Na zdjęciu widzimy propozycję od cukierni T. Deker. Jest lekki i owocowy.
  • Babka to wciąż klasyka bez której nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Na zdjęciu propozycja cukierni Baccate.
  • Fajne Baby to propozycja dla tych, którzy wielkanocny stół chcą przełamać wesołymi słodkościami.
  • Fajne Baby w wersji wielkanocnej.
  • A może tort zamiast ciasta? Taki jak na zdjęciu na pewno zrobi wrażenie na dzieciach. Wykonanie: Pracownia Tortów Róg Wojskiego.

Gdy klient szuka odrobiny fantazji, na wysokości zadania stają Fajne Baby. Popularnością cieszą się żółte kurczaki, urocze baranki, wesołe zające i kolorowe jajeczka. Wszystkie ozdoby oczywiście zatopione w górze słodkiego kremu. Interesującą alternatywą dla klasyki mogą być również torty. Jak podkreśla właściciel Pracowni Tortów Róg Wojskiego - Krzysztof Knitter, podczas Wielkanocy prym wciąż wiodą babki i mazurki, ale zdarzają się również klienci zamawiający torty z napisem "Wesołych Świąt".

Michał Wiśniewski - szef cukierni hotelu Haffner. Michał Wiśniewski - szef cukierni hotelu Haffner.
Wielkanocna pascha na cieście z ciemnej czekolady wedug przepisu Michała Wiśniewskiego, szefa cukierni hotelu Haffner:


1. Ciasto czekoladowe

Składniki:

- 125 gramów ciemnej czekolady 60-70%
- 50 gramów cukru
- 120 gramów jaj
- 100 gramów masła
 
Sposób przygotowania:

Czekoladę z masłem i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, uważając, aby jej nie przegrzać. Następnie wlewamy wymieszane jajka i chwilę mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Całość przelewamy do formy o średnicy ok. 22 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
 
2. Pascha

Składniki:

- 500 gramów twarogu półtłustego (proszę go zmielić dwukrotnie)
- 50 gramów masła
- 160 gramów cukru
- 5 żółtek
- laska wanilii
- 5 gramów żelatyny (20 ml zimnej wody)
- owoce kandyzowane i suszone według uznania (śliwki suszone, morele, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, skórka pomarańczowa, dynia kandyzowana, itp.) wszystko rozbite lub posiekane w małą kostkę. Łącznie 300 gramów.
 
Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem i ziarnami wanilii. Stopniowo dodajemy twaróg, ciągle ucierając, a następnie dodajemy rozpuszczone masło. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i około 300 g bakalii. Całość wkładamy do wcześniej upieczonego spodu czekoladowego i wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach pascha będzie gotowa. Dekoracja według własnego gustu.
 
Smacznego!

Miejsca

Opinie (21) 2 zablokowane

  • (4)

    przy tych cenach kogo na to stac :-(

    • 11 6

    • na swieta drozdzowka dla trojki dzieci i trzy kubki zurka

      • 7 0

    • już nie przesadzaj , to już nie te czasy że na święta pół świni się przygotowywało, lepszy obiadek z porządnym deserem w postaci domowego wypieku + na śniadanie trochę sałatki, jajek w kilku odmianach i wystarczy - weź rodzinę na spacer do lasu lub nad morze.

      • 12 0

    • mnie stać! (1)

      • 5 3

      • i mnie też stać !

        zielony mazurek ze zdjęcia T.Deker - genialny !

        • 1 4

  • Jak tam wole ciasto z Delicji (1)

    A babkę upieke sama

    • 7 7

    • a piecz babko piecz, kogo to interesuje

      • 2 2

  • (2)

    od ponad roku nie kupuję ciast z cukierni, wszystko sztuczne, przesłodzone, rzadko tak naprawdę smaczne, lepiej piec samemu tym bardzie,j że jest teraz masa fajnych i łatwych przepisów i nie trzeba być cukiernikiem żeby upiec coś smacznego

    • 28 6

    • lepiej piec samemu (1)

      ale czy sztuczne, przesłodzone i niesmaczne - tu bym się kłócił. Może po prostu zmień cukiernię?

      niestety nie każdy ma czas na pieczenie...
      (ja na szczęście mam)

      • 5 0

      • przesłodzone jak przesłodzone - ale te śmietany rośłinne inne wzmacniacze to jest dramat, chcę dobrą cukiernie która robi desery domowej jakości.

        • 4 1

  • (2)

    Przygotowane własnoręcznie ciasta wielkanocne będą dużo smaczniejsze i przede wszystkim nie będą zawierać zbędnych spulchniaczy i innych chemicznych dodatków, z których korzystają wszystkie cukiernie.

    • 25 7

    • proszek do pieczenia? soda oczyszczona? (1)

      a może drożdże?

      o jakich spulchniaczach mowa?

      • 2 0

      • Szlachetne zdrowie ile cie trzeba cenić ten tylko się dowie,kto cię stracił........

        Jest tego troche, wystarczy wpisac w wyszukiwarke np Dodatki do żywności .......
        E 483 winian stearylu- emulgator, stabilizator zastosowanie w żywności: ciasta (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach
        spożywczych, podejrzany o kancerogenność)
        Acetylowany fosforan diskrobiowy - E 1414- Organiczny związek chemiczny. Może powodować biegunki oraz osłabiać zdolność przyswajania takich pierwiastków jak: magnez, żelazo i wapń. Stosowany jako zagęstnik w owocowych nadzieniach ciast - lepiej go unikać.
        E 517 (siarczan amonu) dodatek do mąki, stabilizator zastosowanie w żywności: wypieki, produkcja pączków (potencjalne skutki: uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; badania na szczurach wykazały, że jest szkodliwy w dużych dawkach)
        E 420 sorbitol- środek utrzymujący wilgotność, substancja słodzącazastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, suszone owoce, guma do żucia, czekolady, lizaki (potencjalne skutki: nadmierne spożycie może wywołać skurcze jelit, biegunka, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wzdęcia, może zakłócać wchłanianie lekarstw przez co stają się bardziej toksyczne lub mniej efektywne)
        E 170 węglan wapnia- barwnik (biały), utwardzacz zastosowanie w żywności: pieczywo, herbatniki, wyroby cukiernicze, lody, ciasta, cukierki, owoce i warzywa konserwowe 13 (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych, nadmiar może spowodować ból brzucha , zaparcia)
        E 500 węglany sodu -regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający
        zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, budynie w proszku, produkty mączne, lody, zupy, dżemy, czekolady, słodowe mleko w proszku (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach
        spożywczych, duże dawki mogą powodować krwawienia żołądkowo-jelitowe, wymioty, biegunkę)
        E 500 (węglany sodu) regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, budynie w proszku, produkty mączne, lody, zupy, dżemy, czekolady, słodowe mleko w proszku (potencjalne skutki: w małych dawkach uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych, duże dawki mogą powodować krwawienia żołądkowo-jelitowego i wiele innych...............

        • 3 0

  • Michal Wisniewski z Hotelu Haffner to mistrz (2)

    Witam ale nie zgadzam sie z opiniami o samodzielnych wypiekach!!!!Wypieki z rąk Michala Wisniewskiego z Hotelu Haffner to poprostu niebo w gebie polecam wszystkim !!!!Pozdrawiam cukiernie Hotelu Haffner oraz mistrza Michala Wisniewskiego!!!

    • 6 12

    • Michal Wisniewski

      Na zdjeciu wyglada jakby czekal na przyozdobienie swojej baby

      • 0 0

    • A gdzie czerwone włosy?

      • 2 0

  • o matkoboskokochano! (1)

    Za cene jednego ciasta z powyzszych upieke caly zapas dla calej rodziny i tak samo smacznie.

    • 15 4

    • Nie watpie

      Tylko po co tyle piec? Nie lepiej kupic kilka rodzajow w malych ilosciach? A potem tydzien po swietach dojadacie,ze bokiem wychodzi. (Albo ciasto ląduje na smietniku).

      • 0 1

  • Jadłabym :)

    Zwłaszcza takie babeczki....

    • 2 1

  • gram to nie grosz

    Gr oznacza grosz a nie gram. a chyba o gramy chodzi.

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

    • 1 0

  • Zelatyna do paschy?!

    Pierwszy raz widze,zeby skladnikiem paschy byla zelatyna.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja