• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejscy szefowie kuchni znowu połączyli siły - 4 razy smaczniej

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Piątkowa kolacja degustacyjna odbyła się w Sztuczka Bistro w Sopocie. Przed każdym daniem poszczególni szefowie kuchni opowiadali o swojej propozycji. Na zdjęciu: Paweł Wątor. Piątkowa kolacja degustacyjna odbyła się w Sztuczka Bistro w Sopocie. Przed każdym daniem poszczególni szefowie kuchni opowiadali o swojej propozycji. Na zdjęciu: Paweł Wątor.

Prawie pięćdziesięciu gości pojawiło się na piątkowej kolacji z cyklu 4 razy smaczniej w Sopocie. Gospodarzem spotkania była tym razem Sztuczka Bistro. 4 przystawki, 5 dań, deser, 5 win i dwa koktajle stworzyły razem prawdziwą mieszankę smaków, o której chętnie opowiadali odpowiedzialni za nią szefowie kuchni.



"4 Razy Smaczniej" to cykl degustacji, który na stałe zapisał się na kulinarnej mapie Trójmiasta. W projekcie bierze udział czterech szefów kuchni: Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Jacek Koprowski, tym razem w duecie z Rafałem Wałęsą, z restauracji Sztuczka oraz Paweł WątorEliksiru. Zawsze pojawia się także gość specjalny Paweł Salamon, szef kuchni w Smolarnia Hotel&Restaurant, położonym w Wielkopolsce.

Prawie na każdej z cyklu kolacji pojawia się komplet gości, tak było i w piątkowy wieczór. Być może jest to spowodowane tym, że podczas jednego wieczoru mamy okazję spróbować wielu dań przygotowanych przez docenianych szefów kuchni, którzy zarówno tym, co serwują na talerzach, jak i poczuciem humoru zyskują sympatię gości. W trakcie kolacji, autorzy, pokazywali się gościom kilka razy, a przed każdym daniem, autorzy opowiadali o jego kompozycji i charakterystycznych cechach.

  • 4 razy smaczniej, to cykl kolacji degustacyjnych, które na stałe wpisały się w kulinarny kalendarz Trójmiasta.
  • Kolację rozpoczęły 4 przystawki.
  • Gospodarz wieczoru Rafał Wałęsa i Jacek Koprowski.
  • Gościem specjalnym był tym razem szef kuchni, Paweł Salamon.
  • Koktajl na przywitanie gości: appleton signature z mięta i limonką.
  • Pierwsze danie główne: świńska głowa /musztarda /złota rzepa przygotowane przez Marcina Popielarza.
Piątkowa kolacja rozpoczęła się o godzinie 20:00 od autorskiej interpretacji klasycznego koktajlu Old Cuban, czyli ciemnego rumu z miętą i limonką, wykończonego wytrawną cavą Blanc De Blanc.

Następnie na stołach gości pojawiły się 4 przystawki - amuse bouche przygotowane przez poszczególnych szefów kuchni. Były to: trzęsak z rokitnikiem przyprószony orzechem laskowym, chipsy z kaszy gryczanej, na których znajdował się mus z kiszonego ogórka i plastry wędzonego masła, foie gras wykończone czarną porzeczką, truflą i orzechami oraz plastry buraka z pomarańczą i wędzonym serem.

Jako pierwsze główne danie podano terrinę, czyli coś w rodzaju pasztetu, skomponowaną ze świńskiej głowy, a przygotował ją Marcin Popielarz. Na talerzu urozmaicały ją dodatki, czyli musztarda polska i chrupiące warzywa: złota rzepa i seler. Smak wzbogacił mineralny riesling z Franklad River z Australii.

Następnie zaserwowano comber z królika podany na puree z czerwonej marchewki. Dodatki stanowiły marchewki w różnej formie: pieczona biała i plastry świeżej marchwi oraz marynowany pomidor cherry - danie przygotował Paweł Wątor. Winem, który urozmaicał smak, był czerwony Bellrale Pinot Noir 2013 z Australii.

Kolejne danie przygotował gość specjalny, Paweł Salamon. Do pali, czyli pstrąga żyjącego w okolicach Islandii, podano algi w formie sałaty, laskę kakao, kawior z tej samej ryby, a także mus z koziego sera i dyni. Smak dania podbijało intensywne: słone i orzechowe Sherry Fino en Rama z Bodegas Tradicion.

Oczyszczająca kompozycja, wykonana przez Rafała Wałęsę i Jacka Koprowskiego, składała się z granity z ostryg i sorbetu z fenkułu. Kolejno, ten sam duet kucharzy, zaproponował schab cielęcy z grasicą w towarzystwie chipsów z kopru włoskiego, trawy żubrowej i orzechów piniowych. Do potrawy podano zbalansowane czerwone wino Ata Rangi, Celebre z Martinborough.

Przygotowanie deseru należało do Pawła Stawickiego, który zdecydowanie sprostał zadaniu. Na jego biało-fioletową kompozycję składał się mus z białej czekolady i borowików, wędzone lody jagodowe i jagodowy biszkopt. Towarzyszyło mu wino Ximenez-Spinola, "Exceptional Harvest" 2015 ze szczepu Pedro Ximenez.

Zwieńczeniem kolacji był koniak Remy Martin Accord Royal 1738, który jest mieszanką około 240 różnych destylatów starzonych w beczkach Limousin.

Koszt kolacji wyniósł 199 zł lub 319 zł za dania z doborem win.
Zapowiedziano, że kolejna edycja cyklu 4 razy smaczniej odbędzie się 16 marca w restauracji Mercato. Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (35) 9 zablokowanych

  • Ale numer ! Z parzygnatów robią celebrytów. !!

    • 5 7

  • Ja tam wolę mielone

    • 1 1

  • I znowu puste talerze z "czymś" malutkim na środku.

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane