• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Walter - nowa restauracja regionalna w Sopocie

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
27 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Nazwa restauracji pochodzi wprost od imienia twórcy domu towarowego. Budynek został wzniesiony w 1907 roku, a od 1909 roku był prowadzony przez zasłużonego zarówno dla Sopotu, jak i Gdańska - Waltera Edelsteina. Walter był również właścicielem firmy produkującej pocztówki, dzięki czemu sławił nasz region na całym świecie. Nazwa restauracji pochodzi wprost od imienia twórcy domu towarowego. Budynek został wzniesiony w 1907 roku, a od 1909 roku był prowadzony przez zasłużonego zarówno dla Sopotu, jak i Gdańska - Waltera Edelsteina. Walter był również właścicielem firmy produkującej pocztówki, dzięki czemu sławił nasz region na całym świecie.

Na mapie Sopotu znajdziemy nową restaurację. Walter to miejsce z interesującą tożsamością historyczną, polską kuchnią, doskonałą gęsiną i tarasem z widokiem na Plac Zdrojowy w Sopocie.



Czy lubisz polską kuchnię?

Restauracja Walter zobacz na mapie Sopotu to ukłon w stronę tradycyjnych smaków naszego regionu. Nie znajdziemy tu kuchni fusion czy nietypowych połączeń z orientalnym twistem. W Walterze polskie receptury są najważniejsze, a jedynym zagranicznym akcentem jest muzyka jazzowa, którą w każdy weekend i w sezonie usłyszymy na żywo.

Podczas uroczystego otwarcia, szef kuchni i gospodarz tego miejsca - Tomasz Szydzikowski witał wszystkich gości osobiście. To człowiek z sercem na dłoni i... na talerzu. Na tę okazję przygotował dla wszystkich menu restauracji w formie ciepłego bufetu szwedzkiego. Goście otrzymali również powitalne drinki oraz wino. Towarzyszyła im muzyka na żywo w wykonaniu jednego z trójmiejskich zespołów jazzowych.


- Kuchnia pana Tomasza to dbałość o regionalny dorobek, o to, czego ostatnio coraz częściej brakuje. Wydaje mi się, że w pewnym momencie zatraciliśmy się w tworzeniu nowoczesnej kuchni fusion. Jest bardzo smaczna, sam ją uwielbiam, ale nasz regionalny świat kulinarny jest równie atrakcyjny. Bardzo się cieszę, że pan Tomasz będzie prowadził tę restaurację. To niezwykle uznana postać w gastronomii. To miejsce czekało właśnie na niego - mówi Sławomir Julke, właściciel Domu Towarowego Sopot.
Restauracja Walter znajduje się na najwyższym piętrze domu towarowego przy ul. Monte Casino 61 zobacz na mapie Sopotu. Aby się do niej dostać, trzeba wejść przez sklep odzieżowy "Store & more", a następnie kierować się do windy.

Nazwa restauracji pochodzi wprost od imienia twórcy domu towarowego. Budynek został wzniesiony w 1907 roku, a od 1909 roku był prowadzony i reklamowany przez zasłużonego zarówno dla Sopotu, jak i Gdańska - Waltera Edelsteina. Walter był również właścicielem firmy produkującej pocztówki, dzięki czemu sławił nasz region na całym świecie.

- Posiadając nieruchomość w centrum Sopotu, trzeba myśleć odpowiedzialnie. Stąd pomysł na taką restaurację. Długo szukaliśmy tożsamości dla tego miejsca, ale historia Waltera Edelsteina wydała nam się najbardziej właściwa - dodaje Sławomir Julke.
Szef kuchni Tomasz Szydzikowski, po latach kulinarnych wędrówek (m.in. po Kaszubach), wrócił do rodzinnego Sopotu. Znany jest m.in. z doskonałej gęsiny, która została wpisana na listę Dziedzictwa Kulinarnego, a także zdobyła Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki" za najlepszą potrawę regionalną.

  • Szef kuchni Tomasz Szydzikowski oraz właściciel Domu Towarowego Walter - Sławomir Julke przywitali wszystkich gości i zaprosili do wspólnej uczty.
  • Restaurację Walter znajdziemy w tym budynku. Aby się do niej dostać, trzeba wejść przez sklep albo kawiarnię i kierować się w stronę windy.
  • Taki widok rozpościera się z tarasu restauracji.
  • Goście wraz z szefem kuchni na tarasie widokowym restauracji Walter.

- Sopot to miejsce turystyczne, znane na całym świecie, które od lat słynęło z dobrej kuchni. Coś się jednak wydarzyło, chyba się trochę pogubiliśmy. Dzisiaj w Sopocie nie brakuje dobrej kuchni nowoczesnej, ale zapomnieliśmy o tym, co nasze, regionalne. Chcemy wypełnić tę lukę. Kuchnia polska jest bardzo bogata i różnorodna, ale potrzeba jej dobrej promocji. W Walterze będziemy podawać regionalne dania kuchni polskiej, w których nie zabraknie moich autorskich pomysłów - mówi Tomasz Szydzikowski, szef kuchni restauracji Walter.
W Walterze, poza wspomnianą już piersią z gęsi w sosie żurawinowo-śliwkowym, podawaną z opiekanymi ziemniakami i modrą kapustą w pieczonym rubinie (42 zł), zjemy m.in.: zraziki z cielęciną i młodymi ziemniakami (38 zł), pół perliczki pieczonej z morelami (39 zł) lub filet z sandacza opiekany z zielonymi szparagami (39 zł). Będzie też klasyczny polski rosół z makaronem (12 zł), żurek staropolski na razowcu z prawdziwkami (15 zł) czy bałtycka zupa rybna z pieczonymi warzywami (16 zł). Karta menu będzie odświeżana co 2-3 miesiące, zgodnie z dostępnością składników sezonowych, ale dania flagowe (np. gęsina) pozostaną w niezmienionej formie.

Restauracja jest przyjazna rodzinom, więc w menu znajdziemy również specjalną wkładkę dla dzieci. W niedalekich planach jest również budowa kącika zabaw dla najmłodszych.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (55) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    "Aby się do niej dostać, trzeba wejść przez sklep odzieżowy "Store & more", a następnie kierować się do windy. "
    Najgorszy sposób na dostanie się do restauracji. Jeśli nie jest otwarta na ludzi, widoczna dla przechodnia nie przyciągnie za dużo ludzi. Wejdą tam osoby "wtajemniczone", które np przeczytały taki artykuł.

    • 37 1

    • W tym miejscu kiedyś było SOHO dla wtajemniczonych

      • 0 0

  • Były gdzieś informacje o otwarciu? Wstęp na zaproszenia?

    • 6 0

  • czy jest coś czego 'korespondenci' portalu nie o...ją ?

    • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    zadowolony klient (1)

    Nie raz byłam w restauracji u Pana Tomasza gdzie był Szefem kuchni.... pyszne dania. Ciesze się że teraz w końcu jest Pan w Sopocie a nie tak daleko jak zawsze. Trzymam kciuki... To będzie moja ulubiona restauracja :) jest pełno pięknych restauracji w Sopocie ale nie ma co patrzeć na aranżacje lokalu bo chyba nie o to tu chodzi...

    • 8 10

    • jasne, można jeśc i w śmietniku, nie chodzi o aranżację przecież

      • 4 3

  • SOHO

    Zdecydowanie bardziej tam pasowało :)

    • 4 3

  • uwielbiam kaszubską kuchnię,Kaszubów i zdezelowane VW transportery te cztery (2)

    • 10 4

    • A ja ciebie

      • 0 0

    • napisał urodzony w Pasłęku

      • 0 0

  • Ostatnie zdjęcie i mina Pani...

    nietęga...

    • 6 1

  • Smietanka

    Slaba ta lokalizacja.

    • 7 3

  • Ładne zdjęcie Sopotu: beton po horyzont

    • 10 2

  • ktoś był (3)

    czy duże porcje dają np z tej gesiny?

    • 8 0

    • Z kapselka się wylewało... (1)

      • 0 0

      • buhahaha

        bardzo smieszne

        • 1 0

    • połowa piersi gęsi- ale za to smaczna ;)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja