- 1 To niesamowite znalezisko ma... 600 lat (8 opinii)
- 2 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 3 Zobaczyli nieznane wnętrza Grand Hotelu (12 opinii)
- 4 Lotnisko Gdańsk świętowało 50. urodziny (192 opinie)
- 5 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 6 Ten gorset stworzyła sopocka projektantka (46 opinii)
Trójmiejscy szefowie kuchni znowu połączyli siły - 4 razy smaczniej
24 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat)
Prawie pięćdziesięciu gości pojawiło się na piątkowej kolacji z cyklu 4 razy smaczniej w Sopocie. Gospodarzem spotkania była tym razem Sztuczka Bistro. 4 przystawki, 5 dań, deser, 5 win i dwa koktajle stworzyły razem prawdziwą mieszankę smaków, o której chętnie opowiadali odpowiedzialni za nią szefowie kuchni.
"4 Razy Smaczniej" to cykl degustacji, który na stałe zapisał się na kulinarnej mapie Trójmiasta. W projekcie bierze udział czterech szefów kuchni: Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Jacek Koprowski, tym razem w duecie z Rafałem Wałęsą, z restauracji Sztuczka oraz Paweł Wątor z Eliksiru. Zawsze pojawia się także gość specjalny Paweł Salamon, szef kuchni w Smolarnia Hotel&Restaurant, położonym w Wielkopolsce.
Prawie na każdej z cyklu kolacji pojawia się komplet gości, tak było i w piątkowy wieczór. Być może jest to spowodowane tym, że podczas jednego wieczoru mamy okazję spróbować wielu dań przygotowanych przez docenianych szefów kuchni, którzy zarówno tym, co serwują na talerzach, jak i poczuciem humoru zyskują sympatię gości. W trakcie kolacji, autorzy, pokazywali się gościom kilka razy, a przed każdym daniem, autorzy opowiadali o jego kompozycji i charakterystycznych cechach.
Piątkowa kolacja rozpoczęła się o godzinie 20:00 od autorskiej interpretacji klasycznego koktajlu Old Cuban, czyli ciemnego rumu z miętą i limonką, wykończonego wytrawną cavą Blanc De Blanc.
Następnie na stołach gości pojawiły się 4 przystawki - amuse bouche przygotowane przez poszczególnych szefów kuchni. Były to: trzęsak z rokitnikiem przyprószony orzechem laskowym, chipsy z kaszy gryczanej, na których znajdował się mus z kiszonego ogórka i plastry wędzonego masła, foie gras wykończone czarną porzeczką, truflą i orzechami oraz plastry buraka z pomarańczą i wędzonym serem.
Jako pierwsze główne danie podano terrinę, czyli coś w rodzaju pasztetu, skomponowaną ze świńskiej głowy, a przygotował ją Marcin Popielarz. Na talerzu urozmaicały ją dodatki, czyli musztarda polska i chrupiące warzywa: złota rzepa i seler. Smak wzbogacił mineralny riesling z Franklad River z Australii.
Następnie zaserwowano comber z królika podany na puree z czerwonej marchewki. Dodatki stanowiły marchewki w różnej formie: pieczona biała i plastry świeżej marchwi oraz marynowany pomidor cherry - danie przygotował Paweł Wątor. Winem, który urozmaicał smak, był czerwony Bellrale Pinot Noir 2013 z Australii.
Kolejne danie przygotował gość specjalny, Paweł Salamon. Do pali, czyli pstrąga żyjącego w okolicach Islandii, podano algi w formie sałaty, laskę kakao, kawior z tej samej ryby, a także mus z koziego sera i dyni. Smak dania podbijało intensywne: słone i orzechowe Sherry Fino en Rama z Bodegas Tradicion.
Oczyszczająca kompozycja, wykonana przez Rafała Wałęsę i Jacka Koprowskiego, składała się z granity z ostryg i sorbetu z fenkułu. Kolejno, ten sam duet kucharzy, zaproponował schab cielęcy z grasicą w towarzystwie chipsów z kopru włoskiego, trawy żubrowej i orzechów piniowych. Do potrawy podano zbalansowane czerwone wino Ata Rangi, Celebre z Martinborough.
Przygotowanie deseru należało do Pawła Stawickiego, który zdecydowanie sprostał zadaniu. Na jego biało-fioletową kompozycję składał się mus z białej czekolady i borowików, wędzone lody jagodowe i jagodowy biszkopt. Towarzyszyło mu wino Ximenez-Spinola, "Exceptional Harvest" 2015 ze szczepu Pedro Ximenez.
Zwieńczeniem kolacji był koniak Remy Martin Accord Royal 1738, który jest mieszanką około 240 różnych destylatów starzonych w beczkach Limousin.
Koszt kolacji wyniósł 199 zł lub 319 zł za dania z doborem win. Zapowiedziano, że kolejna edycja cyklu 4 razy smaczniej odbędzie się 16 marca w restauracji Mercato. Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (35) 9 zablokowanych
-
2018-02-26 12:58
Ale numer ! Z parzygnatów robią celebrytów. !!
- 5 7
-
2018-02-28 08:49
Ja tam wolę mielone
- 1 1
-
2018-03-02 22:38
I znowu puste talerze z "czymś" malutkim na środku.
- 1 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.