Polenta z borowikami lub ragù z dzika, liście szałwii z pastą z anchois smażone w głębokim tłuszczu, pecorino, prosciutto, bruschetta i specjalnie dobrane wina - Brovarnia Gdańsk zapełniła się w piątek, 25 stycznia, miłośnikami toskańskiej kuchni spragnionymi smaku dań przygotowywanych przez znanego, włoskiego szefa kuchni, Leonardo Grazzi.
-
Proste dania bazujące na trzech-czterech składnikach, duża ilość świeżych ziół: przede wszystkim szałwii, rozmarynu, tymianku. Do tego sery o różnym okresie dojrzewania - od provolone, który dojrzewa 30-40 dni, po Parmegiano Reggiano, który leżakuje około 18 miesięcy - tak opisuje kuchnię toskańską szef kuchni restauracji Brovarnia,
Tomasz Pytaszyński.
Rzeczywiście: każdy z gości piątkowego Wieczoru Toskańskiego w
Brovarni Gdańsk mógł przekonać się o tym, że sekret dobrego smaku tkwi w prostocie i naturalnych składnikach. Bufet z zimnymi przekąskami i ciepłymi potrawami pachniał świeżymi ziołami, wędlinami, serami, borowikami. Nic dziwnego, że wydarzenie przyciągnęło sporą liczbę osób spragnionych włoskich smaków.
-
Najbardziej smakuje mi ragù z dzika z polentą, kostki szpinaku z sosem z wątróbki, wszystkie zimne przystawki z bufetu są bardzo smacznie, przede wszystkim szynka prosciutto - przyznaje Anna, gość wieczoru. -
Niejednokrotnie byłam w Toskanii i mogę przyznać, że proponowanie tu dania smakują rzeczywiście tak jak we Włoszech. Leonardo Grazzi, znany włoski szef kuchni, przygotował wszystkie potrawy i przekąski na toskańską ucztę wraz z kucharzami z Brovarni. Jedną z atrakcji wieczoru był pokaz gotowania na żywo, czyli live cooking. Można było podejrzeć, jak powstaje mistrzowska polędwica wieprzowa z boczkiem i winogronami macerowanymi w winie.
-
Dlaczego wszyscy tak bardzo kochają kuchnię włoską? Dla nas gotowanie nie jest stratą czasu, wkładamy w nie serce - tłumaczył Leonardo Grazzi. -
To chwila tylko dla nas: przygotowanie posiłku jest równie istotne, jak samo jedzenie. Poza degustacją delikatnej polędwicy, można było też skosztować czterech włoskich win dobranych specjalnie do potraw serwowanych podczas wydarzenia: Pinot Grigio, Barbera d'Asti, Bardolino Superiore i Chianti Colli Senesi.
-
Chianti na szczepie sangiovese to najpopularniejsze z toskańskich win, znane i cenione na całym świecie - opowiadała sommelier
Magdalena Grzywińska z firmy Winne Pola, która wybrała i dostarczyła trunki do degustacji. -
Wina toskańskie to przede wszystkim wina czerwone, wyraziste w smaku, pasujące do mięs, past, pieczeni.
to dobry pomysł, szansa poznania, przypomnienia sobie prawdziwych smaków kuchni z różnych regionów
79%
to fajny pomysł, ale nie wiem, czy znajdzie odbiorców wśród mieszkańców Trójmiasta
10%
to kiepski pomysł, cała ta moda na gotowanie, degustacje jest dla mnie irytująca
11%
Wieczór z kuchnią toskańską w Brovarni rozpoczyna cykl "Europa w Kuchni". Podczas każdego, kolejnego spotkania będzie można skosztować potraw przygotowywanych przez znanych kucharzy z różnych europejskich państw i regionów. Warunek? Ma być naturalnie.
-
Kuchnia regionalna, bez chemii, oparta na tradycji, staje się coraz bardziej popularna - wyjaśnia
Izabela Grajek-Czabajska, specjalista ds. PR Hotelu Gdańsk. -
Podczas wieczorów kulinarnych, podobnie jak na co dzień, w restauracji, nie będziemy używać półproduktów, stawiamy na naturalność. Chcemy, żeby formuła live cooking przybliżyła gościom kuchnię, która do tej pory była ukryta, niedostępna. Staramy się stworzyć wydarzenia przyjazne dzieciom - chcemy, żeby całe rodziny zaczęły wychodzić z domu, wybierać się do restauracji. Leonardo Grazzi wie, jakie znaczenie ma wspólna celebracja posiłków. Od jakiegoś czasu razem w żona pracuje jako szef kuchni "do wynajęcia". Turyści nocujący w toskańskich willach mogą zamówić sobie obiad i pokaz gotowania na żywo w wykonaniu rodowitych Włochów. Taka praktyka zdobywa coraz większą popularność w całej Europie.
-
Gotujemy, poznajemy ludzi, rodziny, spędzamy z nimi cały dzień: to okazja do spotkania, wspólnego posiłku, rozmowy - wyjaśnia. -
Co jest tak naprawdę ważniejsze: jedzenie czy dobre towarzystwo? My, Włosi, nie musimy wybierać. Wiemy, że potrawy smakują dobrze tylko w towarzystwie przyjaciół. W sobotę, 26.01, w karcie dań Brovarni Gdańsk można znaleźć toskańskie dania przygotowane przez Leonardo Grazzi.