• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wegańskie święta są modne

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole. Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole.

Świąteczne potrawy kojarzą się z dzieciństwem, czasem spędzonym z rodziną i przyjemnym doświadczeniem kulinarnym. Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną i ograniczaniem spożywania mięsa pojawiają się potrawy wegańskie, również na świątecznych stołach. O trendzie na wegańską kuchnię porozmawialiśmy z przedstawicielami trójmiejskich restauracji.



Wegańskie dania dla każdego



Czy spróbował(a)byś dań wegańskich podczas świąt?

Wegetarianie, weganie, fleksitarianie (ograniczający spożycie mięsa) stanowią coraz większą grupę osób, którym zarówno los zwierząt, jak i zmiany środowiskowe nie są obojętne. Bez względu na to, z jakich powodów ludzie decydują się na wyeliminowanie czy ograniczenie mięsa w diecie, widoczny jest wzrost zainteresowania tym tematem. Trend na spożywanie produktów roślinnych stał się faktem. O ile na co dzień umiemy przygotowywać smaczne i pożywne posiłki, to w trakcie specjalnych okazji jest nam trudniej dostosować dietę. Tak też dzieje się w trakcie świąt Bożego Narodzenia.

- W ostatnich latach zaobserwowaliśmy bardzo znaczący wzrost gości spożywających wyłącznie menu wegetariańskie. Od zawsze modyfikujemy nasze propozycje menu w oparciu o preferencje, nietolerancje lub uczulenia naszych gości. Każde menu tworzone pod specjalne wydarzenia, takie jak walentynki, sylwester czy święta, zawsze ma alternatywną wersję wegetariańską. Jakiś czas temu wprowadziliśmy do naszej karty specjalne menu degustacyjne wegetariańskie. Składa się z pięciu specjalnie skomponowanych dań bazujących na obecnie funkcjonującej karcie menu, która zmienia się co dwa miesiące. Do menu podany jest własnej produkcji chleb (codziennie inny) z palonym masłem. Pięciodaniowe menu wegetariańskie można zamówić w Eliksirze za 99 zł. Jest to prawdopodobnie najniższa cena w Polsce za tego typu menu. Utrzymaliśmy cenę na tak niskim poziomie, aby promować menu wegetariańskie i zachęcać gości do jego zamówienia - opowiada Mateusz Trzeciak, współwłaściciel restauracji Eliksir.

Święta w Trójmieście


W tym roku odbył się cykl roślinnych kolacji charytatywnych zatytułowanych Chefs for change, w które zaangażowano najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Wybór najlepszych restauracji i ich mentorów kulinarnych nie był przypadkowy - chodziło o to, żeby pokazać, że kuchnia oparta na roślinach nie jest produktem niszowym, ale z powodzeniem może występować jako dania premium. Jedna z największych kolacji odbyła się w restauracji Biały Królik, która systematycznie wprowadza do swojej karty coraz więcej wegańskich propozycji. Liczba zainteresowanych nimi gości spowodowała, że zdecydowano się również na ułożenie wegańskiego menu na święta.

- Początkowo menu roślinne funkcjonowało w Białym Króliku jako dodatkowa karta podawana na życzenie. Potem propozycje wegańskie weszły na stałe do menu a'la carte jako alternatywy do wyboru. Ostatecznie jako jedna z pierwszych restauracji w Polsce zaczęliśmy serwować pełne menu degustacyjne wegańskie. W te święta idziemy jeszcze dalej - nasi goście wigilijni oraz sylwestrowi mogą zdecydować się na menu degustacyjne w wersji wegańskiej, a tym samym świętować tak, jak lubią - bez poczucia winy, wymuszonych kompromisów czy ustępstw - opowiada Marta Dworak, PR&marketing manager restauracji Biały Królikhotelu Quadrille. I dodaje:

- Podczas wigilii zaserwujemy na przykład: carpaccio z pieczonego selera z marynowanym jabłkiem w koperku, prażone nasiona lnu i słonecznika, kiszony barszcz czerwony z majerankiem, pieróg z ziemniakami i wegańskimi skwarkami czy smażonego boczniaka z przypaloną pietruszką i piklowanymi kurkami z cebulką. Z kolei na sylwestra podamy m.in.: ravioli z borowikami, marynowane grzyby tucholskie czy zupę z pieczonego topinamburu. Całość nie tylko brzmi dobrze, ale jeszcze lepiej smakuje. Wegańskie propozycje Białego Królika zyskują coraz większą popularność i uznanie wśród miłośników kuchni roślinnej, których z miesiąca na miesiąc przybywa. Cieszy nas, że możemy się włączyć w ten ekologiczno-ideologiczny ruch i w pewnym stopniu wesprzeć środowisko i pozytywną zmianę.

  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Dzięki użyciu dużej ilości warzyw i owoców w kuchni roślinnej uzyskujemy ciekawy kolorystycznie efekt.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.

Święta z myślą o środowisku



Szefowie kuchni wielu restauracji próbują sprostać oczekiwaniom gości, którzy nie tylko od święta wybierają wegańskie dania. Warto przy okazji wspomnieć, że spędzanie świąt poza domem od kilku lat cieszy się dużą popularnością. Temat opisywaliśmy szerzej w tym artykule. Często inspirują nas przepisy szefów kuchni i sami staramy się przygotować potrawy świąteczne, także w wersji wegańskiej.

- Potrawy wigilijne mają oczywiście swoją symbolikę, ale niektórzy chcą, aby były też wegetariańskie. W naszej ofercie również ci bardzo wymagający goście znajdą coś dla siebie. Na początek szefowie kuchni hotelu Haffner - Michał Zawierzeniec oraz Grzegorz Labuda - proponują tradycyjną zupę grzybową przygotowaną na warzywnym bulionie. Do niej oczywiście domowej roboty makaron lub ręcznie klejone uszka z kapustą i grzybami. Na drugie? W wersji gotowanej lub smażonej oczywiście pierogi z farszem. Dla tych, którzy oczekują bardziej nowoczesnych rozwiązań, proponujemy carpaccio z buraka lub sałatkę kuskus z pieczoną papryką. Na koniec deser: sernik cynamonowo-miodowy bezglutenowy w wykonaniu samego mistrza polski cukierników Michała Wiśniewskiego. To zdecydowanie smak tradycji - mówi Paulina Marwińska, specjalista ds. marketingu hotelu Haffner.
Z najnowszego raportu przeprowadzonego przez stowarzyszenie Roślinniejemy wynika, że 39,9 proc. Polaków w wieku 18-24 kupuje roślinne alternatywy mięsa - parówki, burgery czy nuggetsy wytworzone bez wykorzystania produktów odzwierzęcych, a 11,9 proc. młodych konsumentów regularnie spożywa takie produkty. Grupa ta się stale poszerza, więc w przyszłości wegańskie święta mogą stać się czymś naturalnym.

- Jednym z najprostszych ukłonów w stronę zwierząt może być właśnie wprowadzenie większej liczby roślinnych dań na nasz świąteczny stół. Co najważniejsze - nie musi się to odbywać żadnym specjalnym kosztem dla domowników: ani smakowym, ani finansowym. Moi ultrakonserwatywni pod względem świąt tata i dziadek potwierdzają pod przysięgą, że śledź z boczniaka, bigos ze smażonym w sosie sojowym wędzonym tofu czy pasztet z soczewicy swoim smakiem dorównują, a czasami przerastają znane i bezpieczne "klasyki". Spokojnie, bardziej roślinne święta nie oznaczają zajadania się miksem sałat, opisałabym to raczej jako bogactwo tradycyjnych smaków w nowej odsłonie, dużo frajdy podczas ich wspólnego przyrządzania i testowania, a dodatkowo poczucie, że zrobiło się coś dobrego dla zwierząt - przekonuje Weronika Pochylska, reprezentująca kampanię Roślinniejemy i Otwarte Klatki/Anima International.

Co dzieje się w Trójmieście w święta: wydarzenia


O wpływie masowej produkcji mięsa na środowisko mówi się ostatnio wiele. Nic więc dziwnego, że zwolenników ograniczenia lub wyeliminowania mięsa z diety jest coraz więcej, dlatego restauracje starają się komponować menu odpowiedzialnie oraz wychodzić naprzeciw oczekiwaniom gości. W świątecznym czasie warto poznać nowe smaki lub przygotować coś samodzielnie i przekonać się, że kuchnia roślinna ma wiele możliwości.

- Zmniejszenie ilości spożycia produktów odzwierzęcych to nie tylko tymczasowy trend, ale wyraz rosnącej świadomości ludzi o wpływie, jaki masowa hodowla zwierząt ma na środowisko. W restauracji Mercato oczywiście również zdajemy sobie z tego sprawę - korzystamy z lokalnych i sprawdzonych produktów, aby świadomie ograniczać ślad węglowy. W aktualnej karcie mamy więcej niż dotychczas dań warzywnych, z których część jest wegańska, jak tradycyjna zupa gdańska bez ryby, a część jest bardzo prosta do "zweganizowania" na prośbę naszych gości, np. poprzez zastąpienie tradycyjnego nabiału śmietanką kokosową, co w Mercato często praktykujemy zwłaszcza w deserach. Jeśli chodzi o tegoroczne święta Bożego Narodzenia, oczywiście również mamy wegańskie propozycje dla naszych gości, jak chociażby tradycyjne uszka z grzybami - mówi Urszula Wiśniewska, PR&marketing specialist.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Sernik cynamonowo-miodowy jest jednym ze świątecznych wypieków.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Interpretacja zupy rybnej w wegańskiej wersji: bulion z pieczonych ziemniaków z bakłażanem - dostępna w restauracji Mercato.

Miejsca

Opinie (167) ponad 20 zablokowanych

  • Weganie czy wegetarianie to taka kulinarna odmiana "świadków Jehowy". Jedni i drudzy wieszczą koniec świata i w swej nachalności są nieznośni. Wesołych Świąt.

    • 28 12

  • Moda zwalnia od myślenia

    Były mody na dresy ortalionowe , disco polo, kasety wideło, mokre włoszki, golfy 2.Teraz mamy hulajnogi, brody, rurki, wege, netflixy, lgbt....ech z deszczu pod rynnę.

    • 23 3

  • Propagowanie weganizmu, czy pochodnych, to naprawdę świetny biznes. Ludzie relatywnie zamożni, znudzeni, by (4)

    nie napisać, zmanierowani, szukają nowych form zwrócenia na siebie uwagi i zaistnienia w towarzystwie. Restauracje, media i branże spożywcze czując pismo nosem, propagują tę formę żywienia, jako najzdrowszą, etc., zarabiając na tym kokosy (jak ten osławiony olej kokosowy). Nic tak nie napędza biznesowej koniunktury, jak odpowiedni marketing, który ze wsparciem kreatywności lokalnych kucharzy, wyciąga solidną kasę od zamożnych.

    • 19 9

    • (2)

      Chyba wszyscy tu zapominają o co tak naprawdę chodzi w weganizmie. O współczucie dla zwierząt i troskę o zdrowie i środowisko. To nie jest moda, tylko reakcja rynku ja rosnącą liczbę wegan. Jest duża grupa docelowa, jest dla niej oferta. Tyle.

      • 4 9

      • Od paru lat mieszkam na wsi. Uwielbiam rosół z kury. (1)

        Mamy kilkadziesiąt kur i co tydzień gotuję z jednej z nich przepyszny rosołek. Zanim jednak go zrobię, muszę podziękować kurze za żywot, obciąć jej głowę, żona kurę sprawi, a następnie gotujemy na niej rosół. Taka jest kolej rzeczy, i choć pierwsze zabicie kury było dla mnie szokiem, mocno to przeżyłem, ale w końcu zrozumiałem istotę natury, pożywienia i tego, jak nasz świat jest stworzony. Zwierzęta również jedzą zwierzęta, ludzie jedzą zwierzęta, a i zwierzęta zjadają ludzi. Żadna wegańska filozofia tego nie zmieni.

        • 9 5

        • fun fact - kura w d*pie twoje podziękowania za żywot, oszczędź sobie tej hipokryzji.

          • 0 2

    • Nie jestem jeszcze zamozny, ale wszystkim mowie ze

      Jestem weganiniem i od razu budzę szacunek jak Zamozny Weganin.

      • 3 1

  • Wigilia (1)

    Też mi sensacja! I oczywiście "trendy".
    Przecież Wigilia zawsze była postna. Czyli bez mięsa!
    To było be. A teraz odkrycie Ameryki! Na Wigilię podajemy nie dania postne, ale wegetariańskie! I popatrzcie jacy jesteśmy nowocześni.

    • 15 5

    • Nie do końca

      A co z rybami?

      • 3 1

  • ..... bo to modne a modnym trzeba byc (1)

    zaloze sie ze kiedy w modzie bedzie stolec podobni im ludzie zrobia z niego danie na 1000 sposobow wspolnie jadac i wspierac sie na wzajem

    • 13 5

    • W sumie to bardzo eko i pożywka dla alternatywnych trendseterów

      • 1 0

  • tego nie mozna nazwac jedzeniem iod tego powinno sie zaczax (1)

    • 10 9

    • Ty na Wigilię jesz tylko mięso?

      • 1 1

  • Paw i papuga narodów

    nic się nie zmienia

    • 0 0

  • Mam kumpla weganina czy tam wegetarianina nie znam się...

    ale w aucie tyłek sadza na miękkiej skórce ze świni czy tam krówki co mleko daje... więc chyba coś nie poszło...

    • 9 0

  • Najciekawsze jest to że kotlet z trawy jest droższy od tego z mięsa.

    • 6 1

  • czy świat oszalał??

    jaki śledź z boczniaka???

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja