- 1 To niesamowite znalezisko ma... 600 lat (15 opinii)
- 2 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 3 Zobaczyli nieznane wnętrza Grand Hotelu (12 opinii)
Wieczór francuski z Pascalem Brodnickim u Kuby Wojewódzkiego
Tradycyjne dania z Francji, owoce morza z kraju Kwitnącej Wiśni, wegańskie produkty z Bliskiego Wchodu oraz wołowina w stylu argentyńskim. Takich pyszności można było spróbować w czwartek, 31 marca, podczas specjalnej kolacji komentowanej z udziałem Pascala Brodnickiego w restauracji Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego - Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Cena udziału w wieczorze wynosiła 290 zł.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Dania, których można było spróbować tego wieczora przygotowali wspólnie gość specjalny Pascal Brodnicki oraz szef kuchni NC Trzy Zero Paweł Chomentowski.
- Dobry wieczór wszystkim, nazywam się Grzegorz Brzęczyszczykiewicz. Bardzo mi miło, że jesteście dzisiaj z nami. Mówiliśmy, że będzie wieczór francuski - z uwagi na to, że jestem Francuzem, ale chcieliśmy też przybliżyć wam to, co tutaj na co dzień możecie zjeść. Razem z Pawłem stworzyliśmy menu, które jest bardziej międzynarodowe. Ja jestem Francuzem jak słychać, ale jestem też dzieckiem świata, uwielbiam to, to jest coś pięknego, że można podróżować po świecie, można cały czas poznawać nowe składniki, próbować nowych potraw, dlatego obiecujemy, że dziś będzie zaskakująco - żartował Pascal, witając gości.
Na przybywających gości czekało już na stołach mezedes - zestaw przekąsek wywodzących się z kuchni greckiej. W drewnianych skrzyneczkach podano kilka rodzajów pieczywa: gruziński chleb puri, płaski, drożdżowy naan, francuska bagietka i bułeczki czosnkowe. Do tego przygotowano zestaw past: hummus z pieczoną papryką, mutabal (pasta z bakłażana), pastę z cukinii, smalec z wędzonym boczkiem oraz kimchi z czerwonej kapusty, oliwę ziołową i wędzone masło. Nie zabrakło też powitalnego prosecco.
Zobacz także: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach: kawior, steki, ryby
Gdy pojawili się już wszyscy goście, zaserwowano przystawki. Najpierw na stołach pojawił się mały duet - zapiekana ze szpinakiem i parmezanem ostryga "Rockefeller" i podwędzana krewetka argentyńska. Po tych afrodyzjakach, w bardzo ciekawej formule, podano małe wrapy. Otóż każdy z gości sam musiał "złożyć" sobie to danie, z podanych na stół składników. Do pszennych wrapów zaproponowano chrupiącą kaczkę, tofu w tempurze oraz marynowane w imbirze warzywa, ogórek, szczypior, sezam i dwa sosy: przyrządzany na bazie soi hoisin i różowy, czosnkowy, który swoją oryginalną barwę zawdzięcza sokowi z czerwonej kapusty.
Po tej małej uczcie, przyszedł czas na zupę. Była to wariacja na temat francuskiej zupy rybnej bouillabaisse. Tu podano ją w azjatyckim stylu - z dzikim łososiem, dorszem bałtyckim, małżami, krewetkami, tajską bazylią i liśćmi limonki.
Czytaj także: Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Prawdziwą gwiazdą wieczoru było jednak danie główne. Kucharze na oczach gości rozkroili wielkie porcje mięsa, które następnie trafiły na stoliki. Był to stek picanha (sirloin cap), w Polsce znany również jako rumsztyk - wycinany z czubka wołowiny pierwszej krzyżowej z doskonałej rasy Angus, wolno pieczony mostek oraz boczek po koreańsku. Do tego na stoły trafiły dodatki: frytki, ciekawie przyrządzony (z dodatkiem cynamonu) kuskus, sałata rzymska oraz dziki brokuł.
Zwieńczeniem wieczoru był deser, na który złożyła się kompozycja kilku małych słodkości: domowych pianek marshmallow z syropem miso, creme brulee z matchą, kojarzone z Turcją i Grecją ciastko kataifi z orzechami oraz sorbet mango.
Jak to bywa na kolacjach komentowanych, kucharze przy każdym daniu wychodzili na środek i opowiadali o potrawach. Pascal nie tylko wyjaśniał, co trafiło na talerze, lecz także udzielał porad np. jak w domowych warunkach sprawdzić stopień wysmażenia mięsa i opowiadał o swoich kulinarnych przygodach. Nie przypominało to sztywnej kolacji fine diningowej, lecz miało dość luźną formułę. Kucharze podchodzili do stolików i zagadywali gości. Dania na stoliki nie trafiały w wersji ostatecznej, skończonej. Stawiano talerze z jednym składnikiem, które gospodarze wieczoru uzupełniali o resztę elementów. Pascal sam dokładał krewetek do ostryg, obsługa przy gościach nalewała bulion, goście według uznania komponowali swoje wrapy, a mięso i dodatki postawiono na środek stołów tak, że każdy mógł zjeść, ile chciał.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (35)
-
2022-04-01 07:38
Opinia wyróżniona
lubię Pascala (5)
żałuję, że nie mogłem być. Pascal to człowiek o dużej wiedzy i wyobraźni kulinarnej. I fajnie żartuje z kuchni francuskiej :)
- 30 34
-
2022-04-04 10:59
Toć to telewizyjny produkt marketingowy
Ha ha ha
- 0 0
-
2022-04-03 13:20
Naprawde sie zna na gotowaniu. klasyczna szkola francuska. Wie na co uwazac, a czego nie zepsuc.
- 0 3
-
2022-04-01 08:11
I je żaby (2)
- 9 2
-
2022-04-01 14:23
Udka są smaczne. Dobrze przygotowane ślimaki są pycha tak jak mule. (1)
- 2 3
-
2022-04-01 14:55
zamulasz...
Ja tam wole wino i ośmiorniczki:)
- 4 0
Wszystkie opinie
-
2022-04-01 07:38
Opinia wyróżniona
lubię Pascala (5)
żałuję, że nie mogłem być. Pascal to człowiek o dużej wiedzy i wyobraźni kulinarnej. I fajnie żartuje z kuchni francuskiej :)
- 30 34
-
2022-04-01 08:11
I je żaby (2)
- 9 2
-
2022-04-01 14:23
Udka są smaczne. Dobrze przygotowane ślimaki są pycha tak jak mule. (1)
- 2 3
-
2022-04-01 14:55
zamulasz...
Ja tam wole wino i ośmiorniczki:)
- 4 0
-
2022-04-03 13:20
Naprawde sie zna na gotowaniu. klasyczna szkola francuska. Wie na co uwazac, a czego nie zepsuc.
- 0 3
-
2022-04-04 10:59
Toć to telewizyjny produkt marketingowy
Ha ha ha
- 0 0
-
2022-04-01 10:24
Czy zaprotestowali (8)
przeciwko francuskim firmom, które nie mają zamiaru wycofać się z Rosji, jak np. Auchan.
Postawa Francuzów wobec mordowania przez Rosjan Ukraińców sprawia, że wszystko, co wiąże się z Francją zaczyna mnie mierzić.- 81 8
-
2022-04-01 11:31
Nudne (1)
Pascal nie ma nic wspólnego z tym.
- 5 8
-
2022-04-01 15:05
Podobnie jak ty nie masz nic wspólnego ze słownikiem jęz. polskiego.
- 3 2
-
2022-04-01 13:30
Człowieku, ochłoń!
- 3 4
-
2022-04-01 13:36
(1)
z NIemcami też tak masz? Belgowie też przez Leopolda mają słabą przeszłość. o! a może Hiszpanie? ci to mordowali, Jankesi te grubo. daj spokój
- 6 5
-
2022-04-01 15:33
i jeszcze
zapomniałeś o Ukraińcach - banda UPA i mordowanie Polaków oraz wszystkie napotkane po drodze dzieci i niemowlaki. Gwałcenie kobiet, to była wojenna tragedia. Moja rodzina osobiście to przeszła a dziadek broniąc sąsiadów został zakatowany.
- 8 5
-
2022-04-01 15:37
francja rosja niemcy (1)
nieoficjalny trójkąt -układ interesów
- 7 0
-
2022-04-02 23:56
szkoda że Polski w nim nie ma
Wolska za to nażarta i spuchnięta, tworzy układ z Watykanem
- 0 2
-
2022-04-01 16:05
A kogo to obchodzi?
- 1 3
-
2022-04-01 10:32
Wojewódzkiego bojkotuję (3)
Podobnie jak przyzwoity człowiek bojkotuje Auchuja, Leroja Putina i inne badziewia
- 81 7
-
2022-04-01 12:47
Bojkotujesz bo Cię nie stać i tyle w temacie (1)
- 4 18
-
2022-04-01 23:35
Oj stać, stać
- 4 0
-
2022-04-02 13:04
Ty sowiecki agent J 23 bojkotujesz popierających sowietów?
- 0 4
-
2022-04-01 12:21
(1)
Pascal zamordował orzechy na wizji.
Powinno się to zgłosić.- 13 0
-
2022-04-01 13:30
gdzie jest Spurek i greenpeace?!
- 7 0
-
2022-04-01 14:21
Makłowicza nikt nie pobije, jedyny który ma klasę. (1)
- 20 11
-
2022-04-01 14:24
Po skończeniu 8 klas każdy ma klasę.
- 5 2
-
2022-04-01 14:48
I wyszedł TVN-wski gniot
- 31 4
-
2022-04-01 15:09
Miszcz kuchni Pascal, twór telewizyjnego marketingu.
Jak wielu innych znany z tego, że jest znany.
Ale gawiedź przychodzi na takie marketingowe spędy aby ogrzać się w blasku celebryty i pochwalić się potem zdjęciem na fejsie.
To nobilituje w oczach instagramowej odmóżdżonej ferajny.- 42 5
-
2022-04-01 15:36
mógłby tam gotować nawet (1)
sam Franciszek i tak bym tam nie poszedł
- 21 1
-
2022-04-03 12:44
nikogo to nie interesuje czy bys tam poszedl czy nie
- 0 3
-
2022-04-01 16:51
Xxx.
Piggy nie było....
- 9 0
-
2022-04-01 18:44
W domu u niego?
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.