- 1 Nie tylko city break na wiosenny urlop (4 opinie)
- 2 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (67 opinii)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (56 opinii)
- 4 Spotkali się w szczytnym celu (7 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
W poszukiwaniu kawy idealnej
Kosztują więcej - niełatwo zdobyć i sprowadzić ich ziarna. Zachwycają koneserów na całym świecie - są idealnie wyważone, mają w smaku i aromacie wszystko to, czego oczekujemy od czarnego naparu. Najlepsze kawy świata: warto ich skosztować, może się okazać, że znajdzie się wśród nich swoją ulubioną, idealną. Ruszamy kawowym szlakiem Trójmiasta.
Jest jedną z droższych, bez wątpienia. Filiżanka tej kawy kosztuje w Trójmieście 18-50 złotych, w Niemczech i Włoszech - 30 Euro. Nie ma się co dziwić: Jamajka Blue Mountain uprawiana jest tylko w jednym miejscu na świecie, obejmującym mniej niż 7 tysięcy hektarów i znajdującym się na grzbiecie Gór Błękitnych. Specyficzny klimat - słońce, wilgoć, ciepło i mgły - sprawia, że tej wyjątkowej kawy nie można uprawiać nigdzie indziej.
Królowa z Błękitnych Gór
Poza radością z możliwości skosztowania kawy, którą tak ciężko zdobyć, cieszy też sam smak, który uważa się powszechnie za idealny. Aromat Blue Mountain jest wyjściową pozwalającą oceniać wszystkie pozostałe kawy.
- Jaka jest Jamajka Blue Mountain? Nie da się o niej opowiedzieć w dwóch słowach, można o niej mówić godzinami, tak jak o dobrym winie - wyjaśnia Robert Michałowski, właściciel kawiarni Cynamon. - Pierwszym zaskoczeniem jest moment, w którym bierze się do rąk jej ziarna, są bardzo lekkie. Podobnie jest z jej aromatem: można go określić jako delikatny, a zarazem pełen smaku i aromatu. Po skosztowaniu filiżanki Blue Mountain żadna kawa nie smakuje już tak samo - każda wydaje się gorzka i ciężka.
Blue Mountain - arystokratka wśród kaw, ma jednak konkurentki aspirujące do miana świetnych, a nawet najlepszych. Wśród najbardziej pożądanych kaw świata koneserzy wymieniają jednym tchem Kopi Luwak, Jemen Matari, Hawajską Konę.
Monsunowane ziarna i matka wszystkich kaw
- Coraz więcej osób szuka kaw o mocnym smaku i aromacie, polecamy im wyrazistą, kostarykańską Terrazu, meksykańską Maragogype o dużych, mocno palonych ziarnach, indyjską Malabar: bardzo intensywną w smaku - wymienia Anna Samp z Jahmajki.- Sprowadzamy kawę z Kuby, z Panamy, Hondurasu, przychodzą do nas osoby ciekawe nowych smaków i aromatów, często zdarza się, że znają je z własnych podróży.
Poza pozycjami, które każdy koneser znać musi, w Trójmieście można spróbować też egzotycznych kaw, o których wiedzą nieliczni smakosze. Przykład? Dominikana Ebano Verde z rezerwatu "Zielony Heban" - owocowa w smaku, o cierpkości skórki pomarańczy, słodkawym smaku, bez niechcianej goryczy (Flemming Cafe). Albo monsunowane, indyjskie ziarna Malabar, które leżakują w przewiewnych pomieszczeniach w okresie monsunowym, dzięki czemu zyskują specyficzny smak, charakterystyczny dla czasów, kiedy kawa była przewożona niedokładnie zabezpieczonym transportem z Indii do Europy (Flemming Cafe, Jahmajka).
- Warto skosztować Brazil Sur De Minas: jest łagodna, każdy może w niej wyczuć aromat czekolady. Bardzo smaczna jest też idealnie zrównoważona, mocna i energetyzująca kolumbijska Supremo - wymienia Robert Michałowski z Cynamonu. - Polecam spróbowanie kawy etiopskiej, to matka wszystkich kaw. Jeśli miałbym określić jej smak, użyłbym określenia "afrykańska". Jest bardzo ciekawy.
Cupping i tajemnice baristy
Poszukiwania idealnych ziaren to jedno: żeby móc określić się mianem prawdziwego konesera kawy, trzeba umieć odpowiednio ją smakować.
- Kawę degustuje się według określonych reguł, podobnie jak wino. Najpierw mieli się ziarna, koniecznie grubo, potem zalewa się je w porcelanowej filiżance - wyjaśnia Mateusz Szymański, właściciel gdańskiej palarni i sklepu z kawą Flemming Cafe. - Fusy kawy powinny zostać na górze, po 3-4 minutach ściąga się je, żeby zakończyć ekstrakcję. Napar należy powąchać, następnie spróbować.
Cupping - bo tak z języka angielskiego nazywa się proces degustowania kawy - wygląda tak samo na całym świecie. Reguły są jednolite, żeby smak każdego naparu można było porównać.
Dobra kawa to też - a może przede wszystkim - sposób parzenia czarnego naparu. Powinien być celebracją, przyjemnością - niektórzy koneserzy wybierają klasyczny tygielek i dodają do kawy ulubiony kardamon czy czekoladę, inni wolą ciśnieniowy ekspres kolbowy.
- Sekret idealnie przyrządzonej kawy tkwi w rękach odpowiednio przeszkolonego baristy, dobrze dobranej grubości mielenia, odpowiednim ubiciu i dociśnięciu kolby, a także czasie parzenia - wymienia Andrzej Lejman z Café Resto w Hotelu Rezydent.
Jak powinna smakować doskonała kawa? Arabika, świeżo palona. Rodzaj ziaren to rzecz gustu - każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak pamiętać o jednej zasadzie: termin "kwasowość" nie musi być użyty w kontekście negatywnym.
- Wiele osób słysząc o kwasowości kawy, reaguje alergicznie - przyznaje Mateusz Szymański. - Przyczyną jest prawdopodobnie to, że wcześniej zetknęli się z kawą krótko paloną, o kiepskiej jakości, kwaśnej w smaku. Tymczasem wyróżnia się wiele rodzajów kwasowości: octową, cytrusową, owocową. Są jak najbardziej pożądane, warto o tym pamiętać.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (79) 6 zablokowanych
-
2013-01-10 21:56
Dobra kawa
kocham Murzyna
- 11 0
-
2013-01-11 12:38
Kawa prawie idealna .
W domu , z WŁASNEJ filiżanki lub kubka - z porcelany , absolutnie nie w plastikowo-papierowym kubku :( lub mytym w kawiarnianej zmywarce bez wypażarki kamionkowym pojemniku :(
Prawdziwa kawa to kawa naturalna , bez fanaberii w nazewnictwie i tony stucznych środków aromatyzujących .
Prawdziwej kawiarni w Trójmieście szukać ze świecą.- 10 0
-
2013-01-11 12:58
Kawa
A ja mam wloskie cisnieniowe Pavoni na dwie filizanki i expresso jest super,super
- 3 1
-
2013-01-11 21:55
gdynia
kawa mauro w trafiku
- 2 1
-
2013-01-12 11:06
Na świntucha (1)
Najlepsza jest mała czarna pita w łóżku.
- 5 0
-
2013-01-12 12:52
Na niewolnika
Wołał bym mieć małą czarna laną w łóżku :)
- 2 1
-
2013-01-13 13:10
A. Blikle... (1)
...w W-wie , przy Nowym Świecie,, najlepsza kawa
- 2 2
-
2013-01-13 19:22
...i w dodatku niedaleko , tylko parę godzin jazdy od Trójmiasta i już jesteśmy na kawce.
- 0 0
-
2013-01-14 01:13
Jamajka Blue Mountain smakuje jak pierwsza kokaina...Nigdy jej nie zapomnisz;)
- 0 2
-
2013-01-14 20:26
e-kawa.pl (1)
w e-kawa.pl kazda mozecie zamowic i potestowac.... moze 10 lat temu ciezko bylo sprowadzic takie kawy ale nie dzis :)
- 0 3
-
2013-01-19 00:05
e-kawa
e-kawa to najgorsza firma w trójmieście , opowiadają że mają własną palarnię , a mieszczą się w zdechłym magazynie w mieście . Właściciel jakiś grubas o szemranej reputacji . Już nigdy tam nie pojadę i nic nie kupię. Brrrry....
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.