• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

To on zaprojektował cztery stylowe restauracje w Trójmieście

Michalina Domoń
12 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Kolejne bloki w Gdyni malowane na biało
Maciej Ryniewicz. Maciej Ryniewicz.

Restauracje Fidel, Serio, Crudo czy Śródmieście łączy nie tylko dobra kuchnia, ale i zaprojektowane ze smakiem wnętrza. Autorem ich projektów jest młody architekt z Trójmiasta - Maciej Ryniewicz. W rozmowie z nami opowiada, jak sprawić, żeby gościom restauracji apetyt rósł nie tylko w miarę jedzenia i nad czym obecnie pracuje.



Co poza jakością jedzenia decyduje o wyborze restauracji?

W projektowaniu przestrzeni użytkowych widać w ostatnich latach wyraźnie zmiany. Czym są spowodowane i na czym dokładnie pana zdaniem polegają?

Maciej Ryniewicz: To prawda, dużo się zmienia. Od kilku lat obserwujemy liczne i bardzo wyraźne procesy zachodzące w społeczeństwie, których wynikiem są między innymi zmiany w sposobie konsumpcji, kulturze, stylu życia. Więcej podróżujemy, obserwujemy, poznajemy, uczymy się. Doświadczenie zdobywamy nie tylko podróżując, ogromna część wizualnych bodźców, ładnych obrazków dociera do nas za pośrednictwem serwisów typu Instagram czy Pinterest. Jesteśmy na bieżąco w każdej dziedzinie życia. Bywamy w miejscach dobrze zaprojektowanych, a co więcej, zaczyna nam się to podobać. Coraz więcej czasu spędzamy na zewnątrz, chętniej jadamy "na mieście". Jesteśmy bardziej świadomi w temacie gastronomii, a co za tym idzie - również bardziej wymagający.

Co jest przede wszystkim brane pod uwagę przy projektowaniu restauracji? Jakie są priorytety takiego projektu?

Priorytetem są goście restauracji, klienci. To oni tworzą miejsca i to oni muszą się dobrze czuć w projektowanych przestrzeniach, chętnie do nich wracać, polecać znajomym. Na wstępie współpracy ważne jest zrozumienie stawianego przez inwestora zadania. Pojawiają się pytania, dla kogo dane miejsce tworzymy, jakie ten ktoś ma potrzeby i gust, w jakich miejscach przebywa. Dopiero po dokładnej analizie grupy odbiorców możemy zacząć poszukiwania rozwiązań funkcjonalnych i wizualnych, dzięki którym dany projekt sprawdzi się i zostanie pozytywnie przyjęty przez przyszłych klientów.

  • Bistro Śródmieście znajduje się w Gdyni przy ulicy Mściwoja.
  • Efekt wnętrza opiera się na kontraście: czerni i bieli, drewna i ceramiki.
  • Jedną ze ścian zdobi stylowy neon - logo restauracji.
  • Ciekawym elementem są proste lampy eksponujące żarówkę.
  • Maciek Ryniewicz projektuje kompleksowo: wnętrze i całą identyfikację wizualną restauracji.

Czy projektując wnętrze restauracji można sprawić, że klientowi będzie dopisywał apetyt?

Czynników, które mogą wpłynąć na odbiór miejsca, zachęcić do długiego spędzania czasu, podsycić apetyt jest sporo. Istotnym elementem w projektowaniu gastronomi jest oświetlenie. Wnętrze powinno dobrze się prezentować nie tylko w sztucznym świetle, ale również w dzień. To oświetlenie często tworzy atmosferę, buduje klimat. Dobrze doświetlone stoliki doprawią jedzenie o dodatkowe "wizualne smaczki". Kolejnym wabikiem jest coraz częściej spotykana otwarta kuchnia. Jestem przekonany, że bardzo pozytywnie wpływa na klienta, stymulując nie tylko apetyt, ale dając wrażenie większej swobody. Dzięki niej widać pracujące serce restauracji i czuć roznoszące się po sali delikatne aromaty. Niezastąpiona w tym przypadku jest odpowiednia wentylacja, dzięki której do gości będzie docierała tylko przyjemna woń przygotowywanych potraw.

Fidel, Crudo, Serio czy Śródmieście to owoce pana pracy, które znajdują się na kulinarnej mapie Trójmiasta. Widać w nich pewną spójność. Co stanowiło dla pana inspirację dla tych przestrzeni?

Ciężko jest mi odpowiedzieć na pytanie dotyczące inspiracji, każdy z wymienionych lokali ma swój indywidualny charakter. Być może spójnością, o której pani wspomina, jest konsekwencja oraz dbałość o detal. We wszystkich czterech realizacjach stawialiśmy wyłącznie na naturalne, czasem wręcz surowe materiały - zero imitacji. Ponadto większość elementów wyposażenia tych wnętrz, meble, lampy zostały zrobione na zamówienie, od podstaw według projektu. Dzięki temu nie ma w wymienionych restauracjach żadnych przypadkowych oraz zbędnych elementów.

  • Restauracja Serio znajduje się w Gdyni przy ulicy 3 Maja.
  • W tym projekcie również drewno stanowi dominujący element we wnętrzu.
  • Subtelne akcenty kolorystyczne ożywiają przestrzeń.
  • W tym projekcie drewno zostało zestawione z betonem.
  • Na niektórych plakietkach informacyjnych została wykorzystana gra słów.

Jakie wyzwania pojawiły się podczas projektowania tych restauracji?

Każda realizowana restauracja to zupełnie inna historia, inne niespodzianki i przygody. W Fidelu wyzwaniem było stworzenie miejsca z klimatem karaibskim, w taki sposób, aby uniknąć wrażenia kiczu. W przypadku Serio zadowolony jestem z tego, że pomimo dużej, otwartej przestrzeni udało nam się uzyskać wrażenie intymności. Mocno zróżnicowane meble, ciekawe ustawienia stołów i siedzeń sprawiają, że jest tam przytulnie. Natomiast podczas pracy nad Crudo wyzwaniem było zaprojektowanie eleganckiego i ponadczasowego wnętrza, które mimo użycia surowych materiałów zachowało swój klasyczny sznyt.

Jak przygotowuje się pan do pracy nad takim projektem?

Przed rozpoczęciem pracy i podjęciem jakichkolwiek decyzji dotyczących układu funkcjonalnego czy aspektów wizualnych, muszę dobrze zrozumieć powierzone mi zadanie. Przygotowania do pracy nad nowym zleceniem za każdym razem rozpoczynam od rozmów z inwestorem. Na tym etapie pojawia się dużo pytań, które pozwalają wgryźć się w temat. Staram się dokładnie słuchać zleceniodawcy, często również poddając pod dyskusję pierwotną wizję i założenia. Ważne jest wzajemne zrozumienie, by jak najlepiej spełnić oczekiwania. W pierwszym etapie prac zdobywam informację na temat tego, jaki dane miejsce ma mieć charakter i jak ma funkcjonować. Jeżeli te kwestie są jeszcze niedoprecyzowane, wspólnie z inwestorem określamy atmosferę, godziny otwarcia, zastanawiamy się nad kartą, serwisem, myślimy o strojach dla obsługi czy nawet muzyce, która ma tworzyć tło dla wnętrza. Ważne, aby te wszystkie elementy ze sobą dobrze grały.

Kluczowe jest wcześniej wspomniane określenie, a następnie zrozumienie, dla kogo dane miejsce wspólnie z inwestorem tworzymy. Następnym krokiem praktykowanym przeze mnie jest poznanie lokalizacji oraz wyczucie miejsca. Myśląc o nowym projekcie, zawsze staram się nawiązać do otoczenia, osadzić projekt z zastanej tkance, odnieść się do kontekstu tak, aby lokal nie był oderwany od rzeczywistości.

  • Stylowa restauracja Fidel znajduje się w Sopocie w Domu Zdrojowym.
  • We wnętrzu, gdzie dominuje drewno pojawiają się zielone akcenty kolorystyczne.
  • Kryształowe żyrandole stanowią tu wyjątkowy akcent.
  • Na zewnątrz znajduje się sezonowa strefa relaksu.
  • W tym miejscu wyzwaniem było nawiązanie do karaibskiego klimatu bez ocierania się o kicz.

Każdy projektant ma swój styl. Zastanawiał się pan kiedyś, jak określiłby pan tendencję, w której pan projektuje?

Nie zgodzę się z panią. Jestem zdania, że nie każdy projektant ma swój styl. Prawie każdy go poszukuje mniej lub bardziej świadomie, ale na finalny efekt pracuje się latami. Przyznam szczerze, że sam nie wiem, czy wypracowałem już namiastkę swojego stylu. Chciałbym natomiast, aby wyróżniało mnie podejście do samego projektowania. Ogromną satysfakcję sprawia mi możliwość komplementarnego podejścia do danego zlecenia. Możliwość zrealizowania się nie tylko w kwestiach dotyczących aranżacji wnętrza, ale też stworzenie identyfikacji graficznej, wymyślenie nazwy, projekt strojów dla pracowników, możliwość konsultowania karty. Zależy mi na dobrych, przemyślanych, nietuzinkowych i konsekwentnych projektach. Lubię utożsamiać się z tym, co projektuję, z konceptem miejsca, z kuchnią. Staram się projektować z myślą o tym, jak dany lokal będzie wyglądał za 5, 10 lat. Restauracje muszą być ponadczasowe, by bronić się latami i nieustannie przyciągać klientów.

Będą kolejne realizacje w Trójmieście? Nad czym pan obecnie pracuje?

Oczywiście, aktualnie pracuję nad kilkoma różnymi realizacjami, również w Trójmieście. Końcówka bieżącego roku jest wyjątkowo pracowita. Nie lubię wypowiadać się na temat projektów w trakcie ich realizacji, więc zbyt dużo nie chciałbym zdradzać. Mogę jedynie powiedzieć, że nie będą to wyłącznie restauracje.

  • Crudo to nowe miejsce w Sopocie przy Bohaterów Monte Cassino.
  • Podobnie jak w Śródmieściu projektant wykorzystał w tym wnętrzu kontrasty.
  • Ciekawy akcent stanowi prosty wzór na barze.
  • W tej restauracji menu wyeksponowane na drewnianych deskach stało się integralną częścią wnętrza.
  • Menu restauracji Crudo.

Miejsca

Opinie (59) 1 zablokowana

  • bo urok drewna już taki jest :)

    a nie żadne plastiki czy płyty,

    drewno z dziada pradziada było stosowane w kuchniach i nie tylko,
    nie bez powodu... daje dobrą energię i przytulny klimat :)

    • 10 0

  • Swietnie wnętrza!

    Chyba jedne z ładniejszych knajp w Trójmieście

    • 5 12

  • to trumny (1)

    pierwsze skojarzenie to jak wejść do trumny, a co dopiero jeść, nigdy w życiu, wnętrza di jedzenia muszą być piękne a nie duszne i przygnębiające tutaj sufit wali się na głowę, te wnętrza są przytłaczające i BRZYDKIE!!!!!!!!!!

    • 11 8

    • hejersi

      są i hejterzy z trójmiasto.pl. Nawet przy tak pozytywnym neutralnym światopoglądowo artykule się znajdą.

      • 1 0

  • Artykuł sponsorowany? (1)

    Konkurencja zrobiła się spora, frekwencja mniejsza i nikogo nie rusza już kolejna knajpa z burgerem i fritz colą, więc trzeba było się przypomnieć.

    • 10 2

    • i co w tym złego?

      w dzisiejszych czasach trzeba dbać o siebie jeśli chce się zarabiać.

      • 0 0

  • Bylem ostatnio Serio, swietne wnetrze.

    • 3 7

  • teraz wiadomo dlaczego te restauracje wygladaja tak samo

    osobiscie mam dosyc tego powielanego stylu. Najpierw pojawily sie tak samo urzadzone restauracje w warszawie (np maka i woda ) a pozniej trojmiasto . Meczy mnie juz tzw hipsterski styl. najgosze jest to ze za stylem nie idzie jakosc jedzenia. Wielokrotnie lepsze jedzenie jest w knajpach, gdzie wlasciciele maja swoj oryginalny styl urzadzenia lokalu 9np czerwony piec)

    • 13 2

  • byłem widziałem FIDEL

    jeszcze się musi pouczyć.
    ale jakiegoś duch oddaje chyba ostatniego ducha oddaje Fidel Castro.

    Merytorycznie

    Poprawnie. Jest wrażenie KUBY wszystko jakby zbudowane ze skrzynek po pomarańczach. Deseczki na ścianach standardowe krzesełka i stoliki.

    Poprawnie wykonana praca. NIe ma się czym zachwycić a może warto pisać o młodych ..

    • 6 2

  • ciekawe

    A co to za styl? rozpaczliwy.

    • 10 5

  • cztery identyczne

    Dlaczego blokujecie moje komentarze??? Wszystkie restauracje na jedno kopyto. Nie powiem ze są brzydkie, bo nie są. Są dobrze zrobione, ale niepotrzebnie tyle klonów na tak małej przestrzeni.

    • 12 2

  • a będzie artykuł o projektancie od europalet

    ten to musiał zrobić połowę lokali w Trójmieście

    • 16 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja