• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udany powrót "4 Razy Smaczniej" w Eliksirze

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
10 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
"4 Razy Smaczniej" odbyło się po raz kolejny w Eliksirze. 
Na zdjęciu: szefowie kuchni, którzy przygotowali kolację oraz zespół Eliksiru. "4 Razy Smaczniej" odbyło się po raz kolejny w Eliksirze. 
Na zdjęciu: szefowie kuchni, którzy przygotowali kolację oraz zespół Eliksiru.

W czwartkowy wieczór w gdańskim Eliksirze odbyła się kolejna degustacja z cyklu "4 Razy Smaczniej", organizowana przez trójmiejskich szefów kuchni. W trakcie kolacji komentowanej podano cztery przystawki, cztery dania główne, deser oraz siedem autorskich koktajli.



"4 Razy Smaczniej" to cykl degustacji, który prezentuje polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu. W projekcie bierze udział czterech trójmiejskich szefów kuchni: Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Jacek Koprowski z restauracji Sztuczka oraz Paweł WątorEliksiru. Gościem specjalnym był Michał Wiśniewski, szef cukierni w Hotelu Haffner.

- Nasz projekt "4 Razy Smaczniej" to bardzo ciekawa inicjatywa, do której zapraszamy ciągle nowych gości. Mamy specjalne miejsce zarezerwowane dla kucharza specjalnego, który przygotowuje deser - dzisiaj był to Michał Wiśniewski z Hotelu Haffner. Poprzez ten cykl chcemy promować dobrych kucharzy i smaczną kuchnię. Warto też podkreślić, że my, kucharze, nie konkurujemy tutaj ze sobą, tylko uczymy się od siebie nawzajem i współpracujemy - mówił Paweł Wątor, szef kuchni restauracji Eliksir.
Do degustacji przygotowano cztery niewielkie przystawki, tzw. amuse-bouche, cztery dania główne i jeden deser. Aby podkreślić smak potraw, każdą zestawiono z autorskim koktajlem.

  • Gotowany halibut, consomme z kumpiaka i cebuli przygotowane przez Marcina Popielarza z restauracji Biały Królik.
  • Przystawka przygotowana przez restaurację Mercato, a dokładnie Pawła Stawickiego: wołowina, ziemniak, trufla, lubczyk.
  • Paweł Stawicki z Mercato podczas przygotowywania swojej przystawki.
  • Paweł Wątor jako gospodarz spotkania, przywitał gości i opowiedział, jak będzie wyglądała kolacja komentowana.
  • Zaproszeni goście, prawie 30 osób, degustowali i swobodnie rozmawiali w swoim towarzystwie.
Na zdjęciu: Maciej Dobrzyniecki, Grzegorz Słupski
Sekcję przystawek podzielono na dwie części. Jako pierwszy pojawił się dorsz w intensywnej salsie z pomidorów, przygotowany przez restaurację Mercato. W tym samym czasie podano propozycję od Sztuczki, czyli śledzia z chrzanem, białą czekoladą i sokiem jabłkowym. Szef kuchni, Jacek Koprowski, polecił zjeść to na raz i miał rację, bo wypływający z kostki sok jabłkowy zapewnił ciekawe doznania smakowe.

Kolejno na stołach pojawiły się wędzone przepiórcze jajka marynowane w czarnym bzie, przygotowane przez restaurację Biały Kólik oraz intensywny w smaku amuse-bouche od Eliksiru, na który składała się pigwa, dynia oraz foie gras.

Za pierwszą przystawkę odpowiadał Paweł Stawicki z restauracji Mercato. Rostbeef podany na chruście ziemniaczanym był chrupki, z dodatkiem topinamburu i trufli dla przełamania smaku i zrobił wrażenie na gościach. Uzupełnieniem dania był mocny koktajl na bazie ginu Beefeater.

Następnie zaserwowano gotowanego halibuta na consomme z kumpiaka (rodzaj surowej, solonej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych) i żelu z pestek dyni. Dodatek stanowiła dynia oraz pomidor koktajlowy. Danie od Białego Królika urozmaicił kolejny drink o następującym składzie: tequila, curacao, kurkuma, hibiskus i limonka.

Nawiązaniem do tradycyjnej kuchni polskiej, ale w nowoczesny sposób, było główne danie przygotowane przez Jacka Koprowskiego ze Sztuczki. Sandacz podany z plastrami suszonej gęsi w towarzystwie sosu z kiszonych ogórków i żelu z żurawiny był jednym z intensywniejszych doznań smakowych tego wieczoru. Kolorystycznie komponował się z nim zielony koktajl - ponownie na bazie ginu z dodatkiem kolendry, mięty i limonki.

Paweł Wątor przygotował drugie danie główne, czyli duszoną w tłuszczu gęsim wieprzowinę, podaną na puree z dyni piżmowej w towarzystwie ziemniaka faszerowanego gruszką i sosu z czeremchy i jałowca. Całości dopełniły chipsy z jarmużu oraz koktajl z rumem podany w efektowny sposób.

Na podsumowanie kolacji zaserwowano deser, który przykuwał uwagę nie tylko wyglądem. Na talerzu zagościł mus z białej czekolady o obniżonej zawartości cukru, sorbet jabłkowy oraz granita z tequili. Wszystkiemu towarzyszyło brownie z koziego sera, które przełamywało słodki smak i komponowało się z sorbetem. Dodatkowo tequilę podano również w koktajlu w połączeniu z cold brew, czyli parzoną na zimno kawą.

Atrakcją było przygotowywanie części dań na barze na oczach gości, którzy mogli podglądać szefów kuchni w trakcie pracy.

Koszt kolacji dla jednej osoby wyniósł 320 zł.

Na koniec rozdano praliny na wynos przygotowane przez czterech głównych kucharzy spotkania.

Zapowiedziano również, że kolejna kolacja z cyklu "4 Razy Smaczniej" odbędzie się w styczniu w restauracji Biały Królik w Gdyni.

Wydarzenia

4 Razy Smaczniej w Eliksirze

Miejsca

Opinie (13) 5 zablokowanych

  • wygląda apetycznie (1)

    Jedzenie wygląda apetycznie i nie potrzeba do tego gwiazd rodem z reality show :)

    • 20 6

    • Ale smczne niestety nie jest

      To opinia wielu osob ktore korzystaly w ciagu ostatniego miesiaca z uslug tej knajpy. Bo smak niestety przydrozny a nie z polotem. Poza podaniem i wizualka .... Yyy

      • 2 7

  • super sprawa...

    to sa młodzi zawodowcy agazujacy sie w to co potrafia robic,otacza to wszystko atmosfera profesjonalizmu i co najwazniejsze sa zintegrowani w srodowisku...pozdrawiam wszystkich i zycze sukcesow

    • 18 10

  • Na jednym ze zdjęć jest Daniel Olbrychski więc publika dopisała. (3)

    • 14 2

    • Pan Daniel jest naszym stałym gościem... (1)

      ...uwielbia wina z naszej karty! ;)

      • 7 3

      • On w ogóle uwielbia wina...

        • 10 0

    • Wspaniałe dania

      Co prawda nie rozmawiałam z Danielem ale wyglądałam zachwyconego

      • 7 1

  • ogół jednak jeszcze długo będzie wolał

    smaczne jedzenie przygotowane ze znanych sobie składników

    • 10 1

  • Dziś narodowcy maszerują z łysymi pałami w podkutych butach

    to i komentarzach spokojnie i nikt nie marudzi, że mało i drogo .

    • 9 11

  • dziewczyna na 1 foto (2)

    kim jest dziewczyna na 1 zdjęciu cała w czerni kelnerka?

    • 5 1

    • i ma na palcu obrączkę ? (1)

      • 8 1

      • tak? znasz ją?

        • 7 1

  • Foto nr 16 to ze stołówki PGR? Sądząc po pozycji przy stole oraz całokształcie szlachetności dam... A może by tak parę stówek na kurs etykiety?

    • 6 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja