- 1 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku (34 opinie)
- 2 Penthouse za 24,8 mln zł w Gdańsku (161 opinii)
- 3 Barbara Sobczak: z Dubaju do Gdańska (68 opinii)
- 4 Zamknęli całą Montownię dla tej imprezy (18 opinii)
Otwarcie Probierni Win w Zbrojowni
W piątkowy wieczór odbyło się oficjalne otwarcie Probierni Win. Podczas wydarzenia zebrani w Wielkiej Zbrojowni w Gdańsku goście mieli okazję skosztować dziesięciu rodzajów starannie wyselekcjonowanych win.
Przyjęcie w miejscu, którego aranżacja i wystrój wyraźnie nawiązują stylistycznie do wnętrz Wielkiej Zbrojowni, rozpoczęło się od lampki białego wina. Chwilę później prezes zarządu Weinhaus Jakob Gerhardt Polonia, Andrzej Sagan, oficjalnie powitał gości krótkim przemówieniem:
- Jesteśmy firmą, która działa na terenie Trójmiasta od prawie 30 lat. Postanowiliśmy stworzyć miejsce, które będzie inne od wszystkich. Nie będziemy sklepem czy winiarnią, a zatem nie będziemy sprzedawać win na lampki czy butelki. W dyspenserach znajdują się różne rodzaje win, które będą się cyklicznie zmieniać. Można będzie podejść i nalać wybrane wino, a później oczywiście także je zamówić.
Kolejnym punktem wieczoru było wystąpienie rektora Akademii Sztuk Pięknych dr hab. Krzysztofa Polkowskiego. Obaj panowie przystąpili do inauguracji dyspenserów z winem (łącznie dostępnych jest osiem rodzajów win, które średnio co trzy tygodnie będą zmieniane).
Degustację win poprowadził sommelier Robert Dybowski, który przybliżył zebranym gościom genezę powstawania serwowanych win. Oprócz powitalnego wina, goście spróbowali jeszcze dziewięciu rodzajów win: Rheinhessen Luther 95 Malvasier QBA 2015 Reńskie, Rio das Antas malvasia muskateller 2015 Brazylia, Libertas Cabernet Sauvignon/Carménére Gran Reserva 2011 Chile, Collezione Privata La Historia Di Italia Toscana IGT 2013 Włochy, Primitivo di Maduria DOC 2014 Włochy, Gerhardus Tinto Katalonia DO 2013 Hiszpania, Cuvée Yvonne Morio-Muskat QBA 2016 Reńskie, Dienheimer Kreuz Riesling Auslese Alte Reben 2015 Reńskie oraz Josefina Pinol Katalonia DO 2013 Hiszpania. Goście mieli również okazję skosztować różnorodnych przystawek.
- Pomysł na takie miejsce zrodził się trzy lub cztery lata temu, ale nie mogliśmy znaleźć odpowiedniego lokalu, który korespondowałby z oferowanym produktem. Kiedy gdańska Akademia Sztuk Pięknych ogłosiła konkurs na najemcę, bardzo się ucieszyliśmy. Zaprezentowaliśmy swój pomysł, który spotkał się z przychylnością komisji konkursowej - relacjonuje Andrzej Sagan.
Probiernia win będzie czynna od najbliższego poniedziałku w godzinach 14-21. W okresie letnim godziny otwarcia mogą zostać wydłużone.
Wśród działań Probierni znajdą się także cykliczne degustacje win oraz kursy wiedzy o winie. Szkoła win zakłada zajęcia w wymiarze 16 oraz 64 godzin. Pierwszy taki kurs jest zaplanowany w połowie kwietnia.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (18) 9 zablokowanych
-
2018-03-17 16:34
Dr hab. Krzysztof Polkowski zakłada szalika na marynarkę. (2)
Brawo doktorze :)
- 9 6
-
2018-05-31 11:30
Szalik
- 0 0
-
2018-03-18 09:20
pewnie zimno było... ? :-)
- 3 0
-
2018-03-21 05:34
Probiernia.
Czego to człowiek nie wymyśli żeby dać w cymbał. Nie będę pił że szwagrem litra jak jakiś robol. Owine się szalem i sponiewieram się niczym arystokrata.
- 15 2
-
2018-03-19 07:27
Mury uczelni (1)
Taka probiernię mogli otworzyć w akademiku. Wielu degustatorów miałoby trunki pod ręką. Nie musieliby snuć się po mieście. Tak na marginesie, czy ustawa o wychowaniu w trzeźwości pozwala na lokowanie takiego punktu w murach uczelni?
- 6 2
-
2018-03-20 22:41
Na uczelni z definicji są dorośli ludzie, trudno tu mówić o wychowywaniu... ;)
- 0 0
-
2018-03-17 10:30
Bywałem, tak ze 40 lat temu w Probierni Win na Piwnej (teraz w tym miejscu podają rybę) (4)
ech, piękne czasy,
ale tu też na pewno pójdę- 23 2
-
2018-03-20 00:47
Rybę ?
Ja jadam tam super pieczone ziemniaki,ale ryba tez jest
- 0 0
-
2018-03-17 23:22
"Bywałem, tak ze 40 lat temu w Probierni Win na Piwnej" -ponad 40 lat , niezłe degustacje się tam wyczyniało.
- 0 0
-
2018-03-17 14:07
Czy to się nie nazywało "Istra - gdańska tradycja"?
Moja mama zawsze wspominała to miejsce ;)
- 2 0
-
2018-03-17 13:14
Cygańska orkiestra zachodziła tam grywać
Ceny win były detaliczne, jak w handlu, tyle że nie można było wynosić w butelkach, do spożycia na miejscu.
Mistella, Lacrima, Prosek, Egri Bikawer, Wermuthy, i inne ... większości rodzajów win już u nas nie kupimy- 8 0
-
2018-03-18 20:59
Ok (1)
Super miejsce, byłem i polecam - czynne od 14 tylko szkoda że w niedzielę zamknięte...
- 7 3
-
2018-03-19 07:38
Chyba na otwarciu...
Bo to dopiero dzisiaj (w poniedziałek) mają otworzyć
- 1 0
-
2018-03-19 06:40
Takie dyspensery powinny być na przystankach tramwajowych i autobusowych. I problem korków rozwiązany.
- 9 0
-
2018-03-18 14:49
Świetna inicjatywa
Super miejsce , lokal uczelni to na pewno wina od lokalnych dostawców ,więc będzie wielu winiarzy i gości .
Miejmy nadzieje żę będzie wiele imprez winiarskich z producentami bo brakowało takiego jednego miejsca łączące cał świat winarski i sztukę .- 7 2
-
2018-03-17 17:27
Wystrój
Marnie to wyglada
- 10 4
-
2018-03-17 12:35
Ciekawe czy można będzie po kropelce dopełnić aż do pełnego kieliszka.
- 6 0
-
2018-03-17 12:01
Półsłodki sekt na aperitif?
Słaby wybór. Powinni wybrać coś wytrawnego. (proszę nie tłumaczyć halbtrocken dosłownie, bo przy winach musujących wypada na półsłodkie, w ustach ulep)
- 9 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.