• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza zobacz na mapie Gdańska, który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.



Czy kierujesz się oceną kulinarnych przewodników?

Gala finałowa odbyła się w zabytkowym wnętrzu Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec w Warszawie. Jedna kuchnia, trzydziestu zawodników, tylko pięć nagród i aż 550 znakomitych gości, w tym prawie 300 najlepszych szefów kuchni, którzy skosztowali 6-daniowej kolacji w towarzystwie najlepszych alkoholi. Jury było więc bardzo różnorodne i wymagające.

Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.

W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.

Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.

Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie. Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.

Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (118) 7 zablokowanych

  • miałem nadzieje, że okres dzikiego zachodu minął bezpowrotnie ? (9)

    A tu proszę "ten pan upiększa się" na siłę, a ja do restauracji idę po dobre jedzenie , higieniczne i zdrowe produkty i odpowiedni sposób ich przyrządzania.
    Nie dla każdego taki np. tatuaż jak na zał.foto jest ozdobą, nawet pomijając to nie do kończą byłbym przekonany czy podczas go wykonywania nie wszczepiony został jakiś wirus czy inne świństwo? A przy jedzeniu wymagana jest wyobraźnia i kreacja- i inne cechy, które wpływają na dobre trawienie. Może ten pan ma jeszcze ropiejący kolczyk w brodzie i w języku - wydaje mi się to mało apetyczne:) - A wręcz niehigieniczne? Pominąwszy sam proces przez taka osobę przygotowywania i kontrolowania jedzenia.
    Do tego z nauk psychologi wiem, że osoby, które mają tatuaże, są bardziej agresywne a kucharz przecież dysponuje na bieżąco nożami ... i nawet nie mógłbym zwrócić uwagę, ze mogła "zawieruszyć się" np.jakaś odrobina jedzenie?

    • 18 20

    • Lecz się, człowieku, o ile nie jest za późno. (1)

      • 1 3

      • te lecz jest do @Marych ma nadzieję ,

        • 0 0

    • (5)

      Fajnie, nigdy gościa nie spotkałeś, a już mu całą psychoanalizę zrobiłeś, oceniłaś go, skrytykowałeś...może trochę pokory. Ja wiem, że w dobie klawiatury z łączem na cały swiat każdy uważa się za naczelnego eksperta w kraju, ale wydawanie jednoznacznych sądów na temat człowieka na podstawie 1 zdjecia to lekka przesada.

      • 10 8

      • Marych dobrze prawi. Facet wygląda jak bohater Sons of Anarchy, a nie szef kuchni ;-D (4)

        Niby nie nalezy popadać w stereotypy, ale prezentowany styl narzuca określone skojarzenia siłą rzeczy i raczej osoba go przyjmująca jako swoją stylizację nie robi tego z przekory?

        • 10 4

        • a (2)

          co za roznica jak wyglada szef kuchni..? wazne, ze dobrze gotuje..!

          • 6 7

          • Ważny jest również schludny, zadbany wygląd (1)

            Zwłaszcza Szef Kuchni, który nie tylko powinien dbać o swój wygląd zewnętrzny, o schludny ubiór, czystość, bhp, ale i moralność, odpowiedzialność i poszanowanie wykonywanego zawodu, bo jest przykładem dla innych. Zwłaszcza w tym zawodzie bardzo istotny jest estetyczny wygląd.

            Nie pisze sobie tak a muzom, ponieważ kiedyś przed laty też (jako pierwszy z zawodowych) zdawałem egzamin mistrzowski co prawda w innej dziedzinie, ale nie wyobrażam sobie, aby mój pracownik epatował tatuażami, czy innymi ... Gdyby hipotetycznie maszyna wciagneła go za brodę i połamała szczękę kto by płacił ubezpieczenie i odszkodowanie ???
            Jestem doświadczonym szkoleniowcem i studenci naprawdę nie mają łatwo. Od razu do takiego delikwenta niereformowalnego i opornego proponuje chłopie łatwiej kupić sobie "papier" niż masz się trudzić. Bo do wykonywania zawodu nie tylko potrzebna jest wiedza, doświadczenie solidność,... dobrze gdyby był wykonywany z pasją:)

            Będąc w różnych krajach różnie to jest np. mały stoliczek z kuchenką w chińskim miasteczku to już jadalnia całą gęba, ale czy o to chodzi ????

            • 7 3

            • no widzisz

              Nie zgodze sie - kucharz ma dobrze (smacznie) gotowac, przestrzegajac zasad higieny (przypomina sie orwella "w paryzu i londynie") - by w zupie nie plywaly wlosy, niedopalki papierosow ani smarki.. Ale jaki ma charakter to juz nie jest wazne. Tak jak i to czy ma tatuaze czy nie, czy jest gejem, rozwodnikiem, celebryta to juz mnie jako spozywajacego jego potrawy nie obchodzi.. Posiadanie brody czy tatuazy ma do pasji kucharskiej sie nijak.. Jesli jestes "doswiadczonym szkoleniowcem" to twoim studentom wspolczuje twojej ograniczonej swiadomosci - nie obrazam cie, nie mam takiego zamiaru.. Po prostu uwazam, ze masz klapki na oczach i nie potrafisz sie otworzyc.. Jestem pewien, ze wielokrotnie az ci sie uszy trzesly gdy wcinalec cos przygotowanego przez brodacza z tatuazami.

              • 5 6

        • Ale kucharza raczej nie widzisz. Dobrze musi wygladac kelner, a kucharz ma być czysty, zdrowy i dobrze gotować. To, że ktos ma brodę (której osobiście nie znoszę), tatuaz czy kolczyk o niczym nie świadczy. Można byc fleją bez tych atrybutów i higienicznym z nimi.

          • 5 7

    • .......

      ..a ja z nauk psychologii wiem, ze jak ktos chce pomarudzic bez powodu to sobie powod znajdzie. tzw malkontent.. W wiezieniach i na wolnosci jest wielu mordercow, sadystow, gwalcicieli ktorym do glowy nie przyszlo robic sobie tatuaz.. Tak jak wielu z tatuazami sa "do rany przyloz".. Rece opadaja na takich oslow jak ty.

      • 5 5

  • (2)

    Pytanie adresuję do właścicielki lokalu gastronomicznego-Jeżeli jest tak dobrze
    to dlaczego nie ma gości?
    Proponuję wysłac swój personel na staż do Sasina,do restauracji "U EWY".

    • 12 1

    • (1)

      Jeśli będą w stanie powiedzieć jak prawidłowo zrobić latte lub flat white to chętnie i ja się tak przejdę. Metamorfoza jest jednym z bardzo niewielu lokali gdzie obsługa jest na poziomie nieosiągalnym dla 90% restauracji w tym kraju. Wszystkim hejterom mogę przyklasnąć. Im więcej hejtu, tym większy motor dla kogokolwiek, żeby dać z siebie więcej! Bywam w Metamorfozie regularnie i o ile do jedzenia czasami można mieć jakieś "ale" to do serwisu i standardu obsługi nie da sie przyczepić

      • 4 6

      • Hilton

        Akurat obsługę to mają w Hiltonie najlepszą zdecydowanie wygrała z Krakowem i z Warszawką. A hilton jest też na starówce. Mają somalierów i doświadczony personel. Co do obsługi to miażdżą Metamorfoze.

        • 1 0

  • Dziekujemy (4)

    Wszystkie Wasze negatywne opinie są miarą naszego sukcesu!!! Jak widać jest się z czego cieszyć :-)))
    Pozdrawiam wszystkich którzy nie maja odwagi się nawet podpisać
    Justyna Zdunek

    • 8 12

    • Justyna Zdunek

      Auta też macie do d.... Renault i Dacza rzeczywiście jest się z czego cieszyć.

      • 1 1

    • Ahahhahahhahahahaha

      Po sie pani kompromituje pani justyno!Trzeba zmienic menu i kucharza ,a nie opowiadac historie o sukcesach!Po co ?

      • 10 2

    • ... (1)

      z hejtem to chyba nie warto polemizowac.

      • 1 3

      • Z hejtem nie...ale niestety prawda jest, że szef kuchni jest bardzo słaby ...i naprawdę są lepsi niż Pan Adrian ...Pani Justyna napisała, że odnoszą sukcesy ....ja z takich sukcesów bym się nie cieszyła ... ale wiadomo jak to w życiu ...każdy lubi co innego ...jedni fikcję a drudzy prawdę ...Życzę żeby restauracja stanęła na nogi ale to będzie możliwe chyba z innym szefem kuchni ...

        • 11 0

  • juastyna adamczyk (1)

    "najlepsze podniebienie i najlepszy konkurs" - upadek tego pseudo przewodnika już chyba nastąpił chyba, że szefowie kuchni będą niewolnikami "parcia na szkło" redaktor tego tworu

    • 15 2

    • gwiazki z francji

      Gault&Millau co to jest? Myślałem że jedynym przewodnikiem (wartościowy) jest firma z Francji co robi opony. Jak na razie tylko jeden polus ma gwiazdkę i nie jest on z Gdańska.

      • 1 0

  • co to jest!!! (5)

    Jak czytam metamorfoza to co szef kuchni to nagroda!Ahahha
    a tak naprawde to kiepska knajpa,kazdy kto tam był to wie,ze pieniądze sa wyrzucone w błoto!Karta jest beznadzieja ,poniewaz szefowie kuchni z metamorfozy to przecietni kucharze z których na siłe sie robi szefów kuchni!!! Znam kazdego i ta nagroda to bzdura!!!

    • 44 5

    • (2)

      A ja nie znam żadnego, ale byłem tam, jadłem i nie uważam, że wyrzuciłem pieniądze w błoto.

      • 4 9

      • nie musi (1)

        A Okrasa a ten doradca smaku(francuz) a ten następny francuz Pascal?

        • 1 0

        • Te chłopki to w lidlu gotują. A ta gruba tylko je.

          • 0 0

    • . (1)

      Jak znasz każdego to się podpisz normalnie , na pewno koledzy ci przybiją piątkę

      • 5 2

      • jaka 5 i jacy koledzy

        Nie mam kolegow z pozerskich knajpek gdzie dostaje sie kropke SOSU z kwiatkiem na talerzu plus kawałek brody zasmarkanej!!!!!!!!!!!!!!

        • 10 0

  • porażka... (20)

    To porażka dla całego trójmiasta.....aż przykro czytać :( Miałam okazję jeść w tej restauracji ..... dziwie się, że zdecydowali się przyznać taką nagrodę akurat Metamorfozie....są o wiele lepsze restauracje w Gdańsku czy Gdyni....Kto przyznaje te nagrody ???

    • 71 14

    • A ty jesteś właścicielem której restauracji że tak bruździsz zazdrosny nieudaczniku? (4)

      Dania jakie tam serwują są od zawsze z najwyższej półki a Adriana Klonowskiego próbowało już wielu wykupić włącznie z Grand Hotelem i Sheratonem!

      • 2 19

      • :) (1)

        Podobno DaGrasso też!

        • 2 0

        • pizza

          hahahahaa by lepił ładną pizze.

          • 1 0

      • Nie wydaje mi się żeby obiektywne opinie kogokolwiek tu obrażały....no ale może lily wie lepiej :)

        • 4 1

      • Przecież to to samo.

        • 7 1

    • (8)

      A mi akurat smakowało.

      • 6 9

      • (7)

        Widocznie wybrałeś mniej tradycyjną i skomplikowaną potrawę - nie chce nikogo obrażać ale właśnie znajoma mi powiedziała, że do knajpa zamożnej rodziny (nie wymienię z nazwiska)- więc już wszystko wiadomo....
        Szkoda, że w Polsce nadal kupuje się nagrody ... :(

        • 14 3

        • (6)

          Tak, wiem o jaką rodzinę chodzi, ale właśnie to wydaje mi się atutem restauracji tzn. zwykle resturacja powstaje po to żeby zarabiać, więc prędzej czy później idzie na masówkę (biorąc pod uwagę czynsze i inne rach.). Natomiast właścicielka Metamorfozy pieniądze ma, więc może sobie na więceh pozwolić, jej restauacja jest pasją, może esperymentować, podawać żadkie produkty...Oczywiście nie każdemu od razu musi smakować kuchnia molekularna, ale dla mnie obok np. Mercato to jedno z najciekawszych miejsc kulinarnych w Gdańsku. A jadłam 5 dań z tegorocznego menu letniego.

          • 5 15

          • (4)

            Ja zaprosiłem na kolację dziewczynę .... I ...Niestety ...Zamiast zjeść pyszną kolację z wytwornym winem ....To zjadłem przeciętną kolację, natomiast wytwornie zapłaciłem za wino.....W sumie cała kolacja na dwie osoby kosztowała mnie ok 800 zł - za takie jedzenie to złodziejstwo !!! Skończyło się na tym, że ja rozczarowany a dziewczyna zniesmaczona ..... Nie polecam nikomu !!! Jak bym widział szefa kuchni wcześniej (patrz zdjęcie) to pewnie nigdy bym tam nie poszedł ....

            • 23 2

            • Pytanie czy później zamoczyłeś? Jak tam to nie narzekaj. prostytutka jak będzie z analem, kosztuje też coś koło 800 zł.

              • 0 1

            • Płacąc nie małe pieniądze, nie przystoi by kucharz miał zły dzień.

              • 6 0

            • (1)

              No wiesz, może akurat źle trafiłeś. Ja np. lubie też Bar pod Rybą i zawsze zachwałałam, ale jak kiedys poszłam to wszytsko było nieziemsko słone i niezjadliwe. Gdyby to był 1 raz to dziwiłabym sie skad o nich takie dobre opinie, a że byłam już ktorys z kolei to po prostu uznałam, że trafił się gorszy dzien. Ale wiem, wiem, bar może miec gorszy dzień, knajpy tej klasy nie powinny.

              • 2 2

              • Dokładnie tak jak mówisz.....

                • 4 2

          • Mercato ma dobrą kuchnię, ale znajomy powiedział mi że tamtejszy szef Adam W. niedługo przenosi się gdzie indziej. Więc podupadnie ich cały magiczny klimat. A szkoda bo to jedna z lepszych restauracji w trojmiescie w pierwszej 3 na pewno.

            • 0 1

    • tez tego załowałem

      Byłem z zona na kolacji z winem zapłaciłem sporo kasy(chociaz nie narzekamy,poniewaz dobrze zarabiamy)bywamy w restauracjach w Polsce i na swiecie ,ale za dania degustacyjne plus wino sredniej klasy 650 zlotych!Bardzo tego załowalismy ale przestrzegam przed naciagaczami....poniewaz nie ma tam za bardzo ruch i jak juz ktos przyjdzie to nie patrza na nic !Kuchnia Załosna!!!

      • 10 1

    • Pewnie mc donald

      (...)

      • 0 0

    • W Gdańsku ogólnie nie ma gdzie zjeść (1)

      • 7 5

      • Już jest, tylko musisz wiedzieć jakiej kuchni chciałbyś spróbować, i poszukać dobrego lokalu. Wystarczy trochę poczytać, opinie - szczególnie na trójmiasto.pl- sa z reguły prawdziwe.

        • 2 2

    • Właścicielka ma parcie na szkło

      • 30 4

    • towarzystwo wzajemnej adoracji...

      • 34 3

  • A JA WAM POWIEM JEDNO (2)

    czytam te komentarze i stwierdzam ,ze jedyne co mogę powiedzieć na ich temat to to ,ze POLACY NIENAWIDZĄ LUDZI KTÓRYM SIĘ POWODZI O WIELE LEPIEJ NIŻ IM - POLSKA ZAZDROŚĆ.

    • 1 1

    • Nie masz racji, ludzie wiedzą dlaczego ten kucharz dostał nagrodę i właśnie to ich oburza .....Dobrego smaku się nie da kupić !!! - trzeba go mieć ....

      • 6 1

    • To się, niestety, zgadza.

      Kiedy to się wreszcie w nas zmieni? Czy za każdym razem musimy komuś wbić szpilę, kopnąć go, opluć, zamiast przyjaźnie poklepać po ramieniu tudzież przejść obok bez słowa? Dziwne i jednocześnie smutne, że w ludziach potrafi być tyle zawiści, jadu i złej woli.

      • 1 0

  • nie wiecie czy metamorfoza szuka kucharzy? (1)

    • 0 1

    • narazie szukają klientów

      • 3 0

  • Mam kawiarnie na starowce

    I z zazdrością spoglądam na metamorfozę, marze o takim lokalu.
    Wygrał młody chłopak, moze talent ale na pewno cieżko pracował !
    W Polsce i Karol Wojtyła był gnębiony , nim świat go docenił ...
    Powinno być wstyd nam wszystkim, zamiast się cieszyć to piszemy głupoty.
    Dobrze ze inni oceniają bo w trójmieście ta restauracja była by za kebabem...

    • 3 6

  • czy szef kuchni ma obowiązek zakładać coś na brodę gotując ,czy może pozwolić swobonie włosom wpadać do potraw? (1)

    Rozumiem chęc bycia modnym ,nowe trendy i lans ale brodę trudno kojarzyć z higieną,a higienę raczej kojarzy się w kuchnią,tymbardziej profersjonalną i rzekomo na poziomie.Jeśli zatem nosi coś co chroni jego zarost ,a zarazem jedzenie przed jego zarostem,to dlaczego nie występuje w tym na dzjęciu?Fartuch ma,więc można przyjąć że to zdjęcie w "stroju roboczym"?Jeśli nie nosi się czego ś takiego na taką wielką brodę,to gratuluję i życzę smacznego.

    • 47 7

    • Nigdzie na zachodzie nia ma zakazu posiadania brody

      I nikt się nie czepia, jak zwykle Polak musi drugiemu mówić jak ma wyglądać, oczywiście powołując sie na bezpieczeństwo, żenada

      • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane