• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wieczór francuski z Pascalem Brodnickim u Kuby Wojewódzkiego

Gość specjalny Pascal Brodnicki oraz szef kuchni Niewinnych Czarodziejów Trzy Zero Paweł Chomentowski przygotowali wspólnie kolację komentowaną, która była podróżą kulinarną nie tylko po słonecznej Francji.
Gość specjalny Pascal Brodnicki oraz szef kuchni Niewinnych Czarodziejów Trzy Zero Paweł Chomentowski przygotowali wspólnie kolację komentowaną, która była podróżą kulinarną nie tylko po słonecznej Francji. fot. Jacek Klejment/Trojmiasto.pl

Tradycyjne dania z Francji, owoce morza z kraju Kwitnącej Wiśni, wegańskie produkty z Bliskiego Wchodu oraz wołowina w stylu argentyńskim. Takich pyszności można było spróbować w czwartek, 31 marca, podczas specjalnej kolacji komentowanej z udziałem Pascala Brodnickiego w restauracji Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego - Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Cena udziału w wieczorze wynosiła 290 zł.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


Lubisz kuchnię francuską?

Zobacz wyniki (240)
Wieczór francuski z udziałem gościa specjalnego, znanego z programów telewizyjnych, kucharza francuskiego pochodzenia Pascala Brodnickiego przyciągnął do restauracji Niewinni Czarodzieje Trzy Zero wielu spragnionych odkrywania nowych smaków i spotkania znanego kucharza gości. W wypełnionej po brzegi restauracji Kuby Wojewódzkiego odbyła się w czwartkowy wieczór kolacja komentowana, która w swojej formule przypominała bardziej swobodną biesiadę niż wystawny fine dining.

Dania, których można było spróbować tego wieczora przygotowali wspólnie gość specjalny Pascal Brodnicki oraz szef kuchni NC Trzy Zero Paweł Chomentowski.

- Dobry wieczór wszystkim, nazywam się Grzegorz Brzęczyszczykiewicz. Bardzo mi miło, że jesteście dzisiaj z nami. Mówiliśmy, że będzie wieczór francuski - z uwagi na to, że jestem Francuzem, ale chcieliśmy też przybliżyć wam to, co tutaj na co dzień możecie zjeść. Razem z Pawłem stworzyliśmy menu, które jest bardziej międzynarodowe. Ja jestem Francuzem jak słychać, ale jestem też dzieckiem świata, uwielbiam to, to jest coś pięknego, że można podróżować po świecie, można cały czas poznawać nowe składniki, próbować nowych potraw, dlatego obiecujemy, że dziś będzie zaskakująco - żartował Pascal, witając gości.
Kolacja w Niewinnych Czarodziejach Trzy Zero rozpoczęła się od zestawu przekąsek, nazywanych w kuchni greckiej mezedes.
Kolacja w Niewinnych Czarodziejach Trzy Zero rozpoczęła się od zestawu przekąsek, nazywanych w kuchni greckiej mezedes. fot. Jacek Klejment/Trojmiasto.pl
Na przybywających gości czekało już na stołach mezedes - zestaw przekąsek wywodzących się z kuchni greckiej. W drewnianych skrzyneczkach podano kilka rodzajów pieczywa: gruziński chleb puri, płaski, drożdżowy naan, francuska bagietka i bułeczki czosnkowe. Do tego przygotowano zestaw past: hummus z pieczoną papryką, mutabal (pasta z bakłażana), pastę z cukinii, smalec z wędzonym boczkiem oraz kimchi z czerwonej kapusty, oliwę ziołową i wędzone masło. Nie zabrakło też powitalnego prosecco.

Zobacz także: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach: kawior, steki, ryby

Gdy pojawili się już wszyscy goście, zaserwowano przystawki. Najpierw na stołach pojawił się mały duet - zapiekana ze szpinakiem i parmezanem ostryga "Rockefeller" i podwędzana krewetka argentyńska. Po tych afrodyzjakach, w bardzo ciekawej formule, podano małe wrapy. Otóż każdy z gości sam musiał "złożyć" sobie to danie, z podanych na stół składników. Do pszennych wrapów zaproponowano chrupiącą kaczkę, tofu w tempurze oraz marynowane w imbirze warzywa, ogórek, szczypior, sezam i dwa sosy: przyrządzany na bazie soi hoisin i różowy, czosnkowy, który swoją oryginalną barwę zawdzięcza sokowi z czerwonej kapusty.

Jako główne danie zaserwowano zestaw mięs: argentyński stek, wolno pieczony mostek i boczek w koreańskim stylu.
Jako główne danie zaserwowano zestaw mięs: argentyński stek, wolno pieczony mostek i boczek w koreańskim stylu. fot. Jacek Klejment/Trojmiasto.pl
Po tej małej uczcie, przyszedł czas na zupę. Była to wariacja na temat francuskiej zupy rybnej bouillabaisse. Tu podano ją w azjatyckim stylu - z dzikim łososiem, dorszem bałtyckim, małżami, krewetkami, tajską bazylią i liśćmi limonki.

Czytaj także: Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje

Prawdziwą gwiazdą wieczoru było jednak danie główne. Kucharze na oczach gości rozkroili wielkie porcje mięsa, które następnie trafiły na stoliki. Był to stek picanha (sirloin cap), w Polsce znany również jako rumsztyk - wycinany z czubka wołowiny pierwszej krzyżowej z doskonałej rasy Angus, wolno pieczony mostek oraz boczek po koreańsku. Do tego na stoły trafiły dodatki: frytki, ciekawie przyrządzony (z dodatkiem cynamonu) kuskus, sałata rzymska oraz dziki brokuł.

Zwieńczeniem wieczoru był deser, na który złożyła się kompozycja kilku małych słodkości: domowych pianek marshmallow z syropem miso, creme brulee z matchą, kojarzone z Turcją i Grecją ciastko kataifi z orzechami oraz sorbet mango.

2
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Masna Micha
Gdańsk, Mariana Hemara 23
9.4

Jak to bywa na kolacjach komentowanych, kucharze przy każdym daniu wychodzili na środek i opowiadali o potrawach. Pascal nie tylko wyjaśniał, co trafiło na talerze, lecz także udzielał porad np. jak w domowych warunkach sprawdzić stopień wysmażenia mięsa i opowiadał o swoich kulinarnych przygodach. Nie przypominało to sztywnej kolacji fine diningowej, lecz miało dość luźną formułę. Kucharze podchodzili do stolików i zagadywali gości. Dania na stoliki nie trafiały w wersji ostatecznej, skończonej. Stawiano talerze z jednym składnikiem, które gospodarze wieczoru uzupełniali o resztę elementów. Pascal sam dokładał krewetek do ostryg, obsługa przy gościach nalewała bulion, goście według uznania komponowali swoje wrapy, a mięso i dodatki postawiono na środek stołów tak, że każdy mógł zjeść, ile chciał.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (35)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Turniej Tenis Vip Cup
turniej
cze 2-4
czwartek - sobota, g. 10:00 - 18:00
Gdańsk, Hotel Novotel
Na zaproszenie

Ogłoszenia polecane

Inwestycje Deluxe

Apartamenty willowe Cumowników

Apartamenty willowe Cumowników

Kameralnie

Gdynia Orłowo, ul. Cumowników

128 do 128 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja
Apartamenty willowe Zacisze

Apartamenty willowe Zacisze

Kameralnie

Sopot Górny Sopot, ul. Zacisze

117 do 117 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja
Wzgórze Zielenisz

Wzgórze Zielenisz

Hossa

Gdynia Wiczlino, ul. Bernarda Myśliwka

197 do 265 m2
Powierzchnia
planowana
Realizacja