• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Chętnie wpadne (6)

    • 86 17

    • A ma chociaż jedną gwiazdkę którą wystawił mu elitarny krytyk kulinarny Ferdynand Kiepski?

      Ciekawe czy lokal będzie elitarny oraz ceny wysokie - wtedy na bank PiSuar założy tam podsłuchy żeby mieć haki na swoich współplemieńców którzy uwielbiają pławić się w luksusie!

      • 2 10

    • Możesz przyjść z żoną

      Radny PiS z Bydgoszczy

      • 3 4

    • Ooo (1)

      Ciekawe jak wypadnie w cyklu "jemy na mieście" :D

      • 12 1

      • Hee

        Bezpretensjonalna ocena:)

        • 4 0

    • Misza Pasza Roztargiony

      I wy sjuda malcziki iz 4 Brygady Sowietskich Trolli !!! Priviet Malcziki !!!

      • 0 2

    • nie znam człowieka

      • 2 0

  • Ja bardzo chętnie. (6)

    Będziemy tam się zajadać ośmiorniczkami z firmowej karty i snuć ambitne plany na przyszlość.

    • 112 30

    • (1)

      i popijać małpkami na koszt kancelarii

      • 31 4

      • Płażyniak jedz te ośmiorniczki - kartofel z Nowogrodzkiej lubi takich cynicznych młodzieńców!

        • 9 4

    • Byłem widziałem (3)

      Straszne się tu chamstwo zjeżdża z całego świata. Kasza niedogotowana

      • 25 3

      • (2)

        Który masz numerek ?
        - 78
        A ja siedemdziesiąty czwarty, tylko w kiblu byłem...

        • 14 2

        • No i co tak grzebie? (1)

          Jeszcze talerz przekreci!

          • 10 0

          • Ja w twoim wieku nie jadłam

            • 2 1

  • Ale moment. (15)

    Gwiazdki Michelin przyznaje się restauracjom, a nie szefom kuchni. To że firmuje gdzieś coś swoim nazwiskiem, albo sobie poszefuje w danym lokalu któremu akurat przyznano gwiazdkę, nie oznacza że gwiazdka jest jego.

    • 128 37

    • pomyśl zanim napiszesz, niech to potrwa dluzej niz moment

      • 14 13

    • Przeczytaj tekst w całości zanim coś napiszesz

      • 11 4

    • Gwiazdki

      Gwiazdkę Michelina kucharz osobiście również może dostać

      • 8 3

    • Nie masz pojecia (2)

      Gwiazdkę dostaje Szef Kuchni w danej restauracji

      • 4 7

      • (1)

        Kolejny Pan Gwiazdeczka :)

        • 5 1

        • Gwiazda gwiazda ludzi fantazja

          • 2 0

    • jestescie glupi i powiniscie sie z tym zle czuc

      • 2 4

    • Czy te gwiazdki maja coś wspólnego z niemiecką firmą oponiarską? (5)

      • 6 6

      • Od kiedy Michelin jest niemiecki baranie ? (2)

        • 7 1

        • (1)

          Macron kasy potrzebuje jak nigdy, więc kto wie?

          • 0 1

          • Niech sprzeda Monę Lisę, nasz (nie)rząd z pewnością sowicie zapłaci..

            • 0 0

      • Chyba dzbanie

        A nie baranie :)

        • 2 0

      • Z firmą oponiarską tak, ale nie niemiecką

        Po prostu kiedyś jak nie było nawigacji internetów itd. Michelin wydawał mapy i przewodniki dla kierowców promując jednocześnie swoje opony. W tych przewodnikach pojawiały się różne atrakcje i ich ocena. Również restauracji i tak się jakoś przyjęło, że to takie prestiżowe... To taka nowa, świecka tradycja;)

        • 8 0

    • lamusie

      zawsze przyznawano restauracjom a nie szefom, poniewaz to restauracja musi utrzymac poziom!! bez wzgledu czy na zmianie jest danych kucharz, boze jakim to trzeba byc ograniczonym zeby takiego czegos nie rozumiec

      • 2 2

    • Gościu!

      Nie pisz już nic więcej
      Idź sam szefować i czekaj z założonymi rękoma, aż restauracja otrzyma gwiazdki.
      Otrzyma! Jednak, tylko w oczach Pana, będą one widoczne, kiedy potknie się Pan w tej Pańskiej kuchni o np: leżący na podłodze cedzak

      • 0 0

  • (3)

    Wulkanizacja. Tak powinien sie nazywac ten lokal. Kiedys jadlem lunch w restauracji z owymi gwiazdkami. Bylo dobre a ceny srednio wysokie dla nas. Ceny dla miejscowych w euro byly wiecej jak przystepne.

    • 22 13

    • (2)

      Gdzieś w Cinach, Japonii czy innym takim egzotycznym kraju gwiazdkę Michelina dostał stragan uliczny serwujący jedzenie.

      • 15 4

      • w Singapurze (1)

        i to nie jeden stragan

        • 13 0

        • Są miejsca na świecie, gdzie Street Food jest na bardzo wysokim poziomie i nie dziwota, ze takie „stragany” maja szanse na takie wyróżnienia :)

          • 7 0

  • (9)

    Ceny nie dla Polaków

    • 52 31

    • Nie oceniaj całego narodu swoją miarą (5)

      W Polsce mieszka m.in. 45 tys. milionerów (czyli ludzi, którzy zarabiają więcej niż 1 mln zł rocznie).

      • 23 9

      • (2)

        i wszyscy oni się zmieszczą w Oliva Star?

        • 21 10

        • Poćwiartowani, tak. (1)

          • 19 2

          • Chyba tez nie

            Licząc średnia wagę 80kg x 45k wychodzi 3600ton mięcha... dużo

            • 10 1

      • oj chyba więcej - niedawno podawano 60 tysięcy i to bodaj z milionem dolarów, albo nawet więcej

        • 9 0

      • Nie ma się czym chwalić.

        W Niemczech mieszka prawie 900.000 milionerów. 45 tys, u nas to ledwo 1 na 400 osób pracujących. Dla Niemiec ten wskaźnik wynosi 1/49. No i nie należy zapominać, że 50% Polaków zarabia mniej, niż 2800zł netto/m-c. Ale jeśli obiad dla dwóch osób zamknie się kwotą 500-600zł, to ruch będzie duży. Raz na jakiś czas na taki obiad stać będzie nawet kogoś, kto zarabia w okolicach mediany.

        • 2 1

    • teraz dzięki reformom naszego premiera Pana Mateusza Morawieckiego,coraz więcej (2)

      przeciętnych Polaków stać na wyjścia do restauracji i zakupy i co widać,społeczeństwo się bogaci....Dziękujemy Panie Premierze!

      • 1 8

      • A Ty co?! (1)

        Na haju?

        • 9 2

        • nieeee .. jarząbek zenon... trener 3 klasy

          • 0 0

  • gratulacje dla Gdańska - to świetna reklama - no i mam nadzieję, że pierwsza gwiazdka (4)

    • 79 20

    • jezu jacy frustraci tu włażą na forum

      4 minusy od jakichś trolli - swoja drogą ja składam te gratulacje z GDYNI

      • 20 5

    • pierwsza gwiazdka to w Wigilię

      • 5 1

    • Mamy już pierwszą gwiazdkę, w zasadzie gwiazdę

      I ma na imię Kacper !

      • 8 2

    • niestety nie - oceniane są lokale wyłącznie z Warszawy i Krakowa :)

      • 5 4

  • Będzie petarda! :) (1)

    • 44 7

    • Chyba w toalecie

      :D

      • 2 0

  • (2)

    wielki świat zawitał do gdańska - on tylko firmuje, a w której rzeczywiście gotuje, tzn osobiście i jest na co dzień

    • 24 8

    • (1)

      to będzie gotował , czy nie

      • 0 1

      • Będzie układał drogie nazwy

        • 1 0

  • Nareszcie coś dla zmotoryzowanych

    Zjem, opony kupię, a jak skończę drugie danie to już będą wymienione :) A Kryśka w tym czasie to i deser zaliczy.

    • 44 9

  • Słaba przyszłosc się wrozy (3)

    Korpusy jedzą tylko do maks 10 zł tam nie mają na co liczyć

    • 38 19

    • a jak mu ekipa grabskiego przywli z opłat to spadnie z tego 33 szybko na ziemię (2)

      • 9 0

      • ale to grabski chciał go sprowadzić - to inni mają płacić więcej z powodu takiego celebryty;)

        • 1 0

      • Ciekawe kiedy Geslerowa rewolucje tam zrobi :)

        • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Chrzest jachtu Conrad 144S

uroczystość oficjalna

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja