wiadomości - Kulinaria & Wino

Wieczór francuski na ostatnim piętrze Olivia Star

"Music Taste" to cykl, który ma być strawą dla ciała i duszy. Po pierwsze - goście poznają kuchnię i wina, związane z konkretnym regionem, a po drugie - słuchają muzyki, która wprowadza w nastrój tematu przewodniego.
"Music Taste" to cykl, który ma być strawą dla ciała i duszy. Po pierwsze - goście poznają kuchnię i wina, związane z konkretnym regionem, a po drugie - słuchają muzyki, która wprowadza w nastrój tematu przewodniego. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Wieczorem francuskim rozpoczęliśmy cykl "Music Taste", czyli kolacją komentowaną z muzyką na żywo na ostatnim, 34. piętrze Olivia Star Top. Przy kojących dźwiękach francuskiej muzyki i z pięknym widokiem w tle - goście skosztowali trzydaniowego menu z selekcją win. Kolacje komentowane będą odbywać się co dwa tygodnie, a każda z nich będzie inspirowana innym regionem.



"Music Taste" to cykl, który ma być strawą dla ciała i duszy. Po pierwsze - goście poznają kuchnię i wina, związane z konkretnym regionem, a po drugie - słuchają muzyki, która wprowadza w nastrój tematu przewodniego. Dużym plusem wydarzenia jest możliwość wyboru menu - mięsnego lub wegetariańskiego. Obie wersje są przygotowane z najwyższą starannością i według autorskiej koncepcji szefa kuchni Tomasza Sosnowskiego. Podczas wieczoru francuskiego wersja wegetariańska nie była, jak to czasem się zdarza, opcją uboższą o mięso, ale ciekawą wariacją na bazie roślinnych składników. Wegetarianie powinni być zadowoleni.

Podczas wieczoru francuskiego każdy z gości otrzymał koktajl powitalny - alkoholowy lub bezalkoholowy, na bazie rabarbaru, truskawek i kwiatu wiśni. W wersji procentowej do drinka dodano francuski aperitif Lillet. Po zaostrzającym apetyty amuse-bouche, gościom zaserwowano przystawkę - tatar z łososia a'la gribiche, a w wersji wegetariańskiej - assiette z kolorowych pomidorów. Następnie podano zupę krem Dubarry z kalafiora i czarnej trufli. Jako danie główne zaserwowano pierś perliczki z młodymi warzywami i gratin dauphinois, a w wersji bezmięsnej - pieczony w cieście solnym burak z wegetariańskim demi glace, tofu i młodymi warzywami i gratin dauphinois.

Finałem był deser - mocno czekoladowa, przełamana jeżynami tarte au chocolat. Na koniec gościom podano Petit Fours - makaronik, dwie czekoladowe pralinki, jedna z czekoladą deserową, a druga z nadzieniem orzechowym oraz rogalik oblany czekoladą.


Za selekcję win odpowiadał sommelier Paweł Białęcki. Wybrał dla gości cztery etykiety, które towarzyszyły kolacji: Pinot Blanc Maison Trimbach, Viognier 1753 Campuget Chateau De Campuget, Cotes De Gascogne Les 4 Reserve Domaine Du TariQuet oraz Syrah Grenache Pere & Fils Laurent Miquel.

Przed podaniem pierwszego dania oraz po deserze, gościom umilał czas zespół muzyków z pasją do piosenki francuskiej - L'APÉRITIF. Jak podkreślają organizatorzy, w zamyśle jest zapraszanie do następnych kolacji studentów i absolwentów Gdańskiej Akademii Muzycznej, którzy zadbają o muzyczną oprawę wydarzenia.

Drugi wieczór "Music Taste" - tym razem w wersji amerykańskiej odbędzie się za dwa tygodnie. Koszt kolacji komentowanej w wydaniu francuskim wynosił 99 zł za osobę oraz 149 zł za osobę z selekcją win.

W związku z obostrzeniami związanymi z pandemią, kelnerzy obsługiwali gości w maseczkach i rękawiczkach. W budynku Olivia Star również obowiązywały maseczki. Goście, którzy nie posiadali maseczki, mogli ją zakupić w restauracji.

Opinie (25) ponad 10 zablokowanych

  • Pracuję w OBC, mam ajfona służbowego, mieszkam w nowoczesnym apartamencie (6)

    Polecam widoki z Olivia Star, można przyjemnie popatrzeć na tych robaczków z góry co za 2500 netto robią na produkcji lub na kasie, delektując się świeżo mieloną kawą podczas small talku z managerem o najnowszym projekcie. Pozdrawiam ludzi sukcesu

    • 23 46

    • dziękujemy za pozdrowienia

      • 21 0

    • (1)

      marna prowokacja

      • 5 4

      • Tak marna ale sam się złapałeś :o

        • 4 4

    • wydaje mi się, że mieszkasz w slumsach i żyjesz z 500+, twoja niewątpliwa "yntelygencja" na to wskazuje

      • 1 1

    • Ą przez ę

      Luksus wszędzie i facet krótkich spodenkach... pytam gdzie selekcja gości???

      • 4 0

    • Walania

      Jakoś dziwnie oglądać zdjęcia z OBC i nie widzieć gościa w pomarańczowych dodatkach typu : pasek,buty,zegarek :)
      Oddajcie Wojtka.

      • 3 0

  • Jak zwykle o muzyce nic. Jakaś muzyka, jakiś zespół.....

    Bo muzyka to muzyka, nie ważne jaki utwór...

    • 19 3

  • Wspaniały wieczór.

    Muzyka, jedzenie, widok. Wszystko na najwyższym poziomie! Na pewno przyjdziemy na kolejną kolację

    • 10 15

  • no dobra

    pojde na tą amerykańską bo będą steki hotdogi i burgery to się najem do syta a nie tam jakieś francuskie przekąski na jeden kęs

    • 19 2

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Udana kolacja

    Mimo minimalnych niedociągnięć. Mam nadzieję że cena za kolacje nie pojdzie w gore.
    Na przyszlosc wolalbym aby muzyka byla miedzy posilkami, a nie na dzien dobry i na do widzenua

    • 6 1

  • WTF

    Kelnerzy w maseczkach, muzycy bez, goście bez maseczek bez zachowania odstępu.
    Być może było to jedno wielkie swingers party lub brak zachowania wymogów covid....
    Najlepszy był gość w krótkich spodniach XD

    • 14 1

  • (1)

    Widze, ze polskie wykwintne restauracje w formie czyli porcja jak dla niemowlaka nakladana pipeta? Jak to jest, ze jem w najlepszej knajpie w centrum Monachium, cena za posilek podobna jak w Polsce a jedzenie jest smaczne, porcja jak dla doroslego mezczyzny ? Polskim restauratorom juz sie pomieszalo we lbach od tego blichtru i prestizu...

    • 18 3

    • Która knajpa jest najlepsza w monachium?

      • 2 0

  • No my z Grażyna też wczoraj zrobiliśmy sobie wieczór francuski

    Nie było moze tak luksusowo , ale na pewno przyjemnie ...

    • 24 1

  • Niby kolacja DeLuxe, ale ci kolesie w shortach ?!?! (1)

    • 21 0

    • Faktycznie było dwóch czy trzech dżoleros w krótkich gatkach - mamusia pewnie nie wykształciła ich w bątonie

      • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły