• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Pokochaj wino", czyli spotkanie pełne zaskoczeń

Alicja Olkowska
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata. Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata.

To było szóste spotkanie z cyklu "Pokochaj wino", ale jednocześnie pierwsze w odmienionej formule i w nowym miejscu, gdańskim hotelu Radisson. Tym razem sommelier Tomasz Kalenik zabrał uczestników warsztatów w podróż do swoich ulubionych winnic i zaprezentował osiem etykiet, które zrobiły na nim w ostatnim czasie szczególne wrażenie.



O warsztatach informowaliśmy od kilku tygodni w Kalendarzu Imprez w Trójmieście

- Postanowiliśmy odrobinę zmienić formułę warsztatów. Zrezygnowaliśmy z prezentacji multimedialnej na rzecz wprowadzenia w smak wina, bez wchodzenia już tak bardzo w jego historię. Oczywiście nie zabraknie praktycznych informacji, a goście jak zawsze mogą zadawać prowadzącemu pytania, ale dziś przede wszystkim chcemy pokazać bestsellery Tomasza Kalenika z firmy Winers - mówiła organizatorka cyklu spotkań, Katarzyna BoldaBoCoach&Events.
Kolejną nowością było także miejsce spotkania - warsztaty po raz pierwszy odbyły się w Gdańsku, w hotelu Radisson. Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde, nawet najmniejsze danie imponowało pomysłowością i wykonaniem. W menu znalazły się m.in. sałatka z kiełków groszku z serem halloumi i orzechem makadamia, rillettes z kaczki z konfiturą jarzębinową i pistacją, wędzony łosoś bałtycki z chrupiącym topinamburem i pudrem limonkowym oraz crème brûlée ze skórką z cukru trzcinowego i domowymi konfiturami z węgierki.

Jednak to wina były najważniejsze i to one wywoływały momentami gorące dyskusje przy stole. Nie wszystkie etykiety od razu skradły serca uczestników warsztatów, niektóre potrzebowały na to czasu. Tak było w przypadku chilijskiego Casa Donoso Evolucion Reserva Carmenere i jak zaznaczył Tomasz Kalenik, "jednego z najbardziej genialnych w ofercie". Mocne i intensywne, z czasem uwolniło przepiękny aromat liści czarnej porzeczki i tytoniu, nabierając przy okazji delikatności. Podobnie zaskoczyło austriackie Mugeln Reserve. Jak przyznał jeden z gości, na co dzień nie gustuje w chardonnay, ale to wino po 15 minutach ukazało zupełnie nowe oblicze. Przy pierwszym spotkaniu lekko drażniło, by potem oczarować wielowymiarowym smakiem.

  • Tomasz Kalenik świetnie sprawdził się w roli prowadzącego. Ze swobodą opowiadał o winach i bawił uczestników anegdotami ze świata sommelierów.
  • Tomasz Kalenik opowiada o procesie dekantacji.
  • Dekantacja.
  • Winna ciekawostka: szklany korek.
  • Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde niewielkie danie zachwycało pomysłowością.
  • Warsztaty "Pokochaj wino" w hotelu Radisson w Gdańsku.
  • Białe wina Warsztaty Pokochaj Wino cz.VI Winers Bestsellery!
w Radisson BLU Hotel
Największe poruszenie wywołały jednak czerwone argentyńskie Casarena 505 MalbecAalto z Hiszpanii. To pierwsze prawdopodobnie nie przypadnie do gustu miłośnikom "spokojnych" i dość przewidywalnych win - na początku wręcz pikantne, po chwili odkryło nuty czekolady i "krwisty" posmak, dlatego najlepiej serwować je do wołowych steków, mięs z ciężkim, zawiesistym sosem oraz kozich serów. Drugą etykietę, Aalto, goście kosztowali po dekantacji, czyli przelaniu wina z butelki do innego naczynia - dekantera. Proces pomaga usunąć osad oraz napowietrzyć wino, co nieraz ma niebagatelny wpływ na jego smak, zwłaszcza w przypadku tych szczególnie młodych lub dojrzałych. Natomiast samo Aalto potrafi oszołomić - jest "zadziorne" i nieprzewidywalne, a co za tym idzie - nie dla każdego.

Na koniec na gości czekała niespodzianka: Angerhof Eiswein Gruner Veltliner 2015, ze szklanym korkiem (!), maksymalnie słodkie i skoncentrowane wino lodowe z Austrii. Powstaje ze zmrożonych winogron, które zbiera się dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie do -7 stopni Celsjusza. Mimo dominującej słodyczy okazało się bardzo lekkie, ananasowe i orzeźwiające.

Udział w wydarzeniu kosztował 119 zł dla nowych osób i 99 zł dla stałych bywalców. W najbliższych miesiącach odbędą się jeszcze dwa spotkania: prezentacja bestsellerów Magdy Kłopotowskiej z firmy Winkolekcja oraz zamknięcie całego cyklu "Pokochaj wino". Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.

Zobacz także: Warsztaty o sztuce picia wina

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (92) 4 zablokowane

  • Rozpijają naród.

    • 26 9

  • coś o Konradzie teraz ucichło, przez chwilę był jakby autorytetm w sprawie win a teraz cisza... (7)

    • 4 1

    • pilem wino za 750 zeta (1)

      Dobre ... takie kwaskowe

      • 10 1

      • pewnie

        wytrawne bylo... :)

        • 2 0

    • pijac wino (4)

      Wprowadzamy plesn I bakterie do przewodu pokarmowego. A pozniej latamy do WC.

      • 8 6

      • Francuzi - na dole statystyki chorób krążenia (3)

        • 7 6

        • Za to z marskością wątroby mają problemy. (2)

          • 9 3

          • A ty pewnie z bólem pupy...
            ale na to jest maść!

            • 1 1

          • Bolą stawy

            Opuchlizna otrzewnej ,barwi szkliwo gorzej niż kawa. Pół kieliszka ok, ale więcej już truje. Popytajcie starszych Hiszpanów jak zdrowo pić wino.

            • 0 0

  • Aaj waaj (1)

    Jak ja lubie wino..Moj tate zawsze mowili w Beer-Szewa ze kto pije wino temu sie powodzi.

    • 12 11

    • wszystkie lumpy też tak gadają

      • 5 2

  • wino jest podstawa czlowieka ) (6)

    Wiśnia jest wiśnia!
    Robotnik 2: I witaminy przede wszystkim ma. Wypijasz takie dwie i masz komplet.
    Robotnik 1: Witamina jest podstawą człowieka

    • 10 10

    • Żyrafy wchodzą do szafy :D (5)

      A mi się przypomniało inne: "Pyszota! W eleganckim towarzystwie to się nazywa grog."

      • 6 1

      • Pawiany wchodzą na ściany (4)

        Dwie? Nie... jedna, wozem jestem ;)

        • 9 1

        • a ciasto z zakalcem, jak lubisz (2)

          no pij, pij. Anglicy to piją bez przerwy. taki malutki wypijesz - dwa dni nieprzytomny jesteś.

          • 6 1

          • ...proszę Panów! Wody! Wody!

            ...Piwa idiotko. Piwa!

            :)

            • 5 0

          • Bimber na myszach pedzony

            • 1 0

        • I jednak wziął dwie :)

          Kultowa scena w kultowym filmie :)

          • 2 0

  • Panie kierowniku bez wina to ja dnia nie zaczynam

    Odprowadzę wózeczek, no i autka popilnuje.

    • 7 5

  • Spotkanie pseudokoneserów z pseudoznawcami wina (19)

    napuszeni, wystrojeni i nudni

    • 36 31

    • Czują się lepsi? (1)

      Pijaństwo w ładnym opakowaniu

      • 9 17

      • jeśłi oni są dla ciebie w "ładnym opakowaniu"

        to ja jestem na niewłaściwym portalu

        • 3 0

    • ale % są ?

      są i o to chodzi !

      • 7 6

    • taki suchar mi się przy okazji przypomniał... (1)

      Q: Jak najlepiej kupować auto?
      A: Najlepiej sprawdzić je po vinie

      • 7 6

      • czerstwy, muszę popić :) vinem

        a tak naprawdę to winogrona mają rodzaje tak jak jabłka
        i to wszystko o winach.
        (cebula i czosnek też mają wiele smaków i odmian, kartofle też
        ale przeciętny człowiek tego nie rozróżnia, nie rozumie, nie widzi różnicy )

        Na przykład mamy papierówki, każdy wie jak papierówka wygląda i smakuje.
        Każdy też pewnie jadł różne papierówki i wie, że czasem smakują trochę inaczej.

        Z winami jest tak samo.
        Mamy np. odmianę chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, merlot, pinot noir, kadarka. Wina będą albo z jednego winogrona zrobione albo kupażowane,
        czyli wymieszanie kilku róznych winogron np. Egri Bikaver.

        To wszystko.
        Reszta to sprawa tego czy wolimy papierówki czy jonagoldy
        i na co mamy w danej chwili ochotę.

        • 4 1

    • Kto jest wystrojony na zdjęciach ? (3)

      Nikt- raczej ciemne, stonowane stroje, garnitur, albo marynarka,
      a także koszula w kratę bez krawata- tak codziennie ubieramy się do pracy.

      a np.Kierowca autobusu ZKM jeździ w krawacie codziennie.

      • 18 2

      • ...ale dalszej części nie negujesz :) (2)

        • 4 9

        • No tak, trudno mi powiedzieć czy nudni, bo z nimi nie przebywałem

          • 12 2

        • zachowujesz się jak

          sfrustrowana miernota. Zazdrościsz? Zapłać 119 PLN i zostań duszą towarzystwa.

          • 5 1

    • (8)

      dobrze że z ciebie jest prawdziwy koneser i znawca, to jest najważniejsze

      • 13 5

      • najważniejsze że nie pozuje ani na konesera ani na znawcę (7)

        ale 'leczą' mnie miglance, którzy brali udział w takiej 'degustacji' i teraz z pogardą patrzą na Carlo Rosi mimo że do tej pory pili je litrami...

        • 7 16

        • poszli tam, by dowiedzieć się czegoś o winach (6)

          a czy nie piją Carlo Rossi ? nie wiesz ani Ty, ani ja.

          • 11 4

          • Ja wiem. (5)

            • 4 5

            • co to jest Carlo Rosi? (4)

              • 0 3

              • (1)

                włoski piłkarz

                • 1 0

              • buahaha, poważnie?

                bo ani na piłce ani na winach się nie znam

                • 0 0

              • Piosenkarz wloski (1)

                • 1 0

              • piosenkarz z wioski

                • 0 0

    • Nie mający pojęcia o co chodzi z tym wachaniem

      • 0 0

  • (2)

    popiłbym sobie wina z panią z pierwszej strony artykułu

    • 12 10

    • no a ja bym co innego z nią porobił

      • 7 3

    • Ja z nią pije

      Ideał się

      • 0 0

  • Beka na maxa (2)

    Ja zobaczyłem tę natchnioną minę pani ze zdjęcia w czasie jak wącha te sfermentowane winogrona to myslałem ze padne.
    Ludzkość już jest tak głupia, że aż ręce opadają.
    Koneserzy win buhahahaha...

    • 19 39

    • A kiedy warsztaty jedzenia chleba z dźemem??? (1)

      Są rózne rodzaje dzemów, marmolad,konfitur...przyszedłby jakiś mędrek i ponawijał makaron na uszy...
      To sztuka taki dźem zrobić, a rozpoznać bukiet...uhmmm. hoch niveau

      • 11 9

      • dla ciebie wszystko hrabio

        • 3 0

  • (9)

    Trojmiasto.pl nic innego tylko hejty
    Standardowe

    • 22 6

    • frustraci mają gdzie się wyżalić (2)

      mam i ja :)

      • 4 1

      • POkolenie PO niestety (1)

        • 1 4

        • chyba jednak wręcz przeciwnie

          • 2 1

    • To nie trojmiasto.pl, to Polska. (3)

      Z tej całej frustracji wybrali rodacy PiS, żeby zrobić innym na złość.

      • 6 5

      • (2)

        A ty znowu o polityce? I na dodatek znów niecelnie?

        • 2 3

        • bardzo celnie (1)

          i idealnie w temat

          • 1 3

          • Zasliniony wyborca PO

            Lekarz nic nie doradził?

            • 0 3

    • Trudno was kochać. (1)

      Ludzie - konsumenci o mentalności "trojmiasto", jesteście po prostu śmieszni, to nie nienawiść , to ironia.
      Dla mas wszystko z takim namaszczaniem przez was łykane jest tak dalece żenująco fałszywe i głupie - że aż śmieszne.

      • 5 0

      • przecież to jeden, biedny, samotny wariat te wszystkie komentarze pod wszystkimi artykułami wypisuje

        ale długo już nie pociągnie,
        miał 4 pękniecia już
        przy czym ostatnie było znacznie poważniejsze niż poprzednie

        • 1 0

  • Tacy młodzi a już zaglądają na dno kieliszka!!! (1)

    • 11 5

    • No ten zajrzał zdecydowanie za głęboko:

      http://deluxe.trojmiasto.pl/Warsztaty-Pokochaj-wino-czyli-spotkanie-pelne-niespodzianek-n106676.html?expand=12177846&hl=12177846#fb_id:gl:572215,pozycja:36

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja