• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wieczór francuski na ostatnim piętrze Olivia Star

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
21 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
"Music Taste" to cykl, który ma być strawą dla ciała i duszy. Po pierwsze - goście poznają kuchnię i wina, związane z konkretnym regionem, a po drugie - słuchają muzyki, która wprowadza w nastrój tematu przewodniego. "Music Taste" to cykl, który ma być strawą dla ciała i duszy. Po pierwsze - goście poznają kuchnię i wina, związane z konkretnym regionem, a po drugie - słuchają muzyki, która wprowadza w nastrój tematu przewodniego.

Wieczorem francuskim rozpoczęliśmy cykl "Music Taste", czyli kolacją komentowaną z muzyką na żywo na ostatnim, 34. piętrze Olivia Star Top. Przy kojących dźwiękach francuskiej muzyki i z pięknym widokiem w tle - goście skosztowali trzydaniowego menu z selekcją win. Kolacje komentowane będą odbywać się co dwa tygodnie, a każda z nich będzie inspirowana innym regionem.



"Music Taste" to cykl, który ma być strawą dla ciała i duszy. Po pierwsze - goście poznają kuchnię i wina, związane z konkretnym regionem, a po drugie - słuchają muzyki, która wprowadza w nastrój tematu przewodniego. Dużym plusem wydarzenia jest możliwość wyboru menu - mięsnego lub wegetariańskiego. Obie wersje są przygotowane z najwyższą starannością i według autorskiej koncepcji szefa kuchni Tomasza Sosnowskiego. Podczas wieczoru francuskiego wersja wegetariańska nie była, jak to czasem się zdarza, opcją uboższą o mięso, ale ciekawą wariacją na bazie roślinnych składników. Wegetarianie powinni być zadowoleni.

Podczas wieczoru francuskiego każdy z gości otrzymał koktajl powitalny - alkoholowy lub bezalkoholowy, na bazie rabarbaru, truskawek i kwiatu wiśni. W wersji procentowej do drinka dodano francuski aperitif Lillet. Po zaostrzającym apetyty amuse-bouche, gościom zaserwowano przystawkę - tatar z łososia a'la gribiche, a w wersji wegetariańskiej - assiette z kolorowych pomidorów. Następnie podano zupę krem Dubarry z kalafiora i czarnej trufli. Jako danie główne zaserwowano pierś perliczki z młodymi warzywami i gratin dauphinois, a w wersji bezmięsnej - pieczony w cieście solnym burak z wegetariańskim demi glace, tofu i młodymi warzywami i gratin dauphinois.

Finałem był deser - mocno czekoladowa, przełamana jeżynami tarte au chocolat. Na koniec gościom podano Petit Fours - makaronik, dwie czekoladowe pralinki, jedna z czekoladą deserową, a druga z nadzieniem orzechowym oraz rogalik oblany czekoladą.

  • Dużym atutem kolacji na ostatnim piętrze budynku Olivia Star był piękny widok na Gdańsk.
  • Gościom serwowano menu w dwóch wersjach do wyboru - mięsnej lub wegetariańskiej. Na zdjęciu deser czekoladowy, który był wspólny dla obu menu.
  • Goście wydarzenia
  • Pierś perliczki z młodymi warzywami podano jako mięsne danie główne.

Za selekcję win odpowiadał sommelier Paweł Białęcki. Wybrał dla gości cztery etykiety, które towarzyszyły kolacji: Pinot Blanc Maison Trimbach, Viognier 1753 Campuget Chateau De Campuget, Cotes De Gascogne Les 4 Reserve Domaine Du TariQuet oraz Syrah Grenache Pere & Fils Laurent Miquel.

Przed podaniem pierwszego dania oraz po deserze, gościom umilał czas zespół muzyków z pasją do piosenki francuskiej - L'APÉRITIF. Jak podkreślają organizatorzy, w zamyśle jest zapraszanie do następnych kolacji studentów i absolwentów Gdańskiej Akademii Muzycznej, którzy zadbają o muzyczną oprawę wydarzenia.

Drugi wieczór "Music Taste" - tym razem w wersji amerykańskiej odbędzie się za dwa tygodnie. Koszt kolacji komentowanej w wydaniu francuskim wynosił 99 zł za osobę oraz 149 zł za osobę z selekcją win.

W związku z obostrzeniami związanymi z pandemią, kelnerzy obsługiwali gości w maseczkach i rękawiczkach. W budynku Olivia Star również obowiązywały maseczki. Goście, którzy nie posiadali maseczki, mogli ją zakupić w restauracji.

Wydarzenia

Music taste - kolacja komentowana z muzyką na żywo

99 -149  zł
degustacja

Miejsca

Opinie (25) ponad 10 zablokowanych

  • Pracuję w OBC, mam ajfona służbowego, mieszkam w nowoczesnym apartamencie (6)

    Polecam widoki z Olivia Star, można przyjemnie popatrzeć na tych robaczków z góry co za 2500 netto robią na produkcji lub na kasie, delektując się świeżo mieloną kawą podczas small talku z managerem o najnowszym projekcie. Pozdrawiam ludzi sukcesu

    • 24 46

    • dziękujemy za pozdrowienia

      • 21 0

    • (1)

      marna prowokacja

      • 5 4

      • Tak marna ale sam się złapałeś :o

        • 4 4

    • wydaje mi się, że mieszkasz w slumsach i żyjesz z 500+, twoja niewątpliwa "yntelygencja" na to wskazuje

      • 1 1

    • Ą przez ę

      Luksus wszędzie i facet krótkich spodenkach... pytam gdzie selekcja gości???

      • 4 0

    • Walania

      Jakoś dziwnie oglądać zdjęcia z OBC i nie widzieć gościa w pomarańczowych dodatkach typu : pasek,buty,zegarek :)
      Oddajcie Wojtka.

      • 3 0

  • Jak zwykle o muzyce nic. Jakaś muzyka, jakiś zespół.....

    Bo muzyka to muzyka, nie ważne jaki utwór...

    • 19 3

  • Wspaniały wieczór.

    Muzyka, jedzenie, widok. Wszystko na najwyższym poziomie! Na pewno przyjdziemy na kolejną kolację

    • 10 15

  • no dobra

    pojde na tą amerykańską bo będą steki hotdogi i burgery to się najem do syta a nie tam jakieś francuskie przekąski na jeden kęs

    • 19 2

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Udana kolacja

    Mimo minimalnych niedociągnięć. Mam nadzieję że cena za kolacje nie pojdzie w gore.
    Na przyszlosc wolalbym aby muzyka byla miedzy posilkami, a nie na dzien dobry i na do widzenua

    • 6 1

  • WTF

    Kelnerzy w maseczkach, muzycy bez, goście bez maseczek bez zachowania odstępu.
    Być może było to jedno wielkie swingers party lub brak zachowania wymogów covid....
    Najlepszy był gość w krótkich spodniach XD

    • 14 1

  • (1)

    Widze, ze polskie wykwintne restauracje w formie czyli porcja jak dla niemowlaka nakladana pipeta? Jak to jest, ze jem w najlepszej knajpie w centrum Monachium, cena za posilek podobna jak w Polsce a jedzenie jest smaczne, porcja jak dla doroslego mezczyzny ? Polskim restauratorom juz sie pomieszalo we lbach od tego blichtru i prestizu...

    • 18 4

    • Która knajpa jest najlepsza w monachium?

      • 2 0

  • No my z Grażyna też wczoraj zrobiliśmy sobie wieczór francuski

    Nie było moze tak luksusowo , ale na pewno przyjemnie ...

    • 24 1

  • Niby kolacja DeLuxe, ale ci kolesie w shortach ?!?! (1)

    • 21 0

    • Faktycznie było dwóch czy trzech dżoleros w krótkich gatkach - mamusia pewnie nie wykształciła ich w bątonie

      • 3 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

5 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja