• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza zobacz na mapie Gdańska, który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.



Czy kierujesz się oceną kulinarnych przewodników?

Gala finałowa odbyła się w zabytkowym wnętrzu Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec w Warszawie. Jedna kuchnia, trzydziestu zawodników, tylko pięć nagród i aż 550 znakomitych gości, w tym prawie 300 najlepszych szefów kuchni, którzy skosztowali 6-daniowej kolacji w towarzystwie najlepszych alkoholi. Jury było więc bardzo różnorodne i wymagające.

Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.

W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.

Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.

Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie. Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.

Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (118) 7 zablokowanych

  • Kucharz z broda i bez rekawiczka?????. Hmmm...

    A co sanepit na to????.

    • 10 4

  • Brawo Adrian.

    • 3 7

  • Do autora artykułu

    Szkoda że nie wymieniono wszystkich restauracji z Trójmiasta, które zostały opisane w przewodniku albo chociaż dostały czapki... Nie ma ich aż tak wiele.

    • 31 4

  • no i fajnie :)

    niech się wszyscy rozwijają a nie siedzą i zrzędzą.

    • 8 11

  • Zdjęcie kucharza z taką brodą jest troszkę strzałem w stopę...
    Lecz jakby nie było gratulacje za nagrodę.

    • 33 5

  • Kucharz raczej powinien byc dobrze ogolony i w czapce kucharza !

    a nie z broda i bez czapki podczas przyrzadzania potraw ?...........''Kucharz w kuchni wypełnia bardzo ważne zadanie, decyduje o walorach organoleptycznych wyrobów kulinarnych, które cieszą oczy i podniebienia konsumentów. Jego praca przebiega zgodnie z przepisami bhp, które dotyczą między innymi odzieży ochronnej.
    Najczęściej obowiązuje strój składający się z białego płóciennego fartucha z rękawami, białej zapaski, białego czepka lub czapki dokładnie zakrywającej włosy''

    • 44 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane