• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Walter - nowa restauracja regionalna w Sopocie

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
27 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Nazwa restauracji pochodzi wprost od imienia twórcy domu towarowego. Budynek został wzniesiony w 1907 roku, a od 1909 roku był prowadzony przez zasłużonego zarówno dla Sopotu, jak i Gdańska - Waltera Edelsteina. Walter był również właścicielem firmy produkującej pocztówki, dzięki czemu sławił nasz region na całym świecie. Nazwa restauracji pochodzi wprost od imienia twórcy domu towarowego. Budynek został wzniesiony w 1907 roku, a od 1909 roku był prowadzony przez zasłużonego zarówno dla Sopotu, jak i Gdańska - Waltera Edelsteina. Walter był również właścicielem firmy produkującej pocztówki, dzięki czemu sławił nasz region na całym świecie.

Na mapie Sopotu znajdziemy nową restaurację. Walter to miejsce z interesującą tożsamością historyczną, polską kuchnią, doskonałą gęsiną i tarasem z widokiem na Plac Zdrojowy w Sopocie.



Czy lubisz polską kuchnię?

Restauracja Walter zobacz na mapie Sopotu to ukłon w stronę tradycyjnych smaków naszego regionu. Nie znajdziemy tu kuchni fusion czy nietypowych połączeń z orientalnym twistem. W Walterze polskie receptury są najważniejsze, a jedynym zagranicznym akcentem jest muzyka jazzowa, którą w każdy weekend i w sezonie usłyszymy na żywo.

Podczas uroczystego otwarcia, szef kuchni i gospodarz tego miejsca - Tomasz Szydzikowski witał wszystkich gości osobiście. To człowiek z sercem na dłoni i... na talerzu. Na tę okazję przygotował dla wszystkich menu restauracji w formie ciepłego bufetu szwedzkiego. Goście otrzymali również powitalne drinki oraz wino. Towarzyszyła im muzyka na żywo w wykonaniu jednego z trójmiejskich zespołów jazzowych.


- Kuchnia pana Tomasza to dbałość o regionalny dorobek, o to, czego ostatnio coraz częściej brakuje. Wydaje mi się, że w pewnym momencie zatraciliśmy się w tworzeniu nowoczesnej kuchni fusion. Jest bardzo smaczna, sam ją uwielbiam, ale nasz regionalny świat kulinarny jest równie atrakcyjny. Bardzo się cieszę, że pan Tomasz będzie prowadził tę restaurację. To niezwykle uznana postać w gastronomii. To miejsce czekało właśnie na niego - mówi Sławomir Julke, właściciel Domu Towarowego Sopot.
Restauracja Walter znajduje się na najwyższym piętrze domu towarowego przy ul. Monte Casino 61 zobacz na mapie Sopotu. Aby się do niej dostać, trzeba wejść przez sklep odzieżowy "Store & more", a następnie kierować się do windy.

Nazwa restauracji pochodzi wprost od imienia twórcy domu towarowego. Budynek został wzniesiony w 1907 roku, a od 1909 roku był prowadzony i reklamowany przez zasłużonego zarówno dla Sopotu, jak i Gdańska - Waltera Edelsteina. Walter był również właścicielem firmy produkującej pocztówki, dzięki czemu sławił nasz region na całym świecie.

- Posiadając nieruchomość w centrum Sopotu, trzeba myśleć odpowiedzialnie. Stąd pomysł na taką restaurację. Długo szukaliśmy tożsamości dla tego miejsca, ale historia Waltera Edelsteina wydała nam się najbardziej właściwa - dodaje Sławomir Julke.
Szef kuchni Tomasz Szydzikowski, po latach kulinarnych wędrówek (m.in. po Kaszubach), wrócił do rodzinnego Sopotu. Znany jest m.in. z doskonałej gęsiny, która została wpisana na listę Dziedzictwa Kulinarnego, a także zdobyła Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki" za najlepszą potrawę regionalną.

  • Szef kuchni Tomasz Szydzikowski oraz właściciel Domu Towarowego Walter - Sławomir Julke przywitali wszystkich gości i zaprosili do wspólnej uczty.
  • Restaurację Walter znajdziemy w tym budynku. Aby się do niej dostać, trzeba wejść przez sklep albo kawiarnię i kierować się w stronę windy.
  • Taki widok rozpościera się z tarasu restauracji.
  • Goście wraz z szefem kuchni na tarasie widokowym restauracji Walter.

- Sopot to miejsce turystyczne, znane na całym świecie, które od lat słynęło z dobrej kuchni. Coś się jednak wydarzyło, chyba się trochę pogubiliśmy. Dzisiaj w Sopocie nie brakuje dobrej kuchni nowoczesnej, ale zapomnieliśmy o tym, co nasze, regionalne. Chcemy wypełnić tę lukę. Kuchnia polska jest bardzo bogata i różnorodna, ale potrzeba jej dobrej promocji. W Walterze będziemy podawać regionalne dania kuchni polskiej, w których nie zabraknie moich autorskich pomysłów - mówi Tomasz Szydzikowski, szef kuchni restauracji Walter.
W Walterze, poza wspomnianą już piersią z gęsi w sosie żurawinowo-śliwkowym, podawaną z opiekanymi ziemniakami i modrą kapustą w pieczonym rubinie (42 zł), zjemy m.in.: zraziki z cielęciną i młodymi ziemniakami (38 zł), pół perliczki pieczonej z morelami (39 zł) lub filet z sandacza opiekany z zielonymi szparagami (39 zł). Będzie też klasyczny polski rosół z makaronem (12 zł), żurek staropolski na razowcu z prawdziwkami (15 zł) czy bałtycka zupa rybna z pieczonymi warzywami (16 zł). Karta menu będzie odświeżana co 2-3 miesiące, zgodnie z dostępnością składników sezonowych, ale dania flagowe (np. gęsina) pozostaną w niezmienionej formie.

Restauracja jest przyjazna rodzinom, więc w menu znajdziemy również specjalną wkładkę dla dzieci. W niedalekich planach jest również budowa kącika zabaw dla najmłodszych.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (55) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • ktoś był (3)

    czy duże porcje dają np z tej gesiny?

    • 8 0

    • połowa piersi gęsi- ale za to smaczna ;)

      • 0 0

    • Z kapselka się wylewało... (1)

      • 0 0

      • buhahaha

        bardzo smieszne

        • 1 0

  • (2)

    "Aby się do niej dostać, trzeba wejść przez sklep odzieżowy "Store & more", a następnie kierować się do windy

    • 2 2

    • I podać hasło (1)

      • 1 0

      • "Ryby chodzą na niby"

        • 1 0

  • po latach kulinarnych wędrówek (m.in. po Kaszubach), wrócił do rodzinnego Sopotu (1)

    a Sopot to gdzie leży, na Kurpiach ?

    zawężanie terenu Kaszub do pojezierza w okolicach Kartuz czy Kościerzyny jest ahistorycznym niechlujstwem

    • 31 12

    • zgodnie z tym co niektórzy twierdzą 3-miasto leży w Prowansji, Walii, Skanii, a nawet na Wileńszczyźnie lub w delcie Nilu i Mekongu, byle tylko nie na Kaszubach. Prawda niektórych w oczy kole i chcą zakłamywać historię.

      • 0 0

  • Regionalne? (5)

    A niby z jakiego tegionu sa te mix dania? Bo z pewnoscia nie z Pomorza, ani kaszub...czym to sie rozni od zarcia na wage w tesco?chyba tylko nazwa i tym ze ma szefa kuchni oraz kiepskim projeltem wnetrza.

    • 35 8

    • Qwerty (2)

      Mogło tam powstać pepco a powstała restauracja z dobrym, prostym jedzeniem. Każdy ma swój gust i jestem pewna ze to miejsce znajdzie wielu wielbicieli. Mi dobrego prostego jedzenia w Sopocie brakuje. są zabie udka, sushi, kuchnia gruzińska, azjatycka, pizza. Znasz kuchnie kaszubską? jak by sie to wpasowało w klimat Sopotu? sSzczególnie monciaka..

      • 13 4

      • kuchnia kaszubska idealnie by się wpasowała w atmosferę nadmorskiego miasteczka, bo przecież to jest właśnie serce Kaszub - regionu zwanego Nordą (lub Złotą Nordą)

        • 0 0

      • to jedzenie wcale nie jest takie proste...regionalne/polskie, pewnie dobre

        • 3 1

    • wnętrze słabe. mogłoby nawiązywać do polskich regionów

      • 1 0

    • Z regionu koszernego

      • 3 1

  • (1)

    No i fajno! Im więcej dobrych miejsc do jedzenia z regionalnym jedzeniem, tym lepiej

    • 36 6

    • ale regionalna to by była kuchnia kaszubska, a nie polska...

      • 0 0

  • Szkoda tylko, że ceny nie dla Polaków (1)

    Oj nie dla Polaków

    • 5 8

    • Tylko dla prezesów spółek z nadania partyjnego

      • 0 0

  • Zza wysoko (1)

    Przez sklep ? Serio ? I jeszcze jedno osobową windą zanim tam się dostanę juz będę zmęczony
    Bez obrazy , aha polska kuchnia - trochę słabo

    • 0 3

    • to wsuwaj burgery i kebaby w budce na poziomie

      jak Ci nie pasuje polska kuchnia - a co za problem windą wjechać. Schodami nie trzeba. W Gdyni jest świetna Rucola Vinegret na IVp gdzie się także wjeżdża windą. Właśnie trzeba jak najwięcej polskiej i regionalnej kuchni. Turyście tego też oczekują. Właśnie wróciłem z Hiszpanii - tam nie-hiszpańska kuchnia w knajpach jest rzadkością, tak samo we Włoszech. Styl kuchni powinien być związany z regionem.

      • 0 0

  • Szkoda, że się Panowie kiedyś pożarli

    Sopot pewnie inaczej by wyglądał sądząc po przepięknym wnętrzu i tarasie. Nawet z zewnątrz ten budynek odstaje od reszty swoim porządkiem i wyczuciem. Wszystko stonowane, prosta architektura, a małymi detalami bardzo pięknie podciągnięta do wyższego poziomu. A jedzenie mistrzostwo samo w sobie. Więcej takich miejsc w Sopocie, a na pewno wizerunek miasta się zmieni na lepsze.

    • 3 1

  • (3)

    Oczywiscie Polacy zawsze niezadowoleni

    • 18 16

    • (1)

      ...ale moge wyrazić swoje zdanie czy mam chwalić bo ty tak chcesz? mam swoje zdanie i to jest dno. Dziękuję

      • 3 1

      • tak jak i ty

        • 0 0

    • wolacy, nie mieszamy do tego normalnych Polaków

      pamiętajmy o tej różnicy

      • 3 8

  • oby serwowałi tam łososia MOWI:)

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja