• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trzecia odsłona kolacji z cyklu Guest Chef w Fedde Bistro

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
28 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Bohaterami trzeciej kolacji z cyklu Guest Chef byli: Ernest Jagodziński i Jacek Fedde, którzy przygotowali wiosenne menu. Bohaterami trzeciej kolacji z cyklu Guest Chef byli: Ernest Jagodziński i Jacek Fedde, którzy przygotowali wiosenne menu.

W restauracji Fedde Bistro w Gdyni odbyła się kolacja z cyklu Guest Chef już po raz trzeci. Kameralne grono, 39 osób, pojawiło się w piątkowy wieczór, by spróbować wiosennego menu degustacyjnego. Sześciodaniową kolację przygotowało dwóch kucharzy: Jacek Fedde i gość specjalny - Ernest Jagodziński. Odpowiedni nastrój spotkania zapewnił występ muzycznego duetu Mika&Mike.



"Pobudzony Wiosennym Słońcem Micro Świat" - tak brzmiał tytuł trzeciej edycji spotkania kulinarnego Guest Chef, którego gościem specjalnym był Ernest Jagodziński, właściciel i szef kuchni w restauracji Autentyk w Poznaniu.

- Po dwóch udanych kolacjach z cyklu Guest Chef, na których swoją obecnością zaszczycili nas wspaniali kucharze: Krzysztof Rabek i Robert Skubisz, kolejne zaproszenie przyjął Ernest Jagodziński. Szef kuchni restauracji Autentyk, w której kreuje dania w oparciu o sezonowe produkty, smaki kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i orientalnej. Współpracuje również z firmą Koppert Cress, która od lat dostarcza do topowych restauracji niezwykle wysublimowane zioła mikro - opowiadał nam Mirosław Wasik, menadżer restauracji Fedde.
Tematem kwietniowej kolacji była wiosna, a cały jej urok - zieleń, kwiaty, świeże warzywa, zaprezentowano na talerzach. Dzięki ziołom mikro, na pozór znane smaki zyskały kolejny, dotychczas nieodkryty wymiar. Autorami kolacji byli wspomniany Ernest JagodzińskiJacek Fedde, współwłaściciel Fedde Bistro. Gospodarzem spotkania była również Julita Żbikowska, współwłaścicielka restauracji. Natomiast za dobór win odpowiedzialny był Andrzej Strzelecki, który chętnie opowiadał o wyselekcjonowanych trunkach, które dobrał odpowiednio do każdego serwowanego dania.

  • Piątkowa kolacja odbyła się w kameralnym gronie 39 gości.
  • Zwieńczeniem kolacji był deser: kozi ser z białą i deserową czekoladą, z musem malinowym i bezą.
  • Na zdjęciu organizatorzy kolacji: Ernest Jagodziński, Julita Żbikowska, Jacek Fedde, Mirosław Wasik i  Andrzej Strzelecki.
  • Wieczór umilała muzyka na żywo w wykonaniu duetu Mika & Mike, czyli Emilia Pollok-wokalistka i Michał Andrys-gitarzysta.
  • Dwóch szefów kuchni przygotowało aż sześć dań, zainspirowanych wiosną.
Kolację rozpoczęła lekka i mała przystawka, a był nią zielony liść ostrygowy z musem z mango, zielonym jabłkiem z dodatkiem anyżu. O daniu opowiadał szef kuchni, Ernest Jagodziński, który zachęcał gości do zjedzenia tej przekąski rękami.

Kolejnym zaskakującym liściem był liść serowy, który komponował się ze szparagami, zielonymi i białymi, zanurzonymi w jajku. Smak przełamywał lekko kwaśny mus z owoców leśnych.

Trzecią przystawką było foie gras, inaczej pasztet strasburski. Przysmak kuchni francuskiej podano w formie kamienia. Intensywny smak przełamywała bazylia w formie kwiatu, ziemia z borowika, żel z podwędzanego buraka i owoce leśne.

Jako danie rybne pojawił się dorsz skrei. Rybę podano na mleku kokosowym z dodatkiem musu z marakui i czarnego risotto. Danie wykończono kolendrą.

Soczysty i spory kawałek jagnięciny stanowił trzon dania głównego. Zaserwowano ją z pieczonymi i w formie puree ziemniakami, a także z aksamitnym sosem.

Podsumowaniem był deser: kremowy kozi ser z białą czekoladą oblany deserową czekoladą, z dodatkiem musu malinowego ze szczyptą mięty. Na wierzchu znalazł się plaster z bezy. Zwieńczeniem kolacji była delikatna nalewka.

Wieczór umiliła muzyka na żywo w wykonaniu duetu pochodzącego z Gdyni pod scenicznym pseudonimem Mika&Mike, czyli Emilia Pollok - wokalistka i Michał Andrys - gitarzysta.

Kolacja różniła się od poprzednich tym, że teraz goście mieli wybór droższej lub tańszej wersji kolacji - z selekcją win 259 zł za osobę, bez selekcji win 199 zł.

Organizatorzy zapewniają, że planują cykl kolejnych kolacji degustacyjnych.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (16) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    liść, a na tym dwa szparagi....niebo w gębie :D

    • 30 2

    • Zapomniałeś , że zanurzony w jajku ! :) :) :)

      • 8 0

  • Jedzenie (2)

    Mendelejew na talerzu a mowili ze to bistro !

    • 14 1

    • my opinion is fact

      Mila obsluga , ceny wygorowane a jedzenia tyle co kot naplakal... goraco polecam.

      • 9 1

    • Świeżak dla mnie zupe mleczną!

      • 1 0

  • Kozi ser na deser;ohyda!!!

    • 13 5

  • Cisza (3)

    Ciekawy pomysł z impreza ale powinno się wziąć pod uwagę ze po 22:00 jest cisza nocna i obowiązuje to każdego bez znaczenia czy to restauracja. Znajduje się w budynku mieszkalnym i nie powinna zakłócać ciszy mieszkańca i otoczeniu kosztem innych.

    • 17 2

    • Czy Ty wiesz, że mieszkasz w mieście? (1)

      • 3 7

      • oko

        ;)

        • 2 1

    • Komuna

      Cisza nocna była za komuny a ta chyba jeszcze oddaje swoje znaki. Teraz regulują to przepisy i ustalenia i regulamin wspólnoty a tego budynek nie posiada.

      • 0 1

  • Czy przy wersji z selekcją win

    Można pić ile się chce, czy jest limit? Rozważam bowiem udział w takim wydarzeniu w przyszłości.

    • 6 1

  • ..Cala ta gastro zaczyna sie juz nam przejadac..i jeszcze ten "..pasztet w formie kamienia.." ;) ..

    • 10 0

  • za tanio i za duze porcje.

    • 14 0

  • Na taką kolację to trzeba przyjść prosto z domowego dobrego obiadu. (1)

    Ostatecznie można zawsze pizzę zamówić.

    • 8 0

    • Brzuszek

      Nie każdy lubi mieć wystający brzuch należy jeść przynajmniej 5 posiłków, ale niewielkie porcje aby nie rozciągać żołądka.

      • 2 2

  • Słabo się pani orientuje w tym temacie p redaktor. Tego typu restauracji jest znacznie więcej.

    No chyba, że to artykuł sponsorowany i napisaluście tylko o tych co zapłacili. Tylko, że wtedy zgodnie z prawem artykuł powinien być oznaczony jako sponsorowany.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja