• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Wegańskie święta są modne

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole. Wegańskie dania z powodzeniem mogą pojawić się na świątecznym stole.

Świąteczne potrawy kojarzą się z dzieciństwem, czasem spędzonym z rodziną i przyjemnym doświadczeniem kulinarnym. Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną i ograniczaniem spożywania mięsa pojawiają się potrawy wegańskie, również na świątecznych stołach. O trendzie na wegańską kuchnię porozmawialiśmy z przedstawicielami trójmiejskich restauracji.



Wegańskie dania dla każdego



Czy spróbował(a)byś dań wegańskich podczas świąt?

Wegetarianie, weganie, fleksitarianie (ograniczający spożycie mięsa) stanowią coraz większą grupę osób, którym zarówno los zwierząt, jak i zmiany środowiskowe nie są obojętne. Bez względu na to, z jakich powodów ludzie decydują się na wyeliminowanie czy ograniczenie mięsa w diecie, widoczny jest wzrost zainteresowania tym tematem. Trend na spożywanie produktów roślinnych stał się faktem. O ile na co dzień umiemy przygotowywać smaczne i pożywne posiłki, to w trakcie specjalnych okazji jest nam trudniej dostosować dietę. Tak też dzieje się w trakcie świąt Bożego Narodzenia.

- W ostatnich latach zaobserwowaliśmy bardzo znaczący wzrost gości spożywających wyłącznie menu wegetariańskie. Od zawsze modyfikujemy nasze propozycje menu w oparciu o preferencje, nietolerancje lub uczulenia naszych gości. Każde menu tworzone pod specjalne wydarzenia, takie jak walentynki, sylwester czy święta, zawsze ma alternatywną wersję wegetariańską. Jakiś czas temu wprowadziliśmy do naszej karty specjalne menu degustacyjne wegetariańskie. Składa się z pięciu specjalnie skomponowanych dań bazujących na obecnie funkcjonującej karcie menu, która zmienia się co dwa miesiące. Do menu podany jest własnej produkcji chleb (codziennie inny) z palonym masłem. Pięciodaniowe menu wegetariańskie można zamówić w Eliksirze za 99 zł. Jest to prawdopodobnie najniższa cena w Polsce za tego typu menu. Utrzymaliśmy cenę na tak niskim poziomie, aby promować menu wegetariańskie i zachęcać gości do jego zamówienia - opowiada Mateusz Trzeciak, współwłaściciel restauracji Eliksir.

Święta w Trójmieście


W tym roku odbył się cykl roślinnych kolacji charytatywnych zatytułowanych Chefs for change, w które zaangażowano najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Wybór najlepszych restauracji i ich mentorów kulinarnych nie był przypadkowy - chodziło o to, żeby pokazać, że kuchnia oparta na roślinach nie jest produktem niszowym, ale z powodzeniem może występować jako dania premium. Jedna z największych kolacji odbyła się w restauracji Biały Królik, która systematycznie wprowadza do swojej karty coraz więcej wegańskich propozycji. Liczba zainteresowanych nimi gości spowodowała, że zdecydowano się również na ułożenie wegańskiego menu na święta.

- Początkowo menu roślinne funkcjonowało w Białym Króliku jako dodatkowa karta podawana na życzenie. Potem propozycje wegańskie weszły na stałe do menu a'la carte jako alternatywy do wyboru. Ostatecznie jako jedna z pierwszych restauracji w Polsce zaczęliśmy serwować pełne menu degustacyjne wegańskie. W te święta idziemy jeszcze dalej - nasi goście wigilijni oraz sylwestrowi mogą zdecydować się na menu degustacyjne w wersji wegańskiej, a tym samym świętować tak, jak lubią - bez poczucia winy, wymuszonych kompromisów czy ustępstw - opowiada Marta Dworak, PR&marketing manager restauracji Biały Królikhotelu Quadrille. I dodaje:

- Podczas wigilii zaserwujemy na przykład: carpaccio z pieczonego selera z marynowanym jabłkiem w koperku, prażone nasiona lnu i słonecznika, kiszony barszcz czerwony z majerankiem, pieróg z ziemniakami i wegańskimi skwarkami czy smażonego boczniaka z przypaloną pietruszką i piklowanymi kurkami z cebulką. Z kolei na sylwestra podamy m.in.: ravioli z borowikami, marynowane grzyby tucholskie czy zupę z pieczonego topinamburu. Całość nie tylko brzmi dobrze, ale jeszcze lepiej smakuje. Wegańskie propozycje Białego Królika zyskują coraz większą popularność i uznanie wśród miłośników kuchni roślinnej, których z miesiąca na miesiąc przybywa. Cieszy nas, że możemy się włączyć w ten ekologiczno-ideologiczny ruch i w pewnym stopniu wesprzeć środowisko i pozytywną zmianę.

  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Dzięki użyciu dużej ilości warzyw i owoców w kuchni roślinnej uzyskujemy ciekawy kolorystycznie efekt.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.

Święta z myślą o środowisku



Szefowie kuchni wielu restauracji próbują sprostać oczekiwaniom gości, którzy nie tylko od święta wybierają wegańskie dania. Warto przy okazji wspomnieć, że spędzanie świąt poza domem od kilku lat cieszy się dużą popularnością. Temat opisywaliśmy szerzej w tym artykule. Często inspirują nas przepisy szefów kuchni i sami staramy się przygotować potrawy świąteczne, także w wersji wegańskiej.

- Potrawy wigilijne mają oczywiście swoją symbolikę, ale niektórzy chcą, aby były też wegetariańskie. W naszej ofercie również ci bardzo wymagający goście znajdą coś dla siebie. Na początek szefowie kuchni hotelu Haffner - Michał Zawierzeniec oraz Grzegorz Labuda - proponują tradycyjną zupę grzybową przygotowaną na warzywnym bulionie. Do niej oczywiście domowej roboty makaron lub ręcznie klejone uszka z kapustą i grzybami. Na drugie? W wersji gotowanej lub smażonej oczywiście pierogi z farszem. Dla tych, którzy oczekują bardziej nowoczesnych rozwiązań, proponujemy carpaccio z buraka lub sałatkę kuskus z pieczoną papryką. Na koniec deser: sernik cynamonowo-miodowy bezglutenowy w wykonaniu samego mistrza polski cukierników Michała Wiśniewskiego. To zdecydowanie smak tradycji - mówi Paulina Marwińska, specjalista ds. marketingu hotelu Haffner.
Z najnowszego raportu przeprowadzonego przez stowarzyszenie Roślinniejemy wynika, że 39,9 proc. Polaków w wieku 18-24 kupuje roślinne alternatywy mięsa - parówki, burgery czy nuggetsy wytworzone bez wykorzystania produktów odzwierzęcych, a 11,9 proc. młodych konsumentów regularnie spożywa takie produkty. Grupa ta się stale poszerza, więc w przyszłości wegańskie święta mogą stać się czymś naturalnym.

- Jednym z najprostszych ukłonów w stronę zwierząt może być właśnie wprowadzenie większej liczby roślinnych dań na nasz świąteczny stół. Co najważniejsze - nie musi się to odbywać żadnym specjalnym kosztem dla domowników: ani smakowym, ani finansowym. Moi ultrakonserwatywni pod względem świąt tata i dziadek potwierdzają pod przysięgą, że śledź z boczniaka, bigos ze smażonym w sosie sojowym wędzonym tofu czy pasztet z soczewicy swoim smakiem dorównują, a czasami przerastają znane i bezpieczne "klasyki". Spokojnie, bardziej roślinne święta nie oznaczają zajadania się miksem sałat, opisałabym to raczej jako bogactwo tradycyjnych smaków w nowej odsłonie, dużo frajdy podczas ich wspólnego przyrządzania i testowania, a dodatkowo poczucie, że zrobiło się coś dobrego dla zwierząt - przekonuje Weronika Pochylska, reprezentująca kampanię Roślinniejemy i Otwarte Klatki/Anima International.

Co dzieje się w Trójmieście w święta: wydarzenia


O wpływie masowej produkcji mięsa na środowisko mówi się ostatnio wiele. Nic więc dziwnego, że zwolenników ograniczenia lub wyeliminowania mięsa z diety jest coraz więcej, dlatego restauracje starają się komponować menu odpowiedzialnie oraz wychodzić naprzeciw oczekiwaniom gości. W świątecznym czasie warto poznać nowe smaki lub przygotować coś samodzielnie i przekonać się, że kuchnia roślinna ma wiele możliwości.

- Zmniejszenie ilości spożycia produktów odzwierzęcych to nie tylko tymczasowy trend, ale wyraz rosnącej świadomości ludzi o wpływie, jaki masowa hodowla zwierząt ma na środowisko. W restauracji Mercato oczywiście również zdajemy sobie z tego sprawę - korzystamy z lokalnych i sprawdzonych produktów, aby świadomie ograniczać ślad węglowy. W aktualnej karcie mamy więcej niż dotychczas dań warzywnych, z których część jest wegańska, jak tradycyjna zupa gdańska bez ryby, a część jest bardzo prosta do "zweganizowania" na prośbę naszych gości, np. poprzez zastąpienie tradycyjnego nabiału śmietanką kokosową, co w Mercato często praktykujemy zwłaszcza w deserach. Jeśli chodzi o tegoroczne święta Bożego Narodzenia, oczywiście również mamy wegańskie propozycje dla naszych gości, jak chociażby tradycyjne uszka z grzybami - mówi Urszula Wiśniewska, PR&marketing specialist.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Sernik cynamonowo-miodowy jest jednym ze świątecznych wypieków.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Kuchnia roślinna w najlepszym wydaniu jest naprawdę smaczna.
  • Goście coraz chętnie wybierają dania wegańskie w restauracjach, również w czasie świąt.
  • Interpretacja zupy rybnej w wegańskiej wersji: bulion z pieczonych ziemniaków z bakłażanem - dostępna w restauracji Mercato.

Miejsca

Opinie (167) ponad 20 zablokowanych

  • Śledź z boczniaka. Aha (4)

    A może łosoś z borowika?
    Albo dorsz z kurek ?
    Niech sobie będą te wegańskie dania ale po co na siłę odnosić się do potraw mięsnych?

    • 46 6

    • Żeby nazwa chociaż było smacznie

      • 5 4

    • Spytaj tych co je produkują. Nazwy typu "łosoś z borowika" są głupie, nie jem mięsa i jak chce zjeść grzyby to jem grzyby a nie łososia z grzyba.

      • 5 1

    • Najlepsza jest kapusta kiszona z dżemu truskawkowego.

      • 6 2

    • Albo poledwica z kurczaka

      • 0 0

  • Przestańcie pisać pitolety i tworzyć nowe rzekome mody... (1)

    Próbuje jeden redaktor z drugą redaktorką tworzyć nową rzeczywistość poprzez mody. Święta to są duchowe przeżycia- w tym wypadku Narodzenia Jezusa Chrystusa- w gronie rodzinnym oraz śpiewania kolęd. A nie jakieś ogłupianie ludzi nowymi sposobami życia przez osoby które skupiają się li tylko na powierzchowności przeżyć bo nie potrafią znaleźć sensu i istoty życia.

    • 30 10

    • To nie fronda ani pch24

      Nie wszyscy musza byc fanatykami

      • 4 9

  • Weganizm to nie moda (9)

    Tylko świadomy wybór, ograniczający cierpienie zwierząt.

    • 21 45

    • Oczywiście rozumiem że nie używasz kosmetyków które są naszpikowane zwierzęcymi częściami ciał (7)

      Weganizm to choroba

      • 13 11

      • Oczywiście, nie używam. (3)

        • 9 5

        • :)Proces wypadania włosów już nastąpił?Niedługo Cię to czeka (2)

          • 4 7

          • (1)

            Nie wypisuj bzdur! Moja córka jest weganką od kilku lat i nie ma problemu ani z brakiem żelaza ani anemią ani wypdaniem włosów, a wcześniej non stop miała złe wyniki.

            • 5 7

            • Nie zyje?

              • 0 0

      • (1)

        A jedzenie mięsa to nie choroba? Mięso nie jest człowiekowi potrzebne do życia, sztucznie hodowane, naszpikowane chemią...

        • 4 13

        • Taa, a warzywka jesz ze zdrowotnych dolin krainy Narni. Warzywka nie są sztucznie hodowane, naszpikowane chemią, co to to nie hahaha.

          • 7 1

      • żarcie trupów to choroba.

        • 2 1

    • Szczerze Cię podziwiam:) Postawa godna naśladowania!

      • 1 0

  • .... kiedy czytam ze cos jest "modne" to mi sie slabo robi.

    To juz swieta tez podlegaja modzie?
    Moze w tym roku Jezus urodzil sie na najmodniejszym sianku (dla krytykow - wiem, ze nie urodzil sie 25 grudnia), a w przyszlym roku umrze na ekologicznym krzyzu, przybity gwozdziami z recyklingu?

    Bi..., please!

    • 33 2

  • Modne?

    Taaa, u kogo?

    • 16 2

  • Weganizm to podstawa. Człowiek to naturalny roslinozerca. (17)

    Spojrzcie na nasz uklad pokarmowy, dlugi i przystosowany do trawienia roslin. A u psa jest prosty i do mięsa. Jak mozna jesc martwe zwierzęta ?

    Anka Veganka

    • 16 45

    • Weź nie trolluj, nie jesteś wegetarianką.

      • 8 1

    • Czy w domu wszyscy są zdrowi (8)

      Nie dość że spałaś na biologii jeszcze piszesz kompletne bzdury.
      Człowiek jest wszystkożerny.

      • 16 5

      • Chyba ty spales na lekcjach biologii. (7)

        Nie widzisz roznicy w ukladzie pokarmowym czlowieka i psa ?

        Anka Veganka

        • 3 15

        • A kły ci po co, bo ogrem jesteś? (5)

          • 14 3

          • (3)

            Zobacz sobie jakie kły ma roślinożerny goryl to wtedy pogadamy. A tak w ogóle to już widzę jak tymi twoimi przerażającymi kłami drapieżnika rozgrywasz surowe mięso i łamiesz kości, żenada...

            • 4 3

            • (2)

              A po co mam kłami rozrywać surowe mięso skoro mogę je upiec, usmażyć i zjeść nożem i widelcem. Wam vege rośliny dobrze na głowę nie służą.

              • 5 5

              • (1)

                A widziałeś żeby jakiś drapieżnik smażył, gotował albo piekł mięso? Używał noża i widelca? Nie, bo trawią je surowe. I czy znasz przypadek drapieżnika z miażdżyca? Tobie chyba tłuszcz i białko zwierzęce na głowę padły.

                • 3 4

              • Ka tam trawie surowego łososia i wołowinę ;)

                • 0 0

          • Masz kły ? Współczuje. Idz do lekarza zeby ci je spiłował.

            Anka Veganka

            • 2 6

        • Tak naprawdę nie ma znaczenia czy jesteśmy wszystko czy roślinożerny i co robiliśmy i jak jedliśmy w prehistorii czy historii w ogóle. Liczy się to co robimy teraz, dzisiaj.

          • 4 0

    • Zywe trudniej pogryzc, bo probuja sie wymknac.

      • 4 0

    • Akurat układ trawienny człowieka to typowy układ wszystkożercy

      Typowi roślinożercy to konie, krowy, owce, króliki...
      Mają zdecydowanie inne trzewia, niż ludzie. Zdecydowanie inna budowa jelit i żołądka
      Pies, lew, ryś czy żbik to mięsożercy - oni również mają inny układ trawienny.
      Goryl i inne małpy także czasem jedzą mięso. Bardzo często innych małp.

      A tak przy okazji - roślinożercy potrzebne aminokwasy sami wytwarzają, chocby kolagen potrzebny m.in w stawach. Ludzie nie - np. taki kolagen, człowiek wytwarza ok 3% potrzebnego kolagenu. Ale ktoś weganom powiedział półprawdę - że człowiek.wytwarza kolagen, tylko nie powiedział ile go wytwarza. A weganie to już prawie sekta, skrytykuj to się obrażą, jak zaprosisz ich to nie pozwolą innym na jedzenie mięsa itp. Dziwni ludzie ...

      • 8 1

    • Pies jest wszystkożercą. Kot jest typowym mięsożercą.

      • 0 0

    • Anka! Wyluzuj bo ci gumka w majtkach pęknie!

      • 6 2

    • Tak samo jak zabijane rosliny

      • 0 0

    • Anka Veganka zjadłabyś taką jajeczniczkę na masełku i boczku wędzonym. Przyznaj się. I taką pyszną kiełbaskę z ogniska z musztardą i ketchupem z chrupiącą bułeczką

      • 0 1

    • chora osoba

      • 0 0

  • W

    Moda przemija...

    • 12 3

  • Niestety ale często to nie moda tylko alergia/nietolerancja. Mam w domu alergika- za kazdym razem znajdzie się mądry ktrory skomentuje moja chęć kupienia wegańskiego produktu. LudZie przestańmy oceniać.

    • 4 10

  • Pięciodaniowe menu wegetariańskie można zamówić w Eliksirze za 99 zł (2)

    Za stówke to mam 4 golonki takie sliczne ze skórą tłusciutkie , do tego kartofli,kapuste z grzybami zasmażana i po browarku ..

    • 20 12

    • (1)

      Taa, i miażdżycę potem i stenty i bypassy w wieku 50 lat...

      • 1 1

      • Mam 50 lat i wszystko jest ok.

        Umiar to słowo klucz do zdrowia a nie żarcie trawy.

        • 1 1

  • Hitler był wegetarianinem i to mi wszystko (3)

    mówi.

    • 14 10

    • Był też człowiekiem a to mówi wszystko.

      • 7 2

    • (1)

      Nie był, poczytaj. To była tylko nazistowska propaganda. Poza tym Stalin jadł mieso. I co z tego wynika? Nic.

      • 9 1

      • I obaj pili wodę... I reszta ludzkości też.

        I cały mistetny wywód w p***u

        • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja