• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejscy szefowie kuchni znowu połączyli siły - 4 razy smaczniej

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Piątkowa kolacja degustacyjna odbyła się w Sztuczka Bistro w Sopocie. Przed każdym daniem poszczególni szefowie kuchni opowiadali o swojej propozycji. Na zdjęciu: Paweł Wątor. Piątkowa kolacja degustacyjna odbyła się w Sztuczka Bistro w Sopocie. Przed każdym daniem poszczególni szefowie kuchni opowiadali o swojej propozycji. Na zdjęciu: Paweł Wątor.

Prawie pięćdziesięciu gości pojawiło się na piątkowej kolacji z cyklu 4 razy smaczniej w Sopocie. Gospodarzem spotkania była tym razem Sztuczka Bistro. 4 przystawki, 5 dań, deser, 5 win i dwa koktajle stworzyły razem prawdziwą mieszankę smaków, o której chętnie opowiadali odpowiedzialni za nią szefowie kuchni.



"4 Razy Smaczniej" to cykl degustacji, który na stałe zapisał się na kulinarnej mapie Trójmiasta. W projekcie bierze udział czterech szefów kuchni: Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Jacek Koprowski, tym razem w duecie z Rafałem Wałęsą, z restauracji Sztuczka oraz Paweł WątorEliksiru. Zawsze pojawia się także gość specjalny Paweł Salamon, szef kuchni w Smolarnia Hotel&Restaurant, położonym w Wielkopolsce.

Prawie na każdej z cyklu kolacji pojawia się komplet gości, tak było i w piątkowy wieczór. Być może jest to spowodowane tym, że podczas jednego wieczoru mamy okazję spróbować wielu dań przygotowanych przez docenianych szefów kuchni, którzy zarówno tym, co serwują na talerzach, jak i poczuciem humoru zyskują sympatię gości. W trakcie kolacji, autorzy, pokazywali się gościom kilka razy, a przed każdym daniem, autorzy opowiadali o jego kompozycji i charakterystycznych cechach.

  • 4 razy smaczniej, to cykl kolacji degustacyjnych, które na stałe wpisały się w kulinarny kalendarz Trójmiasta.
  • Kolację rozpoczęły 4 przystawki.
  • Gospodarz wieczoru Rafał Wałęsa i Jacek Koprowski.
  • Gościem specjalnym był tym razem szef kuchni, Paweł Salamon.
  • Koktajl na przywitanie gości: appleton signature z mięta i limonką.
  • Pierwsze danie główne: świńska głowa /musztarda /złota rzepa przygotowane przez Marcina Popielarza.
Piątkowa kolacja rozpoczęła się o godzinie 20:00 od autorskiej interpretacji klasycznego koktajlu Old Cuban, czyli ciemnego rumu z miętą i limonką, wykończonego wytrawną cavą Blanc De Blanc.

Następnie na stołach gości pojawiły się 4 przystawki - amuse bouche przygotowane przez poszczególnych szefów kuchni. Były to: trzęsak z rokitnikiem przyprószony orzechem laskowym, chipsy z kaszy gryczanej, na których znajdował się mus z kiszonego ogórka i plastry wędzonego masła, foie gras wykończone czarną porzeczką, truflą i orzechami oraz plastry buraka z pomarańczą i wędzonym serem.

Jako pierwsze główne danie podano terrinę, czyli coś w rodzaju pasztetu, skomponowaną ze świńskiej głowy, a przygotował ją Marcin Popielarz. Na talerzu urozmaicały ją dodatki, czyli musztarda polska i chrupiące warzywa: złota rzepa i seler. Smak wzbogacił mineralny riesling z Franklad River z Australii.

Następnie zaserwowano comber z królika podany na puree z czerwonej marchewki. Dodatki stanowiły marchewki w różnej formie: pieczona biała i plastry świeżej marchwi oraz marynowany pomidor cherry - danie przygotował Paweł Wątor. Winem, który urozmaicał smak, był czerwony Bellrale Pinot Noir 2013 z Australii.

Kolejne danie przygotował gość specjalny, Paweł Salamon. Do pali, czyli pstrąga żyjącego w okolicach Islandii, podano algi w formie sałaty, laskę kakao, kawior z tej samej ryby, a także mus z koziego sera i dyni. Smak dania podbijało intensywne: słone i orzechowe Sherry Fino en Rama z Bodegas Tradicion.

Oczyszczająca kompozycja, wykonana przez Rafała Wałęsę i Jacka Koprowskiego, składała się z granity z ostryg i sorbetu z fenkułu. Kolejno, ten sam duet kucharzy, zaproponował schab cielęcy z grasicą w towarzystwie chipsów z kopru włoskiego, trawy żubrowej i orzechów piniowych. Do potrawy podano zbalansowane czerwone wino Ata Rangi, Celebre z Martinborough.

Przygotowanie deseru należało do Pawła Stawickiego, który zdecydowanie sprostał zadaniu. Na jego biało-fioletową kompozycję składał się mus z białej czekolady i borowików, wędzone lody jagodowe i jagodowy biszkopt. Towarzyszyło mu wino Ximenez-Spinola, "Exceptional Harvest" 2015 ze szczepu Pedro Ximenez.

Zwieńczeniem kolacji był koniak Remy Martin Accord Royal 1738, który jest mieszanką około 240 różnych destylatów starzonych w beczkach Limousin.

Koszt kolacji wyniósł 199 zł lub 319 zł za dania z doborem win.
Zapowiedziano, że kolejna edycja cyklu 4 razy smaczniej odbędzie się 16 marca w restauracji Mercato. Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (35) 9 zablokowanych

  • Ale numer ! Z parzygnatów robią celebrytów. !!

    • 5 7

  • Ja tam wolę mielone

    • 1 1

  • I znowu puste talerze z "czymś" malutkim na środku.

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja