- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (33 opinie)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Barbara Sobczak: z Dubaju do Gdańska (68 opinii)
- 4 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
- 5 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Wieczór francuski na ostatnim piętrze Olivia Star
Wieczorem francuskim rozpoczęliśmy cykl "Music Taste", czyli kolacją komentowaną z muzyką na żywo na ostatnim, 34. piętrze Olivia Star Top. Przy kojących dźwiękach francuskiej muzyki i z pięknym widokiem w tle - goście skosztowali trzydaniowego menu z selekcją win. Kolacje komentowane będą odbywać się co dwa tygodnie, a każda z nich będzie inspirowana innym regionem.
"Music Taste" to cykl, który ma być strawą dla ciała i duszy. Po pierwsze - goście poznają kuchnię i wina, związane z konkretnym regionem, a po drugie - słuchają muzyki, która wprowadza w nastrój tematu przewodniego. Dużym plusem wydarzenia jest możliwość wyboru menu - mięsnego lub wegetariańskiego. Obie wersje są przygotowane z najwyższą starannością i według autorskiej koncepcji szefa kuchni Tomasza Sosnowskiego. Podczas wieczoru francuskiego wersja wegetariańska nie była, jak to czasem się zdarza, opcją uboższą o mięso, ale ciekawą wariacją na bazie roślinnych składników. Wegetarianie powinni być zadowoleni.
Podczas wieczoru francuskiego każdy z gości otrzymał koktajl powitalny - alkoholowy lub bezalkoholowy, na bazie rabarbaru, truskawek i kwiatu wiśni. W wersji procentowej do drinka dodano francuski aperitif Lillet. Po zaostrzającym apetyty amuse-bouche, gościom zaserwowano przystawkę - tatar z łososia a'la gribiche, a w wersji wegetariańskiej - assiette z kolorowych pomidorów. Następnie podano zupę krem Dubarry z kalafiora i czarnej trufli. Jako danie główne zaserwowano pierś perliczki z młodymi warzywami i gratin dauphinois, a w wersji bezmięsnej - pieczony w cieście solnym burak z wegetariańskim demi glace, tofu i młodymi warzywami i gratin dauphinois.
Finałem był deser - mocno czekoladowa, przełamana jeżynami tarte au chocolat. Na koniec gościom podano Petit Fours - makaronik, dwie czekoladowe pralinki, jedna z czekoladą deserową, a druga z nadzieniem orzechowym oraz rogalik oblany czekoladą.
Za selekcję win odpowiadał sommelier Paweł Białęcki. Wybrał dla gości cztery etykiety, które towarzyszyły kolacji: Pinot Blanc Maison Trimbach, Viognier 1753 Campuget Chateau De Campuget, Cotes De Gascogne Les 4 Reserve Domaine Du TariQuet oraz Syrah Grenache Pere & Fils Laurent Miquel.
Przed podaniem pierwszego dania oraz po deserze, gościom umilał czas zespół muzyków z pasją do piosenki francuskiej - L'APÉRITIF. Jak podkreślają organizatorzy, w zamyśle jest zapraszanie do następnych kolacji studentów i absolwentów Gdańskiej Akademii Muzycznej, którzy zadbają o muzyczną oprawę wydarzenia.
Drugi wieczór "Music Taste" - tym razem w wersji amerykańskiej odbędzie się za dwa tygodnie. Koszt kolacji komentowanej w wydaniu francuskim wynosił 99 zł za osobę oraz 149 zł za osobę z selekcją win.
W związku z obostrzeniami związanymi z pandemią, kelnerzy obsługiwali gości w maseczkach i rękawiczkach. W budynku Olivia Star również obowiązywały maseczki. Goście, którzy nie posiadali maseczki, mogli ją zakupić w restauracji.
Miejsca
Opinie (25) ponad 10 zablokowanych
-
2020-06-21 09:47
Pracuję w OBC, mam ajfona służbowego, mieszkam w nowoczesnym apartamencie (6)
Polecam widoki z Olivia Star, można przyjemnie popatrzeć na tych robaczków z góry co za 2500 netto robią na produkcji lub na kasie, delektując się świeżo mieloną kawą podczas small talku z managerem o najnowszym projekcie. Pozdrawiam ludzi sukcesu
- 24 46
-
2020-06-21 10:59
dziękujemy za pozdrowienia
- 21 0
-
2020-06-21 23:16
(1)
marna prowokacja
- 5 4
-
2020-06-22 07:19
Tak marna ale sam się złapałeś :o
- 4 4
-
2020-06-22 11:25
wydaje mi się, że mieszkasz w slumsach i żyjesz z 500+, twoja niewątpliwa "yntelygencja" na to wskazuje
- 1 1
-
2020-06-22 19:50
Ą przez ę
Luksus wszędzie i facet krótkich spodenkach... pytam gdzie selekcja gości???
- 4 0
-
2020-06-23 13:45
Walania
Jakoś dziwnie oglądać zdjęcia z OBC i nie widzieć gościa w pomarańczowych dodatkach typu : pasek,buty,zegarek :)
Oddajcie Wojtka.- 3 0
-
2020-06-21 10:02
Jak zwykle o muzyce nic. Jakaś muzyka, jakiś zespół.....
Bo muzyka to muzyka, nie ważne jaki utwór...
- 19 3
-
2020-06-21 12:00
Wspaniały wieczór.
Muzyka, jedzenie, widok. Wszystko na najwyższym poziomie! Na pewno przyjdziemy na kolejną kolację
- 10 15
-
2020-06-21 16:52
no dobra
pojde na tą amerykańską bo będą steki hotdogi i burgery to się najem do syta a nie tam jakieś francuskie przekąski na jeden kęs
- 19 2
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2020-06-21 23:39
Udana kolacja
Mimo minimalnych niedociągnięć. Mam nadzieję że cena za kolacje nie pojdzie w gore.
Na przyszlosc wolalbym aby muzyka byla miedzy posilkami, a nie na dzien dobry i na do widzenua- 6 1
-
2020-06-22 10:29
WTF
Kelnerzy w maseczkach, muzycy bez, goście bez maseczek bez zachowania odstępu.
Być może było to jedno wielkie swingers party lub brak zachowania wymogów covid....
Najlepszy był gość w krótkich spodniach XD- 14 1
-
2020-06-22 10:50
(1)
Widze, ze polskie wykwintne restauracje w formie czyli porcja jak dla niemowlaka nakladana pipeta? Jak to jest, ze jem w najlepszej knajpie w centrum Monachium, cena za posilek podobna jak w Polsce a jedzenie jest smaczne, porcja jak dla doroslego mezczyzny ? Polskim restauratorom juz sie pomieszalo we lbach od tego blichtru i prestizu...
- 18 4
-
2020-06-22 12:07
Która knajpa jest najlepsza w monachium?
- 2 0
-
2020-06-22 11:28
No my z Grażyna też wczoraj zrobiliśmy sobie wieczór francuski
Nie było moze tak luksusowo , ale na pewno przyjemnie ...
- 24 1
-
2020-06-22 12:42
Niby kolacja DeLuxe, ale ci kolesie w shortach ?!?! (1)
- 21 0
-
2020-06-22 21:51
Faktycznie było dwóch czy trzech dżoleros w krótkich gatkach - mamusia pewnie nie wykształciła ich w bątonie
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.