wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Trzecia odsłona kolacji z cyklu Guest Chef w Fedde Bistro

Bohaterami trzeciej kolacji z cyklu Guest Chef byli: Ernest Jagodziński i Jacek Fedde, którzy przygotowali wiosenne menu.
Bohaterami trzeciej kolacji z cyklu Guest Chef byli: Ernest Jagodziński i Jacek Fedde, którzy przygotowali wiosenne menu. fot. Mateusz Słodkowski/Trojmiasto.pl

W restauracji Fedde Bistro w Gdyni odbyła się kolacja z cyklu Guest Chef już po raz trzeci. Kameralne grono, 39 osób, pojawiło się w piątkowy wieczór, by spróbować wiosennego menu degustacyjnego. Sześciodaniową kolację przygotowało dwóch kucharzy: Jacek Fedde i gość specjalny - Ernest Jagodziński. Odpowiedni nastrój spotkania zapewnił występ muzycznego duetu Mika&Mike.



"Pobudzony Wiosennym Słońcem Micro Świat" - tak brzmiał tytuł trzeciej edycji spotkania kulinarnego Guest Chef, którego gościem specjalnym był Ernest Jagodziński, właściciel i szef kuchni w restauracji Autentyk w Poznaniu.

- Po dwóch udanych kolacjach z cyklu Guest Chef, na których swoją obecnością zaszczycili nas wspaniali kucharze: Krzysztof Rabek i Robert Skubisz, kolejne zaproszenie przyjął Ernest Jagodziński. Szef kuchni restauracji Autentyk, w której kreuje dania w oparciu o sezonowe produkty, smaki kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i orientalnej. Współpracuje również z firmą Koppert Cress, która od lat dostarcza do topowych restauracji niezwykle wysublimowane zioła mikro - opowiadał nam Mirosław Wasik, menadżer restauracji Fedde.
Tematem kwietniowej kolacji była wiosna, a cały jej urok - zieleń, kwiaty, świeże warzywa, zaprezentowano na talerzach. Dzięki ziołom mikro, na pozór znane smaki zyskały kolejny, dotychczas nieodkryty wymiar. Autorami kolacji byli wspomniany Ernest JagodzińskiJacek Fedde, współwłaściciel Fedde Bistro. Gospodarzem spotkania była również Julita Żbikowska, współwłaścicielka restauracji. Natomiast za dobór win odpowiedzialny był Andrzej Strzelecki, który chętnie opowiadał o wyselekcjonowanych trunkach, które dobrał odpowiednio do każdego serwowanego dania.

Kolację rozpoczęła lekka i mała przystawka, a był nią zielony liść ostrygowy z musem z mango, zielonym jabłkiem z dodatkiem anyżu. O daniu opowiadał szef kuchni, Ernest Jagodziński, który zachęcał gości do zjedzenia tej przekąski rękami.

Kolejnym zaskakującym liściem był liść serowy, który komponował się ze szparagami, zielonymi i białymi, zanurzonymi w jajku. Smak przełamywał lekko kwaśny mus z owoców leśnych.

Trzecią przystawką było foie gras, inaczej pasztet strasburski. Przysmak kuchni francuskiej podano w formie kamienia. Intensywny smak przełamywała bazylia w formie kwiatu, ziemia z borowika, żel z podwędzanego buraka i owoce leśne.

Jako danie rybne pojawił się dorsz skrei. Rybę podano na mleku kokosowym z dodatkiem musu z marakui i czarnego risotto. Danie wykończono kolendrą.

Soczysty i spory kawałek jagnięciny stanowił trzon dania głównego. Zaserwowano ją z pieczonymi i w formie puree ziemniakami, a także z aksamitnym sosem.

Podsumowaniem był deser: kremowy kozi ser z białą czekoladą oblany deserową czekoladą, z dodatkiem musu malinowego ze szczyptą mięty. Na wierzchu znalazł się plaster z bezy. Zwieńczeniem kolacji była delikatna nalewka.

Wieczór umiliła muzyka na żywo w wykonaniu duetu pochodzącego z Gdyni pod scenicznym pseudonimem Mika&Mike, czyli Emilia Pollok - wokalistka i Michał Andrys - gitarzysta.

Kolacja różniła się od poprzednich tym, że teraz goście mieli wybór droższej lub tańszej wersji kolacji - z selekcją win 259 zł za osobę, bez selekcji win 199 zł.

Organizatorzy zapewniają, że planują cykl kolejnych kolacji degustacyjnych.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (16)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia