• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tu rządzą ryby. Urodzinowa kolacja w Zafishowanych

Alicja Olkowska
3 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Przystawka ciepła - węgorz, kiszona kapusta, kindziuk, świeży chrzan, pieczony ziemniak. Przystawka ciepła - węgorz, kiszona kapusta, kindziuk, świeży chrzan, pieczony ziemniak.

Kolacją degustacyjną gdańska restauracja Zafishowani zainaugurowała w piątkowy wieczór urodzinowy weekend, zorganizowany z okazji drugiej rocznicy działalności. Specjalne 5-daniowe menu wg szefa kuchni Daniela Chrzanowskiego okazało się popisową wersją tego, czym lokal szczyci się najbardziej: autorskimi przepisami z rybą w roli głównej.



Kameralne spotkanie przede wszystkim zgromadziło przyjaciół restauracji oraz przedstawicieli trójmiejskich mediów. Z tej okazji szef kuchni Daniel Chrzanowski stworzył menu, które ma być kwintesencją wizji Zafishowanych: inspirowane lokalnymi smakami Pomorza oraz zdominowane przez ryby.

Zanim na stołach pojawiły się przystawki, gości uraczono amuse bouche, niewielkim daniem na dwa kęsy, które ma przybliżyć kulinarną wizję szefa kuchni. Intensywne w smaku wędzone przegrzebki z chrupiącymi małosolnymi szparagami, skropione oliwą truflową, idealnie sprawdziły się jako otwarcie wieczoru.

Ciepła przystawka niektórych gości zaskoczyła. Węgorz, który najczęściej kojarzy się z tłustą wędzoną rybą, tym razem został usmażony i położony na kiszonej kapuście z aromatycznymi grzybami. Całości dopełnił kindziuk oraz chrzan. Można śmiało powiedzieć, że to było jedno z najciekawszych dań tego wieczoru: pozornie proste, bazujące na dobrze znanych smakach, a jednocześnie odkrywające je na nowo.

Natomiast zimna przystawka szczególnie cieszyła oko: wędzony halibut pięknie wizualnie współgrał z pozostałymi elementami dania, zwłaszcza z galaretką z musztardy i musem z kiszonej kapusty, ale czuję, że to danie będzie doskonałe dopiero za kilka miesięcy, gdy dostępne będą pyszne, słodkie polskie pomidory. Tym wczorajszym przydałoby się odrobinę więcej słońca...

  • Szef kuchni Daniel Chrzanowski z gośćmi.
  • Amuse bouche - przegrzebki, szparagi, oliwa truflowa.
  • Szef kuchni z zespołem.
  • Goście.
  • Przystawka zimna - wędzony halibut, musztarda francuska, mus z pomidorów, kiszona cytryna.
  • Przystawka zimna - wędzony halibut, musztarda francuska, mus z pomidorów, kiszona cytryna.
Na główne danie szef kuchni zaproponował jesiotra, który okazał się wyśmienitą rybą podaną w oryginalny sposób. Duża w tym zasługa chrupiących dodatków, m.in. jabłka i winogron oraz przełamującego ich słodycz wermutu. To sztuka, aby świadomie operować smakami, by każdy był wyczuwalny, ale żaden nie zdominował przesadnie potrawy.

Kolację zamknął deser: ukryty pod kopułą z białej czekolady likier. Słodki, ale nie tak, by zmęczyć - duża tu zasługa odświeżających, delikatnie kwaśnych lodów z lubianego zwłaszcza zimą rokitnika oraz wytrawnego alkoholu.

Piątkowa kolacja, która kosztowała 129 zł od osoby, to dopiero początek urodzinowych atrakcji w Zafishowanych: w sobotę na gości czeka rabat 20 proc. na całość zamówienia, a w niedzielę rodzinny bufet i tzw. live cooking w godzinach do 13 do 17.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (28) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Mam pytanie. Skąd bierzecie węgorze? Hmm? Uwielbiam wegorza tani niestety nie jest a dobry gatunkowo ciężko dostępny. Chiny?

    • 17 3

    • (1)

      Tak. Chinski najlepszy jakosciowo obecnie.

      • 7 1

      • Chodowany na zwlokach

        najlepszy

        • 0 1

  • Napięcie na twarzach ludzi ze zdjęcia świadczy o tym, że rachunek będzie srogi.

    • 34 4

  • Dwa lata już działają ale strasznie zipią! (1)

    • 16 2

    • nie prawda,

      jestem czesto w niedziele i zawsze jest pelno

      • 0 0

  • Co to jest maślany halibut? Jakiś nowy gatunek halibuta czy to tylko przymiotnik usprawiedliwiający wyższą cene?

    • 27 3

  • nazwa absolutnie nie kojarząca się z dobrą restauracją

    raczej z czymś na pograniczu hipsterskiego baru i restauracji...nazwa w tym segmencie też jest ważna...

    • 25 6

  • maślany halibut

    Coś się komuś pomyliło, halibut maślany czy ryba maślana!!!!

    • 18 4

  • (11)

    chrupiącymi małosolnymi szparagami

    co to?

    • 15 2

    • (9)

      szef kuchni zaproponował jesiotra, który okazał się wyśmienitą rybą podaną w oryginalny sposób. Duża w tym zasługa chrupiących dodatków, m.in. jabłka i winogron oraz przełamującego ich słodycz wermutu.

      Ja bym wolał smaczną rybę samą w sobie, jak duża zasługa dodatków w tym jabłek i winogron to żle świadczy o rybie

      • 9 3

      • (4)

        Węgorz, który najczęściej kojarzy się z tłustą wędzoną rybą, tym razem został usmażony i położony na kiszonej kapuście z aromatycznymi grzybami. Całości dopełnił kindziuk oraz kremowy sos chrzanowy. Można śmiało powiedzieć, że to było jedno z najciekawszych dań tego wieczoru: pozornie proste, bazujące na dobrze znanych smakach, a jednocześnie odkrywające je na nowo.

        pomieszanie z poplątaniem i marnowanie surowców

        • 5 5

        • Się znasz... (3)

          • 3 3

          • (2)

            znam się, połączenie ryby smażonej z wędzoną wędliną i z kiszoną kapustą oraz chrzanem to jednak jednak złe połączenie. Pewnie, że można wyobrazić sobie wszystko nawet pączki z majonezem polane lukrem, podane na marynowanej kalarepce i z baleronem- tylko po co ?

            • 7 1

            • Widać jak sie znasz!!! (1)

              Kindziuk nie jest wędzona wędlina a wędlina podsuszaną, nawet Wikipedia Ci to powie: " Kindziuk (lit. kindzukas lub skilandis) – bardzo twarda, dojrzewająca litewska wędlina; jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej. Kindziuk ma kwaskowaty, pieprzny smak"

              Żal czytać te komentarze, sami specjaliści stołujący się w Restauracji pod Złotymi Lukami(McDonald) lub w tureckich restauracjach sieciowych o nazwie Kebap/Kebab.

              • 1 5

              • Kindziuk to twarda, suszona i długo wędzona wędlina. Robiony jest z siekanej wieprzowiny (grubo rozdrobnionej), przeważnie z polędwicy lub karkówki, z dodatkiem pieprzu, czosnku, jałowca i innych przypraw, które stanowią tajemnicę danej receptury. Kindziuk jest jednym z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej. Mięsem wypychany jest dokładnie wymyty świński pęcherz.

                • 1 0

      • Czytac i rozumiec (1)

        Jesiotr okazal sie byc wysmienity. Samo podanie bylo oryginalne i tam te owoce

        • 3 2

        • pisać tak aby można zrozumieć - "Duża w tym zasługa chrupiących dodatków" czego dotyczy smakowitości czy oryginalności?

          • 3 1

      • Czytac i rozumiec (1)

        Sama ryba okazala sie byc wysmienita. A oryginalnosc podania z owocami byla dopelniajaca

        • 4 2

        • Heh, zrozumiałe jest dopiero po rozbiciu zdania na fragmenty

          bo całość jest kompletnie niespójna i tu jest zarzut.

          • 3 0

    • Chrupiące małosolne szparagi nie wiesz co to jest
      Dziwne

      • 0 1

  • Francja - elegancja (1)

    Żenua. Drogo, mało i niesmacznie! Gdzie ta wartość dodana? Właściciele, szef kuchni, lokalizacja...? Jakieś to wszystko maślane....

    • 7 7

    • "Żenua" to oceniać miejsce w którym sie nie było oraz dań których nawet sie nie kosztowało...

      • 6 4

  • Polecam z czystym sumieniem

    Każda z powyższych opinii jest efektem złośliwości. Mogę się założyć, że nikt z powyższych osób tam nie był! Z mężem jesteśmy tam przy każdej ważnej okazji! Jest to nasza najlepsza rybna restauravja! Jest pięknie, bardzo smcznie i wychodzimy ZAWSZE bardzo najedzeni! Ba! Zapraszamy tam gości z całej Polski i zawsze wszyscy sà zachwyceni. Nawet dzieci! Polecam iść tym, którzy cenià dobrà kuchnię. W cenie adekwatnej do

    • 10 17

  • Wyjątkowa

    Skromni , profesjonalni , kreatywni robią swoje i z roku na rok coraz lepsi .
    Gratulacje za osiągnięcia

    • 5 7

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja na 6 rąk

385 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja